Hello There, Guest! Login Register


Brewtus IV cu pompa rotativa

#1
salutare,
are cineva dintre colegii espressomani? ma intereseaza un singur lucru, fiabilitatea pompei rotative vs vibratoare, pt ca din ce am citit nu exista nicio diferenta de gust (am citit si despre un blind test in care zicea ca nici macar profesionisti nu si au dat seama) si nici de zgomot (aspect care oricum nu ma intereseaza). Deci intrebarea mea se refera strict la fiabilitatea si comportamentul in timp al celor 2 pompe, tinand cont ca trebuie sa dau 150 eur in plus, momentan nu ma prind daca sa dau sau nu.
merci
bogdan
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
 
Reply
#2
Salut. Și dacă are cineva ii va fi foarte dificil sa îți dea argumente privind fiabilitatea. Dacă asta este singurul aspect care te interesează atunci cred ca poți merge liniștit pe vibratoare..
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#3
(02-11-2015, 15:44)bogdan_geor Wrote: ...ma intereseaza un singur lucru, fiabilitatea pompei rotative vs vibratoare, pt ca din ce am citit nu exista nicio diferenta de gust ...

da, intr-o extractie liniara, daca se asigura aceeasi presiune si debit, nu exista diferente sesizabile!

desi diferentele intre cele 2 feluri de pompe sunt mari:

- pompele rotative obisnuite, asigura singure - cu supapa de retur inglobata - o presiune constanta indiferent de debitul uzual in extractia espresso; ceea ce nu poate sa faca o pompa vibratoare, decat in prezenta unui limitator de presiune, acel OPV (overpressure valve); si atunci, cu conditia ca zona de caracteristica debit-presiune sa permita asta; asa cum se intampla la 9 bari, cand ramane o marja de cca. 2-3 ml/sec peste debitul nominal in extractie;
dar la pompele vibratoare, cu caracteristica lor presiune-debit pronuntat cazatoare, sunt situatii limita in extractie, si cu tipuri de extractie putin folosite (lungo), cand cresterea debitului duce la scaderea presiunii si asta poate face o diferenta in ceasca - in bine sau rau;

- masinile cu facilitate de conectare la reteaua de apa folosesc pompele rotative; si invers, o masina prosumer cu pompa rotativa, presupune facilitati de conectare la reteaua de apa; caz in care, apare un avantaj daca masina are si grup E61: posibilitatea folosirii presiunii retelei in preinfuzie prelungita;

- pompele rotative au un debit mult mai mare (triplu, uzual) fata de cele vibratoare si asta, functie de masina poate sa insemne un avantaj; flush-ul e la debit mai mare, deci amplitudine mai mare a salturilor de temperatura etc.

- intr-un ansamblu motor - pompa rotativa, masele in miscare sunt mult mai mari decat la o pompa vibratoare; de unde si uzura mai pronuntata, costuri mai mari etc.

- pompele vibratoare au o rampa de start - 2-3 sec pana ajung la presiunea nominala; asta e in general un avantaj mai ales pentru incepatori (forgiveness) si mai ales la masini fara grup E61, pentru ca prelungesc preinfuzia si reduc socul de contact al apei cu pucul;

- exista aspecte mai putin evidente, care in cazul unor masini de casa high-end, sa reduca usor din performanta in cazul pompelor vibratoare: sunt de parere, alaturi de multi altii, ca debitul in extractie este un parametru cheie, si IMO, ca acest debit trebuie sa fie caracterizat de o curgere fluenta, nu in impulsuri, cum se intampla in cazul pompei vibratoare; ok, o anume pulsatie exista si la pompele rotative, dar mult mai putin pronuntata;
vorbim de pulsatie, nu de... 'drobul de sare': daca, de ex. se scoate capacul filetat al grupului E61, si se 'astupa' orificiul cu degetul mare, apoi se da putin drumul la pompa (ridicand levierul), se poate simti despre ce e vorba...

bottomline: in cazul unor masini prosumer cu conectare la retea (ca unic mod de alimentare, sau mixt) pompa rotativa este justificata; in rest, tot la masini prosumer, e preferabila ca avand functionalitate egala si pret mult mai mic, pompa vibratoare! (de altfel, espressoarele de magazin si entry-levels-urile au toate pompa vibratoare...)

mergand mai departe, si ca parere personala, o masina conectata la retea - cu instalatie de filtrare, dedurizare si, eventual, reducere/stabilizare presiune retea - este intotdeauana preferabila modelului similar, dar cu alimentare din rezervor propriu! deci pompa rotativa...
dar tot asa, e de preferat - daca vrei sa bei espresso - un LM GS/3, sau un Faema Legend, sau - dece nu - un VBM Replica pistone, unui... Krups, Saeco etc. :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#4
domnilor, multumesc frumos, o sa merg pe mana voastra si a lui Liviu si cred ca o sa-mi iau modelul cu pompa vibratoare.
radudani - foarte educativ postul tau, nu ma asteptam sa primesc atatea informatii, mult mai clara acum problema. Mi se pare foarte interesanta si propozitia: "pompele vibratoare au o rampa de start - 2-3 sec pana ajung la presiunea nominala; asta e in general un avantaj mai ales pentru incepatori (forgiveness)", fiind un aspect in care ma regasesc perfect.

P.S. m-am gandit sa-mi iau un LM GS/3, dar am zis ca mai bine iau 4 Expobar-uri :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
 
Reply
#5
După parerea mea cred ca ar trebui luat in calcul si faptul ca Expobar-ul cu pompa rotativa nu are rezervor pentru apa .
In consecinta acest model trebuie cuplat la reteaua de apa , aspect care implica pe langa gaurirea blatului mobilei si intercalarea unei instalatii de dedurizare a apei si un regulator de presiune . 
Toate genereaza costuri suplimentare , daca acestea nu exista deja .
Odata montat aparatul nu mai poate fi mutat de pe pozitie . 

Eu am optat pentru pompa rotativa insa , intre criteriile dupa care am facut alegerea , nu a intrat si cel de fiabilitate . Am avut Expobar cu pompa vibratoare si pot spune ca ambele sunt ok din acest punct de vedere .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
Merci frumos Radu, nu era o problema asa de mare legarea la apa pt ca vroiam sa pun un furtun intr-un recipient extern, singura mea problema era fiabilitatea pompei, dar vad ca nu se plange nimeni ba mai mult chiar mi se recomanda mai mult decat cea rotativa. decizia e luata deja :)
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)