Am intrat si eu de cateva zile in lumea espresso-ului. Prima achizitie a fost espressorul din titlu. Vroiam ceva sa nu depaseasca 1000 lei, sa aiba portafiltru de 58mm, sistem clasic de spumare a laptelui (nu minuni automate care fac spuma ca la sapun), bonus are si PID din ce am vazut. Din pacate, datorita altor prioritati, luna asta sigur nu mai e buget pentru rasnita (asta daca vreau sa nu dorm pe pres cu rasnita in brate). Ma gandeam cat de curand posibil sa iau Kinu M47. Datorita distribuitorului de plastic din interiorul portafiltrului, nu cred ca incape orice sita acolo si daca il scot, ramane o gaura pe unde intra surubul si momentan nu vreau sa ma chinui sa gasesc solutii sa o astup, deci am dat precomanda pentru sitele nepresurizate de la Breville, dar din pacate au data de livrare 29 aprilie. In conclulzie trebuie sa scot ce pot din cafea premacinata si sitele presurizate pana atunci. Cu cafeaua pe care o aveam in casa, pe sita de single shot imi curg ~35ml in 15 sec cu 9g de cafea, ceea ce nu cred ca e tocmai in regula, la cea dubla am folosit 18g, dar nu am masurat timpul (o sa mai experimentez zilele astea). Am incercat diverse presiuni cu tamperul, dar tot nu trece de 15 secunde. Pucul la final ramane umed. Concluzia a fost ca nu voi obtine in veci espresso cu cafeaua pe care o am in casa. In lipsa de rasnita, o sa ma duc la o prajitorie prin zona si o sa cer macinata pentru espresso, poate am noroc si se nimereste ok macinatura. Ce altceva as putea sa mai fac in situatia data? Dupa ce vin sitele nepresurizate, cum as putea scoate un espresso macar cat de cat decent pana imi iau rasnita?
Avand in vedere ca deocamdata nu ai rasnita, va trebui sa te folosesti de sitele presurizate din dotare care iti ofera posibilitatea sa folosesti cafea deja rasnita (fara pretentii de a avea o anumita granulatie). Dupa ce cumperi rasnita poti trece la sitele nepresurizate si atunci in functie de reglajul granulatiei vei obtine timpul si cantitatea de espresso dorita la fiecare shot.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Ca un compromis cel mai la îndemână ți-ar fi sa scazi presiunea de extracție dar asta ar însemna să îl desfaci și să zici adio garanției (mai devreme sau mai târziu oricum va trebui sa faci asta)
04-04-2022, 13:12 (This post was last modified: 04-04-2022, 13:13 by nightmare.)
Cu modificatul presiunii ramane pentru mai tarziu, pentru ca vreau macar cateva luni sa aiba garantie, in caz ca are vreun defect de fabricatie mai ascuns. Si daca modific presiunea, i-as pune si un manometru prins pe carcasa in lateral, pentru ca am impresia ca nu e foarte complicat de facut. Momentan oricum sunt condamnat pana pe 29 aprilie la site presurizate, apoi poate reusesc sa strecor si rasnita.
04-04-2022, 13:28 (This post was last modified: 04-04-2022, 13:33 by nightmare.)
Nu am chiar 2 maini stangi. Daca am reusit sa lipesc componente SMD 0402 si integrate TQFP64 si alte componente foarte mici, banuiesc ca reusesc sa montez un manometru, chiar intr-un spatiu mic. M-am obisnuit sa imi fac cam de toate singur. Sunt inginer de meserie si, desi ingineria electrica e meseria de baza si lucrez ca programator, am invatat sa pun si parchet, rigips, gresie si faianta etc si acum imi fac casa cu mainile proprii, de unde si bugetul mai mic pentru espressor + rasnita.
Sfatul cu scaderea presiunii din opv (daca acest aparat si are opv) cred ca este unul foarte gresit, pentru rezolvarea problemei semnalate.
In sistemele pompa vibratoare + opv, scaderea presiunii presupune cresterea considerabila a debitului (fiind redirectionata o cantitate mai mica de apa inapoi catre rezervor si impinsa mai multa apa peste puc). Debitul mai mare (chiar daca la o presiune mai mica) peste pucul de macinatura prea grosiera, inrautateste situatia, nu o amelioreaza. S-a scris mult despre asta si pe topicul despre relatia presiune / debit, recomandat a fi citit pentru intelegerea functionarii diferitelor sisteme hidraulice.
Cu sita nepresurizata va fi si mai rau decat este acum, ansamblul sita nepresurizata + macinatura prea grosiera insemnand o rezistenta hidraulica mai mica. Deci timpul de extractie va fi si mai mic.
Fara rasnita (respectiv o macinatura mai fina) nu prea exista rezolvare! *se mai poate incerca supradozarea la maximul permis de sita, dar la cat de repede curge, nu e o varianta plauzibila. Oricum cafeaua deja rasnita isi pierde prea multe proprietati extrem de repede, asa ca tot rasnita ramane singura rezolvare.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
04-04-2022, 16:43 (This post was last modified: 04-04-2022, 16:48 by nightmare.)
Am incercat intre timp 16g in sita dubla cu setarea pentru 1 doza si mi-a curs in 17 secunde. Probabil cu aceleasi 16g si setarea pentru 2 doze ajunge pe la 25-28-30 sec. O sa incerc mai pe seara. Imi place in schimb cum iese laptele, spuma fina, fara bule mari, lucios.
(04-04-2022, 16:41)KrisssKros Wrote: Sfatul cu scaderea presiunii din opv (daca acest aparat si are opv) cred ca este unul foarte gresit, pentru rezolvarea problemei semnalate.
In sistemele pompa vibratoare + opv, scaderea presiunii presupune cresterea considerabila a debitului (fiind redirectionata o cantitate mai mica de apa inapoi catre rezervor si impinsa mai multa apa peste puc). Debitul mai mare (chiar daca la o presiune mai mica) peste pucul de macinatura prea grosiera, inrautateste situatia, nu o amelioreaza. S-a scris mult despre asta si pe topicul despre relatia presiune / debit, recomandat a fi citit pentru intelegerea functionarii diferitelor sisteme hidraulice.
Cu sita nepresurizata va fi si mai rau decat este acum, ansamblul sita nepresurizata + macinatura prea grosiera insemnand o rezistenta hidraulica mai mica. Deci timpul de extractie va fi si mai mic.
Fara rasnita (respectiv o macinatura mai fina) nu prea exista rezolvare! *se mai poate incerca supradozarea la maximul permis de sita, dar la cat de repede curge, nu e o varianta plauzibila. Oricum cafeaua deja rasnita isi pierde prea multe proprietati extrem de repede, asa ca tot rasnita ramane singura rezolvare.
Inteleg ce ai scris aici. Nu o sa modific presiunea pana nu o sa am rasnita, ca sa pot regla corect macinatura. E clar ca o cafea cu macinatura grosiera are multe spatii printre particule prin care apa poate trece fara a intampina prea multa rezistenta. Se comporta cumva ca un sol nisipos (macinatura grosiera) vs unul mai argilos (in cazul macinaturii fine). Oricat ai apasa pe "nisip" si oricat ai pune in plus, particulele tot mari sunt si apa tot usor trece printre ele, eventual are mai multa distanta de parcurs, daca pun mai mult.
Nu știu dacă vei putea scoate prea mult dintr-un espresor de 800 Ron. Am vrut și eu sa il iau la început, dar am renunțat pentru un Gaggia Classic Pro.
Problema va fi sa găsești solutii pentru a îl modifica.
Aveam o întrebare: pe grup are doar metal sau este și plastic? (ma refer de unde pleacă apă până la cafea)
(04-04-2022, 23:02)nightmare Wrote: Doar portafiltrul are un distribuitor de plastic in interior, prins cu un surub. Se poate desface, dar ramane gaura de la surub si ar trebui astupata.
Nu este vorba numai de acel distribuitor. Si sita este diferita. La iesire (pe partea exterioara) are numai o gaura pe mijloc, fata de sita nepresurizata care are gauri strapunse pe toata suprafata. De aceea la sitele presurizate, conteaza mai putin gradul de rasnire, dar este necesara o presiune mai mare de 9-10 bari pentru a produce asa zisa crema din ceasca.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Nu ma refeream la sita in sine, stiu care e diferenta intre presurizata si nepresurizata. Ii raspundeam colegului comarc in legatura cu cantitatea de plastic existenta in calea apei.
05-04-2022, 21:36 (This post was last modified: 05-04-2022, 21:37 by comarc.)
(05-04-2022, 08:42)nightmare Wrote: Nu ma refeream la sita in sine, stiu care e diferenta intre presurizata si nepresurizata. Ii raspundeam colegului comarc in legatura cu cantitatea de plastic existenta in calea apei.
Dacă in grup e 100% metal și te descurci pe inginerie, sigur îl dovedesti.
Cauta pe aly express că sigur găsești portafiltru naked pentru el.
US $7.09 39%OFF | 54mm Coffee Bottomless Portafilter For Breville 870/878/880 Filter Basket Replacement Espresso Machine Accessories Barista Tool https://a.aliexpress.com/_mOEaZHu
Am luat si cafea proaspata de la prajitorie, i-am spus sa o macine pentru espresso. Intr-adevar aroma e cu totul altceva, dar tot un espresso de 2 bani iese cu sita asta presurizata. Se pare ca sunt condamnat sa astept pana vine cea nepresurizata si garantat va trebui sa imi iau si rasnita cand se intampla asta.
Eu am avut un DeLonghi, grup de 51mm, i-am luat site nepresurizate. Am cumparat rasnita Kinu si cafea proaspat prajita. M-am apucat sa fac cafea la el, iesea bunicica.
Insa problema pe care o aveam la el, si banuiesc ca s-ar putea sa o ai si tu, e faptul ca espressorul nu are valva Solenoid cu 3 cai, cafeaua trebuie macinata fin, iar presiunea din pompa e foarte mare. Acest lucru se traduce in faptul ca atunci cand o sa scoti portafiltrul din grup, o sa ai parte de o explozie a presiunii ramase acolo care arunca cafea peste tot.
Dupa o saptamana de spalat cafeaua de pe blat mi s-a luat si mi-am dat comanda de Lelit.
Si eu am folosit cafea macinata pentru espresso de catre prajitor, insa dupa ce am discutat cu el mi-a spus ca ei in mod normal macina pentru espresso mai gros decat ar trebui. Fiindca majoritatea folosesc site presurizate. Problemele mele au inceput sa apara dupa ce mi-am luat rasnita si am inceput sa macin cafeaua astfel incat sa scot shotul de cafea in 25-35sec
07-04-2022, 15:50 (This post was last modified: 07-04-2022, 15:59 by nightmare.)
Eu las portafiltrul pana termin de spumat laptele si din ce am observat, dupa ce termin si aduc butonul pe centru, se aude in spate cum se elibereaza presiune si curge putina apa in tavita, pe undeva printr-un colt din spate, unde are un orificiu special pentru asta. In schimb nu prea ma incanta interiorul portafiltrului. Am desfacut surubul si am scos bucata de plastic, sa vad cum arata, pentru ca pe viitor as vrea sa pot folosi si site de alte dimensiuni, nu doar cele cumparate de la ei. Ma gandesc ca, atunci cand fac 2 cesti simultan, va curge neuniform.
Pana la urma nu mai am rabdare sa astept pana vin sitele de la Breville, asa ca am comandat si o sita IMS B702TFH24NT si am completat formularul pentru Kinu M47 Phoenix si astept raspunsul de la fabrica.
11-04-2022, 16:49 (This post was last modified: 11-04-2022, 16:51 by nightmare.)
A venit sita si evident ca trebuia ceva sa mearga greu: peretele portafiltrului era mai gros decat santul de la buza sitei, dar s-a lasat convinsa cu patentul. Aveam si ciocanul pe langa mine pentru cazul in care tot nu reuseam. Acum mai astept Kinu M47 Phoenix. Azi m-au contactat de la fabrica, am completat formularul si am platit.
(07-04-2022, 15:50)nightmare Wrote: Eu las portafiltrul pana termin de spumat laptele si din ce am observat, dupa ce termin si aduc butonul pe centru, se aude in spate cum se elibereaza presiune si curge putina apa in tavita, pe undeva printr-un colt din spate, unde are un orificiu special pentru asta. In schimb nu prea ma incanta interiorul portafiltrului. Am desfacut surubul si am scos bucata de plastic, sa vad cum arata, pentru ca pe viitor as vrea sa pot folosi si site de alte dimensiuni, nu doar cele cumparate de la ei. Ma gandesc ca, atunci cand fac 2 cesti simultan, va curge neuniform.
Astupati acea gaura din mijloc cu un dopulet de silicon (sau orice material care ar putea etansa acea gaura).
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
Am aceasi problema cu : Espressor Manual Barista Mini Breville , portafiltru 58 mm
Producatorul nu are site nepresurizate 58 mm, am tot studiat si mi-e teama sa cumpar altfel de sita fara a fi sigur ca e compatibila. Aparatul e un model nou intrat pe piata, si piesele de shimb nu se gasc decat la producator( asa am inteles), astfel ca nu gasc un tabel cu compatibilitati care sa-mi garanteze achizitia unei site din alta parte decat de la producator. Sunt furios in neputinta de-a face ceva, nici macar nu mi-au promis un termen cand vor primi aceste site.
M-am bucurat cand am inceput lecturarea postarii colegului " cosmar " dar ma lasat cu ochii in soare spre final, nu a confirmat clar rezultatul extractiei cu filtrul achizitionat.
Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat, mi-ar face un mare serviciu.
Salut,
Accesoriile Breville/Sage de 58mm sunt compatible intre ele, e.g. la Barista Mini poti folosi portafiltru si sitele de la BDB( Breville/Sage Dual Boiler) sau Oracle.
Sita nepresurizata poti gasi la cremashop: https://www.cremashop.eu/en/products/sag...ilter/3797
Dupa cod poti vedea daca il gasesti si in alta parte.
05-04-2023, 21:16 (This post was last modified: 05-04-2023, 21:17 by Emiioan.)
(04-04-2022, 13:12)nightmare Wrote: Cu modificatul presiunii ramane pentru mai tarziu, pentru ca vreau macar cateva luni sa aiba garantie, in caz ca are vreun defect de fabricatie mai ascuns. Si daca modific presiunea, i-as pune si un manometru prins pe carcasa in lateral, pentru ca am impresia ca nu e foarte complicat de facut. Momentan oricum sunt condamnat pana pe 29 aprilie la site presurizate, apoi poate reusesc sa strecor si rasnita.
Salut, ai reusit sa modifici presiunea + manometru?
29-12-2023, 13:14 (This post was last modified: 29-12-2023, 13:15 by Nyc.)
[font][font]Va salut !
De curând am achiziționat Brevile Mini Barista.(cca 2 săptămâni)
Cu sitele presurizate (primite împreună cu espresorul) obțin un espreso cremos (cca 30 ml * 2) in cca 20-22 sec. Apoi facem capucino.
Am achizitionat cafea proaspăt râșnită de la o cafenea (CafeVino) și gustul,aroma sunt nemaipomenite.
Am văzut că se tot recomanda sitele nepresurizate; așa că le-am comandat /in 2 zile le-am primit.
Folosind aceiași cafea,gramaj (18 Gr pt DubluShot), espreso a ieșit mai chior,cu foarte putina crema.
Am refăcut imediat 2 espreso cu sita presurizată (dubla) și bucuria mi-a revenit.
Culoare aurie,crema,consistenta.....
Asta e experiență mea, ca proaspăt utilizator de espreso.
[/font][/font]
Cu nepresurizata macinat mai fin si tampat zdravan.
Prepararea pucului devine critica, fata de o sita presurizata unde poti "tampa" si cu lingura.
In functie de marimea sitei, e posibil sa fie nevoie chiar de mai multa cafea decat inainte.