21-08-2012, 18:16
Salut lume,
Acu' vreo doua-trei saptamani, cautand reteta espresso-ului perfect m-am nimerit pe-aici. Ca sa zic asa, am vazut lumina si-am intrat. Eh, nu chiar din intamplare: am avut eu o revelatie: nu voi obtine un espresso acceptabil cu cafea cumparata de la supermarket NICIODATA! Acea revelatie mi-a soptit la ureche: "trebuie s-o rasnesti tu, in functie de caracteristicile espressorului". Acu', ca sa nu denaturez chiar tot adevarul istoric, trebuie sa recunosc ca foarte rar m-am impiedicat de o cafea impachetata la producator care mi-a placut foarte mult: Vergnano. Dar asta e alta poveste.
Buun, am citit cu mare interes parerile celor (mult mai experimentati decat mine) care isi impartasesc experientele pe acest forum. Am ajuns la concluzia ca Hario Skerton este ce-mi trebuie acum. Am cumparat-o (dupa o scurta corespondenta cu papajacques pe site-ul lui) si am trecut la rasnit. Aveam deja niste cafea boabe prin casa pe care m-am gandit sa-mi fac scoala. Este o diferenta fantastica intre ce rasneam inainte cu "avionul" si ce se intampla acum, la viteze de rotatie normale pentru bobul de cafea. Nu pot decat sa-i dau dreptate lui Lyvyoo care (mi-)a explicat cu lux de amanunte ce se intampla cand se rasneste cu viteza mare de rotatie.
Acum insa apare problema: nu pot gasi granulatia perfecta pentru a obtine crema mult-dorita. Nu mai vorbesc despre intervalul de 22-25 sec. Daca las aparatul sa lucreze atata da pe-afara! Este vorba despre un Bialetti Mokona pe care l-am cumparat acu' vreo doi ani din Italia.
Cred ca sitele cu care a venit sunt presurizate. Asta sa fie problema? Ar trebui sa le schimb cu unele nepresurizate? Inca nu-mi pot pune problema sa schimb aparatul, dar promit: cand ma fac baiat mare o sa-mi cumpar un Gaggia Pure. Am inteles de la voi ca are un raport calitate/pret bun.
Ca sa nu mai bat campii: rasnita Hario Skerton e foarte misto, dar vreau sa-mi iasa cafeaua si mai buna. Sunt un tip tehnic si meticulos, deci nu-mi spuneti cum se poate regla macinatura pentru ca am invatat asta dinainte de a-mi cumpara jucaria. Intre timp am cumparat si cafea proaspat prajita (nu spui de unde) si am vazut ca ce am baut eu pana acum era cu totul altceva.
Ce ma sfatuiti?
Acu' vreo doua-trei saptamani, cautand reteta espresso-ului perfect m-am nimerit pe-aici. Ca sa zic asa, am vazut lumina si-am intrat. Eh, nu chiar din intamplare: am avut eu o revelatie: nu voi obtine un espresso acceptabil cu cafea cumparata de la supermarket NICIODATA! Acea revelatie mi-a soptit la ureche: "trebuie s-o rasnesti tu, in functie de caracteristicile espressorului". Acu', ca sa nu denaturez chiar tot adevarul istoric, trebuie sa recunosc ca foarte rar m-am impiedicat de o cafea impachetata la producator care mi-a placut foarte mult: Vergnano. Dar asta e alta poveste.
Buun, am citit cu mare interes parerile celor (mult mai experimentati decat mine) care isi impartasesc experientele pe acest forum. Am ajuns la concluzia ca Hario Skerton este ce-mi trebuie acum. Am cumparat-o (dupa o scurta corespondenta cu papajacques pe site-ul lui) si am trecut la rasnit. Aveam deja niste cafea boabe prin casa pe care m-am gandit sa-mi fac scoala. Este o diferenta fantastica intre ce rasneam inainte cu "avionul" si ce se intampla acum, la viteze de rotatie normale pentru bobul de cafea. Nu pot decat sa-i dau dreptate lui Lyvyoo care (mi-)a explicat cu lux de amanunte ce se intampla cand se rasneste cu viteza mare de rotatie.
Acum insa apare problema: nu pot gasi granulatia perfecta pentru a obtine crema mult-dorita. Nu mai vorbesc despre intervalul de 22-25 sec. Daca las aparatul sa lucreze atata da pe-afara! Este vorba despre un Bialetti Mokona pe care l-am cumparat acu' vreo doi ani din Italia.
Cred ca sitele cu care a venit sunt presurizate. Asta sa fie problema? Ar trebui sa le schimb cu unele nepresurizate? Inca nu-mi pot pune problema sa schimb aparatul, dar promit: cand ma fac baiat mare o sa-mi cumpar un Gaggia Pure. Am inteles de la voi ca are un raport calitate/pret bun.
Ca sa nu mai bat campii: rasnita Hario Skerton e foarte misto, dar vreau sa-mi iasa cafeaua si mai buna. Sunt un tip tehnic si meticulos, deci nu-mi spuneti cum se poate regla macinatura pentru ca am invatat asta dinainte de a-mi cumpara jucaria. Intre timp am cumparat si cafea proaspat prajita (nu spui de unde) si am vazut ca ce am baut eu pana acum era cu totul altceva.
Ce ma sfatuiti?
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.