@OP: presupun ca ai facut cautari prin forum sau pe net in general inainte de a posta;
despre OPV la masinile cu pompa vibratoare si despre reglajul presiunii de extractie, s-a discutat destul in forum; de ex.,
aici, sau
aici etc.
de obicei, presiunea de extractie se coboara de la 12 la 9 bar, valoare acceptata ca optima pentru o extractie; dar nu pentru asta - putini pot face deosebirea intre extractii bune la 12 si la 9 bar - ci pentru a face masina mai toleranta, micsorand riscul de channeling;
trebuie inteles ca
pompele vibratoare au o caracteristica presiune/debit pronuntat cazatoare: cand rezistenta intampinata de apa pompata (pucul de cafea) e mai mare, presiunea creste si debitul scade, iar cand rezistenta intampinata de pompa e mai mica (channelling, macinatura grosiera, doza prea mica), presiunea scade si creste mult debitul;
la valorile de presiuni necesare (8-12 bar), debitul pompei ULKA, este in orice caz mai mare decat cel necesar unei extractii bune, de unde rezulta si necesitatea OPV-ului si un flux de apa normal prin conducta de retur in rezervor!
mai mult, acest debit de retur poate fi folosit pentru testarea capabilitatii pompei:
sita oarba, levier sus, intreg debitul pompei merge prin conducta de retur;
se pune conducta intr-un vas si se masoara volumul de apa debitat in 10 sec, de ex.;
la 9 bar, pompa ULKA EX5 are un debit de cca. 260 ml/min (190-330ml/min), deci 45-60 ml scursi in 10 sec ne asigura ca pompa are un debit bun;
poate merita mentionat ca exista espressoare care nu au OPV si a caror pompe vibratoare debiteaza exact valoarea optima extractiei; pompele respective sunt de foarte buna calitate si fabricantul nu considera necesara o rezerva de capacitate;
pe de alta parte profilarea presiunii e la moda pe masinile de varf, cu pompe (rotative) speciale; cata stiinta si tehnologie pentru a ajunge cat de cat la nivelul de calitate al extractiilor facute de masinile cu levier si arc din anii '50 :) sau de acum (Izzo, Quick Mill, Bezzera, Victoria Arduino, KVDW, Bosco, Fiorenzato, Fracino, Vibiemme s.a.)
cat priveste presiunea in timpul backflush-ului, e normal ca ea sa creasca treptat si abia in ultimele cca. 3-4 sec din cele 10 cat dureaza normal backflush-ul, sa ajunga la valoarea setata prin OPV; moment in care, apa e returnata in rezervor si presiunea trebuie sa ramana constanta;
cresterea treptata se datoreaza pe de o parte, caracteristicii de pornire (lenta) a pompei vibratoare, dar mai ales, constructiei grupului E61, care realizeaza preinfuzia pasiva:
la deschidere supapei de extractie (brewing) prin ridicarea levierului, apa umple intreaga incinta pana la puc; cand presiunea ajunge la cca. 2 bar, se deschide supapa de preinfuzie si se inchide supapa de evacuare: apa patrunde in camera de preinfuzie (in acel cilindru din partea de jos a grupului) si-i ia ceva timp pana o umple, apoi presiunea incepe sa creasca mai departe in rampa pronuntata;
profilul de presiune in backflush nu trebuie sa se schimbe de la un backflush la altul!
cand comparam profilele, trebuie sa folosim aceeasi procedura pentru backflush, adica apa stransa in sita oarba se goleste inaintea urmatorului backflush;
si trebuie sa tinem cont de procedura de lucru cu un SBDU, cand treci de la regim abur la regim extractie:
- in regim abur, boilerul contine partial abur si sunt (setare prin PID), sa zicem, 120C, adica cca. 1 bar presiune;
- in regim extractie (brewing), boilerul este complet plin cu apa si pompa trimite apa in boiler, la presiunea de 9 bar (sau 12); de aici, apa, prin cele 2 tuburi ale termosifonului merge in grup si in capul de extractie;
reglarea presiunii de limitare a OPV (cu sita oarba in grup) trebuie evident facuta in acest regim de extractie, si cu boilerul complet plin cu apa, fara abur ramas!
golirea aburului si umplerea completa cu apa a boilerului in vederea extractiei, e o problema de procedura inteleasa si corect executata;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)