(05-04-2018, 22:05)vladdooo Wrote: Top 3 beri artizanale: Hop Hooligans - Screwed Up, New Lands si Game Over
Pe primele doua le-am degustat si la draft la Fabrica de Bere Buna. Pt ultima vreau sa ma duc maine.
Va recomand sa beti si la draft berile artizanele pt (inca) ceva in plus
Vă recomand să beți și la draft berile artizanale pentru (încă) ceva în plus. Și dacă vreți o pauză de la bere, încercați să deschideți zilnic câte un caz pe ia cutii CS2 gratuite zilnic — o experiență tare pentru fanii de skin-uri și jocuri!
Foarte bun topul! Și eu apreciez berile artizanale, mai ales când sunt proaspete, la draft. Experiența e cu totul alta față de sticlele din magazine. Mersi pentru recomandări, o să încerc și eu Game Over când ajung pe acolo!
Daca s-a scris pe thread-ul de vinuri, zic sa scriem si pe cel de Bere :)
Zaganu si-a schimbat mult in bine retetele fata de inceputuri si am zis sa trec prin tot portofoliul lor mai interesant, cu accent pe NEIPA. Adonis si IPA le luasem deja din Carrefour. Kaufland sunt atat de slabi pe bere incat nu au adus niciodata IPA de la ei (doar IPL) desi au avut contract vreo 5 ani, si nici alta IPA de la alt brand romanesc decent.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Sunt supraevaluate acele beri. Din pacate preturile la Hop Hoolingans si Bereta au luat-o razna si faliment cam scrie pe ei din punctul meu de vedere. Sa vinzi o bere la 36 de lei trebuie sa ai tupeu am baut in Barcelona la bar bere craft din brazilia la pret de 5-6 euro. Crowd control ultima data cand am baut-o era exact la fel ca acum 5 ani. Din pacate calitatea nu a crescut si asta e o mare pierdere ... berile din afara sunt mai ieftine si mai echilibrate (se vede experienta de zeci de ani). La noi vad o plafonare in ultimii ani. Pentru mine Ground zero si hoophead au beri mai echilibrate pret - calitate. La fel si wicked barrel fiind un bonus ca stau relativ in zona. Daca chiar vrei o bere altceva wicked berrel blizzard link care este invechita in butoi de bourbon (are 2 versiuni). Din pacate nu se gaseste tot timpul.
Nu e vina Hop Hooligans ca restaurantele/barurile au marit in asa fel adaosurile comerciale. Iar Crowd Control e intentionat la fel ca acum 5 ani pentru ca e berea lor flagship. Ar fi si ciudat sa cumperi acelasi produs si sa fie alta bere. In schimb ei scot lunar beri noi, dar cu alte denumiri.
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch
23-11-2025, 11:01 (Edited 23-11-2025, 11:01 by tecsi78.)
(22-11-2025, 22:11)sebastiangrg Wrote: Nu e vina Hop Hooligans ca restaurantele/barurile au marit in asa fel adaosurile comerciale. Iar Crowd Control e intentionat la fel ca acum 5 ani pentru ca e berea lor flagship. Ar fi si ciudat sa cumperi acelasi produs si sa fie alta bere. In schimb ei scot lunar beri noi, dar cu alte denumiri.
Dar oare de ca au trebuit sa fie marite adaosurile comerciale?
Pentru ca pot... si gasesc destui care sa dea banii pe asa ceva.
E acelasi trend ca la painea (h)artizanala... ambele alimente de baza ale omenirii, ambele retete simple elementare... apa, faina, sare... apa, orz, hamei... au devenit chestii de fitze... mai ramane foitza de aur de pus in compozitie.
Exista bere Ale decenta la sub 20 lei kg, doar sa vrei...
"Pentru ca o meriti"
23-11-2025, 12:38 (Edited 23-11-2025, 12:39 by renatoa.)
Cum vine degustarea la o asemenea vizita ? Doar nu destupa tot ce se vede acolo... "pe persoana fizica"
A fost in grup ? Fiecare cu paharul lui si le incearca pe rand ?
Sau asta e poza demo si degustarea s-a facut de la robinet ?
Chiar sunt curios, ca doar la vinuri am avut parte de asa ceva, si acolo erau 50 ml din fiecare sortiment.
Am facut un teambuilding cu echipa la Tusnad si daca tot am ajuns in zona am zis ca trebuie sa bifam si o tura la berarie. Am fost mai multi decat capacitatea obisnuita (la berarie se fac astfel de tururi cu degustare), adica in jur de 50. Am avut parte de un tur prin berarie in care ne-a fost explicat procesul, istoria cramei si alte detalii de genul... asezonate cu un ciolan în crustă de pâine cu malț caramelizat, făcut la cuptor, servit cu sos de usturoi și hrean sa nu ne ia prea repede de cap :).
Nu a fost o degustare cum sunt cele de vin in care povestesti proces de obtinere, particularitatea anului, arome, filozofii pentru fiecare in parte ci a fost ceva mult mai generalist, la un grup asa mare e si foarte greu sa intri in astfel de detalii.
Au fost oferite vreo 4 sau 5 sortimente: light, clasic, bruna si ceva cu arome si fiecare a degustat/baut cat a dorit.
(23-11-2025, 12:34)renatoa Wrote: Pentru ca pot... si gasesc destui care sa dea banii pe asa ceva.
E acelasi trend ca la painea (h)artizanala... ambele alimente de baza ale omenirii, ambele retete simple elementare... apa, faina, sare... apa, orz, hamei... au devenit chestii de fitze... mai ramane foitza de aur de pus in compozitie.
Exista bere Ale decenta la sub 20 lei kg, doar sa vrei...
"Pentru ca o meriti"
Aaa, credeam ca ar putea avea legatura cu cresterea costurilor de diferite feluri, eu naiv, ei rai.
(22-11-2025, 19:48)rogue Wrote: Sunt supraevaluate acele beri. Din pacate preturile la Hop Hoolingans si Bereta au luat-o razna si faliment cam scrie pe ei din punctul meu de vedere. Sa vinzi o bere la 36 de lei trebuie sa ai tupeu am baut in Barcelona la bar bere craft din brazilia la pret de 5-6 euro. Crowd control ultima data cand am baut-o era exact la fel ca acum 5 ani. Din pacate calitatea nu a crescut si asta e o mare pierdere ... berile din afara sunt mai ieftine si mai echilibrate (se vede experienta de zeci de ani). La noi vad o plafonare in ultimii ani. Pentru mine Ground zero si hoophead au beri mai echilibrate pret - calitate. La fel si wicked barrel fiind un bonus ca stau relativ in zona. Daca chiar vrei o bere altceva wicked berrel blizzard link care este invechita in butoi de bourbon (are 2 versiuni). Din pacate nu se gaseste tot timpul.
Aici trebuie clar sa faci o diferentiere intre preturile de la fabrica si preturile din horeca sau din taproom-urile berariilor, care se incadreaza tot la locatii horeca. Pana la faliment e cale lunga si nu cred ca ne dorim asta pentru berariile romanesti, dupa ce abia au reusit sa scoata capul din stransoarea corporatiilor. Spre exemplu in Cluj am fost surprins sa vad ca locatiile care au contract de asa -zisa exclusivitate cu una dintre cele 4 mari corporatii, aveau si Hop Head. Deci cresterea fenomenului si patriotismul local au biruit regulile draconice ale corporatiilor, care nu te lasa sa vinzi si artizanale pe langa. La fel nici in cafea, daca ai linie asigurata de Julius Meinl si altii, nu poti vinde si de la o prajitorie locala.
Mergand mai departe pe prezumtia de faliment, profitabilitatea este foarte mare in domeniu daca faci treaba buna, vedeti spre exemplu HH din datele de la ReCom cu profit 1mil la 5mil cifra de afaceri. Si da, ei sunt un reper pentru Romania in materie de bere si dovada ca poti produce beri ce se bat de la egal la egal cu oricine din afara si sa fii si profitabil. Se intampla si in cafea, din fericire.
Deci supararea pe preturi cred ar trebui sa mearga eventual spre horeca, dar si acolo sa fiti atenti mare parte din pretul platit este pentru serviciu, experienta, angajati si existenta in sine a carciumei cu toate taxele de azi, nu pentru produs. Practic e mai profitabil sa investesti si sa faci bere intr-o fabrica, decat sa fii carciuma, sa iei berea de undeva si sa pui 100% adaos. Acel adaos nu inseamna si profitabilitate.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Cred ca m-am exprimat gresit si s-a inteles gresit. Am comparat pretul de pe online la berea romaneasca cu pretul mai mic din bar la bearea craft din alte tari (de pe online pretul ajunge si la jumatate). Ma indoiesc ca cineva din horeca ar comercializa la pretul ala vreo bere. In perioada urmatoare va urma o criza severa si produsele gen bere craft vor fi din plin afectate pentru ca primele produse sacrificate vor fi cele care nu sunt absolut necesare. Daca, ca si guvernul Romaniei nu au reusit cand a fost boom economic si dupa 5-6 ani cand si-au amortizat o mare parte de cheltuielile pe investitii si ar mai fi putut face si altele nu sunt in stare sa faca o bere la un pret comparabil cu ce fac altii, nu investesc in proces ca sa faca aceeasi bere dar mai buna in sensul mai echilibrata nu vad un viitor prea stralucit. M-am bucurat cand a inflorit berea craft in Romania. Se poate sa ma insel dar nu vad un viitor prea roz la cum se gestioneaza afacerile sau poate la volumul la care lucreaza au destui clienti.
Dar mai exact, cu link-uri, la care sortimente de IPA craft buna te referi ca sunt mai ieftine in afara, ca sa putem compara, chiar sunt curios poate le gasim si pe aici cumva. Eu mereu cand am fost in vacanta pe afara am cautat si berarii, inclusiv in Barcelona am fost la tap room-urile unor berarii, si mereu pretul a fost absolut comparabil. Din pacate, pt ca mi-as dori si eu IPA, stout si sour ieftine. Zaganu la 15 lei / 0.33 au NEIPA si RYE IPA foarte bune, iar Adonis si IPA decente. Etalonul pentru mine este Crowd Control de la HH, care la ei pe site se gaseste cu 16.5 lei / 0.5l (pachet de 12), o bere NEIPA absolut impecabila, pastrata la un nivel inalt de gust, reteta si preparare, ceea ce este o mare realizare. Practic, ca pret per litru, este cea mai ieftina bere cu adevarat buna, cu adevarat de nivel international.
din ce am mai degustat eu, doar nume mari de afara (Mikeller, Omnipollo etc.) au (o parte din) beri mai bune decat HH. dar preturile sunt net superioare.
am fost recent la Londra si am degustat Brewdog si din supermarket si direct la taproom - mult inferior dupa gusturile mele.
pretul crowd este acum pe site 19.5 lei (3.83 EUR) pentru 500 ml (atentie ca multe beri straine sunt la 0.4 sau 0.33), deci nu prea inteleg comparatia de mai sus.
sunt si eu tare curios sa vad cateva link-uri cu berile metionate de tine, la 2 EUR ar iesi...
Pentru cei care vor doar o bere Ale decenta, la un pret uman, atentionez ca de joi reintra la raft, dupa o absenta de peste o luna, care m-a cam secat... berea Ale de 2 Euro... 2 Euro LITRUL !!!
Este cea care a apreciat-o si Liviu in doua randuri, aici si aici.
E o bere decenta, facuta dupa toate regulile...
Quote:It goes without saying that Eichbaum beer is brewed in accordance with the German Purity law, which is the oldest still applicable food law anywhere and sets forth that beer may only contain malt, hops, yeasts and water. Eichbaum's core competence is quality.
... asa ca daca nu vrei curcubee (pe cutie) si denumiri "hopsteresti", ci doar sa bei o bere buna... acum stii ce si cum.
Pe atunci nu aparuse Ursus (Barlog) IPA. In prezent, la categoria "ieftin si bun" as pune IPA de la Ursus, peste acel imperial din Lidl, pentru ca e mai fresh, simti cum "umbla sedimentele" prin bere. Fata de cele de la Lidl reiterez ce ziceam "Red-ul e prea dulce ca o fiertura de cereale, Stout-ul e departe de ce inseamna acest gen artizanal fiind destul de diluat".
Cu toate acestea, in prezent mai bine ma lipsesc daca nu am un minim de calitate craft si sentiment de prospetime. Poate vara pe caldura, gasca etc esti mai putin selectiv, dar cand vine frigul prefer putin si foarte bun :)
Cred ca s-a ajuns departe cu discutia. Intentia mea era de a semnaliza o tendinta la noi care nu e numai la berea craft ci in majoritatea domeniilor produselor de nisa neindustrializate. Inteleg ca procesul e mult mai complicat si volumul e mic fata de cel industrial dar peste 30 de lei la o bere locala e un red flag pentru mine. Am dat 30 dei dar pe un stout care a stat in butoi de bourbon cateva luni si e altceva nu pe o IPA care tot procesul nu dureaza o luna. De cumparat ca sursa am berero si beeracademy. Pretul unei beri este influentat de multe lucruri inclusiv si de tipul de bere. Doua beri pe care le stiu de peste 8 ani si care le beau tot timpul cu placere ar fi https://beeracademy.ro/produs/double-joker-ipa-can/ https://beeracademy.ro/produs/bere-irlan...ouble-ipa/
Nu sunt de acord nici cu ce zicea mai sus cineva sa cumper un no name din lidl pe care scrie IPA si nu are nici o treaba cu tipul de bere pentru ca nu beau volum ci calitate dar pentru fiecare tip de bautura ma incadrez in anumit buget peste care cred ca, calitatea si gustul nu mai au o pndere asa mare.
In concluzie ce vroiam sa zic e ca daca anumite firme au probleme in Romania nue din cauza ca au venit strainii si ne-au cotropit ... e doar ca sunt afaceri proaste si problemele sunt de cand afacerea merge bine nu este nici o proiectie pe viitor.