Hello There, Guest! Login Register


BB 005 TM vs Macap M2M stepless

#31
(31-01-2019, 12:19)razclud Wrote: Iar vorbim de gusturi, mi se par irelevante.
Nu toate "gusturile" sunt egale.

Care ar fi un test relevant, după părerea ta?
 
Reply
#32
Acasa la mine, pe masa mea si cu espressorul meu, timp de minim doua saptamani.

LE: si pe muzica mea
 
Reply
#33
Un fel de: tu centrezi tu dai cu capul....

Dar e simpatic că ți se pare irelevant un test blind făcut de 3-4 oameni cu oareșce experiența în cafea...
 
Reply
#34
(31-01-2019, 13:13)dev Wrote: Un fel de: tu centrezi tu dai cu capul....

Dar e simpatic că ți se pare irelevant un test blind făcut de 3-4 oameni cu oareșce experiența în cafea...


Cumperi rasnita pentru tine sau pentru cei 3-4 oameni? Daca ei platesc, pe cuvant daca nu iau ce le place lor.
 
Reply
#35
Aici vorbim de evaluare obiectivă versus subiectivism.

Ca să ajungi la nivelul la care sa simți diferențe subtile intre râșnițe, pe cafele complexe care permit aceste diferențe, trebuie sa ai un control foarte bun pe ceea ce înseamnă prepararea pucului, controlul asupra espressorului și o paleta care sa discearnă acele diferențe. Sunt etape care se învață și se perfecționează in timp daca utilizatorul e curios să încerce cat mai multe sortimente de cafea din cat mai multe locuri. Daca in schimb e atașat de un anumit gen de prăjire, regiune și preț e foarte posibil ca un setup scump sa nu îl ajute cu nimic.

Interesant ce spune Frans:

[Image: youtube-conversation.png][Image: 94eced48c1199ef1bbc7f20da690dd47.jpg]
 
Reply
#36
Excelent raspuns, cutite care tin mai mult pentru home barista, ce sa spun...”sa ne dee” zeul sanatate ca sa putem duce la sfarsit cutitele unei rasnite la un volum casnic

Eu am invatat o lectie foarte importanta prin experientele mele, pe banii mei, evident.
Nu cumparati lucruri dupa reviewuri!
Tineti cont de ele dar testati in setupul vostru si cu gura voastra, tot ce cumparati, altfel beti ceva ce ii place lui Frans sau lui Dev.
 
Reply
#37
"Nu cumpărați lucruri după review-uri " e o recomandare nerealistă. Mai corect ar fi să citești cat mai multe păreri și să iei o decizie cat mai educata.


Nu știu câți oameni au posibilitatea să comande 3-4 modele dintr-un produs, sa le evalueze obiectiv, sa le returneze pe cele care nu trec "testul" și apoi să păstreze câștigătorul.

Ca să revenim on topic, alegerea ar trebui sa fie destul de simplă: Sette 270 sau o râșniță on demand cu cuțite de 58mm. Sette pierde la zgomot destul de categoric și faptul că are mult plastic dar câștigă la utilizare. Macap MC42, Eureka Mignon sau Compak K3 sunt cam la fel cu mici diferențe mai mult sau puțin semnificative.
 
Reply
#38
Cand discutam de rasnite, in mediul virtual, obiectivitatea se opreste in mod cert dupa mine la factori relativ usor de verificat : 

- retentie ( si aici sunt discutii insa sa zicem)
- zgomot-
- functii ( doze predefinite sau nu)
- timp de macinare
- fiabilitate
- uniformitatea macinaturii ( si aici cu rezerve, daca o sa compari un Vario cu un K30 o sa fie clar pt toata lumea, dar un K30 cu un Compak E5 deja e aproape imposibil, vizual)

Restul aspectelor care sunt foarte des luate in calcul aici, gustul extractiilor , channeling ul, aspectul macinaturii ( bulgarasi sau nu) sunt deja lucruri la care am vazut ca sunt multe opinii diferite. Channelingul din pacate nu inseamana acelasi lucru pentru multi utilizatori, desi e relativ usor de evaluat, totusi e ca si first crack ul la prajire, ce regula aplici sa l marchezi? 

Ce mi s a parut mie relevant in evaluarea parerilor unui utilizator sau altul despre calitatea gustului produs de macinatura unei rasnite sau a alteia a fost mai mereu sa inteleg ce cafea ii place, sa beau 2 3 cafele cu el si sa inteleg care e profilul sau de gust. Pentru ca daca o sa i plac notele ciocolatii , gustul dulce-amarui si nu agreaza aciditatea citrica ( sau orice tip de aciditate ) atunci in mod cert anumite rasnite i se vor parea mai pe gustul lui sau nu. 

Deja pot spune ca sunt rasnite in industrie care favorizeaza claritatea si notele mai deschise in timp ce altele favorizeaza corpolenta si notele ciocolatii. Asa ca pentru mine cand imi povesteste cineva despre cat de buna e o rasnita, mi ar placea sa stiu cafeaua lui favorita de la un anume prajitor, sa o extrag si sa "traduc" mai bine ce vrea el de fapt sa spuna prin rasnita buna pentru gustul extractiilor. 

Astfel raman niste discutii viciate de calibrarea papilelor fiecarui utilizator si e greu sa iti formezi o parere corecta cand te bazezi pe gusturile individuale ale persoanelor care recoamda. 

Probabil deciziile ar trebui completate de teste individuale insa nu toti isi aloca timp pentru asa ceva, doar cei care deja se gandesc sa investeasca sume considerabile in acest hobby. Ca si la muzica Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#39
(31-01-2019, 12:33)razclud Wrote:
(31-01-2019, 12:22)renatoa Wrote: Degeaba e gura mare, daca e stirba... Wink


La ce te referi? 

Ca poti avea cutite mari ca diametru si dantura proasta.

Iar la conice, cel putin acolo e jale, numarul are relevanta ZE-RO ! Atat timp cat nu exprima nimic legat de diametrul cercului de iesire si grosimea (inaltimea) cutitului, muuult mai importante...
 
Reply
#40
(31-01-2019, 14:09)razclud Wrote: Excelent raspuns, cutite care tin mai mult pentru home barista, ce sa spun...”sa ne dee” zeul sanatate ca sa putem duce la sfarsit cutitele unei rasnite la un volum casnic

Eu am invatat o lectie foarte importanta prin experientele mele, pe banii mei, evident.
Nu cumparati lucruri dupa reviewuri!
Tineti cont de ele dar testati in setupul vostru si cu gura voastra, tot ce cumparati, altfel beti ceva ce ii place lui Frans sau lui Dev.

Smile))))))))))))))))))) True!
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#41
Blasfemie:

[Image: DSC_1649.jpg]

Daca citea forumurile isi cumpara o rasnita adevarata:

https://www.c-heads.com/2019/01/30/cats-...schattgen/
 
Reply
#42
(31-01-2019, 15:36)dev Wrote: Blasfemie:

[Image: DSC_1649.jpg]

Daca citea forumurile isi cumpara o rasnita adevarata:

https://www.c-heads.com/2019/01/30/cats-...schattgen/

eu zic sa distingem publicitatea mascata de realitate. vezi ca in alta poza are un E61. nu stiu ce sa zic @dev.... dar bine, fie... inchide tu topicul Smile mai bine puneai poza cu marmota si pisica Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#43
(31-01-2019, 12:08)dev Wrote: Cam cat de mult contează mărimea cuțitelor:

http://kostverlorenvaart.blogspot.com/20...s.html?m=1

Multumiri pentru link. De retinut brew ratio - 18 in 30 out in 30 sec. Am mai citit si la Schulman asa... Ciudat pt mine, sunt obisnuit cu 1:2 in peste 40 sec, dar e de incercat...

In rest, sunt review-uri si review-uri. In piramida validitatii metodelor de testare, blind testing e oricand peste un case study personal.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#44
E din perioada in care folosea L-R fara kit-ul de preinfuzie, pentru ca nu era disponibil. 

E foarte usor sa recomanzi Honne cuiva care are buget de MC42 si sa-i spui sa mai caute prin buzunar. Si e foarte usor sa-ti displaca Sette cand ai ceva mai bun acasa.
 
Reply
#45
Eu tare as vrea sa vad la lucru Compak K3 caci in Romania sta stinghera in coltul ei Smile  Era chiar usor mai ieftina fata de Macap M42M dar zicea Razvan ca au schimbat nu stiu ce piesa si au mai ridicat putin pretul pe 2019.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#46
Am intrat pe acest topic pacalit de titlu. Colegul ariany_78 a pus o intrebare despre doua rasnite. Dupa 2 pagini de discutii, ma intreb daca o fi primit vreun raspuns concret, utilizabil...

O parere de utilizator Macap M2M. Precizez ca al meu e modelul cu reglaj in trepte. Am fost si eu oarecum nemultumit ca n-am nimerit un stepless, dar pana la urma am constatat ca in practica acest lucru nu ma incurca neaparat. Distanta dintre punctele fixe este atata de mica, incat reglajul pe care il pot face este suficient pentru a controla extractia dupa dorinta. O variatie de pana la +/- 0,5 grame de cafea in sita suplineste nevoia de reglaj fin intre doi pasi succesivi. Acum am ajuns chiar sa apreciez faptul ca am o repetabilitate mai buna a reglajelor, atunci cand am de trecut de la o cafea la alta. E foarte simplu sa treci de la un pas la altul si sa revii precis in pozitia initiala, daca este nevoie.
In rest modelele M2M, stepless sau nu, sunt rasnite construite robust. Poate de aceea nici nu prea le vezi la vanzare, ca second hand. Toate elementele sunt metalice, plastic fiind folosit doar la hopper si inelul gradat care te ajuta sa citesti pozitia de reglaj. Metalic este si traseul de evacuare a cafelei, suportul portfiltrului, precum si intrerupatorul pe care acesta il actioneaza. Acest intrerupator are o forma care permite fixarea in pozitie a portfiltrului in timpul rasnirii, fara a fi necesar a-l sustine cu mana. Asadar comparatia facuta, la un moment dat, cu Etolia Home, o rasnita de 2kg, cu ale ei mecanisme de plastic, este... sugubeata, sa zic asa.
In ceea ce priveste macinatura, Macap M2M rasneste in bulgarasi la setarile mai fine, dar fara a crea probleme din cauza asta. Da, nu este o rasnita de single dose. Nu ca nu o poti folosi si asa, dar lucreaza mai bine cu boabe in hopper. Si da, are o retentie de cca. 2-3g de cafea care iti ramane in rasnita de la o macinare la alta. Pt. a nu o desface prea des, eu mi-am adaptat o pompa cu piston care se potriveste perfect in locul hopper-ului si care ma ajuta sa evacuez pneumatic o buna parte din cafeaua acumulata. Cam asta ar fi cel mai mare pacat al ei si, probabil, singurul punct pe care l-am identificat pana acuma ca meritand sa fie trecut la negative.
Inainte de a incheia, as exprima cateva ganduri personale legate de subiectul diametrului cutitelor, care vad ca a fost foarte disputat in postarile din acest topic (si nu numai). Sustinem cu inflacarare superioritatea cutitelor de diametru mare asupra celor de diametru mai mic. In acelasi timp, probabil, ne dorim o viteza cat mai mica de rasnire, pt. a prezerva, nu-i asa, cat mai mult din calitatile bobului de cafea. Oare cati dintre noi iau in calcul faptul ca, la aceeasi turatie a motorului rasnitei, viteza tangentiala (viteza de deplasare a cutitului mobil prin fata celui fix) este proportionala cu raza cutitului? Asta se traduce printr-o viteza de rasnire mai mare a cutitelor cu diametru mai mare. E drept ca rasnitele comerciale utilizeaza cutite cu diametru mare. Asta e si ideea: cantitatea rasnita pe unitatea de timp trebuie sa fie mare. Dar, oare, pt. acasa, la o frecventa de rotatie de 1400 rpm, cat are Macap M2M (si o gramada de alte rasnite care se invart in plaja 1400-1600rpm) imi doresc un cutit de diametru de 58mm sau mai mare, in loc de cel de 50mm? Eu, unul, mi-am raspuns la intrebare. Voi?
Pe de alta parte, tot printre posturile de mai sus, citeam despre "chinuitul" rasnitelor cu cutite mici (gen 50mm ale Macap M2M). Si apoi "agravanta": "mai ales cu boabe prajite light"... Pai, oameni buni, tocmai cutitul de diametrul mare "chinuie" motorul, mai ales cu boabe mai dure. Uitaram de notiunea de cuplu al fortei? Care este direct proportional cu bratul fortei? Adica motorul va trebui sa faca un efort cu atat mai mare cu cat e mai mare raza cutitului?
Si aici inchei.

P.S. Tot respectul pt. rasnitele cu reductoare, cu turatia exprimata in 3 cifre. Da, acolo n-am nici o tresarire sa pun cutite de diametru mare. La buget mic cred ca nu cunosc decat o singura varianta. Ascaso i1.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)