Salutare, am achizitionat recent un Ascaso Steel Duo PID - modelul cu modulul de abur ugradat.
Cum n-am vazut sa fie topic separat ptr el m-am gandit ca ar fi o idee buna sa deschid unul. Un loc pentru alti posesori sau cei interesati sa devina in viitor.
Daca tot e primul post am sa incep cu o scurta introducere a espressorului si apoi am sa adaug cateva impresii personale adunate de cand il am. ( aprox 3 saptamani)
Ascaso este un producator spaniol de masinarii de cafea de calitate inalta, cunoscut pentru designul si performanta sa(asa zice google). Nu stiu cata istorie are Spanica in domeniun espresso, dar Steel Duo PID este unul dintre cele mai populare espressoare produse de ei. Un espressor manual cu doua grupuri si control PID pentru temperatura. - asta cam stim si din numele lui. Factorul care il diferenteaza de majoritatea concurentei e ca in loc sa foloseasca boilere ptr apa cald, acesta foloseste thermoblocks.
N-am sa intru prea mult in detalii legate de diferentele dintre thermoblocks. boilers si thermocoils. Se pot gasi destule informatii pe net despre asta si fiecare decide ce e mai bun.
Un video care il prezinta destul de bine(dar e modelul fara upgrade la abur): https://www.youtube.com/watch?v=LLGIbir7F3w
Factorii ce m-au influentat sa aleg Ascaso sunt:
1. Spatiul ocupat pe blat - are dimensiuni mult mai mici in adancime decat majoritatea modelelor e61
2. Timplul foarte scurt in care se incalzeste
in aprox. 2min ajunge la 96 de grade, iar apoi poate un total de 10 ca sa se incalzeasca complet si portafiltrul. Dar de cele mai multe ori dupa primele 2min las sa curga prin grup 200ml de apa(ptr incalzirea cestilor) si apoi in 5min e ok de folosit ptr mine.
3. Consumul de curent mult mai mic - nu-i neaparat ceva ce urmaresc foarte atend dar Ascaso pretinde ca are un consum cu 70% mai mic decat un model classic HX.
4. Design - avand in vedere limitarile de spatiu pe care le aveam, au iesit din comparatie majoritatea modelelor pe grup e61, din ce a ramas in lista Steel Duo arata cel mai bine(de ex fata de un Breville Dual Boiler - parerea mea)
Primele impresii de cand l-am cumparat.
Putin context: eu vin de la un Gaggia Classic 2015, da - ala pe care toti il evita :). Inainte, la gaggia, aveam zero control la presiune, temperatura apei, preinfusion etc.
Si nici nu m-am obosit prea tare sa invat si sa folosesc de fiecare data toate mini hack-urile (poor man's preinfusion cu bagheta de abur, temperature surfing etc.)
The Good
Calitatea materialelor si a finisajelor este foarte buna, se simte de banii pe care il dai pe el.
Controlul pe care il perimite in prepararea cafelei este aproape perfect (timer, preinfuzie, PID, indicator presiune si OPV)
Puterea si consistenta aburului este ok- e putin mai puternic decat cel de la Gaggia dar plusul major este conistency-ul, aburul ieste de fiecare data la fel si ramane doar eu ca si utilizator sa il invat. Nu stiu daca m-ar ajuta sa fie mult mai puternic aburul decat e acuma pentru si acuma am tendita sa spumez laptele mai mult decat e nevoie.
Imi plac foarte LED-urile albe.
Portafiltrul este foarte bine facut, se simte bine in mana si se vede calitatea materialelor folosite( otel inoxidabil + manerul din lemn de nuc.
The Bad
Sa incep cu prima si cea mai populara plangere - valva OPV - desi ei zic ca se poate ajusta e cam inutil ca daca o dai sub acel 11 bari setati din fabrica incepe sa ciripeasca destul de mult. Ei zic ca daca e setat la 11 atunci ajunge 9 la grup - n-am cum sa testez asta
Modul de dozare volumetric al apei e destul de dubios implementat, ptr ca e pus pe circuit inainte de valva OPV asta inseamna ca e zice ca ti-a dat cata apa ai tu memorata fara a lua in calcul cat din ea este data inapoi in rezervo din cauza valvei OPV - asta duce la niste inconsistente foarte mari, chair si aceleasi baobe, aceeasi rasnire si puck prep simiar.
Modul in care il folosesc acuma e ca pe pozitia de 1 cafea e pus sa curga cata apa am nevoie sa incalzesc castile si pe pozitia de 2 cafele e memorat sa curga apa ptr 90secunde - destul cat sa acopere majoritatea nevoilor chiar si atunci cand curge mai greu
Cosul cu care vine el stock are o capacitate de doar 14g si in partea de sus in diametru cam mic, nu intra un puck screen de 58.5 si nici un dosing funnel de 58mm.
Portafiltrul bottomless de la Ascaso costa exagerat de mult(~$210) si cam greu de gasit pe stoc undeva, pacat pentru ca este foarte frumos dar pretul e a bit much.
Nu-s probleme majore dar par ca ar fi putut fi rezolvate deja o parte din ele, it just smells like lazy marketing.
Cum n-am vazut sa fie topic separat ptr el m-am gandit ca ar fi o idee buna sa deschid unul. Un loc pentru alti posesori sau cei interesati sa devina in viitor.
Daca tot e primul post am sa incep cu o scurta introducere a espressorului si apoi am sa adaug cateva impresii personale adunate de cand il am. ( aprox 3 saptamani)
Ascaso este un producator spaniol de masinarii de cafea de calitate inalta, cunoscut pentru designul si performanta sa(asa zice google). Nu stiu cata istorie are Spanica in domeniun espresso, dar Steel Duo PID este unul dintre cele mai populare espressoare produse de ei. Un espressor manual cu doua grupuri si control PID pentru temperatura. - asta cam stim si din numele lui. Factorul care il diferenteaza de majoritatea concurentei e ca in loc sa foloseasca boilere ptr apa cald, acesta foloseste thermoblocks.
N-am sa intru prea mult in detalii legate de diferentele dintre thermoblocks. boilers si thermocoils. Se pot gasi destule informatii pe net despre asta si fiecare decide ce e mai bun.
Un video care il prezinta destul de bine(dar e modelul fara upgrade la abur): https://www.youtube.com/watch?v=LLGIbir7F3w
Factorii ce m-au influentat sa aleg Ascaso sunt:
1. Spatiul ocupat pe blat - are dimensiuni mult mai mici in adancime decat majoritatea modelelor e61
2. Timplul foarte scurt in care se incalzeste
in aprox. 2min ajunge la 96 de grade, iar apoi poate un total de 10 ca sa se incalzeasca complet si portafiltrul. Dar de cele mai multe ori dupa primele 2min las sa curga prin grup 200ml de apa(ptr incalzirea cestilor) si apoi in 5min e ok de folosit ptr mine.
3. Consumul de curent mult mai mic - nu-i neaparat ceva ce urmaresc foarte atend dar Ascaso pretinde ca are un consum cu 70% mai mic decat un model classic HX.
4. Design - avand in vedere limitarile de spatiu pe care le aveam, au iesit din comparatie majoritatea modelelor pe grup e61, din ce a ramas in lista Steel Duo arata cel mai bine(de ex fata de un Breville Dual Boiler - parerea mea)
Primele impresii de cand l-am cumparat.
Putin context: eu vin de la un Gaggia Classic 2015, da - ala pe care toti il evita :). Inainte, la gaggia, aveam zero control la presiune, temperatura apei, preinfusion etc.
Si nici nu m-am obosit prea tare sa invat si sa folosesc de fiecare data toate mini hack-urile (poor man's preinfusion cu bagheta de abur, temperature surfing etc.)
The Good
Calitatea materialelor si a finisajelor este foarte buna, se simte de banii pe care il dai pe el.
Controlul pe care il perimite in prepararea cafelei este aproape perfect (timer, preinfuzie, PID, indicator presiune si OPV)
Puterea si consistenta aburului este ok- e putin mai puternic decat cel de la Gaggia dar plusul major este conistency-ul, aburul ieste de fiecare data la fel si ramane doar eu ca si utilizator sa il invat. Nu stiu daca m-ar ajuta sa fie mult mai puternic aburul decat e acuma pentru si acuma am tendita sa spumez laptele mai mult decat e nevoie.
Imi plac foarte LED-urile albe.
Portafiltrul este foarte bine facut, se simte bine in mana si se vede calitatea materialelor folosite( otel inoxidabil + manerul din lemn de nuc.
The Bad
Sa incep cu prima si cea mai populara plangere - valva OPV - desi ei zic ca se poate ajusta e cam inutil ca daca o dai sub acel 11 bari setati din fabrica incepe sa ciripeasca destul de mult. Ei zic ca daca e setat la 11 atunci ajunge 9 la grup - n-am cum sa testez asta
Modul de dozare volumetric al apei e destul de dubios implementat, ptr ca e pus pe circuit inainte de valva OPV asta inseamna ca e zice ca ti-a dat cata apa ai tu memorata fara a lua in calcul cat din ea este data inapoi in rezervo din cauza valvei OPV - asta duce la niste inconsistente foarte mari, chair si aceleasi baobe, aceeasi rasnire si puck prep simiar.
Modul in care il folosesc acuma e ca pe pozitia de 1 cafea e pus sa curga cata apa am nevoie sa incalzesc castile si pe pozitia de 2 cafele e memorat sa curga apa ptr 90secunde - destul cat sa acopere majoritatea nevoilor chiar si atunci cand curge mai greu
Cosul cu care vine el stock are o capacitate de doar 14g si in partea de sus in diametru cam mic, nu intra un puck screen de 58.5 si nici un dosing funnel de 58mm.
Portafiltrul bottomless de la Ascaso costa exagerat de mult(~$210) si cam greu de gasit pe stoc undeva, pacat pentru ca este foarte frumos dar pretul e a bit much.
Nu-s probleme majore dar par ca ar fi putut fi rezolvate deja o parte din ele, it just smells like lazy marketing.
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly