Hello There, Guest! Login Register

Ascaso Steel Duo PID

Salutare, am achizitionat recent un Ascaso Steel Duo PID - modelul cu modulul de abur ugradat. 

Cum n-am vazut sa fie topic separat ptr el m-am gandit ca ar fi o idee buna sa deschid unul. Un loc pentru alti posesori sau cei interesati sa devina in viitor.
Daca tot e primul post am sa incep cu o scurta introducere a espressorului si apoi am sa adaug cateva impresii personale adunate de cand il am. ( aprox 3 saptamani)

Ascaso este un producator spaniol de masinarii de cafea de calitate inalta, cunoscut pentru designul si performanta sa(asa zice google). Nu stiu cata istorie are Spanica in domeniun espresso, dar Steel Duo PID este unul dintre cele mai populare espressoare produse de ei. Un espressor manual cu doua grupuri si control PID pentru temperatura. - asta cam stim si din numele lui. Factorul care il diferenteaza de majoritatea concurentei e ca in loc sa foloseasca boilere ptr apa cald, acesta foloseste thermoblocks. 

N-am sa intru prea mult in detalii legate de diferentele dintre thermoblocks. boilers si thermocoils. Se pot gasi destule informatii pe net despre asta si fiecare decide ce e mai bun. 

Un video care il prezinta destul de bine(dar e modelul fara upgrade la abur): https://www.youtube.com/watch?v=LLGIbir7F3w

Factorii ce m-au influentat sa aleg Ascaso sunt:

1. Spatiul ocupat pe blat - are dimensiuni mult mai mici in adancime decat majoritatea modelelor e61
2. Timplul foarte scurt in care se incalzeste 
in aprox. 2min ajunge la 96 de grade, iar apoi poate un total de 10 ca sa se incalzeasca complet si portafiltrul. Dar de cele mai multe ori dupa primele 2min las sa curga prin grup 200ml de apa(ptr incalzirea cestilor) si apoi in 5min e ok de folosit ptr mine.
3. Consumul de curent mult mai mic - nu-i neaparat ceva ce urmaresc foarte atend dar Ascaso pretinde ca are un consum cu 70% mai mic decat un model classic HX. 
4. Design - avand in vedere limitarile de spatiu pe care le aveam, au iesit din comparatie majoritatea modelelor  pe grup e61, din ce a ramas in lista Steel Duo arata cel mai bine(de ex fata de un Breville Dual Boiler - parerea mea)

Primele impresii de cand l-am cumparat.

Putin context: eu vin de la un Gaggia Classic 2015, da - ala pe care toti il evita :). Inainte, la gaggia, aveam zero control la presiune, temperatura apei, preinfusion etc.
Si nici nu m-am obosit prea tare sa invat si sa folosesc de fiecare data toate mini hack-urile (poor man's preinfusion cu bagheta de abur, temperature surfing etc.) 

The Good
Calitatea materialelor si a finisajelor este foarte buna, se simte de banii pe care il dai pe el.

Controlul pe care il perimite in prepararea cafelei este aproape perfect (timer, preinfuzie, PID, indicator presiune si OPV)

Puterea si consistenta aburului este ok- e putin mai puternic decat cel de la Gaggia dar plusul major este conistency-ul, aburul ieste de fiecare data la fel si ramane doar eu ca si utilizator sa il invat. Nu stiu daca m-ar ajuta sa fie mult mai puternic aburul decat e acuma pentru si acuma am tendita sa spumez laptele mai mult decat e nevoie. 

Imi plac foarte LED-urile albe.

Portafiltrul este foarte bine facut, se simte bine in mana si se vede calitatea materialelor folosite( otel inoxidabil + manerul din lemn de nuc.

The Bad

Sa incep cu prima si cea mai populara plangere - valva OPV - desi ei zic ca se poate ajusta e cam inutil ca daca o dai sub acel 11 bari setati din fabrica incepe sa ciripeasca destul de mult.  Ei zic ca daca e setat la 11 atunci ajunge 9 la grup - n-am cum sa testez asta

Modul de dozare volumetric al apei e destul de dubios implementat, ptr ca e pus pe circuit inainte de valva OPV asta inseamna ca e zice ca ti-a dat cata apa ai tu memorata fara a lua in calcul cat din ea este data inapoi in rezervo din cauza valvei OPV - asta duce la niste inconsistente foarte mari, chair si aceleasi baobe, aceeasi rasnire si puck prep simiar.
Modul in care il folosesc acuma e ca pe pozitia de 1 cafea e pus sa curga cata apa am nevoie sa incalzesc castile si pe pozitia de 2 cafele e memorat sa curga apa ptr 90secunde - destul cat sa acopere majoritatea nevoilor chiar si atunci cand curge mai greu

Cosul cu care vine el stock are o capacitate de doar 14g si in partea de sus in diametru cam mic, nu intra un puck screen de 58.5 si nici un dosing funnel de 58mm. 

Portafiltrul bottomless de la Ascaso costa exagerat de mult(~$210) si cam greu de gasit pe stoc undeva, pacat pentru ca este foarte frumos dar pretul e a bit much.

Nu-s probleme majore dar par ca ar fi putut fi rezolvate deja o parte din ele, it just smells like lazy marketing.
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
Ah mi-am adus aminte de inca doua lucruri la capitolul minusuri.
Eram constient de ele dinainte sa-l achizitionez si nu ma daranjeaza in mod special dar parca ar fi fost frumos sa se gandeasca la ele:

- nu are indicator sau senzor ptr cand ramane rezervorul fara apa
- tava de colectare a apei nu are nici un indicator ptr cand e plina
Ascaso Steel Duo PID / Niche Zero ----- Gaggia Classic 2015 / Mazzer Super Jolly

Reply
Quote:LEGEA LUI PASCAL: Presiunea exercitata din exterior pe o portiune din suprafata unui lichid aflata in repaus, intr-un vas inchis ermetic, se transmite prin lichid in toate directiile si cu aceeasi marime asupra peretilor vasului in care se afla lichidul.

Deci daca e 11 la opv, 11 va fi si la sita de dus.

Reply
Scuze de off topic dar poor man's preinfusion e super simpla fix la acel Gaggia classic. Pentru ca nu are electrovalva cu 3 cai ci una mecanica pe baza de arc și bila care deschide cam la 6bar poți apăsa parțial pe butonul de brew vreo câteva secunde, te oprești cât vrei sa tina preinfuzie (3-5s) după care apeși iar.
Avantajul lipsei electrovalvei este ca nu îți scade presiunea (decât ce absoarbe puc-ul).
Da, nu are pid si poate nu e cea mai inspirata implementare dar, sincer, la cât costa...

Revenind on topic, tare nepotrivita implementarea senzorului volumetric, zici ca l-au pus acolo doar ca să bifeze o funcționalitate.
Referitor la opv, nu știu ce sa zic. De obicei ți-ai dori sa fie la cât dorești, poate îl vrei la 6, de ce nu? Dar pot spune ca de cele mai multe ori am simțit nevoia să îl setez la 10 ca să am o extracție la 9. Nu știu ce sa zic de 11, poate merge. De obicei, dacă ai avea naked, ai simți nevoia sa macini ceva mai fin iar la 11bar ai aștepta puțin mai mult pana la prima picătură, după care ar curge foarte repede.
Fenomenul acesta l-am avut pe Oscar fără opv. Oricum 11 bar e mai bine decât 15 cam cât are pompa.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
(15-01-2023, 18:07)Solozaur Wrote: - tava de colectare a apei nu are nici un indicator ptr cand e plina

Daca vrei sa rezolvi asta, poate te ajuta ceva printat 3d de genul: https://www.thingiverse.com/thing:5211024
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity

Reply
(16-01-2023, 10:09)Abru Wrote:
(15-01-2023, 18:07)Solozaur Wrote: - tava de colectare a apei nu are nici un indicator ptr cand e plina

Daca vrei sa rezolvi asta, poate te ajuta ceva printat 3d de genul: https://www.thingiverse.com/thing:5211024

Foarte buna ideea, la asta nu m-am gandit. Cel din link sigur nu merge pentru ca tava la ascaso are doar niste linii subtiri dar poate gasesc ceva similar.

@vlaicu - eu la Gaggia stiam doar de aia cu deschisul rotitei de abur in timp ce ii dai sa curga apa ptr un debit mai mic, cea de care zici tu pare mult mai simpla - pacat ca n-am stiu de ea pana acuma :)
Astazi mi-a venit portafiltru naked deci o sa mai am de experimentat cu el.

Un lucru e clar, am acuma mult mai multe variabile cu care pot experimenta pentru un shot mai bun . Ma simt iar ca la inceput pentru ca desi le stiu din clipuri de pe youtube alta e cand esti pus in fata faptului.

Reply
@Solozaur, nu ai precizat nimic despre diferenta de gust resimtita fata de vechiul echipament !!! Ce asteptari ai avut ? S-au concretizat in vreun fel ?!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
In primul rand mi-am dorit un espressor care sa imi aduca consecventa - sa stiu ca singurul factor de eroare ramas in ecuatia unu espresso este cel uman - eu. 

La gust in sine mi-e greu sa zic ca am simtit o diferenta enorma. Oricum, nu sunt la un nivel la care sa pot simti orice subtilitate din espresso - ce-s alea body, clarity, mouthfeel si foarte rar identific in cafea taste note-urile scris pe punga de cafea. Asta e poate si pentru ca eu beau in general flat white-uri.

La Gaggia erau zile bune si zile mai putin bune, mai ales la capitolul lapte unde foarte rar producea un abur bun cu care sa pot lucra.

Practic abia acuma incepe joaca, sa experimentez si sa aflu ce imi place si ce nu. Deci ma bucura ca ma simt mai in control(minus partea de presiune)

Reply
Eram în căutate de portafiltru bottomless ptr Ascaso, cum ala original costa cat un gaggia second-hand m-am orientat spre opțiuni mai ieftine. Am cautat mult(normcore, saint anthony ind.) si pana la urma am ales sa-mi incerc norocul cu cea mai la indemana si ieftina optiune: 

Acest no-name de pe Barshaker.ro (Blades 6.4 mm) si spre surprinderea mea, lemnul de la maner se potriveste foarte bine cu cel original.

Am luat si VST baskets, ridgeless de 15g si 25g. Isi fac treaba foarte bine. Dar, din cauza modului in care e construita buza, cand bag portafiltrul nu se invarte incat sa se alinieze la 90 de grade perfect. Problema asta e prezentat atat la cel bottomless cat si la cel original, dar cel bottomless se invarte mai putin. 

[Image: xE3MAWK.jpg][Image: vXuBOor.jpg][Image: m7ZBM3z.jpg][Image: wFkVBf2.jpg][Image: CjJPutF.jpg]

Reply
Nu te stresa si nu forța. Când ai portafiltrul monta pentru încălzit sa nu îl ai strâns niciodată. Doar sa fie în contact cu garnitura. Altfel uzezi garnitura prematur
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
Am cumpărat și eu recent un V2. Aș mai adăuga la minusuri că nu are setată temperatura corectă din fabrică (ce arata pe PID diferă de ce curge prin puc). Destul de slab din partea Ascaso dar se poate remedia cerându-i vânzătorului să verifice. Eu l-am rugat pe Răzvan sa îmi calibreze aparatul, și era nevoie de offset de 3 grade. Ca și presiune, 11 la pompă = 9 bari la puc, verificat tot de Răzvan. În rest, sunt foarte mulțumit de aparat!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)