Welcome Back Log In Create Account

Artisan - Profile Prajiire

Azi am facut prima prajire cu Quest M6. Am incercat sa prajesc Ethiopia Sidamo mai light.
Atasat ce ar inregistrat Artisan-ul. Din pacare nu prea mi-a iesit, ar trebui sa termin in 10 min nu 15

Usor usor incep sa il dibuiesc, dar ma e nevoie de timp.
Voi folositi Artisan -ul ?

Attached Files Thumbnail(s)

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6

Reply
Ce batch ai folosit? daca e de 500g max foloseste 250 sau 333g, asigura-te ca probele de temp sunt in boabe daca folosesti mai putine grame.

Temp de charge in sa fie in intervalul 190-210C, 175 e putin, incalzeste prajitorul 5-10 minute.

Reply
Am folosit puțin, poate 150gr. Cantitatea optima pe care o da producatorul ar fi 400gr, dar am zis sa folosesc mai puțin pana invat.

Poate asta e și problema ca punctul de întoarcere a temperaturii la mine a fost cam devreme, fiind putine boabe s-au încălzit repede ( un RoR mare )Apoi m-am speriat ca temperatura creste prea repede și am lăsat -o mai încet.

O sa o testez în câteva zile sa văd dacă e baubila și mai probăm apoi.

Merci de sfaturi.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig E65S GBW,Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, Prajitor Quest M6

Reply
(27-11-2021, 22:16)bmadalin Wrote: Azi am facut prima prajire cu Quest M6. Am incercat sa prajesc Ethiopia Sidamo mai light.
Atasat ce ar inregistrat Artisan-ul. Din pacare nu prea mi-a iesit, ar trebui sa termin in 10 min nu 15

Usor usor incep sa il dibuiesc, dar ma e nevoie de timp.
Voi folositi Artisan -ul ?
Salut te rog explica mi graficul asta ce este ET ,BT si ce temperaturi trebuie sa fie la uscare la prajire. Multumesc
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.

Reply
Ar fi fost bine sa putem vedea si ajustarile pe care le-ai facut la gaz, desi nu stiu cat de usor e sa inregistrezi asta in timpul prajirii.

Mie imi pare ca temp de charge a fost prea mare (sau sarja prea mica, sau ambele) iar apoi ai redus gazul prea devreme sau prea mult si nu ai mai avut energie sa termini prajirea in timpul dorit.

Ideal ar fi la urmatoarele incercari sa modifici cate un parametru. Adica o prima icnercare ar fi sa lasi aceeasi sarja si sa reduci gazul mai tarziu, fara alte modificari.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
este electric, nu pe gaz.
Quote:Apoi m-am speriat ca temperatura creste prea repede și am lăsat -o mai încet.
dai tare, nu te speria. dar sunt prea putine boabe....In functie de volumul interior al cilindrului ai o cantitate optima de boabe+/-. Mereu trebuie sa stai pe cantitatea asta, altfel nu iese nimic.
Atat cat ma pricep eu, trebuia sa fie o panta ascendenta si dupa FC.
Izzo Alex duetto 2, mazzer super jolly, cuptor cu gaz home-made

Reply
@Laddu de ce spui ca temperatura de charge este prea mare?

Daca stau sa caut grafice de oriunde pe prajitor cu tambur, charge temp este de 185-215 C cu un TP in interrvalul 75-100C. Fie ca vorbim de tutoriale de la mill city roasters, sau pasionati pe youtube sau mergem la world roasting championship, toti prajesc pe tambur cu charge de 185-215C, nu stiu de 160C sau mai jos.

Nu am auzit pe nimeni sa prajeasca pe tambur cu charge de 120-140C, exista asemenea tehnica?

Daca vrei sa vezi simplu unde ai greseli, trasezi o linie dreapta  la Ror de la punctul mare la punctul mic si te uiti unde ai diferentele cele mai mari, acolo nu ai ajustat conform caldura.

Un mic exemplu, insa tot eu nu sunt de acord cu charge de 165C, sau turning point asa mic, indiferent de doza de boabe.

[Image: Vt5GYmu.jpg]

Verifica vizual daca senzorul de temperatura BT este imersat in boabe inca de la inceput cu o doza de 150grame, este posibil sa nu fie si atunci temperaturile sunt off.

De exemplu mie imi place ce face tipul asta, cu toate ca nu are nici el multa experienta, explica bine si face bine:

https://www.youtube.com/watch?v=IGPKsXit1h8

Reply
In mod ideal TP ar trebui sa fie pe la 1 min. Dacă îl ai mai devreme fie charge temp e prea mare, fie sarja prea mica, fie sonda nu a măsurat corect. 

Nu poți sa generalizezi de la orice prăjitor cu tambur și sa aplici la cele cu capacități mici. 

@hadriano Știu ca e electric, când am zis gaz, m-am referit la puterea afișată pe grafic, dar am folosit termenul de gaz ca să fim toți pe aceeași lungime de unda...

Reply
Pai ideal ar fi ca TP sa fie la 1 minut, cu caldura oprita sau data incet. Ce zici, a dat caldura la 0?  Blush

Reply
Pre Scriptum: Am scris mesajul ca raspuns pentru @hadriano, dar a trebuit sa plec rapid, asa ca luati continutul fara legatura cu cele de mai sus.

Panta ascendenta la BT este, se vede clar, doar ca i-a scazut putin inclinarea.

In faza de uscare nu se scade niciodata temperatura, oricat de mare ar fi sperietura.
Trebuie sa fii fierbinte rau ca sa produci defecte de la o temperatura prea inalta, ca sa fii fortat sa o cobori, la sub 200 incarcarea pe masini din acestea fara mare inertie termica, greu de produs pagube.
Asta daca nu faci manevre "disperate" in timpul incarcarii, lucru ar l-am fi putut vedea doar din graficul puterii, care lipseste. Salturi mari ale puterii cu reveniri imediate nu se reflecta asa instant in ET/BT, dar poate strica structura boabei.
Ideal ar fi sa mentii cam pana la TP acelasi nivel de putere pe care l-ai avut la incarcarea boabelor, si doar daca este un TP asa de coborat ca in cazul de fata, sa incepi sa cresti "usor" puterea daca BT scade sub 100 grade si curba inca coboara abrupt. Usor-ul e relativ, depinde de viteza de raspuns a masinii. La una cu convectie inseamna cam 1% la fiecare 5 secunde. Un test de raspuns treapta mi-ar spune tot ce trebuie sa stiu despre masina, ca sa pot da valori mai precise.
In nici un caz nu taia puterea cum vezi peste tot la prajirile la tambur !
Aceste masini asa zise tambur pana in 500 grame nu au aproape nimic comun ca regim termic cu un tambur solid de fonta cu peretele de 10 mm, si care cantareste 10 kg pentru o masina de 1kg capacitate !

La RoR prima porunca zice ca panta musai mentinuta continuu descendenta dupa terminarea uscarii, si asta se face simplu din cresterea ET cat mai lina si mentinere cat mai constanta pe final.
La urmatoarea sarja, incerca sa aduci ET la 200 cat mai rapid, pana in minutul 3-4, dar fara depasirea RoR de 25, adica sa nu iasa din grafic (prea mult timp). Este perfect posibil daca facem un calcul simplu, ai avut TP la ... hai sa zicem 60 grade si un minut, ca sa fie calculele mai simple, ne propunem un DE la minutul 5, deci ai o variatie de 145-60 = 85 grade in 4 minute, RoR mediu de 21 pana la DE. Cu un RoR maxim de 25 la varful cresterii, si care apoi scade pana pe la 16 la DE, obtii media asta.
Apoi, dupa ce ai ajuns la 200 grade ET pe la min 4, cresti usor si constant in continuare pana la 230-240 grade in 3-4 minute, adica 10 grade pe minut, si apoi mentii la 240 fara sa mai atingi puterea. Daca ai atins 240 grade la minutul 8 ar trebui sa apara si FC.

Daca e ceva de ingrijorat la aceasta prima incercare este portiunea lunga orizontala a RoR de la min 4 la min 12, asta dupa manual inseamna coacerea perfecta.

Pot atasa grafice care sa exemplifice cele scrise mai sus doar ca eu am masini diferite de a dumitale, si imi e sa nu te confuzez mai mult. Asta pentru ca am convingerea ca profilul este mai mult caracteristic masinii decat cafelei. Aceeasi cafea se va praji optim dupa curbe diferite la dumneata sau pe un FB.

Reply
(28-11-2021, 11:08)Darsidius Wrote: Daca stau sa caut grafice de oriunde pe prajitor cu tambur, charge temp este de 185-215 C cu un TP in interrvalul 75-100C. Fie ca vorbim de tutoriale de la mill city roasters, sau pasionati pe youtube sau mergem la world roasting championship, toti prajesc pe tambur cu charge de 185-215C, nu stiu de 160C sau mai jos.

Nici nu te gândi să pui o "pocnitoare" dintrasta la 1.. 2k euro pe lângă ce pomenești tu acolo .

Până și Yoshanul care l-ai dat exemplu, este cu double wall și este 38000 USD in CN.
Tu pe Frankenstein ul tau probabil te apropii de cele mai "rasarite" dar astea lucioase cu tabla subțire, nici vorbă.

Eu pe droanga mea de prăjit fac charge 160C la naturale și 180 la spălate, sonda este PT100 băgată bine rău în boabe (500gr) și TP se petrece la 1min / 50 - 60C fara să intervin la putere, și de acolo încep urcarea treptat și ating 100C in BT la min 3....3:20 depinde cat de atent sunt.

Aici cu charge temp. fiecare trebuie să testeze pe utilajul său ...diferă agitarea de la un prăjitor la altul , nici 2 de la aceași "mama" nu se comporta la fel... Daca nu ai tipping plecând de la 190 - 200C .. no problem...
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(28-11-2021, 13:06)Laddu Wrote: In mod ideal TP ar trebui sa fie pe la 1 min. Dacă îl ai mai devreme fie charge temp e prea mare, fie sarja prea mica, fie sonda nu a măsurat corect. 

Nu poți sa generalizezi de la orice prăjitor cu tambur și sa aplici la cele cu capacități mici. 

@hadriano Știu ca e electric, când am zis gaz, m-am referit la puterea afișată pe grafic, dar am folosit termenul de gaz ca să fim toți pe aceeași lungime de unda...

Gaz... zii burner atunci, ca asa apare in Artisan  Tongue

Nu vad de ce am avea idealuri referitor la momentul si nivelul TP, si nici nu am priceput toata legendistica asta creata in jurul acestui punct... care este pur si simplu o conventie, si depinde cel mai mult de inertia si energia inmagazinata in masina, si pe urma de restul.
Precizez ca am TP apropiat de "ideal", in plaja 50-60 sec si temperatura 70-80 grade, ca sa nu se creada ca inventez scuze, ca ... am TP-ul mic :D
Ce sa mai zica atunci cei cu FB, unde se prajeste si fara TP, plecand direct de la ambiant, neavand nevoie de preheat ? Smile

Un alt mit legat de TP, care mi se pare chiar periculos, este ca acolo s-ar alinia astrele si BT-ul citit din acel punct ar fi corect. Orice simulare de transfer termic sau experiment de orice fel va demonstreaza ca nu e asa. Faceti dump la TP la boabe intr-un termos in care e un termometru si o sa va lamuriti cata caldura au acumulat pana la TP.
Puteti pastra termosul cu apa la 50 grade pana in momentul TP daca vreti o acuratete si mai mare a experimentului.

In unele lucrari, se vorbeste de un alt checkpoint, mult mai relevant decat TP, chiar si Rao in unele cursuri a amintit de acest punct, cel de 100 grade, si care cica ar fi bine sa fie la 1/4 din durata prajiri la unii, sau 1/4 din FC la altii... ca sa vedeti cat de bine se inteleg intre ei cand e vorba de empirisme Smile
Acest punct cica ar fi primul checkpoint in care te poti baza pe citirea unui BT suficient de relevant ca sa poti face o corectie ca sa duci DE unde ti-ai propus. La fel de bine se pot face mici corectii inainte de el, ca sa conduci profilul catre aceste coordonate.
Rao a scos pana la urma referintele la acest punct din curs, din cauza carcotasilor care... ghici ce... aveau TP peste 100 grade si nu puteau aplica teoria Smile Nu mai bine scotea TP-ul din curs ? :D Evident ca un TP peste 100 grade la minutul 1 este artificial cat cuprinde, boabele alea nu au 100 grade nici in pleava...
Deci, revenind, la o prajire la care ne-am propus sa avem FC la min 8, dezvoltare de 2 min si deci dump la min 10, punctul de 100 grade ar fi intre 2 si 2:30 min, depinde cum luam sfertul, raportat la FC sau la total. Cine e curios, si considera ca are o masina normala, aliniata la ce a vazut pe net, poate verifica daca s-a potrivit cu predictia.

Reply
Nu stiu, la al meu trebuie incalzit si facut charge la temperaturile alea normale, daca fac charge la 160C trebuie sa-i dau foc sa urce temperatura sa ma incadrez in 10 minute. 

Poate la tambur gaurit si cu masa mica trebuie cum ziceti voi. Al meu merge la rpm mai mari (80+) si are fundul gaurit, pe unde trage aer.

[Image: anCgW22.jpg]
[Image: IynxJDC.jpg]
[Image: ifWGsBW.jpg]

Reply
(27-11-2021, 22:16)bmadalin Wrote: Azi am facut prima prajire cu Quest M6...  
Mai intai de toate - felicitari!  Quest, in opinia mea particulara si deloc obiectiva, este un prajitor absolut superb, e o bijuterie, dar, bineinteles, nu e genul de aparat care se lasa manuit printr-o simpla apasare a butonului „start” (asta deja o stiti).  Tre sa ajungi sa intelegi cum sa-l stapanesti in dependentda de... tipul de boabe, scopul exact - light roast vs. medium/dark roast, full charge vs. small charge, si tot asa, si cu mai multe variatii in diferite combinatii.  

Eu folosesc un Quest M3s.  Oricum, similitudini ar trebui sa fie mult mai multe, decat diferente.  Am inceput sa scriu un post, pentru a oferi un exemplu practic (cu Artizan, cu tot), dar am realizat ca n-are cum sa fie foarte succint, si va dura.

Revin mâine, probabil cu o postare separata, in speranta ca poate va fi de ajutor.
Eureka Olympus KR E & Blow Up System, Ceado E5SD, Comandante C40 M3
Profitec Pro700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler

Reply
(28-11-2021, 20:58)renatoa Wrote: Nu vad de ce am avea idealuri referitor la momentul si nivelul TP, si nici nu am priceput toata legendistica asta creata in jurul acestui punct... care este pur si simplu o conventie, si depinde cel mai mult de inertia si energia inmagazinata in masina, si pe urma de restul.

Nu cred ca are cineva idealuri cu privvire la TP, dar e primul punct important in prajire, caruia ii poti asocia anumite semnificatii ca sa stii unde te afli. 

Tu ai descris ceva similar cu punctul de 100 de grade, dar il validezi ca fiind mai bun decat TP pentru ca e mai probabil ca boabele sa aiba 100 de grade atunci, decat 60 de grade cu 1-2 minute mai devreme.

La final, daca sonda masuratoare e consistenta, ca-ti alegi 60 sau 100 de grade ca punct de reper ca sa stii unde te afli in prajire, e cam irelevant.

Reply
Doar l-am semnalat pentru altii, in cautare de repere.
Nu il folosesc in algoritmi mei din TC4ESP, acolo urmaresc ca target direct DE-ul, strict pe baza raspunsului natural al masinii, inregistrat initial in procesul de "auto-tune" cu testul treapta. 

Si apropo de intrebarea initiala a OP, pe mine Artisanul m-a ajutat cu mult timp in urma sa ma lamuresc ca fortarea unui profil impotriva celui preferat de intregul proces format din masina si boabe, este un demers cu finalitate... "quest"-ionabila :D 
@hadriano a exprimat ceva similar aici:

(28-11-2021, 10:37)hadriano Wrote: ...In functie de volumul interior al cilindrului ai o cantitate optima de boabe+/-. Mereu trebuie sa stai pe cantitatea asta, altfel nu iese nimic.

... in alti termeni, izvorati din experienta, dar aceasi concluzie. 

Dupa aia am terminat cu Artisanu... evident ca se prajea cafea bine si acum 10 ani, in inainte de noiembrie 2011 cand a aparut prima versiune stabila.

Reply
Pai si daca nu iti place artisanul, sau un software pt logging, ce folosesti? 

Sa nu-mi zici ca mergi strict pe control automatizat extern, fara legatura la pc. Si daca ne trebuie un grafic cu o prajire de la tine il desenezi de mana? sau il simulezi?

Reply
(29-11-2021, 12:50)Darsidius Wrote: Pai si daca nu iti place artisanul, sau un software pt logging, ce folosesti? 

Sa nu-mi zici ca mergi strict pe control automatizat extern, fara legatura la pc. Si daca ne trebuie un grafic cu o prajire de la tine il desenezi de mana? sau il simulezi?
Eu folosesc aceași automatizare TC4ESP a lui Renato și pot să răspund că nu ai nevoie de Artisan decât să îți traducă datele și să-ți deseneze graficul dar datele le extragi tu din memoria automatizării și le încarci in Artisan.
Eu nu am mai scos de mult un grafic din el .. pentru că nu e nevoie .. este așa fain. gândit că îți arată pe display tot ce ai nevoie .. inclusiv Predicția RoR daca e pe + sau - ... DTR in faza FC ... multe altele ... Deci doar o cutiuță cu display și 4 butoane ... Un cablu USB și un alimentator de 5v (încărcător de telefon)
Scoți un grafic doar daca vrei să arăți la cineva.
Așa arată:    
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Merci mult Y'not pentru postul referitor la folosirea Quest-ului. Sunt atat de multe informatii acolo, iar o sa incep sa prajesc si o sa fiu total complesit la cate lucruri trebuie sa fiu atent

Am probat cafeaua astazi ( de fapt acum o am in ceasca), e baubila dar nu cum mi-as dori. Crema consistenta, gust ok, are totusi un usor miros de cereale ce nu trebuia sa fie acolo. Daca mai sta 2 minute in ceasca devine mai buna, poate si pentru ca am prajit-o Duminica si acum o incerc dupa 48 de ore.

Scopul meu e sa obtin „fruit-berry-clean cup”, d-asta mi-am luat si prajitor ca nu prea gasesc cafele atat de deschise pe gustul meu.

ca profil incerc sa obtin ceva de genul asta:
[Image: Roast-Profile-American-Light-and-Fast-Roast1.jpg]
la Ethiopia Sidamo temperatura la FC e pe la 198gr, tot procesul sa dureze undeva pe la 9 - 10 min, FC la 7:30-8 min.

Informatii luate de aici

O sa mai incerc o prajire si de data asta voi urma urmtorul process:
  1. 350gr (desi inteleg ca incarcarea optima ar fi 400gr)
  2. las ventilatia constant pe 3. Mai jos imi scoate cu coji. poate chiar si 4 ar merge
  3. Nu mai schimb temperatura in timpul uscarii. M-am speriat ca crestea foarte repede si am dat incet si pana la urma am prajit in 15 minute in loc de 9 cat aveam de gand :)
  4. o sa incep de la 210gr la incarcare, peste punctul de FC, sa respect graficul de mai sus.

Ce nu mi-e clar este cu puterea, cum sa o operez. Aici se sugereaza ca se incepe jos 25% pana la TP apoi se creste puternic pana la 80% urmand ca apoi sa coboare:
[Image: suggested+ideal+roast.png]

Dar in prima imagine se vede Heat Application 80% din prima. Aveti ceva recomandari?
O sa mai pun odata profilul dupa ce o sa prajesc :)

Reply
Nu poti "traduce" mot-a-mot recomandari forumulate pe prajitoarele comerciale, pe un prajitor casnic. Nici puterea, nici controlul si nici capacitatea nu sunt comparabile.

Presupunand ca temperaturile masurate sunt relativ corecte, TP la 56 de grade cu 150g de cafea indica un deficit de masa termica destul de serios, daca tamburul a fost incalzit suficient.

Cum au spus si colegii mai sus, cred ca se potriveste o abordare mult mai agresiva la charge, care sa mentina TP si DE in limite rezonabile.

Reply
Inca odata, comparatii cu alte masini, in special tambururi comerciale cu gaz, sunt sortite esecului !
Au cu totul alte inertii si nivele de putere. Nivelele de gaz si cele de electric nu coincid deloc, chiar si procentual.

Acelasi lucru este valabil si pentru diverse profile luate de pe net. Cine iti garanteaza ca obtii anumite arome cu un anumit profil, pe alta masina decat a ta, pune-l sa iti demonstreze asta pe masina ta si mai vorbim.
Valabil chiar si M6 vs M3, chiar daca au acelasi constructor... 
Plus ca profilul de mai sus, cel cu hi-med-lo, este CGI, nu ceva real, este un profil generic, daca vrei iti scriu ecuatia care l-a generat, si iti trasez toate trei variantele.
Simpla lui desenarea lui nu garanteaza nici o aroma, si nici faptul ca il ai desenat nu iti garanteaza ca urmarirea lui e asa simpla de realizat pe orice masina.

Reciteste postarea mea, ai acolo indicatii complete cum sa abordezi o prajire, pentru inceput CORECTA, pentru o masina din aceasta clasa. Pana la aroma de floare de piersica, in prima saptamana din mai, mai ai multa cafea de baut.

Reply
merci renatoa.

Totusi trebuie sa incep cumva si am doua posibilitati:
  1. Astept ca temperatura sa ajunga pe la 200 gr, sa se stabilizeze acolo (adica sa nu fie nici in crestere nici in scadere) si apoi sa pun boabele. Ca temperatura sa fie stabila puterea va fi pe undeva 20%.
    Apoi la TP cresc puterea la 80% . Asta am observat ca prajitorul are nevoie cam de 20% sa tina temperatura constanta la 200 gr.
  2. Cu puterea la 80% atunci cand temperatura a ajunge pe la 200 gr, deci pe o panta destul de ascendenta a temperaturii, introduc boabele.

Ok, le pot incerca pe ambele, dar de data asta trebuie sa incep cu un scenario. Ce imi recomandati: varianta 1 sau 2?

Merci

Reply
Un moment, ca ai postat niste cifre foarte interesante...

Ce airflow ai la preheat de poti mentine 200 grade doar cu 20 % ?
Doar din cifra asta as fi zis ca masina este masiv overpowered. Nu exista reguli de proiectare in directia asta, dar eu personal consider ca o masina echilibrata are preheat-ul undeva in zona 40-50%

Quote:
  1. las ventilatia constant pe 3. Mai jos imi scoate cu coji. poate chiar si 4 ar merge...

Poate chiar 5... :) Nu glumesc. 
Ideea este sa cresti puterea de preheat, nu e de mirare ca pica asa la charge, cine sa tina caldura acolo? ca in tabla de 2mm nu are cum sa se acumuleze prea multa...

Apoi, de ce sa sari brusc la 80% dupa TP? De ce tocmai la 80% si de ce brusc ? 
Chiar si la gaz se urca in doua trepte, cam la 30-60 secunde diferenta.
Daca si la prajirea cu care ai pornit topicul ai dat la 80% dupa TP, nu ma mir ca RoR-ul a sarit afara din grafic... dozezi puterea doar atat cat e nevoie ca sa ai o crestere RoR de maxim 25 si de acolo incetinesti si mai mult, doar ca sa conduci scaderea pe panta descendenta.
Chiar daca nu cunosc masina, ma astept ca in faza de urcare sa necesite cam o crestere in pasi de 5% la cate 10-15 secunde. Deci 20-30% pe minut.
Doar strict ilustrativ, la masina mea pornesc de la 40% cat am preheatul la 180 grade, si cresc 2% la fiecare 6 secunde pana la maxim, care se intampla in zona 65% pe la minutul 3, si apoi cate 1% mult mai rar, doar ca sa tintesc DE-ul pe care mi l-am propus, in jur de min 5 in medie, si 75% putere. Repet, cifre date doar ca idee, masina mea e semnificativ diferita, cu multa convectie si ceva factor radiant, si airflow constant. Si mult mai responsiva, delay-ul de impact in RoR este de 3-4 secunde cand schimb puterea. 
Daca imi trimiti fisierul .alog la prajirea urmatoare as putea face o analiza pe el si sa iti dau niste repere mai exacte de abordare a controlului puterii ca sa fii cat mai fix pe ce urmaresti.

Reply
(30-11-2021, 21:28)renatoa Wrote: Ce airflow ai la preheat de poti mentine 200 grade doar cu 20 % ?

Parca asa s-a intamplat ultima data... cu ventilatorul setat la 4.
Dar poate era doar din inertie termica. Am dus-o la aprox 180 gr, si am dat in jos de putere pana la 20% astfel incat temperatura sa nu mai urce peste 180gr. Am incercat sa o tin 1-2 min la 180gr si puterea era la 20%. Dar poate n-am asteptat suficient si era doar din inertie, daca mai asteptam scadea, nu stiu.

Am sa mai incerc odata, daca se duc si copiii la culcare :).
Si de data asta o sa marchez in grafic si puterea. Ventilatorul il las pe 5 atunci. ca sa nu mai am cojite.

Gata, am facut incercarea 2.
Nu stiu daca e mai bine ca prima, dar cel putin am terminat mai repede.
De data asta am inceput cu 370gr.

Mai intai am stabilizat prajitorul la 200gr. Ventilator tot tipul pe 4.
Ca temperatura sa stea la aprox 200gr, puterea e pe 50%.

Totusi, iar a facut TP-ul cam repede. Apoi nu siu exact ce da fac cu puterea. Linia rosie arata cum a evoluat puterea, de la 50% inceput catre 100% mai partea cea mai de sus.

Din pacate nu ma lasa cum sa atasez alog-ul.
@renatoa , cum ti-l pot trimite? la mesaje catre tine il pot atasa?

M-as bucura de o critica constructiva sa invat unde gresesc.

Merci mult.

si asa arata rezultatul[attachment=9159]

Ok, cateva informatii extra:

1. logul artisan poate fi gasit aici. Acum mi-am dat seama ca icloud permite partajarea fisierelor
  2. TP-ul la 0:46, cred ca e cam irelevant. Sa tina de masurare? totusi am termocouplul de la Quest, de 2mm grosime si 4 cm lungime. Cantitatea de cafea 370gr vs 400gr cat zic ei ca e cantitatea recomandata. Asta cred ca nu are nici o treaba poate daca plecam de la 180gr il facea la 1min si ceva, ok.
  3. Am plecat cu puterea de 50% care am vazut ca tine aparatul in echilibru la 200gr. si dupa TP am inceput sa cresc, in realitate ceva mai repede, intai am dat de buton si apoim marcat pe artisan.
  4. Nu mi-e clar cand se intampla Dry End-ul. De unde sa stiu eu? Ca se fac boabele galbene? o culoare care variaza de la verde la maro, mi-e greu sa zic cu precizie "acum sunt galben, in secunda asta" Mi se par galbene pe parcurs de minute bune, cand sa marchez?
  5. pe la minutul 4:5 m-am panicat pentru ca imi estima ca ajunge la 6 min catre 200gr cand ma asteptam sa faca FC. D-asta am mai scazut nitel. Apoi am dat la loc. Poate ca iar e o gafa aici
  6. la fel si cu FC, nu stiu exact cand sa zic ca e. Cand pocneste primul bob? a pocnit primul bob pe la 8:10, apoi pauza 20-30 sec iar pe la 10:00 inca mai pocneau boabe
  7. am inceput dupa FC sa scad puterea pentru ca mie nu-mi facea BT o curba, nu se domolea, mergea drept ca o linie in sus si mi-era teama ca le incalzesc prea tare. As fi vrut sa opresc la o temperatura mai mica, dar intre FC si FC + 2 min, e doar o linie dreapta in sus
  8. Ventilatorul a fost tot tipul pe 4. Poate ar trebui mai sus, inca mai exista putine coji in boabe.

Ce inca nu mi-e clar, cum sa controlez nenorocenia aia de putere ca sa fac curba aia frumoasa, care se domoleste frumos, nu line dreapta in sus ca la mine.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
alog postat aici si ca zip :)

Attached Files
.zip   try2.alog.zip (Size: 8,4 KB / Downloads: 3)

Reply
Cateva pareri, nu cunosc aparatul dar ce imi pare off:

Temperatura de charge de 200 C sa zicem ca e okay, oricum o sa te joci in intervalul 180-210C, in functie de varietate si procesare.

Apoi iti cade BT la 58.8C ceea ce e foarte mult, adica ori nu ai masa termica, ori nu trebuie data caldura asa jos, ori e sarja prea mare pentru prajitor. Da, am inteles, este un tambur gaurit.

Ai turning point la sec 46, insa caldura incepi sa o urci dupa aproape 1 minut? sa zicem ca ai marcat cu intarziere pe artisan de 5-10 secunde, dar tot e mare diferenta, in momentul in care vezi ca BT incepe sa urce si nu mai scade, ii dai caldura la 50-60% sau mai mult, pana ce ROR-ul devine mai stabil in intervalul 25-30ror.

Apoi vezi ca ai FC la 185C (tine minte valoarea asta). Cu 30-45 sec inainte de FC trebuie sa faci reducerea de putere/caldura, nu se poate da prajitorul mai incet cand ai FC pentru ca o sa ai un flick sau un crash. Trebuie sa anticipezi dinainte FC si sa reduci incet in trepte caldura.

Daca ma uit la graficul tau, ai Dry End la 155 C si FC la 185 C (30C diferenta), iar ror acolo in intervalul ala ai 15 C pe minut, deci 2 minute intre dry end si FC.

Deja stii si ai informatia asta ca la 150+ ai Dry end si la 185+ ai FC atunci cand esti cu boabele la 175C incepi sa reduci putin caldura ca sa fi pregatit pentru FC.

Daca iau prajirea ce ai facut-o aici, sa zicem ca e acceptabil pana la minutul 6 in dry end (mai putin valoarea mica din TP) si dupa ai se duce in jos rau.

Dupa Dry End trebuie sa ai o faza de maillard lunga, de ~4 minute, ori dublu primei faze. Deci trebuia de la 155 C dry end la 185 FC sa ai 4 minute minim asta inseamna ~8 C pe minut deci un ror de sub 10 .

Apoi ai fi avut FC la minutul 10+ iar drop la boabe daca doresti espresso minim 2 minute dupa FC timp in care mai urci intre 2-5 C pe minut, FC la 185 C drop intre 190-195C.

Si cand ajungi si esti multumit de o prajire, iti iei notitele de modificat putere, charge temp, TP, dry end temp si FC temp.

Dar cel mai indicat este sa-ti gasesti doza optima pentru prajitorul meu. De exemplu prajitorul meu este de 500g max, si eu prajesc 250grame pentru ca sonda de BT e in boabe si pentru ca impart un kg la patru.

As putea sa prajesc si 333g dar nu as praji niciodata 500g pentru ca as fi nevoit sa cresc puterea gazului/flacara ceea ce ar duce la probleme.

Reply
(30-11-2021, 21:45)bmadalin Wrote: [*] Nu mi-e clar cand se intampla Dry End-ul. De unde sa stiu eu? Ca se fac boabele galbene? o culoare care variaza de la verde la maro, mi-e greu sa zic cu precizie "acum sunt galben, in secunda asta" Mi se par galbene pe parcurs de minute bune, cand sa marchez?

[*] la fel si cu FC, nu stiu exact cand sa zic ca e. Cand pocneste primul bob? a pocnit primul bob pe la 8:10, apoi pauza 20-30 sec iar pe la 10:00 inca mai pocneau boabe

DE se considera atunci cand boabele își schimbă nuanța de verde (no more green zic ăștia) . Când ai Orange deja ești trecut de DE si cum tu ai FC la 186C as zice că DE este in intervalul 140-150C (poti schimba cu click dreapta punctul pe log când vrei tu )

FC se marchează când auzi primul grup de 3 .. 4 cracks. Un indiciu ai sa îl găsești pe RoR daca ești atent la el, va urca puțin chiar înainte de a auzi FC.

Reply
Darsidius, merci de sfaturi.
(01-12-2021, 12:43)Darsidius Wrote: Apoi iti cade BT la 58.8C ceea ce e foarte mult, adica ori nu ai masa termica, ori nu trebuie data caldura asa jos, ori e sarja prea mare pentru prajitor. Da, am inteles, este un tambur gaurit.

Pe deoparte temperatura scade prea mult, pe de alta parte, incepe sa creasca prea devreme.
asta cred ca are legatura cu faptul ca eu folosesc o sonda de 2mm foarte fina.

Si aici arata ce diferente mari sunt intre tipurile de sonde.
[Image: BAKED+3mm+vs+10mm+labeled.png?format=2500w]
ROR orange e cu 10 mm probe iar cea albastra cu 3mm

La fel acolo se vede si ca TP apare mult mai devreme la sonda subtire (linia albastra incepe si mai devreme decat cea orange). Si a mea cred ca e si mai subtire de 3mm.

Acum de fapt temperatura nu scade niciodata, ea doar creste, doar ca sonda mea probabil e foarte fina si capteaza temperatura asta 60gr dupa 48 secunde. Ceea ce nu cred ca e rau, de fapt ele au fost introduse la 20 -22 grade si temperatura lor a crescut pana la 60gr adica Δ = 40 gr in 48 de secunde. Poate daca as pune o sonda de 5mm grosime ar arata si la mine TP la 1:20 si o scadere mai mica. La fel si ROR-ul, e destul de tremurat si daca nu fac nimic. Poate pt o sonda asa de subtire e normal sa fie tremurat (important ar fi sa fie mai drept, fara scaderi bruste)

Reply
In prajit se folosesc senzori de 2-3mm, pt ca cei grosi nu receptioneaza si arata schimbarile destul de rapid, au un delay imens. Bine, oricum un prajitor are un delay imens, sa nu te gandesti ca muti caldura si o sa vezi in 1 secunda toate rezultatele, o sa vezi dauna facuta dupa 10-30 secunde de asta trebuie actionat si mers pe o reteta nu live-roasting, mai ales la tambur/conductie.

De asta ai acele repere care nu sunt asa de importante pentru ce sunt ci ca reper, sa stii ca incarci la temp X mereu, acelasi gramaj ca sa aplici acelasi profil termic in speranta ca ceilalti indicatori o sa fie mereu acolo.

Charge- TP- FC si drop temp astea sunt importante.  Dry end este asa, dupa ureche, dupa ochi, dupa o setare de tempartura luata de tine. Tim Wendelboe ignora dry end pentru ca fiecare om vede si miroase altfel o culoare sau un miros.

Cat despre FC, sunt cafele ca nu pocnesc mult sau nu deodata, depinde de boabe, daca ai avea de exemplu o cafea super uniforma care are boabele clonate, cu acesi densitate si aceasi umiditate, si un input de energie uniform in ele, ti-ar pocni toate intr-un interval de timp scurt gen in 5-10 secunde toate sutele de boabe pocnite, si atunci ti-ar umple prajitorul si camera de prajit de umezeala, si ti-ar face crash temperatura, cam asta se intampla cu Kenya pentru ca are boabele cele mai egale, si dense, si ai nevoie de multa energie pompata in ele si cand fac crack umplu camera de prajit cu umezeala si ai drop in Ror.

Eu citisem din carti/pdf despre prajirea clasica, despre ror, despre regurile de baza, si apoi m-am uitat la niste seminare si video-uri, unele in care prajeau, la un moment dat baga un charge de 100g (cateva sute de boabe) si la Fc ii pusca 5 boabe (prajitorul inregistreaza cu un microfon) din totalul de boabe, iar dupa 45 sec le face drop.

Ce intelegi de aici? ca nu exista reguli sfinte, ca totul tine de gust, de rezultatul final. Poti sa ai cel mai frumos grafic, cu ror in declin lent, cu FC la min 8, cu drop la min 10-11, boabele arata uniform, si cand le gusti au gust generic, flat, de ciocolata si cam atat.  

Incepi cu inceputul, prajitorul e okay, nu te uita ca are poate senzori diferiti, in prajirea ultima, ai prea multa energie dupa primele 6 minute, intri in FC agresiv si apoi iti cade ror din cauza ca nu ai dat temperatura mai jos cu 30-35 sec inainte de FC (tine minte acel 185C BT ca pe boabele alea o sa crape mereu in zona aia).

Reply
Daca aparatul tau merge ca un prajitor pe aer cald, atunci trebuie sa te adaptezi la ceea ce poate.

Nu degeaba scrie asta in descrierea de pe sweetmaria:

Quote:It is a very manual machine and therefore most suitable for an experienced professional coffee roaster.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)