Welcome Back Log In Create Account

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV

(27-01-2018, 23:41)Lucian. Wrote: Totusi nu m-am lămurit daca a făcut cineva backflush fara sita de dus, doar la camera de preinfuzie. Sau cel mai simplu ar fi sa o curat cu o perie de grup?

Daca faci doar cu apa nu este nici un pericol.Dar bineinteles ca dupa ce dai sita jos trebuie sa cureti bine grupul de resturi de cafea
Daca faci cu detergent si fara sita risti sa antrenezi detergent nedizolvat in grup.Asa ca  cel mai singur fa-o cu sita daca pui deteregent :D

Reply
Eu am facut fara sita de dus. Pui garnitura, caci altfel nu ai cum sa montezi ermetic portafiltrul, si mai departe nu vad de ce nu s-ar folosi detergent in situatia asta, caci oricum trebuie sa ajunga pe traseul electrovalvei, prin grup spre evacuarea din tava de reziduuri. Tot acest traseu trebuie sa fie degresat. Recomand ca dupa scoaterea sitei de dus si garniturii sa se curete bine cu o carpa inmuiata in solutie de backflush, toata zona interioara a grupului.  Nu uitati sa clatiti bine.

Ca o ipoteza de lucru, daca faceti backflush cu apa fierbinte la doua zile macar, la un interval de o luna-doua se poate scoate sita de dus  si spala in solutie de backflush, iar backflush sa faceti doar cu garnitura. Spalati grupul bine, clatiti, montati sita la loc, mai dati niste clatiri cu apa si gata.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(27-01-2018, 23:41)Lucian. Wrote: Totusi nu m-am lămurit daca a făcut cineva backflush fara sita de dus, doar la camera de preinfuzie. Sau cel mai simplu ar fi sa o curat cu o perie de grup?

Pai nu poti ! Fara sita de dus nu sta portafiltrul . Cu peria se curata dupa fiecare folosire .
#ROCKET R NINE ONE , #ROCKET SUPER FAUSTO/Red Speed , #AILLIO BULLET R1 V2 , #Acaia Lunar
#Brewtus IV , #Honne Slim  ;   #Ibric , #MK. Vario
Accesorii ROCKET , MOTTA , IMS , Tamper dinamometric ECM , altele

Reply
Ei, poti daca scoti sita de dus si bagi inapoi doar garnitura. :)
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply

1. Daca vei face backflush fara sita de dus, va trebui sa ii montezi garnitura fara sita si nu cred ca o vei mai putea scoate de acolo fara sa o distrugi.

2. Cu sau fara sita de dus, operatiunea de backflush are efecte identice... Backflushul fara sita este o operatiune fara rost, cel putin teoretic neaducand vreun beneficiu suplimentar fata de procedura standard, cu sita montata.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(28-01-2018, 02:56)nickso Wrote: Ei, poti daca scoti sita de dus si bagi inapoi doar garnitura. :)

Păi si dupa cum mai scoti garnitura?
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Garnitura este facuta sa intre cu tot cu dus, deci fara acesta ar trebui sa stea destul de lejer acolo.

Reply
Nu sta lejer, dar o scot cu un cuțit cu lama subțire, m-au ales ca am una de cafelat din silicon.
Procedez asa ca sa înmoi murdăria din grup, apoi si apoi sa îl steag mai ușor
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(28-01-2018, 08:58)KrisssKros Wrote:
(28-01-2018, 08:58)KrisssKros Wrote: 2. Cu sau fara sita de dus, operatiunea de backflush are efecte identice... Backflushul fara sita este o operatiune fara rost, cel putin teoretic neaducand vreun beneficiu suplimentar fata de procedura standard, cu sita montata. 

Nu stiu ce sa zic. Dupa ce am facut backflush clasic cu detergent, am scos sita de dus sa o inspectez. In interior era plina de mizerie, care nu s-a spalat prin procedeul mai sus amintit. Am bagat-o in apa calda cu detergent de backflush si am rezolvat problema foarte repede. In aceeasi stare era si grupul, care nu s-a curatat doar prin backflush clasic. Cred ca am sa-l curat cu o carpa/laveta moale imbibata in apa cu detergent de backflush pentru a evita complicatiile ulterioare legate de garnitura. Recomandarea lui Liviu refereritoare la periodicitate cred ca este cea mai buna. O data pe luna cu toata procedura de mai sus. Diferenta de curgere este evidenta.  Nu am crezut ca sita de la IMS retine asa de mult in asa timp scurt.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave | Commandante C40 mk4
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43

Reply
(28-01-2018, 13:32)Lucian. Wrote:
(28-01-2018, 08:58)KrisssKros Wrote:
(28-01-2018, 08:58)KrisssKros Wrote: 2. Cu sau fara sita de dus, operatiunea de backflush are efecte identice... Backflushul fara sita este o operatiune fara rost, cel putin teoretic neaducand vreun beneficiu suplimentar fata de procedura standard, cu sita montata. 

Nu stiu ce sa zic. Dupa ce am facut backflush clasic cu detergent, am scos sita de dus sa o inspectez. In interior era plina de mizerie, care nu s-a spalat prin procedeul mai sus amintit 
 Eu ma refeream la murdaria de pe grup, nu de pe sita. Indiferent ca as face backflush cu sita de dus montata sau demontata, murdaria de la interiorul grupului cred ca se inmoaie la fel, pentru ca acea camera este in oricare varianta plina cu apa si detergent. Posibil sa ma insel asupra efectului de inmuiere a murdariei, desi nu prea cred... 

Eu procedez in felul urmator, la interval de 1-1,5 luni:
1. Backflush cu detergent - 3-5 reprize on/off pompa cca 10 sec de mentinere a presiunii 9 bari + 3-5 reprize similare pt clatire, doar cu apa
2. Demontat sita si spalat separat cu detergent cafizza + spalat grupul la interior cu peria de silicon si carpa + clatire
3. Montat sita la loc + 3-5 reprize de cca 10sec/9 bari doar cu apa, pt clatire

Eu niciodata nu am gasit sita de dus (IMS teflon) prea murdara la interior, dar dupa fiecare extractie fac un flush de 2-3 secunde + sterg sita cu carpa. Dupa fiecare extractie, nu dupa fiecare repriza de extractii.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
Prin procedura de backflush cureti interiorul grupului.
Toaleta sitei de dus,a dispertion plate,a grniturii grupului si a filetului care tine PF se face separat si obligatoriu inainte de backfluh.
Dupa ce ai exteriorul curat atasezi garnitura la sita de dus pe care le-ai curatat in prealabil si apoi faci backflush.
Frecventa cu care executi procedurile astea tine de cantitatea de cafea pe care o extragi si de tipurile de cafea folosita(cele prajite dark sunt mai uleioase si implicit ai mai mult ulei sicativat)

Reply
E ok si asa Catalin, bineinteles, tine de preferinte. Insa pierzi timp as spune, caci sita de dus trebuie sa stea in solutie cam 15 minute pana sa o clatesti, timp in care poti spala grupul si face backflush doar cu garnitura. Daca faci backflush dupa montare, cine stie, poate mai ramane vreun reziduu de detergent prin sita, o chimicala nasol de inghitit pana la urma, caci topeste grasimea intarita de pe filtrele hotei imediat :)

Reply
@KrisssKros asa procedez si eu la punctele 1 si 3. Am sa aplic in procedura si punctul 2. Cum ai descris tu cred ca e suficient de convenabil si eficient.
Lelit Bianca V3 | Niche Zero | Kinu M47 | Kalita Wave | Commandante C40 mk4
Ex: Expobar Brewtus | Lelit PL43

Reply
Vin cu o completare, pentru a nu se intelege gresit.
Am spus ca fac acea procedura de curatare la 1 -1,5 luni pentru ca asta este perioada la care demontez/curat/spal si sita de dus, precum si interiorul grupului.
Totodata, cam la 4-5 zile, de obicei cand realimentez rezervorul cu apa, fac si un backflush doar cu apa (cca 4-5 reprize de cca 10sec la 9bari)

Reply
Câteva cuvinte despre acest aparat după câteva zile de testing și reglaje: stabilitate termica în timpul extracției fenomenala. Totuși dacă nu aveam și termometru de grup nu. Prea reușeam sa mi dau seama unde ma aflu cu setările Pid precum și de detaliul f important mai sus menționat. Gusturile ies mult mai parfumate însă asa cum a. Scris la un moment dat și Liviu, frotarea este ori super ori asa și asa, pe scurt, nu prea mulțumitor. Acolo încă mai este de exersat. O singura gaura concentrează bine puterea însă este nevoie de o singura mișcare greșita si se duce frotarea de râpă. Am testat multe hx cu termometru TTP in ele iar acesta m a uimit. Recomand dual boiler oricând unui împătimit. Încălzirea durează f puțin fata de alte aparate hx puternice. Tray ul de apa de sub grup este enorm iar asta este mai mult decât mulțumitor. Va țin la curent :) 220V

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
May God be with us.

Reply
Ce setari folosesti acum la PID? Inca te bazezi pe termometrul Eric?

Majoritatea cred ca merg pe offset 7.
Brewtus IV | Niche Zero

Reply
Duza cu o gaura e super pt a invata, fiind greu sa frotezi ca novice cu 4 gauri. In schimb, ca mediu sau avansat, duza Tidaka de 4 gauri este sfântă, bestiala pe Brewtus, si mi-a zis asta si un mare barista care l-a testat pe al meu (Claudiu Stavrica).

Reply
Dar sunt curios, fata de un hx scumpicel de pe care veneai, unde si cum vezi diferenta de folosire, stabilitate, temperatura etc. ? Ce e diferit, mai ales ca aveai acelasi termometru de grup pe ambele?

Reply
Pt Mesmer: m-am folosit de termometru doar ca sa imi setez PID-ul si sa gasesc setarea ideala pentru un maxim de 95 grade la puc. PID-ul acum este setat la 92 dar voi merge si usor mai jos sa vad diferenta de gust. Peste 93 nu cred ca este ok. PLus ca termometrul m-a invatat cooling flushul ideal. Ce ma mira este rapiditatea cu care apa ajunge la temperatura ideala precum si stabilitatea, odata ajunsa la 95 sa zicem.

Pt Liviu: duza, de la aparat la aparat, desi ar fi toate cu doua gauri, este parca complet diferita. Presupun ca diferentele sunt clar din setarile presostatului etc. preucm si calitatea aburului. Pe ECM-ul meu am facut la strung una cu 5, insa aici deja am dat-o in bara. Era necesar sa urc boilerul prea sus pentru a avea performante ok cu acea duza DIY. 5 sunt totusi prea multe gauri pentru majoritatea HX urilor cred eu. 1-3 este ideal. Tidaka a gasit smecheria cu dimensiunile diferite la gauri. Eu unul cred ca raman doar la o gaura si atat. Imi perfectionez tehnica si atat.

Diferentele in folosire pana acum: cooling flush ffff scurt fata de alte hx uri. Comparatia este facuta intre un Expobar single boiler, ECM-ul meu si un Arte di Vittoria. Toate HX uri.
Stabilitate imbatabila a temperaturii in timpul extractiei. Aici daca raman in toate cele 30-35 de secunde la 95-94.5, la alte hx uri temperatura varia intre 96-92 in acelasi timp de extractie. Metodele de cooling flush utilizate au fost multiple, tocmai pentru a vedea exact fiecare cu efectul sau asupra stabilitatii.
Termometrele utilizate au fost verificate inainte, am eliminat posibilitatea unor defecte de fabricatie sau ce citire.
De frotare nu discut inca, le tot testez. Totusi voi ridica presostatul, 1 presiune este prea putin. Voi merge spre 1.3 maxim.
Multumesc.
May God be with us.

Reply
[Image: uljtla2.jpg]Am inlocuit manerul de plastic al portafiltrului original si cel fara fund cu un maner de lemn cumparat de la kfea.ro
Cel original s-a desfacut destul de greu, a trebuit fixat intr-o menghina si folosit un cleste, avea si pasta de blocare pe filet.
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
(18-02-2018, 14:48)decadurabolin Wrote: Diferentele in folosire pana acum: cooling flush ffff scurt fata de alte hx uri

Daca vorbesti de Brewtus dual boiler ceea ce faci tu nu are scop de cooling flush.
La DB este fenomenul invers: "cold nose" pe care il contracarezi cu flush.Practic incalzsti grupul nu il racesti.

Reply
(18-02-2018, 19:01)CatalinH Wrote:
(18-02-2018, 14:48)decadurabolin Wrote: Diferentele in folosire pana acum: cooling flush ffff scurt fata de alte hx uri

Daca vorbesti de Brewtus dual boiler ceea ce faci tu nu are scop de cooling flush.
La DB este fenomenul invers: "cold nose" pe care il contracarezi cu flush.Practic incalzsti grupul nu il racesti.
Mulțumesc pt corectare. Am notat informatia
Intreadevar este vorba mai degrabă de încălzire, respectiv creșterea temperaturii și atingerea celei de lucru efectiv în extracție. Nu știam defapt ca definiția este alta. Dar intreadevar nu este vorba de o răcire.
Cu stima.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
May God be with us.

Reply
Ca fapt divers: PIDul de pe Brewtus a revenit la setarile din fabrica, adica offset 10. (fiind setat la 7 de mine)
Am descoperit folosind un termometru Eric, de cateva zile temperatura in timpul extractiei crestea cu 2-3 grade fata de cat afisa PID.
Brewtus IV | Niche Zero

Reply
Azi a fost a doua oara in decurs de 2 saptamani cand supapa de siguranta a deschis, am observat presiunea pe boilerul de abur aproape de 2 bar. L-am contactat pe dl Stefan Farago si mi-a zis sa-l pun la curier pt investigatii...
Lelit Bianca V3, Flair 58, Niche Zero,  Kinu M47,  Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II

Reply
Luni s-a intors Brewtus de la service. S-a inlocuit supapa de aerisire, cu una La Cimbali, o garnitura grup, plus  decalcifiere, total  304 lei plus 80 lei transportul ( transportul catre service tot atat a costat).

Reply
Nu ca as vrea sa contrazic un service specializat...dar nu prea vad ce legatura are valva de aerisire cu faptul ca, ocazional, presiunea creste peste valoarea normala. Calcarul depus...da, poate sa aiba o legatura. Sper totusi ca s-a rezolvat...dar probabil nu o sa observi imediat daca nu e asa. Tine-ne la curent!

Reply
(11-04-2018, 20:17)Costa79 Wrote: Azi a fost a doua oara in decurs de 2 saptamani cand supapa de siguranta a deschis, am observat presiunea pe boilerul de abur aproape de 2 bar. L-am contactat pe dl Stefan Farago si mi-a zis sa-l pun la curier pt investigatii...
Daca descrierea fenomenului este corecta, cred ca presostatul este cel care nu functioneaza bine.

Reply
Mi s-a intamplat si mie pe Leva a doua oara in urma cu doua zile. Prima a fost acum cateva luni.
Suspectez si eu tot presostatul. Calcar nu are de unde, are mai putin de un an numai cu Bucovina.  In niciun caz valva de aerisire.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF

Reply
Pai cam presostatul face prostii din astea..

Reply
Eu am plecat in voiaj si am trimis espressorul la service cand am plecat pt evaluare. Sotia mi-a trimis devizul si am fost si eu putin surprins de constatarea dansilor. Apoi, supapa de aerisire a fost facturata desi espressorul e in garantie, pretul a fost mic, aprox 13 lei, din cauza asta am si lasat-o balta, macar sa se fi rezolvat problema.
Tot la presostat ma gandeam si eu ca ar putea fi problema. Numai Bucovina am folosit si eu. Pana la vara cand ma intorc , Brewtus se va odihni, vedem pe parcurs cum se va comporta, revin cu update daca mai apare problema.
Valvula aceea de aerisire din cate am inteles o inlocuiesc preventiv cu una mai de calitate cei de la service, cu siguranta nu ea a fost cauza.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 6 Guest(s)