(12-05-2017, 00:10)razclud Wrote: ... Ma chinui in continuare cu tehnica. ... pierd extractii cu tamparea inegala... Cu nakedul e greu sa-l tin drept, ...Curgerile sunt de multe ori inegale sau se face galbena prea repede, dar si cand nimeresc una perfecta...
Un progres am facut totusi, nu mai am channeling cu stropire in afara cestii...
... nu am cum sa fac RDT-ul. Am sa iau o chestie de amestecat in sita, sa vedem daca pot imbunatatii si distributia. Eu o las sa curga si o mai misca stanga dreapta in timp ce curge, o mai si bat de bratul rasnitei si o nivelez din mana, in felul acesta. Dupa o mai bat de 2-3 ori de blat si asez tamperul inauntru, il indrept cat pot de mult, fac un cerc in jurul lui, sa vad daca e drept si dupa ma las pe el, ridic, si mai invart de 2 ori tamperul, dupa care il scot.
... la sita mea, umpluta cu 17-18g de cafea nu am indeajuns de multa sa pot face turnulet in mijloc, ca sa incep tehnicile de distributie...
cele de mai sus sunt probleme reale tipice, pe care le-am intalnit cu totii, dar ele sunt, ca si acum, fara relatie cu masina espresso; mai ales daca e vorba de masini capabile espresso (prosumer, sa le zicem...)
cauza principala pentru asemenea probleme este faza de pregatire puc din macinatura, integrand aici
workflow-ul de la
rasnita inclusiv, pana la
tampare inclusiv;
si asa stand lucrurile, consider
distributia macinaturii in sita, ca principala sursa de probleme in prepararea espresso-ului acasa!
cei mai multi trec usor peste aceasta etapa si ajung repede la a compara shoturi in ceasca, facute la diverse temperaturi, cu diverse doze, vechimi si sortimente de cafea, grade de rasnire, presiuni, debite etc.
cred ca de cele mai multe ori
se compara shoturi plecate inegale ca distributie macinatura; orice alt parametru devine dupa aceea nerelevant in comparatie! iar saritul la concluzii, parte dintr-o pripeala si neintelegere deopotriva...
cine poate afirma
in baza unor masuratori obiective, ca 2 shoturi consecutive sunt suficient de asemanatoare pentru a le considera
identice ca rezultat in ceasca, sau
diferite si deci unul mai bun decat celalalt!?
metoda obiectiva o stim: pe un acelasi lant de echipamente, cu o aceeasi cafea, doza si rata de extractie, masuram de fiecare data
EY (
extraction yield), pentru lichidul extras, cu un
refractometru laser!
cum as putea sa spun, de ex., ca pentru o anume cafea, rasnita si masina, gustul in ceasca e mai bun cand fac o preinfuzie la 3 bar de 10 s, fata de atunci cand fac o preinfuzie progresiva la 9 bar de 6 sec?
si asta, luand in comparatie metodele diferite de preinfuzie (ca ex.)!?
cand la distributia macinaturii am folosit 'bubuieli' laterale in puc, sau l-am 'trantit' de masa (ok, cu gentilete
[Image: smile.gif]
gradul de omogenitate al distributiei dimensionale a particulelor in volumul macinaturi este alterat masiv si intr-o maniera nerepetabila, imprevizibila; de ex., printr-o busitura laterala in portafiltru, am creat o zona laterala prin care debitul va fi mai mare... ok, la urmatorul shot am procedat cam la fel, dar difera putin gradul de dezechilibru in omogenitatea macinaturii din puc;
gustul difera in primul rand datorita diferentelor de solubilitate rezultate din diferentele de omogenitate macinatura; ca sa nu mai vorbim de efectele unor metode diferite de preinfuzie in volumul pucului, la distributii inegale a particulelor de macinatura, neomogene etc.
in final asta ar insemna sa eliminam ambele shoturi din test!
povestea-i lunga si seamana ca de obicei, cu despicarea firului in 4! ideea-i insa a cui fir crapa pana la urma?
si nu-i vorba numai de cunoscutul si evidentul
channeling, cu stropitul zonei unde e ceasca!
(acesta e determinat de defecte grosolane in preparare, dar si de rasnita si de caracteristicile cafelei - in principiu, crapaturi intre straturi, clivaj, cai de minima rezistenta hidraulica pe care apa sub presiune le gaseste imediat)
e vorba aici de
lipsa de omogenitate a distributiei particulelor de macinatura in straturi considerate
radial, ceea ce da extractie inegala, dar extractie in intreg volumul pucului!
lipsa de omogenitate a
distributiei particulelor pe verticala pucului nu e atat de grava daca se pastreaza o distributie radiala acceptabil omogena; si sigur, procedura de preparare e riguros consistenta; adica, nu practic ciocaneli, scuturaturi etc. - nu-i o problema cu asta, decat in consistenta de la un shot la altul!
ce ar fi de facut:
- sa avem o rasnita buna, care
sa livreze o macinatura omogena din punct de vedere al distributiei dimensionale a particulelor
- sa facem astfel prepararea pucului, ca
sa deranjam cat mai putin, in special ca simetrie radiala, aceasta distributie omogena;
si inca ceva: aceasta distributie omogena a particulelor in volumul macinaturi se numeste (preluat in RO, din
home-barista)
normalizare!
o macinatura normalizata este un atribut al rasnitei (!)
dar o macinatura espresso neomogena poate fi imbunatatita pentru consistenta, prin metoda
WDT; corect executata in sita, macinatura trecuta prin aceasta metoda va avea o omogenitate sa-i zicem radiala, deci o expunere la solubilizare, cu rezultate mai consistente!
de unde si succesul metodei, care pare sa aiba o acceptare universala printre barista de casa;
un detaliu important (in opinia mea si nu numai, chiar si a celui ce a introdus metoda):
se foloseste numai un ac, nu acele structuri SF multiace, sau tip 'perie'!
ideea metodei este
amestecarea prin invartire si deci,
omogenizarea radiala, prin miscari circulare si abia secundar spargerea bulgarilor; in orice caz nu imprastierea uniforma prin intepare cu peria
cum sunt departe pe camp si cele de mai sus sunt putin confortabil de digerat, am sa deschid un thread nou, in zona de "Tehnici de preparare espresso (si latte)"
in care - placerea mea - am sa repet cele de mai sus
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)