(08-04-2017, 09:06)adif Wrote: ... Am reactionat la postarea lui @Bogdan-geor in care sustinea ca "preinfuzia exagerata" a grupului E61 afecteaza claritatea gustului, ridicandu-mi si mie semne de intrebare.
Eu doar am aratat ca acea "exagerare" nu e caracteristica, neaparat, grupului E61 in general, ci a celui de la Expobar in particular.. Ceea ce e corect.
Semidoct sau nu, omul ne prezinta un grup real, iar "gaura"... exista! ...
mi se pare obositor sa repet cu obstinatie aceleasi lucruri, ce-i drept, mai greu de remarcat intr-un volum exagerat de informatie/cuvinte;
nu stiu cat e de lunga preinfuzia la Expobar, parca 10 sec, adica tot atata cat aveam eu - cu jicleur de 0,7 mm la Magica, sau, parca RaduCarutasu la Vibiemme...
dar, asa cum incercam eu sa delimitez, partea initiala, de inmuiere la presiune zero (aici intervine volumul cavitatilor din interiorul grupului) are efect in primul rand in amortizarea efectului de soc al pompei rotative asupra pucului...
abia partea a doua, cea de umidificare a intregului puc, la o presiune joasa, cca. 3 bar, poate avea efecte evidente asupra profilului de gust, atat prin posibilitatea de a lucra cu macinatura mai fina, cat si prin modul in care influenteaza debitul, abordarea solubilelor de catre apa de extractie...
si sigur, la fel ca influenta asupra profilului de gust, nu neaparat pozitiva, si alte manevre de profilare presiune in faza premergatoare curgerii (preinfuzie progresiva in rampa de presiune, de ex.)
dar domnul acela din clipul video in chestiune, ne arata un ansamblu din grupul E61 al Expobar-ului, inteleg, care este mushroom-ul (partea superioara in tub, a grupului) si cupola de dispersie din camera de extractie, volumul de deasupra dusului - care o fi mai mare la incarnarea E61 a lui Expobar... so what? e mai mare prelungirea perioadei de soaking la 0 bar? teoretic da... e 11-12 s dintr-o extractie normala? nu am inteles asta, dar oricum, durata excesiva se poate reduce cu un jicleur mai mare, asta spuneam mai sus!
domnul in discutie ne vorbeste de preinfuzie!
ori camera de preinfuzie, supapa de preinfuzie etc. sunt in cealalta parte a grupului, la care nu se refera in zicerea din jurul min. 6:00
eu numesc asta - date fiind circumstantele, WLL, nu? - a bate campii [Image: smile.gif]
(si recunosc - un fel de disclaimer - ca n-am privit la tot clipul...)
o apreciere (speculatie, daca suna mai bine) critica nu-si are locul aici, doar in treacat spus: o preinfuzie la 0 bar mai lunga, obtinuta prin marirea volumului camerei de extractie de deasupra dusului, ar avea conseciinta lungirea 'cocoasei' la HX-uri si eventual, racirea usoara a apei de extractie la un DB - care oricum n-o are prea bine cu incalzirea, are 'nasul' rece dupa un idle...
de remarcat ca inelul acela mai gros de alama, modelat in jurul cupolei de dispersie la Magica, si 'scobit' la Expobar, are o contributie in stabilitatea termica...
bun, e vorba de fractiuni, s-ar zice infime, mici contributii, dar cam din asta se face mai bun espresso, nu?
de ex., volumul castigat are cativa ml cel mult, nu? ori asta ar insemna cateva zecimi de secunda mai mult...
sunt convins ca un jicleur de 0,5 ar mari durata preinfuziei la E61 de ordinul secundelor, sau, mai mare ar fi... viceversa...
vorbim de pompe rotative;
stefandinescu Wrote:... calitatea cafelei verzi si prajirea. ...
... Your shot will be as good as your coffee.
toate bune, asa gandesc si eu, doar ca - la fel ca si in cazul preinfuziei - fiecare intelegem, cand intelegem - altceva prin calitatea cafelei;
eu ma limitez la a vedea in calitate, nu cafeaua de specialitate - brand sonor si prajire frumoasa - atat de vorbita si atat de putin cunoscuta ca trasabilitate reala (secret comercial),
ci doar prospetimea si curatenia cafelei verzi!
cu ideea de a gasi cafea verde proaspata, garantat din ultima recolta...
ce-i drept, un deziderat cu atat mai utopic cu cat exigenta se transforma in OCD;
oricum, o problema inca nerezolvata de mine...
si sigur, prajirea poate fi ridicata la nivel de arta (scoala de arte si meserii, cum se numea pe vremuri...acum, toate sunt academii [Image: smile.gif]
dar atentie, orice prajitor care are acces la boabe verzi proaspete ar trebui sa stie ca prajirea acestora e mult mai toleranta!
niste ziceri provenite din bransa:
"fresh coffee, poorly roasted is far superior to perfectly roasted stale coffee."
http://www.home-barista.com/home-roastin...ml#p446153
"The big secret is less perfect roasting technique and more perfect green selection procedures. Better greens are very forgiving, but most small scale roasters end up with spot coffee. Top tier greens are usually locked up long before the shipment hits the warehouse."
http://www.home-barista.com/home-roastin...ml#p522568
tot respectul pentru cei ce prajesc, pe o masina performanta, profesionala, cafea 'de specialitate' single origin!
mai ales daca nu o vand prea scump [Image: smile.gif]
dar in ce priveste excelenta in mestesugul prajirii, eu cred ca testul de baza il reprezinta blendul, stiinta de a amesteca diversele cafele intru echilibrul gustului!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

![[Image: 52c431d3adbf645a2af7c486026e9eb1.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170411/52c431d3adbf645a2af7c486026e9eb1.jpg)