Welcome Back Log In Create Account

Aproape totul despre Expobar Brewtus IV

Din clip se vede o cafea subextrasa. Eu as pastra gramajul si m-as duce usor spre mai fin, oprind extractia cand ai 40g de lichid in ceasca.  Asa din avion, parca nici cafeaua nu e una cremoasa (poate vechimea sau prajirea mai light) dar repet nu asta conteaza ci gustul.

Aceeasi cafea pusa azi pe Gaggia CLassic nu va scoate mai multa crema, poate nici mai putina. Dar ca sa ajungi la potentialul maxim al boabelor din prezent, joaca-te cu rasnita mai mult, in acest caz spre fin.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Multumesc Liviu! Asa voi face!
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
Past: Gaggia Clasic, Lelit 043MM, Ceado E5P

Reply
Am o problema cu Expobarul meu, cumparat in martie.

In ultima saptamana am observat ca presiunea la extractie scade dupa 15-17s, de la 9 (10 cu blind) pana pe la 7.  De asemnea, la o cafea care nu era rasnita suficient de fin, presiune nu urca de 6 pe tot parcursul extractiei, si temperatura scadea brusc de la 93 pana pe la 87.

Cu sita blind ramane la 10 presiunea. Any ideas?
Brewtus IV, Ceado E37S, E&B 18/20g, Concept Art 58.5mm, OCD, Acaia Lunar

Reply
Poti pune un clip? Cafea de la cine si prajita cand? Cata cafea pui in portafiltru (in grame)? Cat l-ai lasat la incalzit inainte de a prepara espresso?

Par probleme de preparare, channeling mai exact, dar sa mai vedem detalii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Pun eu un clip..defapt 2(imi vine sa plec la cluj sa imi iau lelitul inapoi) :@ :@
Asa arata curgerea ....mie nu mi se pare ok deloc
sunt la al3lea sortiment de cafea insa acelasi tip de curgere daca pot sa ii zic asa....
am stricat in jur de 800 de gr de cafea pana acum si am ajuns la capatul rabdarii ,nu mai rezist.... :(
ajutati-ma , luminati-ma....unde gresesc???????
sa fie rasnita problema??

am jonglat cu 17 /18/19 gr de cafea, cele filmate sunt cu 17 gr in pf

https://www.youtube.com/watch?v=OAUQYtUDEfw

https://www.youtube.com/watch?v=U6mifQgYw_A

Pls HELP!!! :( :(

Si o poza cu pucul dupa vreo 20 de sec de la extractie [Image: 76446be1be5c0cf32de476777acd1a0e.jpg]
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Mie imi pare ca se fisureaza pucul (chanelling) . Concentreaza-te pe tampare si distributie.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Pai ce vad in ceasca pare ok.Gustul te nemultumeste sau ce?Intreb pentru ca si eu sunt bantuit de deva vreme de gândul de a trece de la SBDU la Dual boiler,probabil tot asta pentru ca este mai accesibil.
LELIT Bianca black V3, Bentwood, Vst 18, 20,25.

Reply
(21-05-2016, 10:23)stefandinescu Wrote: Mie imi pare ca se fisureaza pucul (chanelling) . Concentreaza-te pe tampare si distributie.

+1

in primul filmu de ex, curge prea repede la 4-5 sec si la sec 15 e deja apa.
daca ai si un naked poti sa vezi daca e o problema la tampare/channeling imediat.

as zice sa rasnesti putin mai spre fin, pana curge pe la secunda ~10 si sa urmaresti sa se blonzeasca dupa 20 sec.
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe

Reply
Eu nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar un lucru am inteles dupa ce am citit pana mi-au iesit ochii :   daca ai un espressor care-ti asigura o stabilitate termica, toate lucrurile interesante si care modifica drastic caracteristicile shotului se petrec inainte de a te apropia de el...

gradul de rasnire si distributia cafelei (tamparea mi se pare cel mai putin importanta) sunt lucrurile care ar trebui sa te preocupe. Ai schimbat si rasnita cand ai trecut de la lelit la expobar?

Un lucru pe care l-am constatat la rasnita mea (folosind un portafiltru fara fund) e ca nu e suficient sa rasnesc direct in portafiltru, (mai ales ca rasnesc o singura doza si am borcanul mereu gol). Pentru a distribui mai bine folosesc un mic tel cu care amestec bine cafeaua, apoi tampez.In felul asta am obtinut o curgere constanta si o "rezistenta" a pucului mai buna care se pare ca lipseste in filmele tale.

Sper ca nu am batut campii, dar , repet, dupa parerea mea ar trebui sa te preocupe mai putin espressorul si mai mult etapele premergatoare.

Succes!
Expobar Brewtus IV | Vario Home 

Reply
Yuki, din pacate si la mine iese la fel orice as face. Cafea de la Hotspot, Yume, Sarkis, mai multa cafea, mai fina, mai mare, tampare cu 10, pana la 13kg, PID de la 88 la 96 grade. Cand am luat rasnita, aveam Gaggia si am simtit diferenta in gust, dupa ce am luat Expobaru' mi-a disparut crema, iar ca gust, nu mai inteleg nimic, daca e prea fina cafeaua, postgust amar, daca e mai mare, aciditate spre acreala. Si nu e nici chanelling. Am incercat cu pf naked. Ma gandesc sa ma joc si cu presiunea de la espressor. De fapt e cam ultima solutie pe care o vad eu. Tinand cont ca si tu si luat sculele cam in acelasi timp cu mine, ma gandesc ca e ceva tehnic cu ele, fie cu rasnita, fie cu espressorul. O sa revin dupa ce ma joc la presiune, care acum este la 10 bar cu sita blind si extractia la 8-9, chiar si 10 bar.
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.

Reply
.....dezamagitor.m am gandit si la channeling. insa cred ca am ceva tampari la activ ca sa nu se mai intample , .mai ales ca la lelit nu am avut curgeri de genul asta.
O da reiau iarasi pasii...
Gabone m am gandit si eu ca poate ar fi problema la aparat sau la rasnita , daca e asa ce facem ??? Nasol e ca nu am de unde face rost de o rasnita ,macar sa iau prin eliminare posibilele prbl technice ale unuia din aparate.
Pare channeling insa dupa atatea zile chiar nici o distrbutie/tampare sa nu imi fi reusit???
Macar o curgere ...una care sa imi dea speranta ca se poate

Multumesc tuturor pt sfaturi/idei
O sa reiau ...insa fara speranta...

am facut inclusiv testul celor de la Whole Latte Love

"How to Check and Adjust Pump Pressure on Expobar Espresso Machine"
https://www.youtube.com/watch?v=kEl-uNOC1P4
e in parametri,pare ok...nu stiu unde e problema

oricum as macina - ca e mai fin sau mai grosier/ca e in 30-35 de secunde /mai putin sau mai mult tot "apos" iese shot-ul
efectiv nu stiu ce sa mai ajustez pt a obtine si eu o curgere asemanatoare celor vazute

(21-05-2016, 11:04)gabone06 Wrote: Yuki, din pacate si la mine iese la fel orice as face. Cafea de la Hotspot, Yume, Sarkis, mai multa cafea, mai fina, mai mare, tampare cu 10, pana la 13kg, PID de la 88 la 96 grade. Cand am luat rasnita, aveam Gaggia si am simtit diferenta in gust, dupa ce am luat Expobaru' mi-a disparut crema, iar ca gust, nu mai inteleg nimic, daca e prea fina cafeaua, postgust amar, daca e mai mare, aciditate spre acreala. Si nu e nici chanelling. Am incercat cu pf naked. Ma gandesc sa ma joc si cu presiunea de la espressor. De fapt e cam ultima solutie pe care o vad eu. Tinand cont ca si tu si luat sculele cam in acelasi timp cu mine, ma gandesc ca e ceva tehnic cu ele, fie cu rasnita, fie cu espressorul. O sa revin dupa ce ma joc la presiune, care acum este la 10 bar cu sita blind si extractia la 8-9, chiar si 10 bar.

cand spui ca te joci la presiune, la ce te referi?
vrei sa urci cu sita blind presiunea pt a avea si extractia la presiune mai mare ???
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Ia masoaravsi flow rate. Vezi cati ml de apa curg in 30s si daca este ca in specificatii. Eu extrag la 9 ari pe manometru deci 8 in portafiltru si parca m-as mai duce 1 bar in jos.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Ms , o sa fac si asta
Revin!!
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
(21-05-2016, 01:20)Lyvyoo Wrote: Poti pune un clip? Cafea de la cine si prajita cand? Cata cafea pui in portafiltru (in grame)? Cat l-ai lasat la incalzit inainte de a prepara espresso?

Par probleme de preparare, channeling mai exact, dar sa mai vedem detalii.

In clip este cafea de la claro, prajita in urma cu 8 zile. Se intampla la fel cu cafea de la Sarkis si Yume. VST de 18g, 19g cafea, tampare la 15kg.  Paharelul are 60ml. Incalzit 5 ore, flush inainte de shot. Cateodata scade temperatura brusc, si presiunea ramane mica, dupa cum se vede in clipul asta, sau temperatura scade cu 1 grad sau deloc si presiunea ajunge de la 9 la 7-7.5.

http://imgur.com/a/ANSSx

Edit: back flush am facut chiar ieri, cu detergent.
Multumesc pentru ajutor!
Brewtus IV, Ceado E37S, E&B 18/20g, Concept Art 58.5mm, OCD, Acaia Lunar

Reply
Gabone06, dacă nu-i dai de cap trec eu într-o zi si ne uităm. Ai doua scule ce nu au cum sa dea rateuri dacă le stăpânești bine.

Pentru yuki, poate se oferă un coleg brașovean cu e61 sa-l ajute live. Eventual pune un clip cu întreaga rutina de preparare.
Vld, păstrează doza si macină mai fin. Espresso-ul este nereușit, subextras, dar nu foarte departe de reușită. Flush nu e nevoie decât 3sec. pt uniformizarea temperaturii în grup.

Temperatura mai scade în subextractie. Într-un espresso corect nu ar trebui sa scadă, poate maxim un grad pe Pid, căci la grup nu are de unde, grupul e61 fiind masiv.

Reply
Yuki, la Croitoria de Cafea este espressor cu E61 iarMugur, managerul are cunostinte tehnice solide in ce priveste espressoarele. Incearca la el.

Reply
Am avut aceeasi problema la expobarul meu, problema a fost la sita sifon, scoasă si spălată neaparat manual, înlocuit garnitura de cauciuc cu una noua deoarece am constatat ca la o funcționare de 10-12 ore pe zi aceasta sufera modificări de forma din cauza temperaturii, sita originala este de 2 lei trebuie schimbată cu o Reneka :)...in final pot spune ca obțin tot ce vreau chiar si cu o cafea de market
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.

Reply

Date extractie:
- 16g Etiopia Adado Natural de la Claro (prajita acum 7 zile)
- 1,7 ture pe Kinu M47
- sita VST 15g
- 37g in ceasca
- 8 s preinfuzie
- 29 s total de extractie

Reply
Wow Liviu,
Senzational, poate ne strangem mai multi in weekend sa bem o cafea dimineata. Am loc berechet. Cafeaua, berea si aparatele din semnatura sunt on the house. Manopera is on you!!

Reply
Bun revenit SudTeamRomania! :)

Reply
?Bine v-am regăsit!
Expobar Diamant base 2 gr, Expobar Brewtus IV, Baratza sette 270W, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.

Reply
(21-05-2016, 22:11)SudTeamRomania Wrote: ?Bine v-am regăsit!

Lume noua, dar totusi veche! Bine ai revenit !
Bezzera Unica,  Mahlkoning Vario, VST18, prajitor tip coretto

Reply

Date extractie:
- 18,5g Etiopia Adado Natural de la Claro (prajita acum 8 zile)
- 2,2 ture pe Kinu M47
- sita dubla originala
- 50g in ceasca
- 8 s preinfuzie
- 29 s total de extractie

Reply
Bogy arata intr un mare fel shotul tau.
Visez si eu la asa ceva...

Stefan , o sa merg la Croitoria de cafea si poate ma ajuta Mugur

Lyvyoo te astept si pe la mine pentru un "training"..[emoji4]
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
In pucul tau vad niste găurele pe margine, incearca sa schimbi garnitura si eventual sita, este posibil ca una din cele doua sa aiba oarece deformări...

Reply
Dar aparatul are 7 zile de folosire...
E posibil sa fi cedat asa usor??
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Nu e vb de training ci de a identifica o problema in preparare. In atatia ani am vazut situatii "imposibile" din care s-a iesit cu putina atentie la un anume lucru sau altul. Deci la ce scule aveti voi, nu imi imaginez cum sa nu puteti obtine maximul din acea cafea. Si mai depinde si de ce asteptari are fiecare legat de gust / crema. Pe mine unul ma sperie crema prea multa  :)

Gaurile de pe margine nu cred ca sunt de la vreo stricaciune, ar fi culmea (dar se poate poza interiorul pentru verficare), ci as banui mai degraba prea multa cafea in sita urmata de atingerea pulcului de dus (vezi urmele), poate dublate vreo tampare usor oblica, lucru care a facut ca pucul sa fie impins in sus in unele zone de jeturi subtiri de apa. E doar o supozitie. Se pot intampla multe in puc. Dar vad maine la colegul Gabi si revin...

Reply
am incercat cu diferite gramaje de la 16 la 19 ..aceeasi curgere. aceeasi urma ramasa pe suprafata cafelei in pf
tampari diferite, distributie .....m am uitat atent si la puc , ramane compact la final,as zice ca sigur nu e channeling....
chiar nu stiu unde sa mai umblu
incepe bine si imediat curgerea devine apoasa,lichidul de un maro transparent....
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply
Yuki,
Astazi il astept pe Liviu si cred ca o sa ne lumineze, mai rabda de cateva cafele [Image: smile.gif] . Am scos dimineata o zeama mai spumoasa putin, dar rasnita aproape de ibric. Drept urmare, postgust amar... Poate daca o extrageam la mai putine grade, nu 94, poate ca cine stie? Mai incercam, n-o fii Expobarul vreo naveta spatiala...

Reply
Sper ca rezultatul prost sa tina doar de tehnica...
ca doar nu am nimerit noi vreun lot cu probleme //fie de rasnita fie de aparat...
astept cu nerabdare "colaborarea" ta cu Liviu
:)
DC Studio/Honne Home
Lelit41TEM,Lelit43MMI

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)