Aero...
Bucuresti
[Image: biggrin.gif]
Prima optiune, ai ghicit... Incercam si eu sa ma lamuresc, pana la urma.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
SV
revin cu impresii dupa doua saptamani de utilizare a filtrului BWT Premium. duritatea apei s-a stabilizat la 6 grade germane (plecand de la o duritate de 10) iar ph undeva la 6,2. asta pe pozitia 3, pozitia recomandata pt duritatea apei de la mine, daca trec pe pozitia a doua duritatea scade la 5, dar si ph-ul coboara sub 6.
un fenomen oarecum ciudat e ca presiunea in boiler in idle urca pe la 10 bari, chestie care nu se intampla inainte de a pune filtrul. nu-i o problema, ca ii dai drumul cand speli sita superioara.
una peste alta as zice ca nu-i solutia ideala, dar e mult mai bun decat nimic. in bucuresti unde duritatea apei e mai mica cred ca se pot obtine cu el o duritate a apei de vreo 5 grade germane la un ph destul de ok fata de alte filtre de genul asta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu folosesc un filtru Berkey (
http://www.berkeyfilters.com/) de vreun an si jumatate si mi se pare cea mai buna investitie pe care am facut-o (nu mai car niciun bidon si apa chiar e buna, plus ca la ritmul in care il folosim o sa tina filtrele cam 7 ani). Si pentru espresso e bun; pana acum nu mi s-a adunat deloc calcar in recipientul pentru apa si il umplu o data pe zi.
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Esti sigur ca nu ai o specificatie de genul: x mii de litri, SAU un an ?
Caut si eu acum un sistem de filtrare apa de bucatarie, si cam la toate imi da asa... ar trebui sa consum mult prea multi litri pe zi ca sa schimb filtrul mai devreme de un an... :s
Espressoman Administrator
Bucuresti
Duritatea se masoara cu teste speciale, nu te iei dupa depunerile din RECIPIENTul espressorului, unde doar in anumite cazuri mai grave vei vedea formatiuni calcaroase. Calciul precipita in boiler.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
---
-
13-06-2016, 22:41
(Edited 13-06-2016, 22:44 by eugenm.)
Am cumparat acum ceva timp cartea lui Maxwell-Colonna Dashwood 'Water for Coffee', unde se pot gasi rezultatele procesate de el si echipa lui si sintetizate in urmatorul grafic ce evidenteaza zona ideala unde parametrii apei (duritate si bicarbonat) ar trebui sa se afle pentru o extractie cat mai gustoasa :
[attachment=4176]
Espressoman
Bucuresti
Ai reusit sa găsești o apă care sa se incadreze in acel grafic?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
---
-
Hey nickso,
A trecut ceva timp ;) ... poate 'reglam' situatia!
Bineinteles ca NU am gasit. Am stat altaturi de Claudiu Stavrica la Boutique du Pain care se chinuie de mai bine de doua luni sa regleze parametrii apei utilizand cel putin 3 trepte de filtrare plus dedurizare. Nu are inca buletinul de analiza final, dar pot sa confirm ca diferenta in ceasca pe parcursul reglajelor a fost URIASA de la o setare la alta. La un moment dat a montat gresit un filtru (s-a prins mai tarziu de acest lucru) si scotea o crema groasa de tot shot dupa shot chiar daca avea in rasnita o cafea procesata prin spalare. Evident gustul nu era ce trebuia.
Dar ceea ce am descoperit noi acum ceva timp este in continuare valabil si anume apa din Romania ori este 'golita' aproape complet de saruri (Calciu si Magneziu) caz in care bicarbonatul este in parametrii ideali, ori sarurile sunt in paremetrii ideali caz in care bicarbonatul este de doua sau trei ori peste ce ar trebui.
Astept sa vad ce rezultate obtine Boutique.
Bucuresti
Pai tot in jurul a 5 grade germane duritate totala se invarte totul, deci acceptabilitate in viata si pentru service, fara a-l considera ciuma. Cam asta era parerea si lui Marius Nica.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Bucuresti
(13-06-2016, 22:18)renatoa Wrote: Esti sigur ca nu ai o specificatie de genul: x mii de litri, SAU un an ?
Caut si eu acum un sistem de filtrare apa de bucatarie, si cam la toate imi da asa... ar trebui sa consum mult prea multi litri pe zi ca sa schimb filtrul mai devreme de un an... [Image: confused.gif] [Image: huh.gif]
Nu. Doua filtre (cate sunt in Big Berkey-ul meu) filtreaza 6000 de galoane si la ritmul de acum de folosire ar rezulta cam 7 ani.
Intr-adevar, nu am folosit vreo metoda stiintifica de determinare a nivelului de calcar, dar parca citisem pe un forum din afara ca ar fi in regula pentru espressor.
Rocket R58/LMLu/Olympus/Mahlgut MOLA-e
Bucuresti
Nu exista un filtru in regula pentru espressor, in general. Vezi si ce spunea eugenm mai sus despre experientele unui barista cu diverse setari pe acelasi filtru. Uite si in cazul meu, testasem acel BWT Balance, care la 5.3 pH nu e de folosit pe apa de Bucuresti. In schimb, daca pun un BWT Premium (si asta o sa fac) sunt sigur ca voi fi cu duritatea exact unde trebuie, adica in jur de 5 grade germane, si pH-ul normalizat spre 6.5.
Espressoman infocat
SV
o chestie interesanta care am observat-o intamplator. dupa ce am lasat testul de ph pe masa dupa o proba am observat ca-si schimba culoarea in timp si parea a urca ph-ul. asa ca azi am luat apa de dupa filtru la masuratoarea imediata a iesit cam 6,1. am lasat paharul cu apa pe masa si am refacut masuratoarea acum la 4,5 ore dupa "recoltare" si ph este cam 6,7 - 6,8. cine stie chimie? vreo explicatie?
Liviu, ai incercat sa testezi ph-ul apei care a stat macar cateva ore in tancul espresorului?
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
SV
ph-ul apei de dupa filtru masurat la mai bine de 24 de ore dupa ce apa a stat in pahar, pe masa.
[attachment=4209]
Aero...
Bucuresti
Nu e corecta masuratoarea decat in cazul in care consumi acea apa uzual dupa 24 ore... Ceea ce nu e cazul.
[Image: biggrin.gif]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Bucuresti
(22-06-2016, 20:09)Fane Wrote: Liviu, ai incercat sa testezi ph-ul apei care a stat macar cateva ore in tancul espresorului?
Mie mi-a iesit identic ph-ul din rezervor cu cel de la robinetul filtrului...mai testez si revin :)
Espressoman infocat
SV
(24-06-2016, 02:35)Mihai L Wrote: Nu e corecta masuratoarea decat in cazul in care consumi acea apa uzual dupa 24 ore... Ceea ce nu e cazul. [Image: biggrin.gif]
la mine nu-i cazul, ca apa merge direct in boiler (espresorul e conectat direct la retea prin intermediul filtrului), dar la cei cu tanc de apa acest fenomen ii coafeaza. oricum, nu consuma toata apa care o pun in tanc odata si pe masura ce trece timpul ph-ul se imbunatateste.
Aero...
Bucuresti
Se poate ca ph-ul sa creasca in urma reactiei cu tancul sau in espressor?
Espressoman infocat
SV
apa care am testat-o eu a stat in pahar pe masa. n-a avut treaba cu peretii vreunui tanc. cred ca ph-ul se modifica doar daca sta intr-un vas deschis.
---
-
24-06-2016, 09:08
(Edited 24-06-2016, 09:39 by eugenm.)
Salut Fane,
Din ce imi aduc eu aminte la suprafata apei exista un schimb de gaze, respectiv dioxidul de carbon dizolvat in apa este eliberat in aerul inconjurator, acest lucru conducand la cresterea PH-ului apei. CO2-ul in amestec cu H2O-ul formeaza acid carbonic H2CO3, acid care tinde sa scada PH-ul apei (PH scazut solutie acida). Odaca ce dioxidul de carbon se evapora, apa pierde din aciditate si pe cale de consecinta tinde sa devina alkalina sau neutra (respectiv PH mai ridicat).
Poti sa testezi acest lucru daca iei o folie de plastic alimentar pe care sa o pui direct in contact cu apa din pahar astfel incat sa acoperi toata suprafata libera a acesteia, refaci testul dupa 24 ore si vezi daca PH-ul se va mentine.
Roaster
Bucuresti
(24-06-2016, 02:47)Lyvyoo Wrote: (22-06-2016, 20:09)Fane Wrote: Liviu, ai incercat sa testezi ph-ul apei care a stat macar cateva ore in tancul espresorului?
Mie mi-a iesit identic ph-ul din rezervor cu cel de la robinetul filtrului...mai testez si revin :)
vorbesti despre BWT premium? sau cel pe care il ai acum?
Cuptoare | La Marzocco-uri | Rasnite | Acareturi multe multe
Espressoman infocat
Sibiu
(22-06-2016, 20:09)Fane Wrote: o chestie interesanta care am observat-o intamplator. dupa ce am lasat testul de ph pe masa dupa o proba am observat ca-si schimba culoarea in timp si parea a urca ph-ul. asa ca azi am luat apa de dupa filtru la masuratoarea imediata a iesit cam 6,1. am lasat paharul cu apa pe masa si am refacut masuratoarea acum la 4,5 ore dupa "recoltare" si ph este cam 6,7 - 6,8. cine stie chimie? vreo explicatie?
Liviu, ai incercat sa testezi ph-ul apei care a stat macar cateva ore in tancul espresorului?
a pierdut clorul dizolvat ca antiseptic
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1 ,Behmor2020SR, i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1.
Espressoman infocat
Banat
Pentru cine îl interesează am luat ieri Bucovina la 2l cu 1.9 lei, în metro.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Raport calitate apa Bucuresti 25 august, varianta scurt pentru presa
http://www.economica.net/raport-privind-...24479.html
Espressoman infocat
Braila
Va rog sa ma ajutati intr-o problema: ce tip de filtru pot folosi pentru un Lelit PL41e, astfel incat sa nu am probleme cu calcarul? Imi cer scuze daca s-a mai discutat aici aceasta problema dar nu am mai avut timp sa citesc cele 15 pg. ale topicului. Habar n-am ce duritate si cum arata analizele apei din reteaua publica din Braila iar varianta cu apa Bucovina nu mi se pare cea mai potrivita deoarece nu am mereu aceasta apa la indemana.
Lelit PL41e with PID & shower screen IMS Competition, Kinu M 38, Anfim Best, Bialetti Venus, V 60
espressoman amator
TIMISOARA
uite care e treaba cu apa,bucovina e cea mai buna ,are cca 40 duritate in grade germane,problema e asa ,la mine in tm am dus apa la analiza si mi-a iesit doar 7 grade germane ,asa ca o folosesc pe cea de la robinet, mai poti sa iei tot aici de pe forum (pagina de comanda la BWT) niste filtre cu sare care le pui in bazin si iti reduc duritatea apei
http://waterexpert.ro/ro/top/solutii-fil...-bestsave/
http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...i-rasnite/
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
Sigur 40 grade Germane? Producatorii de espressoare recomanda ca peste 3 grade sa se foloseasca o instalatie de dedurizare.
Kosta David, daca Bucovina nu ti se pare la indemana, atunci intretinerea unei instalatii de filtrare, dedurizare ti se va parea infernala. Trebuie contorizat consumul, facute analize ca sa stii cand schinbi consumabilele (nici ele nu sunt de neglijat ca pret). Daca o pui si uiti de ea, e ca si cum la o rana pui un pansament si dupa un timp vezi ca ies viermi de acolo.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
SV
la lelit-ul sau e asa complicat sa faca detartrarea? ca ne omoram cu filtrarea sau cu apa plata Bucovina in general cei care trebuie sa facem detartrarea aparatului in service si eventual care au pompa rotativa ca si mine si sunt obligati sa conecteze aparatul la retea. pt cei care pot ca odata la o luna-doua sa puna o lingura de sare de lamaie in rezervor si sa detartreze aparatul nu-i asa mare apasare cu apa folosita.
(14-09-2016, 11:18)baloozzy Wrote: Sigur 40 grade Germane?
i-a scapat un "0" in plus.
espressoman amator
TIMISOARA
mda , pe youtube intr-un videoclip arata 042 tds ,fara virgula ....fata de alte ape care aveau 150 tds sau mai mult, am tras concluzia ca sunt 42 de grade tds ,daca am gresit si apa bucovina are doar 4 tds , mea culpa.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.
Espressoman infocat
Cluj
Vezi ca tds nu e acelasi lucru cu duritatea
Cunill tauro, Philips Saeco 8323, French press, Aeropress, Hario mini
Good espresso addicted - shot M!
Targoviste
TDS nu reprezinta duritatea, ci totalul de elemente dizolvate in apa. Duritatea, gradele germane sau franceze, este data calciu si magneziu (cele care fac "piatra" la fierbere). Pe TDS Bucovina este undeva la 30 - duritatea nu am masurat-o, dar o voi face. Ideal in espresso ar fi pe la 80. Celelalte ape plate au peste 100, majoritatea fiind spre 200.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.