Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

(06-10-2024, 22:30)vlaicu Wrote: Apropo de alterat apa în bidoane, a încercat cineva sa pună argint în rezervorul cu apa? ....

https://aquaphor.com/ro-ro/blog/filtrare...-cu-argint

Reply
Știu ca exista filtre dar tot încerc sa ma prind dacă e vreun dezavantaj sa fie prezent în rezervor. Încă nu am găsit unul; ce-i drept nu prea mai beau espresso, asa ca n-am feedback asupra vreunui impact negativ.

Și, na, nu pot folosi apa filtrata asa simplu. Apa de la robinet are un Tds de peste 250 iar cana nu scoate mai mult de 10 din cei 250. O sa încerc mai încolo cu filtre sau osmoza, încă nu m-am decis, dar dacă am ajuns acolo leg aparatul direct și aia e.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
(06-10-2024, 22:30)vlaicu Wrote: Apropo de alterat apa în bidoane, a încercat cineva sa pună argint în rezervorul cu apa? Eu am de vreo jumătate de an argint 99.9. Am cumpărat fir de 0.2mm si l-am împrăștiat prin apa. Exista și elextrozi dar sunt mai groși.
Ce pot sa spun ca și efect imediat este ca apa nu mai prinde miros neplăcut.

Da, o face biserica de mii de ani.
De asta apa lor e "sfintita", pare ca nu se altereaza, ca este fie pastrata in vase argintate, fie se introduc in intreior obiecte de argint.
Proprietatile antibacteriale ale ionilor de argint le gasiti in orice material medical.
Cand am invatat fotografie color profesorul ne servea cu apa dintr-o sticla in care era rulata o sita de argint. Cica pentru suprafata maxima la cantitate minima.

Ca si carbunele activ, folosit si de egipteni la mumificare.
Cele doua sunt componentele oricarui filtru basic de apa, oricata reclama i s-ar face, tot astea le contine.

Reply
Eh, știu ce face biserica. E de la duhul.... whatever. Eu întrebam dacă cineva din comunitate care a întâmpinat probleme cu mirosul din rezervor sa fi încercat asta acasă.
La mine aparent merge. Cum spuneam, folosesc apa îmbuteliată
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1

Reply
S-a discutat intr-un topic separat:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid127688

Oricine filtreaza apa, fie cu o cana filtranta, fie cu filtre sub chiuveta, nu va simti nevoia, pentru ca deja acolo a primit doza de ioni de argint suficienta.

Chiar daca nu iti va raspunde nimeni, asta nu inseamna ca nu ai dreptate, e corecta observatia si solutia ta :)

Reply
(07-10-2024, 15:58)vlaicu Wrote: Eh, știu ce face biserica. E de la duhul.... whatever. Eu întrebam dacă cineva din comunitate care a întâmpinat probleme cu mirosul din rezervor sa fi încercat asta acasă.
Avand in vedere ca nu e si sfintita, posibil ca mirosul sa fie de la necuratul...??? Smile Smile Smile Smile Smile  
Ma gandesc ca poate de asta ii si spune asa.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pentru cei care din diverse motive folosesc asa zisa apa plata din magazine, pe langa pretul in crestere al cafelei se adauga si pretul celei mai scumpe ape din Europa: https://www.stiripesurse.ro/romanii-beau...55023.html

Reply
S-a ajuns oare la un consens in legatura cu ce apa distilata/deionizata (disponibila in magazin desigur) se preteaza pentru a incerca retetele de pe barristahustle?  https://www.baristahustle.com/diy-water-...o-bottles/

Reply
Nu trebuie apa de la magazin, exista sistemul de cani filtrante ZeroWater.

Reply
Salut, ce ziceți de apa bilbor?
lelit mara x v2 si eureka mignon xl 

Reply
Dar de o cautare in topic ce zici?... s-a discutat deja de ea.

Reply
Este cineva din Sibiu care poate confirma calitatea apei? Am fost la o firma de reparat espressoare si mi s-a spus sa nu mai folosesc filtre fiindca apa de la retea este foarte buna.

Reply
Da, asa se spune, Cluj-Napoca si Sibiu sunt cele mai norocoase orase. Nu stiu exact daca in judet e la fel dar orasele au o apa de invidiat si in mod normal ai nevoie doar de un filtru care sa scoata sedimentele si clorul, practic ceva ce contine carbune activ si filtru de sedimente mai fin dar nu exagerat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu am instalat in sfarsit un bwt bestmax premium si am scapat de toate problemele legate de apa, iar espresso are in sfarsit gustul din cafenea (la fel si apa), asta dupa ce am incercat de-a lungul timpului aqua carpatica, bilbor, aquatique, bucovina, apa distilata+tww, apa distilata remineralizata dupa diverse retete cu adaos de sare amara, bicarbonat de potasiu sau sodiu, sau cani filtrante.
Lelit Bianca, Bentwood v63

Reply
Daca nu stim ce anume filtreaza sistemul, si ce parametrii are apa de la intrare si rezultata, nu vad cu ce ajuta... doar faci reclama gratuita, si chiar poate neintentionat inselatoare.
Altii pot crede ca orice apa ar avea la robinet, punand acel sistem va iesi apa ideala. Ma indoiesc...

Gustul de la cafenea nu prea e o referinta, pentru multi inseamna ceva rau, motivul pentru isi fac singuri acasa Smile

Reply
Salutare, folosesc acelasi sistem de filtrare de la BWT si este foarte bun, pt mine. Intr adevar si gustul cafelei pare mai bun fata de apa imbuteliata pe care o foloseam(Bucovina, aqua, etc). Parerea mea legata de apa imbuteliata este cumva loterie pentru ca tine foarte mult cum su unde a fost depozitata, de transportator/magazin, lantul in sine, pentru ca isi schimba gustul daca e tinuta in soare, frig, etc. Folosesc BWT ul Premium Bestmax de aproximativ 2 ani si nici nu am avut probleme cu calcarul, mentionez ca sunt din Buc unde apa poate nu e atat de calcaroasa

Reply
Depinde si de zona din tara in care esti. Problema principala este calciul din apa care la Bucuresti nu vad sa fie o problema dar la Brasov da. Asa ca la voi cu filtru sau fara filtru nu e mare diferenta.
Eu am ajuns sa duc si apa la laborator dupa ce am filtrat-o, numai asa poti vedea cu adevarat daca filtrul respectiv face ceva sau nu.
Am incercat si eu cana filtranta si nu as putea sa spun ca am obtinut rezultate notabile, chiar si cu acel filtru de magneziu de la BWT.
Cu acel filtru care ii tot face reclama prin state, care se monteaza la robinet si spune ca inlocuieste ionii de calciu cu cei de magneziu nu m-am jucat asa ca nu as putea sa spun nimic despre el.
Ce am constatat este ca este foarte greu sa gasesti un laborator care sa iti faca o analiza in care sa iti dea cat calciu si cat magneziu este in apa. Majoritatea iti dau doar duritatea.
Cei care locuiesc in Bucuresti sunt mai avantajati ca acolo se mai poate gasi un astfel de laborator. 
Deci, cei care recomanda un sistem de filtrare sau altul sa vina si cu dovezi, analize inainte si dupa. Stiu ca nu este ieftin.
Din experienta mea singurul filtru care inlatura calciul este cel cu Osmoza. Dar ala indeparteaza toate mineralele si apoi trebuie sa minezalizezi tu apa, cu solutii gen Lotus Watter, unde poti adauga Magneziu si Potasiu sau Magneziu si Sodiu.
Am facut destul de multe experimente in ultimul timp si nu pot sa zic ca am observat un gust notabil in ceasca intre:
- Bucovina (TDS ~35)
- Osmoza + Mg + K (Lotus Watter Drops) (TDS ~85)
- Mosmoza + Mg + S(Lotus Watter Drops) (TDS ~50)
In plus picaturile astea nu se gasesc in Romania, eu le-am luat din Cehia.
Parerea mea personala, in acest moment, cea mai simpla solutie ramane Bucovina, care nu o vad inferiroara pentru papilele mele gustative fata de alte solutii care necesita investitii mai mari si mai mult efort.
Lelit Bianca V3 Black, Bentwood Vertical 63, Kinu M47 Phoenix, Felicita Arc, VST15G, Outin nano. Anterior: Crem One 2B VP PID WTN, Fiorenzato AllGround, Lelit PL042TEMD

Reply
Care bucovina are 35? ca eu nu stiu sub 60... Huh

Ma tot intreb ce ajunge in cestile voastre extragand cu o apa asa slab mineralizata, cand exista teorie clara care demonstreaza ca fara o anumita cantitate din anumiti ioni nu se dizolva... multe.
Stiu de unde unde provine fandacsia... scoala nordica... luata pe nemestecate.
Doar ca la ei asta e apa, din gheata topita, nu stiu sursa... apa Voss TDS 44, se gaseste si la noi... nu conteaza ca e 30 lei litrul la cat platim pe cafea... cu din astea defileaza, si asta promoveaza.
Ma intreb daca ar avea la robinet TDS 100 daca tot la concluzia asta de apa de ploaie ar fi ajuns...
In timpul asta SCA au neobrazarea sa tina limita de jos a recomandarii la valorile stabilite cu multi ani in urma, de la TDS 75 in sus e apa de cafea. Tongue

Reply
(25-01-2025, 20:24)renatoa Wrote: ........
In timpul asta SCA au neobrazarea sa tina limita de jos a recomandarii la valorile stabilite cu multi ani in urma, de la TDS 75 in sus e apa de cafea. Tongue

Pentru orice metoda de preparare valoarea recomandata e minim tds75?

Reply
Pentru filtru.

Daca ma intrebi asta, sa inteleg ca in cautarile matale nu ai dat niciodata peste tabelul asta, care e uber-citat peste tot, chiar si in topicul asta de vreo 3-4 ori ?

[attachment=11906]

... nu mai zic de alte articole despre apa de la ei de pe site... Huh Confused Doar un exemplu:
https://sca.coffee/sca-news/25/issue-9/e...ne-issue-9

Reply
DIn articol eu inteleg ca pentru V60, de exemplu, nu strica sa experimentam si cu apa avand TDS mic, ceea ce nu mai este valabil si pentru espresso.

Reply
Atentie, ca ei in tot articolul folosesc "total hardness ... as xx ppm CaCO3", care nu este TDS... e linia "Total alcalinity" din tabelul de mai sus, cu o valoare recomandata in jur de 40.
E o chestie obscura pentru mine, fiindca nici o apa nu o afiseaza, ci e un factor calculat... asta mai imi lipseste, sa fac si calcule in magazin, cu eticheta sticlei in fata...

La asta banuiesc ca zici ca se refera ei in articol... sa incerci si valori mai joase, pana la 20, dar... si mai ales invers, mergand pana la valori uriase, de 150 !!!, asta ai scapat-o :)

Quote:Compared to the SCA standard for filter preparations, this leads to an extension of the recommendation at lower total hardness (as low as 20 ppm CaCO3) and especially much higher values of alkalinity of up to 150 ppm CaCO3. But remember, the lower limit regarding total hardness is the limit set for sensory reason only, and not for technical considerations.

So, if you are interested in exploring water recipes for extraction, you will find the new standard is very restricted – but there is room to play if you are interested in trying out a higher alkalinity to soften the acidity of a particular coffee.

Reply
Am verificat acuma cu acest tester ppm luat de pe emag, apa de la filtrul meu pus in rezervor si apoi apa trecuta prin espressor si prin filtrul bwt care e atasat la aparat. Nu inteleg de ce apa trecuta prin BwT imi da dublu numere de particule[Image: P6qtIuC.jpeg][Image: LnY3Wvn.jpeg]
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Aceste asa zise TDS-metre masoara de fapt conductibilitatea apei, de acolo vine EC = Electrical Conductivity.
Si apoi fac un calcul simplu pentru o apa generica de robinet, unde conductivitatea da TDS-ul printr-o formula simpla, de impartire la 2.

Quote:In order to determine the actual TDS value, you must multiply the EC value by 1000 and divide that number by 2. To calculate the EC value, multiply the ppm value by 2 and divide by 1000.

Adica o valoare EC de 300μS/cm ar insemna un TDS de 150, repet, pentru o apa standard... cu o anumita distributie de ioni in solidele dizolvate.
Daca ai fitrat-o, distributia asta s-a schimbat, si relatia de mai sus nu mai e valabila.
Poate filtrul care il folosesti adauga magneziu in apa, si nu stii asta, se practica frecvent si e cel mai la indemana exemplu... daca e adevarat e suficient ca sa iti dea peste cap EC-ul.

Ca sa ai o valoare TDS adevarata, adica % solubile dizolvate, ar necesita un echipament mult mai sofisticat, capabil sa determine si distributia ionilor in solutie.

Reply
Diferenta vine de la temperatura apei. Incalzeste si apa din rezervor pe aragaz si vezi ce valori ai.
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Nu e cazul aici... cele doua masuratori sunt facute la temperaturi apropiate, in jur de 24-25 grade.
77 si 75 sunt temperaturi, in Fahrenheit. 77F = 25C

Reply
Corect, acum am vazut ca e afisata si temperatura.
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.

Reply
Intr-adevar acest filtru bwt e varianta cu magneziu, presupun ca adauga magneziu
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
S-a terminat cu dilemele... vom face cafea cu apa din aer... sa mai numarati si la aia mineralele Tongue

https://www.ces.tech/ces-innovation-awar.../kara-pod/

Reply
Salut, nou prin zona și sper sa nu deranjez.La cererea soției am achiziționat un espressor automat Philips 5500. Nu știu cu ce se mănâncă așa că nu știu ce apa pot folosi in el pentru a fi cat mai ok.Calitatea apei la robinet(Brăila) este cam nasoala, cu testul din pachetul aparatului adică lamela respectiva au rezultat toate cele 4 pătrățele colorate.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)