Banned
Bucuresti
o fi mai buna apa in craiova decat in bucuresti:))
de altfel si apa din ploiesti e mai buna ca asta din bucuresti
eu m-am gandit ca o cana britta nu e suficienta pt espresor...de asta am luat in calcul BWT
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
Depinde de espressor... cat sa aiba rezervorul tau, doar nu o avea 5 litri si il golesti intr-o zi ?
Espressoman infocat
Bucharest
Daca mergi pe BWT sa iti faci un calcul estimativ cam cata apa consumi, espressor+baut+gatit.
Sa nu cumperi un filtru mai mare decat ai nevoie, fiindca oricum dupa 6 luni se recomanda sa il schimbi, chiar daca producatorul spune 12.
Bugster+Honne, Kinu
Banned
Bucuresti
pai o sa aiba 3 litri rezervorul
dar m-am gandit ca o banala cana britta nu ar fi suficienta ca sa ma ajute ss evit depunerile de ca
Craiova
Afla intai cat ai TDS-ul ca sa vorbim de depuneri.
Da, canile cu filtru de carbon nu reduc mineralizarea, deci daca ai peste limita de 250, atunci ar trebui sa te gandesti la filtrare "next level".
La Dedeman am vazut ieri Aquaphor la 40 lei, incluzand doua filtre, adica ce am eu. Cu filtrul de 350l, daca filtrezi 3l pe zi te tine 3 luni... deci poti experimenta 6 luni cu costul unui filtru de brita... ce sa zic mai mult...
Espressoman
Bucuresti
(24-02-2021, 13:46)distrugatorul Wrote: pai o sa aiba 3 litri rezervorul
dar m-am gandit ca o banala cana britta nu ar fi suficienta ca sa ma ajute ss evit depunerile de ca
O solutie acceptabila pana te dumiresti cum e cu filtrele sunt saculetii
Bilt.
Si cauta analizele apei de la Apanova de la cel mai apropiat punct de recoltare, sunt pe site la Apanova.
Eu cu un filtru de carbune (Berkey) si cu saculetii, am stat vreo 3 ani.
Acum am Peak Water, dar mi se pare prea mare bataia de cap, probabil ca ma voi intoarce la saculeti.
Apa din zona mea din Bucuresti se invarte in jur de 5 grade duritate grade germane, ceea ce oricum e acceptabil. O dedurizare o data la 2 ani probabil ca oricum trebuie sa faci.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino
Espressoman Administrator
Bucuresti
Ar mai fi si filtrele de rezervor, care nu au nevoie de timp pentru a actiona (cum e la saculeti) si care sunt regenerabile in majoritatea cazurilor. Nu stiu pana cand exact nu am testat dar se gasesc instructiuni pentru regenerare si refolosire.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman infocat
Piatra Neamt
(24-02-2021, 14:34)renatoa Wrote: Afla intai cat ai TDS-ul ca sa vorbim de depuneri.
Da, canile cu filtru de carbon nu reduc mineralizarea, deci daca ai peste limita de 250, atunci ar trebui sa te gandesti la filtrare "next level".
La Dedeman am vazut ieri Aquaphor la 40 lei, incluzand doua filtre, adica ce am eu. Cu filtrul de 350l, daca filtrezi 3l pe zi te tine 3 luni... deci poti experimenta 6 luni cu costul unui filtru de brita... ce sa zic mai mult...
Aquaphor scade putin TDS, la mine de la 170 sa 140. Maxtra+ ar trebui sa scada ceva mai bine. Nu am avut rabdare sa testez Maxtra+ pentru apa dura.
Banned
Bucuresti
24-02-2021, 21:47
(Edited 24-02-2021, 21:49 by distrugatorul.)
stie cineva sa citeasca buletinul asta? eu nu inteleg decat partea cu Ph-ul de 7,75 si duritatea apei care inseamna Ca in apa de 8,40
restul...limbi straine:))
Espressoman
Bucuresti
Pai atata conteaza. Duritatea stiu ca inseamna Ca si Magneziu, dar nu sunt nici eu vreun priceput in domeniu.
Espressoman Administrator
Bucuresti
Duritate totala 8.4, aia conteaza.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Craiova
24-02-2021, 22:18
(Edited 24-02-2021, 22:29 by renatoa.)
Daca calculam pe baza conductivitatea de 360 rezulta ca avem un TDS de 180. Se imparte la 2, e simplu.
Alt calcul, pe baza gradelor germane, ne duce la 150. Aici e mai complicat, se inmulteste cu 17.8

Ambele valori sunt in zona optimului SCA de 150, si confortabil sub limita maxima de 250.
O filtrare cu aquaphor va reduce valoarea asta sub 150, conform observatiei postate de @
dev mai sus.
In concluzie, stai bine.
Aveti aici formule de conversie din toate in toate:
http://www.globalw.com/support/hardness.html
Espressoman
Bucuresti
Ar mai fi de mentionat si ca optimul SCA nu inseamna si optimul pt boiler. Greu de inteles si pt mine, dar majoritatea preferam o apa mult mai putin dura, mult sub optimul SCA, numai pt a ne proteja boilerele de depuneri. Hm...
Espressoman infocat
Timisoara
PeakWater sa fie atunci
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Aeropress / Kinu M47 Phoenix
Banned
Bucuresti
Peakwater e mai bun decat o cana britta? la cat timp/litri se schimba filtrul?
Espressoman infocat
Piatra Neamt
O fi forum de pasionati atoatecunoscatori, dar mai ajuta-te si de fratele Google. Sau macar citeste ce s-a discutat inainte sa descoperi tu forumul...
Banned
Bucuresti
am gasit...2 luni...mi se pare piperat pretul pt o cana amarata..e cam la fel cu un filtru bwt si nu cred ca se compara
Espressoman infocat
Timisoara
(25-02-2021, 11:07)dev Wrote: O fi forum de pasionati atoatecunoscatori, dar mai ajuta-te si de fratele Google. Sau macar citeste ce s-a discutat inainte sa descoperi tu forumul...
Dubios si cu fratele Google... uneori te trimite la tomografie pentru o banala durere de cap ?
Nu stiu inca sa fac multi-quote, astfel ca ii raspund si lui @
distrugatorul aici:
Am Brita, astazi vine Peak.
Am si TDS metru, ce-i drept nu am ph-metru.
Verific si iti raspund. E important de mentionat ca in Timisoara, apa arata asa:
https://www.aquatim.ro/uploads/files/cal...n-2021.pdf
Craiova
25-02-2021, 11:52
(Edited 25-02-2021, 11:53 by renatoa.)
Dubios de mare variatie de TDS de la un cartier la altul... de la 100 la 335... aveti apa din mai multe surse ?
Daca as sta intr-un cartier din cele cu TDS intre 100 si 150, adica 200-300 conductivitate, cum sunt cam 2/3 din oras, nu as mai da bani pe filtre sofisticate.
Banned
Bucuresti
25-02-2021, 12:00
(Edited 25-02-2021, 12:02 by distrugatorul.)
ms sNap7...stai super bine cu apa fata de Bucuresti
2 cartiere din 15 care stau super naspa...in rest e parfum
dev...chill ca te doare capu' :))
Espressoman infocat
Timisoara
(25-02-2021, 11:52)renatoa Wrote: Dubios de mare variatie de TDS de la un cartier la altul... de la 100 la 335... aveti apa din mai multe surse ?
Daca as sta intr-un cartier din cele cu TDS intre 100 si 150, adica 200-300 conductivitate, cum sunt cam 2/3 din oras, nu as mai da bani pe filtre sofisticate.
Mersi de hint!
Cartierul in care stau nu este in lista, ar fi teoretic localizat intre doua din cele din lista, aproape de 378 conductivitate.
Am locuit o perioada de timp in Elisabetin unde conductivitatea este 253 si duritatea 5, nu aveam espressor atunci dar poti sa-ti spun ca era un chin sa cureti urmele de calcar de pe orice suprafata.
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Fără zahăr
București
(25-02-2021, 12:00)distrugatorul Wrote: dev...chill ca te doare capu' :))
Câți ani ai, bro?
Apa din București e super OK, mai ales dacă o treci printr-o cană de la Brita/BWT/Aquaphor (pt. eliminarea gustului de clor). Fierb destul de des apă pt. ceai într-o cană-fierbător și depunerile după un an de zile sunt absolut neglijabile.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
Espressoman infocat
Bucharest
(25-02-2021, 12:25)TVTVTV Wrote: (25-02-2021, 12:00)distrugatorul Wrote: dev...chill ca te doare capu' :))
Câți ani ai, bro?
Apa din București e super OK, mai ales dacă o treci printr-o cană de la Brita/BWT/Aquaphor (pt. eliminarea gustului de clor). Fierb destul de des apă pt. ceai într-o cană-fierbător și depunerile după un an de zile sunt absolut neglijabile.
Asta am observat și eu, și de când cu filtrul BWT nu mai am deloc depuneri pe ceainic.
In schimb cu celebra Bucovina 2l aveam depuneri dupa 2 zile.
Bucovina care pe TDS metru era pe la 35-40, acum am cam 100 la cea filtrata.
Bugster+Honne, Kinu
Banned
Bucuresti
nu stiu in ce cartier stai tu dar in zona nerva traian unde stau eu depunerile de piatra se observa nu doar in cazul in care fierb apa
Si cand pun vesela la uscat pe suport raman pete pe chiuveta sau suportul din inox
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Discutia despre apa de la robinet filtrata orbeste, e inutila. Cat timp nu stii ce ramane in apa dupa filtrare e clar ca prioritizezi depunerile in detrimentul gustului.
Optiunile pentru cea mai buna apa pentru cafea, sunt doua: osmoza cu remineralizare controlata sau apa demineralizata in care se adauga minerale, pana la valoarea dorita. Daca stie cineva o solutie mai ieftina sau mai comoda, poate sa ne-o comunice.
Espressoman infocat
Bucharest
Ce spui tu cu analiza apei înainte de filtrare și dupa, nu știu câte cafenele o fac. Mai ales cele care nu au proprietari espressomani, care primesc pachetul cu espressor, râșnița și celelalte acareturi de la furnizor și dau drumul la cafele.
Cât despre osmozare și remineralizare, eu nu as bea nici bătut o apa demineralizata și apoi mineralizata prin niște tuburi sau prafuri.
Bugster+Honne, Kinu
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Ce treaba ai tu cu o cafenea?
Scopul tau, ca home barista, este sa scoti maximul din cafeaua pe care o ai la dispozitie. Dupa toate upgrade-urile posibile/necesare la echipamente, ajungi si la apa.
Espressoman infocat
Sibiu
peste 1000 de posturi si inca nu s-a descoperit o apa imbuteliata care macar sa se apropie intamplator de ideal dpdv al gustului, nu al espressorului. De ce?
Idealul asta se indeparteaza atat de mult de "natural" incat nici un producator de apa sa il nimereasca macar din intamplare?
p.s eu beau apa de la robinet filtrata cu aquaphor. bucovina la 2l am incercat si NU e mai bun, din contra.
ECM Synchronika cu robinet, DF64V + SSP, M47, ECM S-automatik 64
in trecut: df64, K30, Vario Home, Bezzera BB005, si Bezzera Mitica Top
Craiova
Cum sa nu, inseamna ca nu le-ai citit pe toate 1000 :)
S-a vorbit de cateva care sunt pe aproape, sunt si link-uri la tabele cu toate apele roamnesti, si poti vedea singur care cum se incadreaza.
Cheia (Keia), Izvorul dintre Brazi, Apa Craiului, Aquatique, sunt doar cateva...
Acum am in casa Izvorul dintre Brazi, ce citim la analiza: TDS(reziduu sec) 146, ph 7.8, Ca 50, Mg 0.8 Sodiu 1mg
Doar sodiul este afara din norma, care recomanda in jur de 10 mg/l in rest toate sunt in limitele de ok.
Apropo de adaugat "prafuri"... asta ar insemna sa presari intr-un litru 25 mg de sare... sa te vad cum le cantaresti :)