Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Are cineva acest sistem?

https://filtro.ro/produse/filtro-uf4-cla...rafiltrare

Ce părere aveți de el? Ar fi o varianta buna pt espresso?

Sent from my IN2013 using Tapatalk
good coffee + good water + good equipment

Reply
Eu am asa ceva si sunt multumit. Il folosesc pt apa de la bloc. Am varianta pe 3 cai:
- Polipropilena antisedimente, bacteriostatic, antimicrobian.
- CTO 10 Carbon block
- Carbon block cu insertii de argint

In locul cartusului nr.2 (CTO) am avut pus un filtru de dedurizare, dar nu mi-a placut pt ca schimba gustul apei. I-am sunat pe cei de la FILTRO si m-au sfatuit sa inlocuiesc dedurizatorul cu CTO. Acum e ok. 
La acest sistem poti sa cumperi carcasele (bateria de carcase) si sa bagi ce filtre (cartuse) vrei tu.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Salutare,
Și apa care este cea mai ok pt espresso care ar fi., din cele comerciale?
Momentan folosesc Bucovina.
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
(05-10-2020, 16:55)d2florin Wrote: Bucovina este cea mai bună, în lipsa ei ar mai fi Izvorul Minunilor 17,2 mg (Ca)/l sau Aquatique cu 36 mg (Ca)/l. Aici ai un tabel orientativ https://www.apc-romania.ro/acData/upload...belusi.pdf
ECM Technika V Profi switchable PID / Eureka Mignon Specialita 16CR / PL41TEM / PL043MMI / ibric Cu / ibric Ag / french press / spirtieră :D

Reply
De obicei folosesc apă de la rețea filtrată cu aquaphor, dar mai nou și aquatique că o cară băieții de la Glovo :), nu simt diferențe la gust între cele două, atât cât mă pricep eu.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
(06-10-2020, 09:35)coffeemilk Wrote: De obicei folosesc apă de la rețea filtrată cu aquaphor, dar mai nou și aquatique că o cară băieții de la Glovo :), nu simt diferențe la gust între cele două, atât cât mă pricep eu.

De la aquaphor ai filtrul clasic sau ceva special de dedurizare? Am.si eu o cana filtrante la ei, dar e cea mai ieftina,la gust iese f bună,dar nu știu cât Ca si Mg filtrează.
Între timp folosesc Bucovina si Izvorul pe care le mai amestec ocazional cu un pic de apa din cana aquaphor
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
Buna ziua,
În primul rând îmi cer scuze de la cei ce or să mă judece pentru ignoranța / neglijența (cum vreți să-i mai spuneți) mea.
Am reușit să colmatez un Lelit Mara PL62S cu piatră. Menționez că folosesc filtrele cu rășină recomandate pentru aceste aparate. Povestea e mai lungă, nu are rost să dau detalii.
Vă adresez rugămintea să-mi dați niște sugestii pentru decalcifierea acestui aparat, de preferință fără să-l demontez.
Mulțumesc

Reply
(06-10-2020, 10:42)danciu_dan_radu Wrote: Buna ziua,
În primul rând îmi cer scuze de la cei ce or să mă judece pentru ignoranța / neglijența (cum vreți să-i mai spuneți) mea.
Am reușit să colmatez un Lelit Mara PL62S cu piatră. Menționez că folosesc filtrele cu rășină recomandate pentru aceste aparate. Povestea e mai lungă, nu are rost să dau detalii.
Vă adresez rugămintea să-mi dați niște sugestii pentru decalcifierea acestui aparat, de preferință fără să-l demontez.
Mulțumesc
Salut, daca sunt depuneri serioase care duc la blocarea aparatului cel mai probabil trebuie demontat si lasate piesele zile intregi in solutie.

Cat timp l-ai folosit pana a ajuns aici? Sunt curios cam cat timp dureaza pana se depune suficient calcar cat sa fie o problema
Linea Micra | MK E 64 ws

Reply
Intervin si eu, doar cu o mențiune:
Chiar daca se folosesc filtrele lor de rasina, asta nu înseamă ca ai scăpat de depuneri.

Daca folosești apa de la robinet + fitru lelit, doar îmbunătățești putin calitatea apei de la robinet, insa probabil va rămâne cu mult sub Bucovina de exemplu.

Din motive de prudenta, chiar dacă am un filtru de apa potabila in 4 etape, cu putere de filtrare la 0.02 microni, tot Bucovina folosesc pt espresso.

Insa dacă folosești apa de la robinet(cu sau fără filtru lelit), părerea mea e ca o data pe an e obligatoriu decalcifiere, în service autorizat.

Sa ma corecteze cineva dacă greșesc :)

Reply
(06-10-2020, 10:13)dragos.stoian Wrote:
(06-10-2020, 09:35)coffeemilk Wrote: De obicei folosesc apă de la rețea filtrată cu aquaphor, dar mai nou și aquatique că o cară băieții de la Glovo :), nu simt diferențe la gust între cele două, atât cât mă pricep eu.

De la aquaphor ai filtrul clasic sau ceva special de dedurizare? Am.si eu o cana filtrante la ei, dar e cea mai ieftina,la gust iese f bună,dar nu știu cât Ca si Mg filtrează.
Între timp folosesc Bucovina si Izvorul pe care le mai amestec ocazional cu un pic de apa din cana aquaphor

E un model ce se atașează la bateria de la chiuvetă;

https://www.dedeman.ro/ro/filtru-de-apa-...topaz.html
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
De ce service autorizat ? Decalcifiere facuta personala odata pe luna ce are? 

De Bucovina s-a rasdiscutat ca nu e buna pentru gust... ati luat espresoare ca sa scoateti totul din cafea, sau sa le pastrati ca noi ?
Mult sub Bucovina nu are ce sa ramana, orice apa care se incadreaza in normele SCA e mult peste Bucovina.

(27-09-2020, 12:02)vladdooo Wrote: Am luat si eu o cana Aquaphor cu filtru B5 pt parinti si mi se pare foarte ok la gust apa filtrata cu ea.
Ma bate gandul sa iau asta:

Filtru de apa potabila Aquaphor Crystal ECO H (K3-KH-K7B-K7), montare sub chiuveta, 8000 litri, 2.5 litri/minut https://emag.page.link/GNCwHJmG9XZr6end9

Sau asta:

Filtru de apa potabila Aquaphor Favorit,montare sub chiuveta, 12000 litri, filtrare 2.5 litri/minut, carcasa inox https://emag.page.link/tYT2r6UMuHFUsdkw7

Si sa speli vasele cu apa filtrata ?  Confused Sau apa calda o dai pe robinet separat? Huh

Capacitatea mi se pare imensa... daca strict pentru utilizarea alimentara consum 100 litri pe luna, ce sa fac cu 10.000 litri ? 8 ani ! Nu se schimba cartusele macar odata pe an indiferent cata apa treci prin ele ?
Filtrele Modern 2 mi se par mai mult ca suficiente intr-o bucatarie normala, consum casnic alimentar.

Reply
(06-10-2020, 12:03)renatoa Wrote: De ce service autorizat ? Decalcifiere facuta personala odata pe luna ce are? 

De Bucovina s-a rasdiscutat ca nu e buna pentru gust... ati luat espresoare ca sa scoateti totul din cafea, sau sa le pastrati ca noi ?
Mult sub Bucovina nu are ce sa ramana, orice apa care se incadreaza in normele SCA e mult peste Bucovina.

(27-09-2020, 12:02)vladdooo Wrote: Am luat si eu o cana Aquaphor cu filtru B5 pt parinti si mi se pare foarte ok la gust apa filtrata cu ea.
Ma bate gandul sa iau asta:

Filtru de apa potabila Aquaphor Crystal ECO H (K3-KH-K7B-K7), montare sub chiuveta, 8000 litri, 2.5 litri/minut https://emag.page.link/GNCwHJmG9XZr6end9

Sau asta:

Filtru de apa potabila Aquaphor Favorit,montare sub chiuveta, 12000 litri, filtrare 2.5 litri/minut, carcasa inox https://emag.page.link/tYT2r6UMuHFUsdkw7

Si sa speli vasele cu apa filtrata ?  Confused Sau apa calda o dai pe robinet separat? Huh

Capacitatea mi se pare imensa... daca strict pentru utilizarea alimentara consum 100 litri pe luna, ce sa fac cu 10.000 litri ? 8 ani ! Nu se schimba cartusele macar odata pe an indiferent cata apa treci prin ele ?
Filtrele Modern 2 mi se par mai mult ca suficiente intr-o bucatarie normala, consum casnic alimentar.

@renatoa
- service autorizat pentru ca, in cazul meu, nu sunt destul de tehnic \ nu vrea sa desfac MaraX.
- daca altii sunt in stare sa sa o faca acasa, eu sunt perfect de acord(nu sunt nici macar invidios)

- categoric cautam gust, insa eu personal nu stiu ce apa sa folosesc care se incadreaza in normele SCA. as fi recunoscator daca ne-ai spune ce folosesti tu?
- Bucovina este folosita de foarte multi espressomani de pe forum, motiv pentru care o folosesc si eu; insa sunt deschis la o schimbare, in conditiile in care aparatul espresso nu sufera probleme hardware la o recurenta de dealcifiere de 1 an.

Reply
Salut renatoa,
OK și ce apa e în standardale sca..

Reply
(06-10-2020, 12:03)renatoa Wrote: Si sa speli vasele cu apa filtrata ?  Confused Sau apa calda o dai pe robinet separat? Huh

Se instaleaza robinet separat pentru instalatia de filtrare, daca te uiti la poze o sa-l vezi la toate kiturile. O sa ai 2 robinete - cel curent ramane la fel, si mai ai unul doar cu apa rece filtrata, debit mic, consumi cum crezi de cuviinta.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
(06-10-2020, 11:09)alex368 Wrote:
(06-10-2020, 10:42)danciu_dan_radu Wrote: Buna ziua,
Mulțumesc
Salut, daca sunt depuneri serioase care duc la blocarea aparatului cel mai probabil trebuie demontat si lasate piesele zile intregi in solutie.

Cat timp l-ai folosit pana a ajuns aici? Sunt curios cam cat timp dureaza pana se depune suficient calcar cat sa fie o problema

Cam doi ani, dar trebuie luați în considerare cel puțin următorii factori: stau în Arad unde apa e cu duritate medie spre mare; aparatul a stat nefolosit o lună fără a fi luate niciun fel de măsuri de conservare, după care atunci când am început să-l folosesc în două zilele s-a înfundat. Bănuiesc că s-a desprins o așchie de calcar, care a înfundat o țeavă mai subțire . Am folosit filtre cu rășină, dar nu le-am schimbat la timp, deci e greu de evaluat în cât timp s-a produs colmatarea. Am riscat și am introdus o soluție de apă cu oțet, după care s-a desfundat, apoi i-am demontat carcasa, am curățat furtunurile de plastic pe care se vedea vedeau depuneri cu aspect de făină (particule foarte fine, probabil ieșite din pompă). Cel mai greu am curățat boiler-ul; nu l-am demonta ca să-l golesc pentru că mi-a fost lene să-mi fac o schemă cu ce intră și ce iese (mă refer la cabluri și conducte) așa că am circulat apă prin el din rezervor prin conducta de apă caldă până n-am mai simțit miros de oțet.

(06-10-2020, 11:19)Nicodim@Guava Wrote: Intervin si eu, doar cu o mențiune:
Chiar daca se folosesc filtrele lor de rasina, asta nu înseamă ca ai scăpat de depuneri.

Daca folosești apa de la robinet + fitru lelit, doar îmbunătățești putin calitatea apei de la robinet, insa probabil va rămâne cu mult sub Bucovina de exemplu.

Din motive de prudenta, chiar dacă am un filtru de apa potabila in 4 etape, cu putere de filtrare la 0.02 microni, tot Bucovina folosesc pt espresso.

Insa dacă folosești apa de la robinet(cu sau fără filtru lelit), părerea mea e ca o data pe an e obligatoriu decalcifiere, în service autorizat.

Sa ma corecteze cineva dacă greșesc Smile

Mulțumesc, ai perfectă dreptate!
Poate îmi recomanzi un service autorizat în Arad, eu am fost la două cu un DeLonghi cu pompa arsă și n-au știut nici măcar să-i pună diagnostic.

Reply
Cred ca trebuie sa investigam si Peak Water Filter Jug, despre care scria si Ernest pe blogul sau anul acesta. Teoretic (pare ca si practic) pH-ul nu este afectat, dar ppm-ul scade drastic, in trepte reglabile, ceea ce pe un filtru conventional bagat sub chiuveta nu se intampla. Ramane problema pretului, cam 240 lei in Romania si cam 60 lei cartusul, valabil doua - trei luni.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
e disponibil pe undeva prin Ro?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(05-10-2020, 15:26)MyR Wrote: We are BACK!  :D

Niste noutati, plus altele pe care o avem in depozit doar ca n-am ajuns sa-l publicam:

O alta noutate!

Suntem singurul importator pentru Peak Water din zona!
Espressomani au 10% discount din pretul afisat pe site! Wink

Peak Water Starter Pack
Pachet filtru 2buc - pentru Peak Water
Decent, Comandante, etzmax, bentwood

Reply
mersi, nu vazusem
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
(06-10-2020, 12:34)d2florin Wrote: Salut renatoa,
OK și ce apa e în standardale sca..

Raspund si pentru @priza.

S-a scris in paginile anterioare despre ape, dati 2-3 pagini in urma.
100% nici una, ale noastre sunt fie prea bogate fie prea sarace in sodiu, plus ca nu se da parametrul "alcalinitate" la aproape nici una.

Nu in ultimul rand, despre mineralizare, gust si decalcifieri regulate, postul lui Liviu de aici spune multe:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid133164

Reply
Ok... Atunci luam standardul sca și alegem.
Am prins ideea. Nu I tu eleg rostul de a mai dezbate subiectul... Daca s wdau răspunsuri vagi.. Trimite direct la standard și Gata case closed ::D. You have changed my friend :(
Ma așteptam să îmi zici asa :
Asa cum se recomanda sa folosim apa Bucovina pt sănătatea boierului asa se recomanda xxxx pt gustul din ceașcă. Pur și simplu o concluzie. Apoi ca sunt nspe mii de ape și filtre etc...

Reply
Nu e chiar asa, mineralizarea ramane totusi factorul cel mai important.
La reziduu sec, Calciu si Ph, multe sunt in standard, ramanand pe dinafara doar la sodiu.
Si intre Bucovina si Aquatique sau Keia(Cheia), de exemplu, se simte diferenta la gust.

Mai sunt dator lui @priza cu un raspuns: ce folosesc eu?
Apa de la robinet, care in Craiova este foarte buna, fiind legati la conducta care aduce la fabrica de bere.
O filtrez doar de clor si atat.
Si nu in ultimul rand, pot folosi orice apa, pentru ca la open boiler nu am problemele de intretinere care le are un espressor inchis.
Clatesc boilerul saptamanal, decalcifiez extrem de rar, nu prea am ce, nu am depuneri, apa nu depaseste 95 grade.

Reply
(06-10-2020, 15:36)Lyvyoo Wrote: Cred ca trebuie sa investigam si Peak Water Filter Jug, despre care scria si Ernest pe blogul sau anul acesta. Teoretic (pare ca si practic) pH-ul nu este afectat, dar ppm-ul scade drastic, in trepte reglabile, ceea ce pe un filtru conventional bagat sub chiuveta nu se intampla. Ramane problema pretului, cam 240 lei in Romania si cam 60 lei cartusul, valabil doua - trei luni.

Foarte misto, chiar cautam recent o cana mai rasarita. Am citit prezentarea de pe site si nu ma prind in ce masura ar fi compatibil cu solutii de remineralizare a apei, gen Third Wave Water? Ma gandesc ca daca filtrezi pe setarea 5 ar trebui sa demineralizeze destul de tare, caz in care poti sa combini cu TWW?
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)

Reply
Nu cred ca merita efortul sa uzezi cartusul la maxim pt ppm-uri spre zero pentru ca apoi sa intervii cu remineralizare TWW. Mai bine te aprovizionezi de undeva cu apa osmotica (se si vinde daca nu ma insel) si pui acel plic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ce parere aveti de cana filtranta Leica cu Filtre Laica Biflux Tea & Coffee?

Conform descrierii: 

Avantajele cartusului de filtrare LAICA Bi-flux Tea & Coffee:
- formula special conceputa pentru a da un gust mai bun bauturilor calde si reci;
- protejeaza aparatele de cafea si ceai prin reducerea calcarului din apa;
- tehnologia Bi-Flux permite filtrarea rapida a apei potabile (1 litru in aprox. 3 minute);
- c
apacitate de 150 litri de apa/luna;
ECM Synchronika + IMS Pro Barista Nano Basket & Shower + Baratza Sette 270Wi // Ceado E5P

Reply
Peak Water Filter Jug pare o optiune interesanta. Ce nu inteleg e dc exista vreun avantaj fata de saculetii de la Bilt. Ce face in plus Peak Water e ca mai scoate din clorina. In afara de asta, mecanismul de dedurizare e similar sau diferit la Peak Water fata de Bilt?
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Azi m-am mai jucat putin cu testele (folosesc teste picatari de la BWT) si am descoperit ca spre deosebire de luna august apa de la robinet este mult mai saraca in minerale.

Pe 10.8.2020 am masurat: duritatea totala 10°dGH si duritatea carbonica 7°dKH
                     azi am masurat: duritatea totala 7°dGH si duritatea carbonica 5°dKH

Am pus BWT Bestmax Premium pe setarea 3 si am masurat duritatea totala 3-4°dGH si duritatea carbonica 3°dGH. Asa ca am facut o combinatie 50% filtrata doar printr-un filtru PP de 1micron si jumatate filtrata pe 3 ca sa obtin duritatea totala 6°dGH si duritatea carbonica 4°dGH.

Aveti idee de ce este asa de mare diferenta la apa care vine de la retea?
Lelit Bianca + DF83 / Kinu M47 Phoenix
Lelit Elizabeth + Pl72
Past: Lelit Pl42TEMD

Reply
Schimbat primarul ?  Confused Angel

Reply
Se pare ca discutiile de aici s-au auzit pana in Danemarca si April s-a gandit sa posteze  Smile

La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press

Reply
(09-10-2020, 16:35)KrisssKros Wrote: Se pare ca discutiile de aici s-au auzit pana in Danemarca si April s-a gandit sa posteze  Smile

Un mic mic comentariu. Apa din DK, indiferente de CPH sau Arhus, ca valori de duritate este peste orice apa de retea peste care am dat. Venind direct de la 600 subteran si nefiind tratata deloc.
Filtroman infocat. 

V60 | Aeropress | Comandante Trailmaster X25 | Fellow Ode 2

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)