Hello There, Guest! Login Register


Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Salut! Ce părere aveti de apa asta? (Cluj)[Image: a94788eb4977245bd0af2145bd8605f1.jpg]

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
 
Reply
(17-05-2020, 20:50)Daaaaan Wrote: Salut! Ce părere aveti de apa asta? (Cluj)[Image: a94788eb4977245bd0af2145bd8605f1.jpg]

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita



E cea mai potrivită pentru espresor.
Postare 746, Aici am testat Bucovina, apa de robinet și cana BWT. Link:

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)
https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=56105&share_tid=216&share_pid=117841&url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D216%26pid%3D117841%23pid117841&share_type=t&link_source=app
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
Am găsit apa asta la mga la mine (Buc), oare e prea 'soft ' pt espresso?

Ca 5,81 
Mg 0,36


[Image: KWvlL6M.jpg]
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Porlex Mini, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
(21-05-2020, 13:50)dragos.stoian Wrote: oare e prea 'soft ' pt espresso?

E prea soft pt orice, nu numai pentru espresso, n-o sa extragi nimic din cafea. Chiar si Bucovina are Ca 9 mg/L si Mg 2.5 mg/L.
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
Oare vittel ar accelera depunerea de calcar in espressor? Are Ca 90 si Mg 20, ph 7.8.
 
Reply
Vittel este una dintre cele mai mineralizate ape plate pe care le gasesti pe la noi. Pe langa Ca si Mg, conteaza si alcalinitatea apei (HCO3 pe eticheta), care la Vittel este de asemenea foarte mare. Nu numai ca boilerul s-ar umple de calcar foarte repede, dar gustul cafelei n-ar fi cel mai bun pentru ca o apa cu atatea minerale extrage si foarte multe solubile nedorite din cafea.
SCA recomanda ca apa pentru cafea sa fie cumva in mijloc, nici cu foarte multe minerale (pentru ca extrage si solubilele nedorite din cafea si gustul o sa fie astringent si neplacut), nici cu foarte putine minerale (pentru ca extrage foarte putin din cafea si gustul o sa fie plat si fara arome). Din pacate nici o apa imbuteliata nu se apropie de recomandarile SCA, dar combinand 2-3 ape cu proprietati diferite se poate obtine ceva multumitor. 
Eu am testat o perioada Vittel diluata in raport de 1:4 cu apa distilata (astfel si duritatea si alcalinitatea se apropie de recomandarile SCA). Gustul e considerabil mai bun decat cu Bucovina si nici problema calcarului nu cred ca e atat de mare. 

Reiau ce-am scris mai sus: Depunerile de calcar depind de duritatea/alcalinitatea apei si de temperatura din boiler (cu cat apa are duritate/alcalinitate mai mari si cu cat temperatura din boiler este mai mare, cu atat o sa se depuna mai mult calcar).  Exista o formula cu care se poate calcula exact cantitatea de calcar depusa in functie de cei doi factori, vezi tabelul de aici. Pe scurt, daca apa are alcalinitate in jur de 40-50 (ppm CaCO3) si duritate pana in 90 (ppm CaCO3), n-ar trebui sa fie probleme foarte mari cu calcarul.

[Image: ?url=i.imgur.com%2F1Os9Zr9.jpg]
Rocket Appartamento || Vario Home, Kinu M47 || Hario V60, Aeropress, Kalita Wave || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
Multumesc frumos pt. explicatiile detaliate, si eu folosesc in acest moment aceeasi combinatie de apa de care ai spus mai sus, am remarcat o schimbare la gust in bine. Ma intrebam daca o concentratie mai mare a mineralelor imbunatateste si mai mult extractia, acum am aflat. Smile
 
Reply
Salutare.

Am schibat cartusul BWT BestMax Premium S cu unul nou in ideia ca as putea nu doar sa folosesc apa pt espressor si gatit ci si pt baut.
Problema este ca gustul apei nu este chiar bun. Uneori imi vine un retrogust putin chimic, care imi aduce aminte de gustul apei de robinet.

Bypass-ul este setat pe 3. Initial am crezut ca e pe 1 sau 2 si ca lasa sa treaca prea multa apa fara a o filtra.

Comparatia de gust o fac comparand cu apele imbuteliate aqua carpatica, bucovina, aquatique.

Sugestiile sau explicatiile sunt bine venite.
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
Cred ca acel bypass mixeaza proportia intre apa filtrata si apa filtrata + partial dedurizata, deci nu e vorba sa treaca apa nefiltrata. Cu cat esti pe bypass mai mic cu atat mai multa apa dedurizata va iesi din filtru (dar scade si PH-ul), iar durata acestuia de viata va fi mai mica pt ca soliciti mai mult rasina schimbatoare de ioni ce are si ea o durata de viata limitata, in functie de marimea filtrului. Banuies ca se pune mai multa rasina daca filtrul e mai mare.
Pentru Bucuresti unde apa este cam la 7-10 grade in functie de anotimp, poate ar fi bine sa te duci la 1, ca sa ai o apa pe la 4 grade germane. Dar chiar si asa, niste teste de la acvaristica sau din alta parte (pe picaturi) ar fi ideale pt a sti ce face filtrul. Un test de pH si un test de duritate totala cred ca ar trebui sa aiba in casa orice detinator de filtru, pentru a sti cu adevarat ce face si cat face, eventual pe fiecare bypass. 
Eu vad obligatoriu un flush initial (sau la schimbarea bypss sau la revenirea acasa dupa perioade de vacanta) de 10 litri si un robinet pus inainte de filtru pt a limita presiunea cu care apa intra in el. La mine, inainte de a pune robinetul, apa rezultata avea episoade combinate de curgeri albicioase apoi clare si tot asa... Probabil se dizolva prea multa rasina, nu imi dau seama. Cand am limitat presiunea de intrare a apei in filtru si am lasat un jet mai anemic, lucrurile au intrat in normal. Cu siguranta si gustul a fost diferit in aceste situatii. Pana la urma si filtrul are o capacitate mai buna cand presiunea pe el e mai mica si are timp sa ofere un debit / minut mai linistit. 

E foarte probabil ca la gust sa fie mai bune  Aqua Carpatica, AquaVia, Bucovina, Borsec etc. caci sunt si ele filtrate si armonizate cu un gust studiat de acele firme. La filtrele gen BWT/Brita se merge cumva mai general, contand in primul rand dedurizarea partiala a apei, aplicabila pe cat mai multe ape posibil. 
Oricum, am mari dubii ca in cazul in care se bea o apa distilata cu un plic de 3rd wave water, gustul ca apa de baut simpla va fi la superlativ...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
(14-05-2020, 20:55)vlaicu Wrote: Astazi am facut 3 saptamani de cand am pus in functiune cana de la Aquaphor cu un filtru obisnuit de filtrare.
Am primit si restul de cartuse (3 cu mg+ dedicate ceailului/cafelei si 6x cu mg) dar nu le-a venit randul inca.
Am sa va prezint rezultatele avute cu cel normal. 
Inainte de toate vreau sa mentionez ca e foarte importanta apa pe care o ai deja. Este foarte posibil sa aveti rezultate diferite.
Scala este urmatoarea[Image: vNoZrCH.jpg]

Acum, apa pe care o am se prezinta in felul urmator, duritate intre 4 si 7 grade germane, clorul foarte scazut, ph cam intre 6.4 si 6.8 (asta e, asa vine), in rest e oarecum OK.
[Image: HdOYBMg.jpg]

Am fost placut surprins sa aflu ca dupa 3 saptamani (si ~2.5L de apa filtrata/zi) rezultatele sunt urmatoarele:
[Image: k1ByMRq.jpg]

Apa a devenit usor mai acida (era de asteptat) nu mai are gust de clor absolut deloc, are o duritate sub 3 (atat poate detecta betisorul magic), KH a ramas acolo si cam atat.

Eu ma declar multumit.

Ca o paranteza, la Brico Depot aveau cana de 2.8L (utila ~1.6L) + 3 filtre simple la 40 RON.
Azi se împlinesc 6 săptămâni de când filtrez cu AquAPHOR. Pana acum au trecut prin filtru cel puțin 110L de apă. Eu ma declar mulțumit de rezultatele obținute. Nu cred ca o sa caut limita acestuia, 6 săptămâni este arhisuficient.
Apa este in continuare cu o duritate scăzută, clorul nu se simte la gust sau miros.
Sunt tare curios cum o sa fie cu apa de la apaNova. [Image: 2ee92a0dcf93cee14a1e942fd7c1a68f.jpg]
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
Am vazut azi reclama la asta la TV:
www.delimano.ro/delimano-filtru-instant-apa

... si gasesc multe chestii cu semnul intrebarii acolo, asa ca vreau sa avertizez potentialii interesati tentati sa ia unul.

Sistemul nu e o noutate, am folosit aproape doi ani ceva similar de la Aquaphor, Topaz.
Pe langa pretul umflat, Delimano fiind de peste 2x mai scump decat Aquaphor (59 lei sistemul, 24 lei cartusul), capacitatea de 1500 litri si 6 luni per cartus mi se pare o mare gogoasa... ca si viteza de filtrare, de 2 litri pe minut. Acestea sunt caracteristici de sisteme cu filtre mari, de pus sub chiuveta.

Trecand de toate aceste aspecte, pana la urma am renuntat la sistemul pe robinet, si am trecut la cana filtranta, pentru ca aparitia acelei excrescente pe teava robinetului ne-a ingreunat viata la chiuveta in mod considerabil... parca ne statea permanent in calea mainilor, sau vaselor.
In plus, cele 3 minute cat dura filtrarea unui litru, cand robinetul era inutilizabil, si trebuia sa il si pazim sa nu dea peste.
Cu cana viata e mult mai simpla... fill it and forget it ! La aceleasi calitati de filtrare, evidentiate mai sus de @vlaicu.
 
Reply
Am avut si eu ceva f. asemanator, dar alt producator. Cartusul era mai mare in diametru. Am spart de curiozitate un cartus sa vad ce contine. 1. Sita metalica, 2. Pasla de ~3mm grosime 3. Carbune activ (granule)
Se schimba la 3 luni cartusul.
Am renuntat destul de repede, mi se parea incomod / inestetic si nici nu aveam mare incredere in capacitatea de filtrare.
Acum am un filtru pe 3 cai sub chiuveta, dar de cand am "descoperit" cana filtranta, o folosesc aproape numai pe asta, mai ales ca pot sa o bag in frigider  Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
Salutare,

Eu folosesc in sectorul 3 din Bucuresti BWT Bestmax Premium. Am mers pe dimensiunea V in ideea ca voi folosi si pentru baut si gatit. Filtrul curent il folosesc din 10.2019 si am observat si eu o degradare a gustului cam dupa jumatate de an de folosire. Initial am marit gradul de filtrare (nu ma gandisem ce rol are setarea) si am simtit o imbunatatire dar cred ca a fost doar placebo. Gustul cel mai probabil vine de la clor si dispare complet daca restrictionez debitul din robinet, practic apa sa taraie intr-o carafa. Mirosul / gustul de la clor dispare destul de repede si daca las apa in carafa o perioada de timp. 

In primele 6 luni puteam sa merg pe un debit destul de mare si apa avea un gust bun dar cred ca este o utilizare gresita a filtrului, confirmata si de Serban Popa. Din pacate la inceput am avut doar teste de acvariu care nu sunt foarte precise deci nu pot sa zic cat de bine functiona dedurizarea. Am facut o decalcifiere recenta la PL42TEMD si a iesit destul de putina apa albastra, dar pot sa zic ca s-a vazut o imbunatatire la bagheta de spumare, dupa curatare aburul este vizibil mai puternic. 

Acum tocmai am comandat un cartus nou si am comandat si teste picaturi de la BWT si am facut mai multe teste:

La apa nefiltrata am masurat duritatea:
  • totala 10°dGH
  • carbonica 7°dKH
Dupa care am scos o carafa de aproximativ 1l pe setarea 1 si am masurat duritatea:
  • totala 6°dGH
  • carbonica 3°dKH
Dupa care am modificat pe 2 si am scos 1l pe care l-am pus la flori si inca 1l pe care am masurat duritatea:
  • carbonica 4°dKH

Am repetat de mai multe ori si valorile s-au confirmat chiar si fara sa mai golesc apa din filtru. Mai mult am lasat filtrul pe setarea 1, am scos dimineata 1l de apa si duritatea carbonica a fost tot 3°dKH.

Inainte sa pun noul cartus vreau sa mai pun un filtru de polipropilena inainte de BWT pentru ca se intampla destul de des sa vina asa ceva la robinet:
[attachment=7908]
Lelit Pl92 + Pl72
Past: Lelit Pl42TEMD
 
Reply
Du cred ca tu extragi cafeaua direct la bateria de la chiuveta.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
(16-08-2020, 18:27)egzo Wrote: Salutare,

Eu folosesc in sectorul 3 din Bucuresti BWT Bestmax Premium. Am mers pe dimensiunea V in ideea ca voi folosi si pentru baut si gatit. Filtrul curent il folosesc din 10.2019 si am observat si eu o degradare a gustului cam dupa jumatate de an de folosire. Initial am marit gradul de filtrare (nu ma gandisem ce rol are setarea) si am simtit o imbunatatire dar cred ca a fost doar placebo. Gustul cel mai probabil vine de la clor si dispare complet daca restrictionez debitul din robinet, practic apa sa taraie intr-o carafa. Mirosul / gustul de la clor dispare destul de repede si daca las apa in carafa o perioada de timp. 

In primele 6 luni puteam sa merg pe un debit destul de mare si apa avea un gust bun dar cred ca este o utilizare gresita a filtrului, confirmata si de Serban Popa. Din pacate la inceput am avut doar teste de acvariu care nu sunt foarte precise deci nu pot sa zic cat de bine functiona dedurizarea. Am facut o decalcifiere recenta la PL42TEMD si a iesit destul de putina apa albastra, dar pot sa zic ca s-a vazut o imbunatatire la bagheta de spumare, dupa curatare aburul este vizibil mai puternic. 

Acum tocmai am comandat un cartus nou si am comandat si teste picaturi de la BWT si am facut mai multe teste:

La apa nefiltrata am masurat duritatea:
  • totala 10°dh
  • carbonica 7°dh
Dupa care am scos o carafa de aproximativ 1l pe setarea 1 si am masurat duritatea:
  • totala 6°dh
  • carbonica 3°dh
Dupa care am modificat pe 2 si am scos 1l pe care l-am pus la flori si inca 1l pe care am masurat duritatea:
  • carbonica 4°dh

Am repetat de mai multe ori si valorile s-au confirmat chiar si fara sa mai golesc apa din filtru. Mai mult am lasat filtrul pe setarea 1, am scos dimineata 1l de apa si duritatea carbonica a fost tot 3°dh.

Inainte sa pun noul cartus vreau sa mai pun un filtru de polipropilena inainte de BWT pentru ca se intampla destul de des sa vina asa ceva la robinet:
Norocosule, bere bruna la robinet.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
Apropo de apa, are cineva Peak Water?
Lelit Bianca + Compak E8 SSP, Bravo Tools, Acaia Pearl, V60+Xeoleo 200W Ghost Burrs, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
(19-08-2020, 11:03)dev Wrote: Cernutul ajută în anumite situații și nu ajută deloc în altele. Dar nu în mod normal, e necesar și fines pentru a extrage corect, o cafea light, prăjită pentru filtru.

În schimb, o apă adecvată pentru filtru contează mai mult decât o râșnița sau o sita.

Cum putem ajunge la o apa adecvata pentru filtru? Chiar ma intereseaza subiectul.
 
Reply
S-a discutat in topicul de "ape", concluziile sunt varza, ajungandu-se si pana la afirmatia ca nici o apa din comert nu este 100% conform SCA, ca si cum normativele SCA au fost facute pentru ape extratereste...  Confused

Pentru mine, din cat stiu sa citesc buletine de analize, Keia si Aquatique par sa fie peste 90% conforme.
Alegere depinde mai mult daca iti sunt intr-o raza de cumparare rezonabila, decat alte ... "fines"-uri.

Ah, ar mai fi criterii de alegere si diverse conditionari medicale... Keia este de exemplu alegerea musai pentru cardiaci, avand sodiu mult mai putin decat Aquatique.
 
Reply
(19-08-2020, 11:15)Radoslav Wrote: Cum putem ajunge la o apa adecvata pentru filtru? ...
Simplu! Orice apa între limitele recomandate de SCA, adică:
[Image: wjFSEvQ.jpg]
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Motta tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
Herculane pare cea mai apropiata de target, cu TDS 165, Ca 61.5, Ph 7
Doar ca are Sodiu infim, sub 1 mg, bun pentru cardiaci, dar nu pentru SCA

O sa revin cu un tabel cu alte 6-7 ape care sunt in parametri.
De fapt cam toate apele care s-ar califica la n-1 criterii pica la Sodiu, cea mai mineralizata este Apa Craiului, cu TDS 194    Ca 62.8    Na 2.96    Ph 7.37
 
Reply
Salut , 
 Momentan folosesc pentru filtrarea apei de la retea  un sistem format din 4 cartuse montat  sub chiuveta. 
 Folsoesc apa rezultata pentru baut mancare si espresso, am observat ca duritatea apei a scazut la 1 de la 10.. dupa ce am instalat sistemul.Cred tosusi ca este filtrata cam tare ..
 Ce filtru imi recomandati pt apa potabila si espresso . Posed deja un robinet si nu asi mai dori sa achizitionez altul 
  Multumesc .
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
Am BWT SoftMax V de mai bine de 2 ani si sunt la al 3-lea cartus.
Il schimb cam la 8-9 luni.
Overall e ok pt espresso, dar cred ca se poate mai bine pt apa de baut/gatit + espresso.

Stiu ca are colegul Saeco un sistem asamblat de el cu mai multe tipuri de filtre/cartuse care se pot schimba usor si de care era multumit.
La fel si PapaJaques la prajitorie.
Ce mi-a placut la cel pe care l-am vazut la PapaJaques (din dedeman) ca se vede prin cartus si poti sa il schimbi usor cand e terminat.
La BWT poti sa te orientezi doar dupa gust/aspect al apei.
Apropo, bateria e slaba, se misca, nu are garnitura dessupra blatului, garnitura de dedesubt mi s-a faramat recent.

Daca mai are cineva sugestii/ recomandari, va rog, chiar ma intereseaza o solutie mai buna.

Rog pe Liviu/Fane sa mute post-ul unde considera.
Lelit Bianca + Compak E8 SSP, Bravo Tools, Acaia Pearl, V60+Xeoleo 200W Ghost Burrs, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)