Welcome Back Log In Create Account

Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

Ce părere aveți despre filtrele Aquaphor? (cele cu trei cartușe).

Mă interesează o apă bună pentru cafea și de băut.
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Aveti apa buna, TDS in jur de 150, fix pe targetul sca, eu n-as pune decat unul de carbune pentru clor.

http://www.apaoradea.ro/pages/calitatea-apei.html

Reply
Mi se pare bună și la gust, folosesc momentan o cană de filtrare Laica, dar aș pune ceva filtru s-o conving și pe consoartă să nu mai care pet-uri. Atunci să pun ceva doar cu un filtru gen "3M Aqua-Pure Complete, 4000 litri, Carbon Block Argintat"? Văd în descriere " Filtreaza clorul: 97% (inclusiv gustul si mirosul de clor). "
ECM Classika PID, DF64V, Kinu.

Reply
Nu trebuie sa precizeze pe vreo eticheta, filtrarea cu carbune activ este cea mai basic si veche metoda de purificare apa, s-au gasit dovezi ca si egipteni antici o foloseau, evident ca empiric.
Cercetarea stiintifica, adica studiata chimia acestor filtre, are vreo 200 ani deja:
https://rajahfiltertechnics.com/water-fi...ed-carbon/

... deci competitia intre sistemele acestea  de filtre de baza pentru mine este ca cea intre... detergenti. Adica preferinte si marketing, dar tot aia fac.

Reply
Am reverificat acum buletinul apei de la retea din Cluj si vad ca are o duritate de 40 ppm, pH 6,9 (nu stiu restul mineralelor). Am si un filtru 3M cu carbon activ ce mai reduce din clor si impuritati, si teoretic pastreaza pH-ul si mineralele.

SCA parca recomanda o duritate de 60-70 ppm, iar producatorul espressorului intre 70-100 (cam mult).

Oare ar merita sa gasesc vreo metoda sa cresc duritatea, din perspectiva gustului?

Intr-un articol SCA am gasit urmatoarele, deci tind sa cred ca mi-as bate capul degeaba:
Quote:Observations from different sources cite a tendency for “overextracted flavor” at high levels of total hardness (> 250 ppm CaCO[sub]3[/sub]) and conversely a trend for “underextracted flavor” at low levels of total hardness (< 40 ppm CaCO[sub]3[/sub]). However, experimental measurements suggest that the impact of total hardness on the overall extraction efficiency is insignificant within reasonable variations in total hardness levels (20–250 CaCO[sub]3[/sub]).
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
SCA target este 150, daca te referi la duritate ca TDS. Deci constructorul este inca sub optim.
Sca poate sa pretinda ce vrea, cred ca nu sunt singurul care gasesc apa sub TDS 100 lipsita de gust, insipida...

In gama indicata de tine ar fi Calcium Hardness, target 68. Doar Calciu, nu CaCO3 = carbonat de calciu.
S-a discutat saptamana trecuta ca acel CaCO3 este ceva artificial, care nu are ce sa caute intr-o apa potabila, pentru ca solubilitatea maxima de 14pp, nu i-o permite, la temperatura ambianta si pH 7.
Asa ca prefer sa ma uit la specificatiile apei scaa, nu sca. Astea macar le pot compara cu cele din buletinele noastre de analize si le inteleg.

PS: in analizele postate la https://www.casomes.ro nu vad acel 40, in schimb conductivitate electrica de µS/cm 380, se traduce intr-un TDS de 243, la limita superioara de 250 a gamei acceptabile sca.

Ma si miram sa aveti intr-un oras mare o apa asa de slab mineralizata... doar mizeria de pe tevi aduce aia 40 ppm.
Chiar si apa de ploaie intr-o zona puternic poluata poate avea TDS 40, in primele minute.
Cred ca ce ai citit 40 este doar concentratia de Calciu, si ar fi ok sa indici sursa, ca sa vedem daca e comparabila cu buletinul de la casomes.

Reply
De aici luasem duritatea. Deci conductivitatea electrica se poate converti in TDS? In cazul asta ar fi cazul sa gasesc solutii de dedurizare.

[Image: lDJZNx7.png]

LE: Am facut acum un test cu picaturi KH (pt carbonate hardness), pe apa ce iese din filtru am intre 1-2 °dH.
Alt test GH (total hardness) tot pe-acolo. Oare se refera la altceva? Pt TDS real atunci am nevoie de un aparat de masura?
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)

Reply
De citit cum e cu TDSu si conductivitatea:
https://www.lenntech.com/applications/ul...tivity.htm

Cu 40 tot nu m-am lamurit de unde e luat, dar daca e Calciu mi se pare ok.
Ar fi de lamurit din ce este compus restul de la 40 la 200...

Reply
Salutare, aici e ultimul buletin pt apa din Cluj.

https://ibb.co/MCf927Y

Eu folosesc doar un filtru cu cărbune.

EC = 612 => TDS = 612 x 1000 / 2 = 306

Iar

dH 2.18 = 38.8 ppm
Wilfa Uniform / Kinu Rebel / ChemeX / Kalita Wave/ AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper

Reply
Mi se par contradictorii datele de acolo, o conductivitate mult prea pare pentru o duritate (exprimata in grade germane) mult prea mica.
Daca le traduci pe ambele in TDS rezulta cifre la extremele opuse ale unei ape normale.
Mai este si diferenta semnificativa intre conductivitatea de 380 de la casomes de acum cateva luni si cea din septembrie de mai sus, de 612. 
M-as teme ca pe undeva a fost facuta o deversare... alta explicatie nu vad. Conductivitatea poate fi foarte usor schimbata de materiale organice, care nu vor apare la masurarea concentratie de minerale, facuta prin evaporarea apei si cantarirea rezidului.

Reply
As vrea doar sa mai spun ca analiza apei (in Cluj-Napoca),  din ce știu eu se face in 2 puncte diferite cu rezultate destul de diferite. (Nu știu sa va spun de ce) Apa este mult mai dura la periferie (către grigorescu) conform analizelor, fata de centru (piața unirii) cam 5 vs 2 dH. Așa era acum 1 an când m-am interesat. Buletinul de luna trecută oare de unde era? Scrie mereu in partea de sus a buletinului.
Wilfa Uniform / Kinu Rebel / ChemeX / Kalita Wave/ AeroPress / Felicita Arc / Origami Dripper

Reply
Din grigorescu era si ce am pus eu inainte.

Reply
Mult mai dura in ce sens Huh vad in la ambele surse duritatea in grade germane de 2 si ceva, foarte apropiate valorile Confused. Legal nu ar fi permisa in retea apa mai putin dura de 5 grade, scrie asta si in tabel.
5 grade inseamna TDS in jur de 90, mai putin decat optimul SCA de 150, aproape de minimul limitei acceptabile de 75.
2 grade este deja mult chiar sub Bucovina, aproape de o apa de ploaie dintr-o zona poluata.

Ce este dubios la ambele este conductivitatea, in raport cu duritatea.
2 grade germane (= 36 ppm) ar trebui sa duca la o conductivitate sub 100.  Confused

Reply
In urma cu un an, în Grigorescu analizele arătau 5…. Revenind la întrebarea de mai sus, eu in acest sens am vrut a raspunde, ca nu e necesar mai mult de un filtru de cărbune. Pentru rezolvarea misterului TDS ➡️ este vreun coleg in Cluj-Napoca care sa aibă un tester TDS? Cred ca cel mai simplu rezolvam așa. 

Vreau însă sa te întreb @filipu2k ce te-ai gândit sa faci pentru modificarea TDS?

Reply
Pai nu prea am ce face. Am povestit si cu cei de la care am luat filtrele de-acasa si ei nu recomanda mai mult de un filtru cu carbune pentru apa asta. Din ce inteleg boilerul e safe, cantitatea de Ca+Mg e mica si nu e risc de depuneri.

Cand am sansa o sa incerc 3rd wave water in espressor sa vad daca se simte vreo diferenta in gust, dar cel mai probabil leg aparatul la retea prin filtru si aia e...

Reply
M-ar interesa opinia ta după ce o sa folosești apa 3d wave. Sunt chiar curios sa aflu dacă diferența va exista și in ceașca nu doar pe etichete.

Reply
(10-08-2021, 19:06)renatoa Wrote: Profesional inseamna filtre horeca, nu cred ca iti doresti asa ceva in casa... sa nu mai abuzam atat de termenul asta care si-a pierdut semnificatia adevarata.

In asa zisul buletin de analiza nu este decat clorul, in rest nimic, mare tupeu sa ai sa pui asa ceva public...
Nu e de mirare, vad ca presa locala prezinta situatia cam... maronie...

Mai cauta niste analize cu toate rubricile completate, trebuie sa fie in tot orasul vreo unitate care are nevoie de apa la standarde serioase. Hai nu fabrica de bere, dar ceva alimentar, sanitar...

Am revenit cu analize.https://ibb.co/0yXBjd0
Daca se poate cateva linkuri de unde pot sa cumpar un filtru ok ar fi super.Consum maxim 10L pe zi.
Daca ajuta cu ceva prioritizez gust cafea>consum zilnic>gatit.
Multumesc.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.

Reply
Aproape toate analizele au *, si citim la legenda ca nu ar fi acreditate. :s
Si lipseste conductivitatea, nici asta nu e semn de bine.

Am avut si noi o perioada de 2-3 ani cand era apa proasta in oras, si am cumparat doua bidoane de dozator de 19 litri care le umpleam saptamanal de la o sursa sigura, apa de la fabrica de bere :D
38 litri saptamanal, asta era consumul alimentar... si faceam 20 km dus intors pana acolo.
Nu prea aveam incredere in filtrare pe vremea aia, nu pot sa zic ca acum as avea mai multa, daca e vorba de apa cu adevarat problematica.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-25...turile.htm

Reply
Duritatea totala este mica -108 mg/l - încearcă doar cu un filtru cu cărbune activ argintat pentru a scoate clorul și alți compuși ce deteriorează gustul.
Referitor la analizele ce nu sunt acreditate, nu îți face griji. 
Chiar nu înțeleg de ce nu pun și Conductivitatea. Din ce țin minte au cu ce sa o măsoare în laboratorul de la stația de tratare.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Nah de filtrati asta acum, daca puteti...  Angry

https://www.theguardian.com/society/2021...ooth-decay

... nimic despre experimentele cu fluor din lagarele naziste...  Confused

Reply
am vazut ca majoritatea aduc in discutie ca Bucovina plata e cea mai buna apa pt espressoare. Banuiesc ca e vorba de duritatea mica a ei si de reziduurile ramase dupa evaporare care se aduna si dupa un timp trebuie sa faci decalcifiere. Intrebarea mea este: am comparat bucovina de 2litri cu cea de 5l pentru ca as vrea sa cumpar cea de 5 L ca sa nu mai am atatea baxuri in casa insa am vazut mici diferente intre buletinele lor in special la reziduu sec unde cea de 5l este la 220 mg fata 180 cea de 2 litri. Voi folositi cea de 5litri sau doar cea de 2 litri?

Reply
Doar cea de 2 litri e ok. Cea de 5 l are alta compozitie si nu e ok.
Mai sunt si altele cat de cat ok..s-a tot vorbit pe tema asta.

Reply
S-a tot vorbit si degeaba, daca nu avem post sticky la inceput topic unde sa se adune informatiile esentiale.
Chiar eu am postat lista cu cele 6-7 versiuni de bucovina care exista, si sincer mi-ar fi dificil sa imi gasesc propriul post ca sa il repostez aici. Doar imi aduc aminte vag ca a fost prin primavara.
Asa ca mergi 10-15 pagini in urma si ia la frunzarit de la inceputul anului.

Reply
In curand, cafea la picnic facuta cu apa din... Jiu, "proaspat filtrata" :D

https://www.sciencedaily.com/releases/20...175424.htm

Reply
Văd ca nu se mai găsesc filtre pt Peak Water. Sunt singurul in situația asta?
online: ACS Vesuvius EVO Leva / Niche Zero
offline: Aeropress / Kinu M47 Phoenix

Reply
(01-11-2021, 15:08)sNap7 Wrote: Văd ca nu se mai găsesc filtre pt Peak Water. Sunt singurul in situația asta?

Din păcate, Brexitul a cam complicat existența Peak Water. Au dispărut de peste tot cartușele.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Cu scopul de a reduce căratul apei de baut și apa pt espressor, de puțin timp mi-am instalat un BWT Besttaste.

Pe partea de extracții diferența este semnificativă in sensul ca espresso este echilibrat și are același gust de la prima gura pana la ultima. Anterior acestei experiențe, deși savurez cafeaua repede, parca pe final își schimba gustul, acum acest efect a dispărut [emoji41]
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47

Reply
Pentru doritorii de sporturi extreme, postez aici asta:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...=833669953

Am avut cana filtranta brita/bwt, apoi bwt best max sub chiuveta, apoi am trecut la zero water jug (5.4L) face din apa cu minerala apa 0  (distilata).

Dupa imi dozez mineralele in functie de ce vreau. Pt minerale folosesc baking soda (bicarbonat de sodiu) si epsom salt (magneziu).

Va dau un exemplu de reteta pe care eu o practic cu rezultate bune in espresso si brew.

Iau cantitatea de apa pe care o am de apa 0 ppm (in general 2.5L odata). Peste adaug apa de la bwt sub chiuveta care are in mod normal la mine Calciu, si bag pana ajung de la 0 ppm la 17 ppm (mare parte e Calciu, putin magneziu).

peste 17 ppm calciu adaug baking soda (bicarbonat de sodiu) pana ajung la 40ppm (23ppm).

Peste 40 ppm total buffer adaug 130ppm Magneziu din epsom salt.

Total 170 ppm.

Acum de ce fac asta? pentru ca pe rasnitele mele, cafelele mele, asta da rezultate foarte bune, este aproximativ reteta de apa TWW (third wave water) acel producator de pliculete cu apa custom.

Este o reteta bogata in minerale, ce favorizeaza extractia, corpul si dulceata in cafele. 

Pentru o claritate sporita recomanda un 80-120ppm in loc de 170ppm, insa din cauza echipamentului eu pot sa urc la 170 ppm fara sa pierd din claritate.

Filtrarea apei de robinet este buna, face cafea mai buna, insa nu asa ajungi la gustul maxim dat de boabe. Preferi putin calciu, mai mult sodiu sau potasiu, si apoi mult magneziu.

De exemplu daca doriti o reteta super simpla Hendon water:
La 10 L de apa distilata ai:
34 ppm (baking soda) - baking soda 0.34g
100 ppm (epsom salt)- epsom salt  2.43g

Aveti 10 litri de apa distilata, adaugati cantitatile de minerale de mai sus cu un cantar cu zecimale, amestecati si folositi. Asta e o apa de 134 ppm ce merge bine in brew si Espresso.
Calciu taie aciditatea si aromele, si adauga un gust de carton, potasiu sau sodiu nu fac asta.

Magneziu creste aciditatea din ceasca.

Daca aveti cutite ssp recomand o apa mai soft (40-80ppm).

Reply
Foarte fain spreadsheet-ul, multumim. Eu am distilator acasa, am inceput recent sa mai incerc retete. Nu m-a convins inca niciuna (fata de apa filtrata din oras), o sa mai incerc din ce ai trimis tu.

Reply
Eu nu sunt ok cu apa distilata cumparata de la piese auto caci altfel nu prea se gaseste usor. O fi ea "apa chioara" dar eu unul nu am incredere ca tot procesul de filtrare si imbuteliere se intampla in instalatii 100% food safe. Mai degraba am putea cauta furnizori de apa osmozata 0ppm, fara filtru de remineralizare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)