Welcome Back Log In Create Account

Alegerea primului espressor - am nevoie de ajutor

Smile 
Bună! Recent am descoperit forum-ul și am fost dat pe spate de comunitatea dedicată și cantitatea de informație pe care am putut să o găsesc aici.  :D

Sunt student și de când am început primul meu job ca și barman (unde trebuia să fii și barista) și am avut de-a face cu o cafea de specialitate, am tot vrut să îmi cumpăr și eu un espressor decent, unde să pot replica asta acasă. Momentan am un mini-bar unde îmi fac ceai sau pour-over.

Din ce m-am informat eu inițial pe YouTube, eram 100% setat să iau un Lelit Anna PL41TEM, fiindcă nu mă simt pregatit să modez ceva acum la început, să fiu copleșit, prefer să mă bucur de proces, iar acel Lelit din ce am înțeles are relativ toate funcțiile de care ai nevoie pentru început.

Singura reținere pe care acum o am la Lelit este faptul că am observat pe forum de câteva ori că lumea se plângea de PID (că ar avea defecte cu timpul, nu funcționează corect ecranul) și ceva problemă cu o garnitură/teflon la boiler (o zic foarte simplificat fiindcă oricum nu pricep exact problema :P).

Ca și râșniță, vreau să continui să folosesc KINGrinder K6, atunci când am cumpărat-o am citit că este foarte bună și la espresso (aștept păreri aici dacă este cineva care folosește), nu doar la V60 la care am folosit-o, și nici nu aș dispune de încă 2000 lei pentru râșniță.

Nu dispun de niciun fel de accesorii (tamper, portafiltru fără fund etc.), deci o să trebuiască și acolo investit. M-am bucurat foarte mult să văd că există PL41TEM-uri care se vând second hand pe forum la prețuri decente, fiindcă pe OLX există doar la ~2000, ceea ce mi se părea destul de mult considerând că aparatul nou e ~2600... Iar eu în general agreez să cumpăr lucruri SH cât timp prețul e corect.

În mare parte vreau să folosesc espressorul pentru băuturi pe baza de lapte, asta consumăm eu și iubita mea.

Acum vă cer sfatul: să iau Lelit, sau DB AVX DB1X 2025, pe care l-am văzut foarte lăudat. La 2000 lei oferă foarte mult, minusul fiind brandul și siguranța pe viitor la service. Brand-ul nu ar fi o problema, contează mai mult să își facă treaba bine. Și când a trebuit sa iau un fierbător la care voiam neapărat să îi pot controla temperatura de fierbere, mă uitam lung la Fellow Stagg și cât costă, dar am găsit (cred că sunt din China), Cocinare Flow B9, care urmează să facă un an și merge țiplă, la jumate de preț față de Stagg. (și pe care vi-l recomand cu drag!). Deci pentru mine contează mai mult raportul preț/calitate, nu brandul.

Chiar dacă saltul de la 1000 la 2000 lei e mare, pot urca până acolo dacă merită suma long-term, doar că voi lua accesorii treptat. Am să recunosc, obișnuiesc să fiu un specs warrior și victima FOMO, de asta cer sfatul vostru.

Motiv pentru care nu iau în calcul Gaggia chiar dacă am citit că poate deveni foarte bun după modding, e că mi se pare scump up-front espressor-ul, la care cu GaggiMate se mai adaugă ~800 lei… (poate m-ar interesa comunitatea de modding cu timpul, dar pentru început cum am zis vreau mai mult să mă concentrez pe faptul că pot bea o cafea bună de acasă).
KINGrinder K6 + Cocinare Kettle B9

Reply
Eu as lua in considerare si levierele vintage care sunt acum pe bursa, sunt mult mai capabile decat ce se vinde azi drept entry level.

Reply
Daca bugetul este limitat, poti sa citesti si despre
Delonghi ECP 33.21 inca il gasesti pe ema cu doar 399 lei.
Nu are PID dar are boiler din inox si pentru bauturi cu lapte te vei descurca si fara PID.
Si rasnita AVX CG 301, electrica , turatie mica, cutite plate 64 mm, pentru buzunare mai putin adanci este de luat in seama.
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Kettle Klarstein
Arco manual grinder + POB / Adler AD 1349 kettle
DeLonghi ECP 35.31 + Rasnita AVX CG301
Skywalker roaster v1

Reply
Eu am ales DB1X datorita specificațiilor si review urilor si cred ca am facut alegerea corectă.
AVX DB1X, DF64

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)