(07-11-2016, 23:57)Levo Wrote: ..... Eu gogoasa asta nu o pot inghiti , am ajuns sa cautam cafea buna , nemaltratata in loturi din ce in ce mai mici si mai rare , iar in RO cand mai gasesti rar de tot si cu totul intamplator cate un astfel de microlot , care dispare rapid ramane omul cu senzatia ca a visat frumos...si i se insenineaza ziua. Aparate sunt excelente si suficiente pentru toate gusturile si buzunarele , dar la cafea nu se poate face rabat - CE BAGI AIA BEI- oricata tehnica ai folosi si indiferent cate stele Michelin sau SCAE ai pe umeri.
Iarăși sunt plecat, fără cafeaua de acasa si am timp sa mai întreb un lucru, in legătura cu care as fi încântat dacă ar răspunde onest, cei care au avut ocazia sa facă măcar o parte dintre comparațiile posibile.
Dacă vom bagă aceeași cafea in aeropres, sau in Gaggia, Expobar, Bezzera Strega vom bea un shot cu același gust?
Personal am avut ocazia sa compar rezultatele câtorva extracții si mi-am format o părere in acest sens.
Acesta ar putea fi schimbată doar dacă cineva mi-ar arată ca am făcut greșeli majore la preparare.
Altfel rămân la ceea ce am constatat, adică, xista diferențe sesizabile de gust, in cazurile in care aceeași cafea a fost extrasa pe aparate din clase diferite sau ale căror extracții au la baza principii diferite de funcționare ale expresoarelor.
De ce ar dori cunoscătorii o Strega dacă nu ar avea habar si nu ar fi observat ce influența are presiunea asupra gustului unei extracții?
De ce ar mai dori alți cunoscători un aparat masiv, cu stabilitate termică ridicată, dacă nu ar avea habar si nu ar fi experimentat efectele unei temperaturi stabile asupra gustului extractiei?
De ce ar dori altcineva o râșnița, care sa realizeze o calitate a macinaturii, care sa permită reglarea parametrilor de curgere ale unui shot, dacă nu ar avea habar despre gusturile unei subextractii sau ale unei supraextractii?
Toți cei care se regăsesc in ipostazele de mai sus, au depășit anumite preconcepții si tipare, au avut curiozitatea, dar si posibilitatea, de a experimenta mai mult si au realizat ca, dacă tot au acces la o cafea buna si dacă își pot permite, atunci sa își si achiziționeze echipamentele cu care sa obțină satisfacția maxima, penru ei dar si pentru cei dragi si apropiați lor.
Se vorbește despre faptul ca o cafea este mai importantă decât echipamentul de preparare. Dar despre ce cafea vorbim oare?
O cafea de calitate costa destul de mult.
De departe cea mai buna cafea pe care am avut-o (si încă mai am) este o Panama Geisha, de 50 de Euro kilogramul (prețul importatorului cu zero adaus).
Pe GS3, cu K30 are un gust extraordinar. Parca beau ceva in care am stors struguri din soiul Hamburg.", curcubeu pe cerul gurii", cum ar zice Bobonete.
Pe Lelit cu Macap este doar o cafea buna, cu aciditate medie, fructată.
Sa fie cafeaua de vina? Nu, am folosit aceleași boabe.
In afara de un spring Lever, un lever, un aparat cu profilare, un DB sau HX performante, nu as risipi o cafea așa scumpă pe alte echipamente, fie acestea filtru, V60, aeropres șamd. Nu din aroganta ci din realism si din spirit de economie deoarece cafeaua de calitate costa, este scumpă.
Un echipament performant face din cafeaua mediocra, mai ieftină si la care avem acces cei mai mulți dintre noi, o materie prima pentru o bautura constant complexa, gustoasa, aromata .
Nu întâmplator am spus constant. In opinia mea este important sa avem parte de repetabilitatea rezultatelor.
Ar fi frustrant sa identificam un gust, pe care sa nu il putem reproduce.
Ar fi frustrant sa știm ca putem bea ceva minunat, pentru ca s-a întâmplat ca odată sa extragem o cafea al carei gust ne-a plăcut, dar pe care nu il putem reproduce.
Echipamentele performante ne scutesc de aceste frustrări si de multe altele.
Libertatea de a alege aparține fiecăruia . Tiparul după care își profilează alegerea, la fel, ii aparține.
Baza de informare, pentru luarea deciziei de achiziție, ar trebui sa cuprindă cât mai multe informații.
Eu cred ca asta facem aici; oferim informație. Mai cred ca o informație este cu atât mai credibila cu cât are la baza experiențele personale ale celor care o exprima.
Satisfacția, pe care o oferă experienta personală, poate fi o circumstanța atenuantă pentru subiectivismul de care ar putea suferi aceasta dar, totodata si un argument in favoarea ei.
Levo
"Din acest motiv am propus si o ierarhizare a soiurilor si a preferintelor , nu pentru a incaiera lumea , ci pentru a sintetiza mai usor cautarile pe soiuri si pentru a evidentia prajitorilor si importatorilor , care ne vizeaza direct , ce anume cautam , ce ne place si ce ar putea sa ne aduca. In scurt timp vor veni sarbatorile de iarna si noi tot cu costa rica , pacamara , etc cu ce suntem invatati , ia uitati cu ce vine lumea de afara...dar ma opresc aici [Image: sad.gif] ."
In opinia mea, ierarhizarea se poate face atunci când toți cei care o propun sau își doresc sa beneficieze de acesta, se conformează acelorasi criterii.
Are o cafea anume același gust, atunci când este extrasa pe dispozitive sau expresoare diferite?
Percepțiile senzoriale ale celor care accepta o asemenea propunere sunt identice ?
De exemplu, o Ethiopia Yrga prăjită light, extrasa cu aeropres ar putea fi prea acra, in timp ce, aceeași cafea extrasa pe Expobar, ar putea fi o experienta florală memorabila.
Daca unii ar vota negativ iar alții pozitiv, care ar fi verdictul?
Pe orice expresor, cu stabilitate termică precară, asociat cu o râșnița limitată pentru espresso rezultatele ar fi majoritar nesatisfăcătoare.
In contrast cu aceste rezultate ar putea fi cele livrate de aparate performante, controlabile dar mai scumpe.
Fiecare este liber sa aleagă între :
1- cafea "buna" si echipamente ieftine
2- cafea si echipamente performante (dar mai scumpe)
Cafea vor consuma si unii si ceilalți, doar ca aceasta nu va fi la fel si nu va fi obținută cu aceleași satisfacții.