[quote='gabisandu' pid='53264' dateline='1478611120']
Sunt de acord cu cei care considera ca o cafea buna incepe de la boaba si ea este, dealtfel, regina balului. Cu Radu, in schimb, nu sunt de acord ca masina este miezul din dodoasca. Mergand pe aceeasi logica...va dati seama ce cafea iese la un espresor de 1 miliard.
[Image: wink.gif]
Am scris intr-un post, mai sus, așa ceva:
"In opinia mea si nu numai, din cafea proasta si aparate bune rezulta, categoric, shoturi proaste dar, din cafea buna si din aparate din ce in ce mai performante rezulta cafea din ce in ce mai buna.
Repet, pana la un punct din care creșterea prețurilor nu se mai regăsește in satisfacția gustului ci se reflecta in alte preferințe."
Deci de la un anumit nivel al prețurilor in sus nu mai discutam despre îmbunătățirea gustului in cesca ci despre plăcerea si satisfacția de a lucra cu anumite aparate si atât.
Experienta este extrem de importantă dar, ce fel de experienta? Experienta la ce ?
La a recunoaște o cafea buna? La cum se poate prepara o cafea de calitate? Experienta in utilizarea echipamentelor dedicate diferitelor metode de preparare?......
Sunt multe tipuri de experiențe care ar trebui însumate, astfel încât sa formeze experienta necesară extragerii unui espresso foarte bun.
Ea, experienta, ne face conștienți in legătura cu limitările, plusurile si minusurile pe care le au diferitele modele de expresoare de pe piața dar si ale celorlalte aparate, in special râșnițele.
Tot experienta ne ajuta sa înțelegem de ce gustul unei cafele nu este identic chiar si atunci când am folosit aceleași boabe si aceeași rețeta de preparare însă am folosit aparate din categorii diferite.
Doresc tare mult sa m-a ajuți tu ca sa înțeleg de ce, la birou, unde am un expresor Lelit PL41TEM si o râșnița Macap M4D nu reușesc sa reproduc gustul cafelelor pe care le preparam acasa cu Expobar Brewtus si K30 Vario , cu VBM Domo 2B super PID sau, mai nou cu La Marzocco GS3.
Te rog sa m-a crezi pe cuvânt ca am folosit aceeași cafea si la birou si acasa si mi-am pus la "bătaie" toată pricepere.
Aspectul ceștilor, intr-adevăr, ieșea uneori atat de frumos, încât ar fi fost imposibil pentru cineva, care nu ar fi văzut faza de preparare, sa le atribuie unui aparat sau altuia.
Din păcate sau din fericire cafeaua nu este numai despre aspect. Mai important este gustul, iar acesta nu se vede, se simte.
Cu asta cred ca am argumentat suficient poziția mea așa ca te-as ruga pe tine sa o argumentezi pe a ta.
Exemplul cu cafelele extraordinare din Italia, cel puțin pe mine nu m-a impresionat deloc, dimpotrivă.
Si eu am trecut prin etapa in care, cafeaua de la Starbucks si cea din Italia, reprezentau un etalon de reușită. Doar ca, din cauza acestui reper, eu nu am putut sa consum cafea. Ba mai mult, in stăruința mea de a experimenta, de a înțelege si de a aprecia o cafea "adevarata" m-am încăpățânat si am băut la Tazza d'Oro un shot care m-a pus la pământ efectiv. Amar, pumn in gura, ce mai!
Aparatele vechi ale italienilor sun niște bijuterii, opere de arta. Cu ajutorul lor reușesc sa scoată ceva din boabele carbonizate pe care le foloses.
Daca mi-ai arătat unde ai băut cafeaua care te-a marcat si ți-a fixat standardul de gust, pot si eu sa îți spun ca am băut cafea adevarata, mai degrabă locuri fără tradiție ca Tokio, Osaka,, Hong Kong, New York, Miami, Las Vegas, Barcelona, Budapesta, Londra, Berlin si nu in ultimul rând in București, alături de multe alte locuri.
Dacă pe aici am găsit, cu ajutorul Internetului, cafenele unde se preparau cafele din boabe proaspăt prăjite, in Italia se pare ca aceste locații sunt foarte bine ascunse si greu, dacă nu chiar imposibil de găsit.
Peste tot însă, aparatele erau unele de top si nu cred ca tu ai văzut cafenele serioase deservite de șiruri lungi de Lelit-uri, Gagii .....
Pai, Sasa Sestic a câștigat ținând sub control tot lanțul cafelei, de la producător la "zeama " din ceașca si prin controlul asupra parametrilor mașinii sale.
Ai văzut vreun participant sa vina la asemenea competiții cu Saeco, DeLonghi, Krups or vreo alta minunatie chinezeasca?
Dacă ar fi un concurs de frumusețe pentru lichidul extras poate Sasa ar avea curajul sa vina si cu Lelit. Dar dacă concursul este pentru gust, cu o Strega sau cu un Expobar l-ar învinge mulți espressomani de pe acest forum.
Nu a vorbit despre aparate deoarece, cu siguranța, nu a considerat ca este nevoie sa o facă in fata unui public avizat.
Nu pomenești nimic despre râșnița.
Oricâtă experienta ar avea cineva, dacă nu foloseste si o râșnița capabilă pentru espresso, nu va avea șanse sa obțina un gust corect in ceașca, nici chiar dacă ar avea un expresor de un miliard de lei.
In discursul sau nici Sasa nu a pomenit absolut nimic nici despre acest echipament, care da, intr-un anume sens, este mai important decât expresorul. Nu degeaba se spune ca expresorul este un accesoriu al rasnitei.
Dar, din asta eu nu trag concluzia ca el considera ca aparatele pentru prepararea cafelei nu sunt importante si ca doar cafeaua si experienta contează
Felicitări pentru rezultatele tale pe linie de pescuit si o spun cu tot respectul si cu toată admirația.
M-a întreb însă dacă, cu un bat rupt de pe malul bălții, cu o sfoara , un cui îndoit si o bucata de mămăliga drept momeala ai avea aceleași rezultate la competițiile la care participi.
Nu m-a pricep deloc, dar cred ca pana la un anumit nivel de dotare si de preț si in cazul pasiunii tale sculele reflecta performanțele. Peste acest prag, orice ban cheltuit nu se va mai regăsi in performanța ci in satisfacția utilizării unor echipamente high class. La fel este si in zona espresso si nu văd nimic rău ca cineva își permite sa si le cumpere si nu se rușinează de sa le folosească doar pentru faptul ca alții au ales altceva.
Apropo, un prieten foarte bun si drag mie, in toamna acesta, a fost component , chiar căpitan dacă am reținut bine, in lotul României si ne-a reprezentat, cu echipa de pescari sportivi, la o competiție internațională de unde s-a întors cu o medalie de podium. Este foarte mulțumit de Expobar si de Vario si a realizat ce salt a făcut după ce a renunțat la vechea dotare. Eu il ascult pe el când vorbește despre pescuit si despre peste, iar el m-a ascultându mine când vorbesc despre cafea si despre preparare.
Tu nu trebuie sa faci la fel dar aici se discuta despre cafea si as fi bucuros sa aflu lucruri si impresii generate din experiențele personale ale celor care postează si nu din ce preiau de pe internet sau aud pe la alții.
Așa se induce ideea greșita ca aparatele nu contează.
Face omul eforturi, își cumpara ceva entry, level, după care constata ca ii iese cafeaua acra sau amara sau fără crema sau... si începe sa șurubărească, sa desfacă, sa adauge, sa cumpere site, tampere mai scumpe ca doar doar va bea si el cafeaua despre care aude si se tot vorbește.
Si atunci vide omul totu si o ia de la capăt, cu aparate noi, mai performante sau renunța.