Hello There, Guest! Login Register

Ajutor inceput proiect cafenea

Salutare tuturor, sper sa nu fie o postare care sa mai fi fost deja, am cautat insa nu am gasit.
Cum spune si titlul, doresc sa incep un plan de afaceri pentru infiintarea unei cafenele de specialitate in Bucuresti. Locatia o am deja, proprietate personala, in care dupa lungi contemplari si idei am concluzionat ca o cafenea ar fi cea mai pretabila activitate.
Mai am o cunostinta in domeniu cu care urmeaza sa ma intalnesc de unde sa fur cat mai multe informatii, insa voiam sa va intreb daca aveti sfaturi/idei de aparatura si echipamente necesare pentru a imi putea concepe planul de afaceri cat mai in detaliu.
Partea de costuri de amenajare interior, curte, etc. le voi face cu un amic care este specializat in acest domeniu.
Un buget aproximativ ar fi de 25.000 euro, in care sa fie tot inclus.
Este vorba de un spatiu la demisol de 55mp cu o curte de 100mp situata la bulevard in sectorul 1. In apropiere am mai multe scoli si licee, cladiri de birouri si institutii publice.
Ma gandeam sa ma nisez pe cafeaua de specialitate intrucat doresc sa ofer o calitate superioara de produs, acompaniat de cateva produse de mancare, dar ca produse secundare.
Nu stiu inca in detaliu exact ce echipamente imi sunt necesare in bar Smile

Va multumesc din suflet anticipat pentru orice raspuns.

Mentionez ca am facut aprox 1 luna cafele pentru un restaurant (am stat in bar doar pe cafea) la un restaurant deci am notiunile de baza (cred eu), urmand sa aprofundez printr-un curs de barista in viitorul foarte apropiat.

Reply
Bravo!
L-as ruga intai pe prietenul tau sa iti faca calculul pentru amenajare. 25k pot prea multi dar cand ai de amenajat 55mp plus curte, lucrurile se complica. Apoi vei vedea ce iti ramane pt echipamente. Si sa fi sigur ca iti poti lua autorizatiile si avzele necesare, s1 in unele zone e dificil de auuutorizat.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 

Reply
Mersi de raspuns! In principiu as vrea sa prioritizez investitia in aparatura necesara si tot ce tine de business, urmand ca amenajarea sa o fac cu ce ramane, in sensul in care pot sa renunt la anumite idei sau sa reduc putin calitatea gresiei de exemplu. Stiu ca nu e ideal insa la un calcul grosier, bugetul ar trebui sa fie suficient. Mentionez ca spatiul este intr-o stare decenta, schimb doar gresia, toaletele, etc. Multumesc!

Reply
Pai e simplu. Iti tb in jur de 15k pt aparatura, de restul cumperi mese, scaune si flori.
La acel restaurant, ce echipamete foloseau?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 

Reply
Un La Spaziale S5 si o rasnita electrica, insa nu am fost atent ce model anume.
E ok acest espressor?

Reply
Nu m-as apuca de ceva intr-un domeniu in care nu am cunostinte si nici pasiune, nu orice se trateaza ca o simpla afacere.
Am deja exemplu local de un failure in domeniu, bate vantul si se vede pe fata omului ca i-a ajuns de francize pentru tot restul vietii... 30 K euro care nu se stie daca ii va mai recupera vreodata.

Reply
(15-01-2022, 15:31)Raducul Wrote: Un La Spaziale S5 si o rasnita electrica, insa nu am fost atent ce model anume.
E ok acest espressor?

Ce cafenele deja existete mai sunt in apropiere (10min de mers pe jos)?

Reply
@Raducul, inainte sa investesti 25000 EUR, eu t-ar sfatui sa incepi de la home barista. Investeste 2500 RON pentru un Lelilt PL41TEM (sau ceva superior, daca iti permiti) si 800 RON pt un Kinu (daca faci acum comanda de pe formula este posibil sa il primesti in zilele astea). Eventual si un kit de V60 (+kettle), nu ar strica, daca vrei sa oferi calitate si sa dezvolti partea senzoriala. De cate am inteles din mesajul tau, tu vei fi barista la inceput, asa ca tu trebuie sa fi cel expert, daca vrei sa ai o sansa.

Apoi te apuci sa devii un home barista folosind cafele de top, ceva genul Mabo, Yume, Maron, etc. O sa vezi ce inseamna cafea de specialitate, cat de dificil (mai ales cu aparat entry level) este sa obtii ceva bun. Apoi t-ar sfatui sa mai chieltuiesti 1000 RON pentru a faca un curs de home barista cu cineva priceput (scrie-ma pe PM si pot sa iti recomand pe cineva) sau macar sa vorbesti cu cineva cu experienta comerciala.

Dupa ca ai facut asta, si ai invatat sa fie un home barista cat de cat priceput, o sa ai o viziuna mult mai buna despre cafelei de specialitate si nu o sa ai nevoie de sfaturi nostri pentru a avea o idea despre ce echipament ai nevoie si, foarte probabil, vei stii sa investesti capitalul pe care il ai mult mai bine si eficient.

Idea este ca este usor sa faci ceva prost. Iei o faciza 5toGo si, daca locatia este cat de cat ok, ai clienti asigurati. Dar, daca vrei sa faci ceva bun, de calitate, atunci este mai greu. Vei vinde o cafea 8 - 10 RON si trebuie sa oferi ceva in acest pret, si acest ceva il vei obtii doar daca inainte iti faci temele acasa.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
(15-01-2022, 15:34)renatoa Wrote: Nu m-as apuca de ceva intr-un domeniu in care nu am cunostinte si nici pasiune, nu orice se trateaza ca o simpla afacere.
Am deja exemplu local de un failure in domeniu, bate vantul si se vede pe fata omului ca i-a ajuns de francize pentru tot restul vietii... 30 K euro care nu se stie daca ii va mai recupera vreodata.

Urmeaza o continua invatare, documentare, training si implicare.
Nu o fac doar pt a avea un business. Locatia este in casa mea totusi, o sa fiu trup si suflet aici, insa ai mare dreptate si iti multumesc de raspunsSmile

(15-01-2022, 15:38)Ernest Valentin Wrote:
(15-01-2022, 15:31)Raducul Wrote: Un La Spaziale S5 si o rasnita electrica, insa nu am fost atent ce model anume.
E ok acest espressor?

Ce cafenele deja existete mai sunt in apropiere (10min de mers pe jos)?

Mai e un 5togo si inca doua care nu au curte si spatiile sunt relativ mici. Ma bazez pe faptul ca as veni cu ceva nou in zona, care nu mai exista si nici la alte spatii nu cunosc ca ar mai fi, si anume o curte cu multa verdeata care va fi sper atractia principala

(15-01-2022, 15:48)micrenda Wrote: @Raducul, inainte sa investesti 25000 EUR, eu t-ar sfatui sa incepi de la home barista. Investeste 2500 RON pentru un Lelilt PL41TEM (sau ceva superior, daca iti permiti) si 800 RON pt un Kinu (daca faci acum comanda de pe formula este posibil sa il primesti in zilele astea). Eventual si un kit de V60 (+kettle), nu ar strica, daca vrei sa oferi calitate si sa dezvolti partea senzoriala. De cate am inteles din mesajul tau, tu vei fi barista la inceput, asa ca tu trebuie sa fi cel expert, daca vrei sa ai o sansa.

Apoi te apuci sa devii un home barista folosind cafele de top, ceva genul Mabo, Yume, Maron, etc. O sa vezi ce inseamna cafea de specialitate, cat de dificil (mai ales cu aparat entry level) este sa obtii ceva bun. Apoi t-ar sfatui sa mai chieltuiesti 1000 RON pentru a faca un curs de home barista cu cineva priceput (scrie-ma pe PM si pot sa iti recomand pe cineva) sau macar sa vorbesti cu cineva cu experienta comerciala.

Dupa ca ai facut asta, si ai invatat sa fie un home barista cat de cat priceput, o sa ai o viziuna mult mai buna despre cafelei de specialitate si nu o sa ai nevoie de sfaturi nostri pentru a avea o idea despre ce echipament ai nevoie si, foarte probabil, vei stii sa investesti capitalul pe care il ai mult mai bine si eficient.

Idea este ca este usor sa faci ceva prost. Iei o faciza 5toGo si, daca locatia este cat de cat ok, ai clienti asigurati. Dar, daca vrei sa faci ceva bun, de calitate, atunci este mai greu. Vei vinde o cafea 8 - 10 RON si trebuie sa oferi ceva in acest pret, si acest ceva il vei obtii doar daca inainte iti faci temele acasa.

Planuiesc o perioada sa ma duc zilnic la un amic care detine o cafenea de specialitate unde sa invat si sa imi fac mana, adunat cu un curs de barista. Ca idee eu voi fi barista insa voi angaja si pe cineva, poate la inceput part time care sa suplineasca anumite nevoi cand este cazul. Multumesc mult pt sfaturi!

Reply
cele doua mici si fara spatiu vand cafea de specialitate? daca da, cum se numesc?

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)