Espressoman infocat
Posts: 289
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
23-06-2023, 15:23
(This post was last modified: 23-06-2023, 15:23 by cristi5922.)
Salutare,
Am baut in repetate randuri espresso la cateva cafenele unde am remarcat ca folosesc Mahlkonig E65s, aceasta avand cutite de 64mm.
Pentru mine este fix ceea ce caut in materie de gust, corp, aciditate.
Exista ceva la pret mai accesibil pentru acasa care sa scoata rezultate similare?
Eu nu reusesc sa scot decat 70-80% din ce obtin ei, folosind aceeasi apa, boabe etc, insa cu 50mm.
Multumesc!
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Daca te gandesti sa folosesti in single dose o rasnita si sa obtii rezultate ca ale lor in cafenea (cu boabe in hopper), va trebui, pe o linie crescatoare a preturilor, sa treci de G-Iota, Sette si de Niche (pentru ca la cafenele, corpul si echilibrul pe care le simti e dat si de cutitele plate folosite cu boabe in hopper) si sa te opresti la Honne.
Daca vei rasni cu boabe in hopper, atunci orice Mazzer Mini (cel cu 64), Ceado E5P, Eureka cu cutite de 64 te va aduce la acel 80% pe care il mentionezi.
Si cu Flair-ul va trebui sa experimentezi mult, pentru ca, totusi, cu toata incalzirea grupului, este instabil prin constructie si nu vei putea obtine ce se obtine la cafenea. Asta cu testele care arata 93 de grade cu Flair 58 mi se pare pacaleala, cand un E61 nu ajunge sa fie stabil termic decat dupa 45 de minute. De fapt, gustul vorbeste de la sine...
Nu zic ca nu vei obtine rezultate bune, eu am ajuns sa tin apa in grup, pe ultima treapta de incalzire (are cam 91 de grade) si sa folosesc apa tinuta acolo, pare ca asta da cele mai bune rezultate.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.094
Joined: Feb 2015
Craiova
Nerelevanta comparatia cu 45 minute, E61 e un monstru de metal gandit pentru cafenele, tocmai ca sa aiba inertie cand faci o cafea pe minut. Utilizarea gruplui in masini pentru acasa este doar o bula de marketing.
Sunt masini sub Flair, ca pret, care le aduci la 93 grade in nici 5 minute, si tin stabila temperatura cel putin un minut fara sa fie niste tancuri.
De fapt problema este gandirea bazata pe "stabilitate prin inertie", flair-ul clasic sta mai bine decat cel de 58 la capitolul asta, tocmai pentru ca e mai mic. Uite dovada:
Espressoman infocat
Posts: 289
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
23-06-2023, 15:52
(This post was last modified: 23-06-2023, 15:54 by cristi5922.)
Care variantă este mai bună? Single dose sau cu boabe în hopper? E o problemă pe care nu mi-am pus-o până acum.
În general cumpăr o pungă de 250g și consum un espresso la 2 zile. În celelalte zile beau v60.
Momentan folosesc mignonul în mod single dose și sunt ok cu workflowul, dacă asta ar fi un impediment pentru alții.
La flair eu îl las 25-30 min la preîncălzit cu portafiltrul în el, iar după ce pregătesc pucul îl pun înăuntru cu tot cu puck screen și îl mai las 1-2 minute. Pe lângă asta am remarcat că e foarte necesar să arunc 50-100ml de apă la chiuveta fix înainte să o torn în cilindru. Gooseneckul de la fierbător "fură" multă căldură.
Am obținut rezultate mai bune overall și nu mai am diferențe considerabile de timp de extracție de la primul la al doilea shot.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
23-06-2023, 16:03
(This post was last modified: 23-06-2023, 16:08 by cradun.)
(23-06-2023, 15:52)cristi5922 Wrote: Care variantă este mai bună? Single dose sau cu boabe în hopper? E o problemă pe care nu mi-am pus-o până acum.
În general cumpăr o pungă de 250g și consum un espresso la 2 zile. În celelalte zile beau v60.
Clar single dose.
(23-06-2023, 15:52)cristi5922 Wrote: Momentan folosesc mignonul în mod single dose și sunt ok cu workflowul, dacă asta ar fi un impediment pentru alții.
Nu e o problema de workflow, e o problema de gust. Daca vrei ceva similar cu cafeneaua, nu are rost sa incerci single dose cu cutite plate.
(23-06-2023, 15:52)cristi5922 Wrote: după ce pregătesc pucul îl pun înăuntru cu tot cu puck screen și îl mai las 1-2 minute.
Care e motivul pt care il lasi 1-2 minute? Nu imi dau seama. Vrei sa creasca temperatura pucului? Posibil, dar nu cred ca influenteaza prea mult.
(23-06-2023, 15:48)renatoa Wrote: ca sa aiba inertie cand faci o cafea pe minut.
Good point. Nu zic ca nu se poate obtine ceva repetabil si echilibrat, cu ceva know-how si cu ceva munca, chiar si cu Flair 58 sau cu Flair. Dar, totusi, simt anumite asperitati ale gustului cu Flair 58, acasa, comparat cu espresso la cafenea si ori e ceva inerent lui Flair 58 (nu ma pot gandi decat la temperatura), ori inca nu am descoperit eu modalitatea ideala de a il folosi.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Espressoman infocat
Posts: 289
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
23-06-2023, 16:11
(This post was last modified: 23-06-2023, 16:20 by cristi5922.)
(23-06-2023, 16:03)cradun Wrote: Nu e o problema de workflow, e o problema de gust. Daca vrei ceva similar cu cafeneaua, nu are rost sa incerci single dose cu cutite plate.
Nu am o problema nici la a trece la utilizarea cu boabe in hopper. Daca imbunatateste situatia, sunt ok cu asta.
(23-06-2023, 16:03)cradun Wrote: Care e motivul pt care il lasi 1-2 minute? Nu imi dau seama. Vrei sa creasca temperatura pucului? Posibil, dar nu cred ca influenteaza prea mult.
Am remarcat la puck screen ca este destul de fierbinte cand il scot de la preincalzit din cilindru. Prin urmare cand il scot ca sa pot pregati pucul, il pun fix deasupra cilindrului ca sa stea pe ceva cald, iar dupa ma gandesc ca isi mai recupereaza ceva temperatura daca il las 1-2 minute pana torn apa si da, poate creste si temperatura pucului, dar nu asta e scopul.
Am mai observat ca o extractie uniforma este foarte influentata de cat de bine e facut WDT, presupunand ca nu rasnim cafeaua direct in PF cu o rasnita foarte performanta la sistemul de anticlumping. Aici un dop de pluta cu ace de acupunctura e singura solutie care a functionat pentru mine.
----
Daca o rasnita cu 64mm nu va face mare diferenta, mai bine mai astept si fac un upgrade notabil si la espressor cand vine momentul.
Am vazut intre timp o eureka oro care poate fi o solutie.
Flair 58 | Varia VS6 | Comandante | Acaia | V60 | TWW. Ex: Eureka Manuale, Mignon ORO SD, Atom 75, DF64, Fellow ODE
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
23-06-2023, 16:14
(This post was last modified: 23-06-2023, 16:17 by cradun.)
@
cristi5922, lucrul cu boabe in hopper nu e o optiune pt acasa. Inseamna risipa de boabe, rezultate inconstante si alterarea boabelor tinute in hopper. De aceea, single dose e singura optiune valabila pt acasa, la utilizarea indicata de tine.
(23-06-2023, 15:48)renatoa Wrote: De fapt problema este gandirea bazata pe "stabilitate prin inertie", flair-ul clasic sta mai bine decat cel de 58 la capitolul asta, tocmai pentru ca e mai mic. Uite dovada:
La cat ai turnat apa (ce temperatura avea in kettle) ca sa ai temp aia de 93?
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.094
Joined: Feb 2015
Craiova
La 96, nu se vede daca vizualizezi in forum, dar la vizualizarea pe 'tub scrie la detalii clip.
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
23-06-2023, 16:27
(This post was last modified: 23-06-2023, 16:37 by cradun.)
(23-06-2023, 16:24)renatoa Wrote: La 96, nu se vede daca vizualizezi in forum, dar la vizualizarea pe 'tub scrie la detalii clip.
Multumesc, am vazut si la detalii clip acum.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 14.094
Joined: Feb 2015
Craiova
(23-06-2023, 15:52)cristi5922 Wrote: ...
Pe lângă asta am remarcat că e foarte necesar să arunc 50-100ml de apă la chiuveta fix înainte să o torn în cilindru. Gooseneckul de la fierbător "fură" multă căldură.
Fura la cele electrice, la unul incalzit pe aragaz nu avem problema asta, daca il pozitionez ca flacara sa bata si pe gatul de gasca.
Ba chiar serveste ca indicator ca e momentul sa verific temperatura la apa, pentru ca apa de la baza gatului incepe sa sfaraie si sa iasa abur, asta petrecandu-se cand restul masei de apa se apropie de 90 grade.