Hello There, Guest! Login Register


Accesorii de inceput Gaggia Classic

#1
Salutare,

Inainte de toate imi cer scuze daca zic/intreb prostii. Nu am experienta in domeniu, nici macar papile antrenate as putea spune, dar iubesc cafeaua. Recent m-am hotarat sa explorez lumea espresso-ului si am achizitionat un Gaggia Classic 2015 si o rasnita Kinu M47. Am tot citit pe forum despre accesoriile recomandate de inceput, dar sunt un pic confuza in privinta a ceea ce e necesar pentru un espresso decent (in cazul meu va fi latte de fapt).

Am in plan sa cumpar in perioada urmatoare:
- cafea proaspat prajita (pentru inceput o sa testez Sarkis Sweet sau Chocolat - prefer gustul dulce)
- un cantar bijuterii
- un tamper inox cu fund plat
- o sita dubla IMS
- o latiera - aici nu stiu sincer daca sa optez pentru una de 350ml sau 600ml. Necesarul ar fi de 600, dar am dubii in urma citirii unor postari ca este in regula pe GC cu o lattiera asa mare. Probabil voi opta pentru una de 350 pentru inceput ca sa fiu sigura.

Ce parere aveti despre lista de mai sus? Este in regula? Ar trebui scos/adaugat ceva?

In continuare citeam despre portafiltrul fara fund care din cate am inteles ar fi indicat pentru invatare, desi va trebui sa fac iar ajustari daca folosesc picuratorul. Credeti ca e necesara achizitia? Are sens sa incep sa fac espresso-uri fara un astfel de portafiltru?

De asemenea, pot face ceva in legatura cu picuratorul de plastic cu care vine GC? Se poate inlocui cu unul de inox?

Multumesc anticipat si scuze de roman. Sunt intr-adevar multe lucruri de urmarit. Stiu ca nu exista reteta perfecta/sigura si ca va trebui sa gresesc de multe ori ca sa ajung unde trebuie.
 
Reply
#2
Pentru început cred ca nu ar trebui sa te arunci la prea multe accesorii, mai ales dacă îți place să consumi cafeaua cu lapte.
Picuratorul acela de plastic ar trebui înlocuit într-adevăr cu unul de inox, pe care cred ca îl poți găsi pe mag-pro.ro. Nu știu sigur care e dimensiunea filetului, dar ii poți întreba pe ei. 
Cantarul de bijuterii este necesar, sa fie cu zecimale și sa admită o greutate maxima de 500 g preferabil. 
Eu am avut GC modelul vechi și o latiera de 350 ml a fost suficienta. 
Poți găsi latiere pe caffea.ro- unde ai reducere de BF prin intermediul forumului sau pe barshaker.ro,unde sunt mai multe promoții acum. 
Tamper de 58 mm găsești la preț bun pe aceleași site uri. 
Pentru început nu as da bani pe sita ims ori portafiltru fără fund. Învata mai întâi sa frotezi laptele corect și sa faci extracții corecte, cu ajutorul sfaturilor de pe forum. 
Cu laptele încălzit la temperatura potrivita majoritatea cafelelor vor fi dulci, deci nu îți face griji din punctul asta de vedere.
Laspaziale Vivaldi + Mazzer Super-Jolly
Bonavita + Kinu m47 + Hario v60
 
Reply
#3
Fara cantar nu poti face espresso..  Portafiltru fara fund este absolut necesar pt a putea progresa si invata din greseli .. in rest tool de distribuite printat 3D de la kamasi nu strica
strietman CT1 + Honne;   Flair Signature Pro, Kinu m68
 
Reply
#4
Ce te invata un portafiltru fara fund ?  Confused
Da, stiu, vezi cum curge, dar ma intreb ce intelege un incepator din curgerea aia... majoritatea curgerilor de pe tub nu au explicatii, suna ca exemplificari puse de diversi de pe forumuri, ca sa se discute punctual in vreo postare, nu ca un instrument universal de invatare...

A mai repetat mantra asta un incepator in alt topic, incepe sa devina obsesiva... mai ales ca piata nu confirma nevoia acestui accesoriu asa cum este prezentat ca o necesitate... Huh si nu foarte ieftina, mai ales cazi in ridicol cand dai 150 lei pe un espressor entry second si intrebi de PF naked care costa inca odata pe atat...
 
Reply
#5
Sincer cred ca musai ar trebui sa cumperi un inel pentru portafiltru.
Altfel cred ca faci multa mizerie, mai ales ca folosesti Kinu si poate mai vrei sa faci si WDT  (adica sa amesteci macinaturia in portafiltru)

Ceva de genul 

http://www.suncoffee.ro/accesori-piese/4...ozare.html
https://www.tidaka.net/de/trichter/board...-plus.html

Astea ar fi vairantele mai elegante, eventual poti sa incerci si cu un pahar de iaurt cu fundul taiat.
Brewtus IV | Eureka Olympus 75
 
Reply
#6
Multumesc mult pentru sfaturi!

De inel si tool de distribuire nu stiam. Le-am trecut pe lista alaturi de picuratorul de inox. Am comandat pentru inceput cantar, tamper, sita nepresurizata si lattiera, urmand restul dupa primele experimente.

Cred ca voi astepta un pic in privinta portafiltrului fara fund. Cel putin pana trec de faza incipienta. Recunosc ca portafiltrul cu care vine GC nu mi-a lasat o impresie prea buna. De altfel, nici sitele si tamperul Sad. Stiam problemele, dar cred ca ma asteptam la o calitate mai buna. Sper sa nu regret ca nu am luat un Lelit, dar am preferat sa investesc in rasnita.
 
Reply
#7
Buna strategie... ^^^ ultima propozitie Wink
 
Reply
#8
(24-11-2018, 14:50)renatoa Wrote: Ce te invata un portafiltru fara fund ?  Confused
Da, stiu, vezi cum curge, dar ma intreb ce intelege un incepator din curgerea aia... majoritatea curgerilor de pe tub nu au explicatii, suna ca exemplificari puse de diversi de pe forumuri, ca sa se discute punctual in vreo postare, nu ca un instrument universal de invatare...

A mai repetat mantra asta un incepator in alt topic, incepe sa devina obsesiva... mai ales ca piata nu confirma nevoia acestui accesoriu asa cum este prezentat ca o necesitate... Huh si nu foarte ieftina, mai ales cazi in ridicol cand dai 150 lei pe un espressor entry second si intrebi de PF naked care costa inca odata pe atat...

Pentru mine e mai mult chestie de igiena. Un portafiltru cu fund, din alama nichelata cum e la Gaggia, se murdareste de la prima extractie si nu se curata atat de usor. Poate ca cele de inox se comporta mai bine.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#9
(24-11-2018, 17:47)lavinia.danila Wrote: Multumesc mult pentru sfaturi!

De inel si tool de distribuire nu stiam. Le-am trecut pe lista alaturi de picuratorul de inox. Am comandat pentru inceput cantar, tamper, sita nepresurizata si lattiera, urmand restul dupa primele experimente.

Cred ca voi astepta un pic in privinta portafiltrului fara fund. Cel putin pana trec de faza incipienta. Recunosc ca portafiltrul cu care vine GC nu mi-a lasat o impresie prea buna. De altfel, nici sitele si tamperul Sad. Stiam problemele, dar cred ca ma asteptam la o calitate mai buna. Sper sa nu regret ca nu am luat un Lelit, dar am preferat sa investesc in rasnita.

  Ca si inel, ca sa nu arunci 100ron aiurea, eu folosesc un pahar de carton, de genul in care iei cafea de la aparate, am cumparat un set de pahare din astea de unica folosinta din hypermarket. Am taiat fundul unui pahar in asa fel incat sa vina la fix pe interiorul portafiltrului.  Il folosesc de 1 an si este perfect.
  Tool de distributie, nu cred ca este asa de important, eu invart putin tamperul inainte de a apasa pe el si deja totul e uniform.
     Portafiltrul fara fund te ajuta doar sa vezi daca apa circula uniform prin pucul de cafea, daca nu circula uniform, tot ce poti face este sa folosesti tehnica WDT, iar daca o folosesti deja, nu mai ai nevoie de portafiltru fara fund. Cred ca este mai mult o chestie de impresie si poate placerea de a urmari extractia, utilitate nu prea vad.
     Pentru WDT folosesc o scobitoare, sau poti sa infigi 3 scobitori intr-un dop de pluta. Asta este ieftin de cumparat, undeva la 15ron, dar nu l-am gasit pe undeva prin magazin si nu vreau sa platesc curier 20ron la un produs de 15ron.
     Aparatul meu a venit cu picurator de inox cadou, il gasesti si de cumparat.
     Exact cum spunea si un alt user, portafiltrul este de alama nichelata, la mine stratul de nichel de pe fundul portafiltrului s-a dus la prima curatare a aparatului cu acid citric si de la frecat putin cu buretele, de atunci periodic il curat cand vad ca alama incepe sa-si schimbe culoare, pe semne incepe sa oxideze. Asta se intampla cam 1 data la aprox. 2 luni.
Gaggia Classic 2015, Minimoka Demoka GR-0203
 
Reply
#10
Hai sa-mi dau si eu cu parerea Smile

Nu te chinui cu portafiltru fara fund decat daca vrei sa faci curat in bucatarie dupa fiecare shot(la inceput).
Daca nu nimeresti pucul bine, va improsca peste tot cafeaua Big Grin

In general, portafiltrul se face din alama nu din inox - e vorba de conductivitate termica.
Ce vine pe Clasic este din zamac daca nu ma insel(solutie de buget).

Nu ezita sa incerci in paralel si alte metode de preparare(V60 de exemplu).
In loc de cantar, poti folosi si o estimare volumetrica - in pahar mic de hartie cu un semn facut cu markerul.

Din lista postata, tamperul ar trebui sa fie prima achizitie - iti recomand sa iei si sita cu tine sa probezi cum intra in sita - s-ar putea sa-ti placa mai mult tamperul de 58.4mm in loc de cel de 58mm.

Succes!
V60, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E
 
Reply
#11
(23-12-2018, 08:02)Dot Wrote: Hai sa-mi dau si eu cu parerea Smile

Nu te chinui cu portafiltru fara fund decat daca vrei sa faci curat in bucatarie dupa fiecare shot(la inceput).
Daca nu nimeresti pucul bine, va improsca peste tot cafeaua Big Grin

In general, portafiltrul se face din alama nu din inox - e vorba de conductivitate termica.
Ce vine pe Clasic este din zamac daca nu ma insel(solutie de buget).

Nu ezita sa incerci in paralel si alte metode de preparare(V60 de exemplu).
In loc de cantar, poti folosi si o estimare volumetrica - in pahar mic de hartie cu un semn facut cu markerul.

Din lista postata, tamperul ar trebui sa fie prima achizitie - iti recomand sa iei si sita cu tine sa probezi cum intra in sita - s-ar putea sa-ti placa mai mult tamperul de 58.4mm in loc de cel de 58mm.

Succes!
  
   M-ai facut curios sa ma uit pe net ce e zamacul Smile Vad ca este un aliaj alb din care se faceau si masinutele de jucarie. Cu siguranta nu este acel material, pentru ca unde s-a luat stratul de deasupra la mine se vede roscat ca si alama.
   Sper sa se vada si in poza diferenta de culoare intre fundul portafiltrului si manerul care inca mai are acel strat pe el.
[Image: PlYoCbn.jpg]
 
     Si cautare dupa codul piesei tot alama cromata : [Image: 6oHrlWG.jpg]

    Dupa cate au scos de pe Classicul model 2015, macar de asta sa ne "bucuram" Smile
Gaggia Classic 2015, Minimoka Demoka GR-0203
 
Reply
#12
La ce s-a scris mai sus, as adauga si-o perie din asta . Te vei trezi destul de repede cu cafea lipita pe sita dusului si e comod sa cureti cu peria. Neaparat modelul cu coada lunga si franta. Nu vrei sa-ti curga apa fierbinte pe degete.
Gaggia Classic 2015, Macap M2M
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)