Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
22-12-2021, 23:10
Intr-un final m-am decis pe MaraX ca fiind un upgrade super ok, mai ales cu acea preinfuzie la 2 bar si acea crestere usoara a presiunii pana la 8 bari (sau la cat e setat OPV-ul fiecaruia). Mi se pare o alternativa destul de ok a profilarii, mai ales pentru cineva care nu are neaparat nevoie de un kit cu paddle, nu stiu cat de mult se simte profilarea in bauturile cu lapte in comparatie cu ce are patentat Lelit pe noul MaraX.
As fi vrut sa va intreb ce accesorii ati luat voi odata cu upgrade-ul sau ce ati recomanda? Mi-am pus in lista un pf naked sa il inlocuiasca pe cel cu care vine espressorul, sa ma uit si la un showerhead? Sa raman pe sita IMS cu care vine sau sa iau un VST? Ce altceva ar mai face sens?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
22-12-2021, 23:59
(This post was last modified: 23-12-2021, 00:00 by cradun.)
VST-ul as zice ca e o investitie buna. Am testat comparativ mai demult si, pentru mine, cel mai bun gust a fost cu VST si nu am mai umblat de atunci la sita. Dar, dc faci bauturi cu lapte, diferenta cel mai probabil va fi estompata.
Pt prajiri dark insa, nu as recomanda VST-ul.
Un instrument de WDT tip Kribli Grabli e foarte elegant pt omogenizarea macinaturii, in functie de ce rasnita folosesti.
Showerhead as zice ca nu e obligatoriu, pt moment.
Un tamper cu autonivelare ajuta mult in tamparea corecta. Eu am unul tip diy de la un coleg de pe forum si numai cu acela tampez.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Da, am uitat sa mentionez, pt WDT am gasit sa fac 3D si sa pun ace de acupunctura, iar la un tamper gen Bravo (dar nu Bravo:)) ) ma gandeam sa adaug. Dark nu beau, cel mult prajire medie, gen MilkyWay de la DS.
De ce zici ca pentru moment sita dus nu e obligatorie?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman
Posts: 2.604
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Sita de dus nu mi se pare ca are vreun efect dpdv al gustului. Eu am schimbat-o de curand pt ca avea un prieten una IMS pe care nu o folosea, altfel as fi lasat-o pe cea stock. Dc ai face upgrade la o sita de dus tip mesh (nu mai tin minte unde am vazut), posibil sa fie ceva beneficii, altfel nu vad cum sa fie vreun efect pozitiv cu alta sita de dus.
Honne, DC Studio, Wilfa Uniform, Aergrind, Outin
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Ok, mersi de sfat, se poate sa o fi luat eu pe aratura cu fiecare mic detaliu, posibil nenecesar
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 221
Joined: Jan 2021
Bucharest
Sunt foarte ok sitele de la IMS cu care vine acum Mara X. Am si o sita VST de 18g pe care o folosesc la cafele prajite mai light unde mi se pare ca obtin rezulatate mai bune fata de IMS.
Avantajul unui showerhead de la IMS este ca il cureti mai usor, in rest nu te ajuta la nimic altceva.
Un nivelator te-ar mai ajuta si neaparat un termometru de grup.
Extractii reusite! O sa-ti placa cu siguranta espressorul :D
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
@
neapci De ce zici ca neaparat un term de grup? Daca e tinut in brew mode si urmati pasii lui DaveC de pe site-ul lui, nu ar trebui ca tot timpul sa fie aceeasi temperatura +- 1-2 grade?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 221
Joined: Jan 2021
Bucharest
Pentru ca daca il pornesti, led-ul de temperatura o sa ramana aprins dupa 18-19 minute ceea ce ar presupune ca este gata de extras primul shot. In realitate nu este gata decat dupa aproximativ 25-26 de minute.
Apoi pana la minutul 40-45 este supraincalzit. Daca trece prea mult timp dupa primul shot, iar incepe sa se supraincalzeasca pentru ca se pregateste de frotat laptele. Mi se pare dificil sa lucrezi fara termometru de grup pana cand nu inveti cum functioneaza espressorul. Chiar si dupa ce inveti comportamentul, tot o sa te simti mai confortabil sa verifici temperatura. Este intr-adevar un hx controlat cu mai multa electronica, dar nu putem spune ca are stabilitatea termica unui dual boiler cu pid.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Pai exact asta spune si davec, il folosesti abia dupa 45 de minute, cu modul de standby sau economic sau cum ii spune oprit, dupa fiecare shot trebuie sa mai faci unul in 90s-4 minute
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 792
Joined: Jun 2021
Slobozia
23-12-2021, 13:52
(This post was last modified: 23-12-2021, 13:53 by RazvaNNN.)
(23-12-2021, 12:40)neapci Wrote: Sunt foarte ok sitele de la IMS cu care vine acum Mara X. Am si o sita VST de 18g pe care o folosesc la cafele prajite mai light unde mi se pare ca obtin rezulatate mai bune fata de IMS.
Avantajul unui showerhead de la IMS este ca il cureti mai usor, in rest nu te ajuta la nimic altceva.
Un nivelator te-ar mai ajuta si neaparat un termometru de grup.
Extractii reusite! O sa-ti placa cu siguranta espressorul :D
Ieri mi-am dat seama ca sita IMS cu care a venit portafiltrul naked Lelit nu este straight walled, ci este tampered (adica putin mai ingust la baza). Din reviewuri, am vazut ca ar da rezultate mai bune cel straight walled, asa ca am comandat ieri unul de pe barshaker. Revin cu pareri dupa ce ajunge
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Ai luat IMS sau VST?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 792
Joined: Jun 2021
Slobozia
"IMS Competition - Precision Filter - 18/22g - B702Tch28.5E - 58mm" - cred ca am luat ultima bucata (era si cu reducere), pentru ca nu o mai gasesc pe site
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
01-01-2022, 16:43
(This post was last modified: 01-01-2022, 16:43 by RobertRo.)
@
RazvaNNN a ajuns sita? Cum ti se pare? Pe mine ma bate gandul sa dau inapoi VST-ul si sa iau un IMS cu pereti drepti.
Din ce am mai vazut si vorbit pe aici se pare ca VST pentru prajiri mediu-light sau mediu nu ar fi prea recomandata din cauza amarelii excesive si pot sa confirm ca se simte.
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 792
Joined: Jun 2021
Slobozia
A ajuns... nu pot spune ca este o diferenta notabila intre cele doua
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman infocat
Posts: 1.872
Joined: Oct 2021
Bergen (Norway)
Sitele VST sunt executate mai bine decat restul insa necesita o atentie sporita la prepararea pucului, nu se impaca tocmai excelent cu supradozaj mare, necesita o macinatura mult mai fina din cauza nr de gauri/suprafetei gaurite totale.
Toate astea nu sunt tocmai bune, mai ales pe un espressor cu pompa mai inceata cum este mara X. Pompa olab verde livreaza debite mult mai mici decat o pompa ulka ex4/5 si mult mai mici decat alte tipuri de pompe. Asa au ajuns la acea rampa extra, si la silentiozitate.
Teoretic ai un 4g/s sau ceva de genul debit in preinfuzie, iar la presiune mare ai mult mai putina vana decat o pompa normala. Ca sa ajuti faci 2 chestii:
-scazi presiunea de extractie de la 9 bar la 6-7 bar- asa o sa macini mai grosier- trece apa mai usor-
- folosesti o sita ce te lasa sa macini mai grosier un pic- trece apa mai usor-
Totodata, daca apa trece mai usor, temperatura in extractie o sa fie mai stabila/mare decat un shot strans de gat de 35-40 sec. Asa ca recomand sa urcati temperatura daca faceti asta.
Espressoman infocat
Posts: 246
Joined: Jan 2020
Timisoara
Ok, am inteles, deci VST-ul nu te iarta, iar pus in combinatie cu "lentul" MaraX nu e neaparat un avantaj. Am citit si threadul de IMS vs VST in ideea ca poate vad acolo o recomandare de sita de la IMS, dar vad ca s-a vorbit de multe modele si nu stiu exact care ar fi cea mai ok, pentru o doza de 18g. Vreo recomandare de la voi, daca le-ati testat?
Lelit MaraX+Eureka Mignon Specialita
Cafflano Kompresso