Hello There, Guest! Login Register


3rd wave sau ...2.5 wave ? :)

#1
Salut ! Vreau sa va impartasesc experienta me [Image: smile.gif] . Cand mi-am descoperit pasiunea ,fiind in Italia, primul pas a fost sa ma duc intr-o "torrefazione " italiana clasica pt cafea proaspat parjita. Dar modul lor de prajire e  " tonaca di frate " adica sa obtina culoare boabelor asemanatore vesmintelor calugarilor [Image: smile.gif] . pt mine un pic prea tare dar incomparabil mai buna decat orice brand. Cand am inceput sa prajesc ..prima cafea ethiopia yrga ( 1kg) l-am facut la 1 ; 1,30  ; 1;45 dupa FC. Dupa 4 zile de degazare ...prea acru pt gustul meu iar sotia, care bea doar capuccino  , se lamenta ca nu simte gustul cafelei in lapte. Am incercat cu o guatemala ...acelesi rezultate si...lamentari. Atunci m-am dus la, inceputul in SC ....si am gasit punctul perfect pt gustul meu si al sotiei. Africanele extrase la temperatura apei 93 iar sud- americanele la 89 . Dar am ramas mereu cu parerea de rau ca n-am incercat un prajitor 3rd wave. Lui Gradelli , nu-i dau 18 E /250 g ...da ce-i face ? O descanta ? O binecuvanteaza ? Ii ..."leaga cununia " ? [Image: biggrin.gif] . In cautarea unui furnizor de cafea verde ,la recomandarea unei persone am intrat intr-un grup whatsupp de toreffatori italieni . Iar acolo l-am intalnit pe Fabrizio Rinaldi . Tanar torrefator ,de noua generatie recomandat si de Andrej Godina . Mi-a facut un bun pret ,personalizat pt cafea verde si....am profitat sa-i cer si cel mai bun blend ( la alegerea lui ) si Ethiopia Sidamo ...prajite 3rd wave. Astazi au ajuns si le-am gustat. .....In Moldova ,pt acrirea ciorbei ,noi folosim bors . Eehhiii...cam asta am baut eu azi [Image: smile.gif] . Cand imi trebuie ceva de acrit ciorba..o sa folosesc Ethiopia Sidamo prajita 3rd wave. Multumesc "sfantului " Gene , si religiei lui...PRAJIREA ACASA . Se vede ca eu si 3rd wave-ul nu ne simpatizam prea tare [Image: smile.gif] . Mai sunt colegi in situatia asta ?
 
Reply
#2
Probabil ca Godina il recomanda pe Rinaldi in cadrul campaniei lui "Io bevo caffè di qualità", dar asta nu inseamna ca il include in 3rd wave. Este tot un prajitor traditional.
Preturile mari de la Gardelli, Sanapo si restul spun ceva: deocamdata 3rd wave e cam rar si scump in Italia.
 
Reply
#3
Nu te contrazic [Image: undecided.gif] . E posibil sa ai tu dreptate si sa vorbeasca aiurea astia. Oricum eu nu voiam sa denigrez pe nimeni. Dimpotriva...voiam sa spun ca eu am gusturi diferite. Si mi le satisfac prajind singur. Daca n-as fi prajit ,pe gustul meu particular, as fi fost silit sa beau o cafea care nu-mi placea si eventual sa fiu " silit " de val (3rd ) sa o si laud [Image: smile.gif] .
 
Reply
#4
Se face o confuzie. 3rd wave nu inseamna o cafea perpelita si scoasa inainte de first crack eventual [Image: smile.gif]  In modul cel mai inalt calitativ, 3rd wave se identifica cu ceea ce a sintetizat aici Razvan privitor la cafeaua de specialitate. Mai departe, ce stil de prajire adopta fiecare, e alta discutie si nu tine de 3rd wave neaparat, mai ales ca alegand o metoda alternativa de preparare (V60, Aeropress etc) o cafea prajita in stil italian va dezvolta o amareala de nu iti vine sa o bei. Dar in principiile pe care le proclama al treilea val, nu se regaseste "cafeaua acra" ci exact valorile din articolul indicat.

Probabil ca signore Gardelli pune in balanta concurenta foarte scazuta in Italia pe 3rd wave, cu venitul mediu de acolo dar si cu investitia facuta si pretul cafelei respectivei cafele verzi de 90.25 puncte. Tot in Florenta exista si Ditta Artigianale sau Cafe del Doge din Venetia. Dar trebuie dialogat cu prajitoria pentru ca sortimentul recomandat si stilul de prajire sa fie pe gustul tau. Iar in cadrul fenomenului 3rd wave, se presupune ca prajitorul nu este o eminenta cenusie ci o persoana cat se poate de deschisa si comunicativa.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#5
Repet, poate scriai  [Image: dodgy.gif] si nu ai citit ultimul meu mesaj . Prajitorul a fost cat se poate de cordial si m-a intrebat pt ce fel de extractii o s-o folosesc. Si mi-a trimis pt espresso. Iar asta-i  prima torrefazione de unde am cumparat ( e la 5km ) . Eehhii...si asta ( ultima) e cu adevarat aia clasica ..."tonaca di frate" . deci am un metru de comparatie. dar PROBLEMA e la mine si la gusturile mele. Noroc ca am gasit solutia [Image: biggrin.gif] .
 
Reply
#6
In continuarea celor scrise de Lyvyoo si de Razvan mai adaug cateva aspecte:
- a praji, in spiritul acestui curent 3rd wave, inseamna sa se faca in sarje mici si nu in cantitati industriale.  Un cuptor de 5-10 kg este considerat ca fiind unul mic in raport cu cele care pot procesa cantitati de ordinul sutelor de kg la o sarja. Acasa este foarte simplu sa ne incadram in aceasta categorie, a prajitorilor in stilul 3rd wave.
- prajirea in spiritul 3rd wave nu are ca scop acoperirea cererii de masa de cafea. Cel care prajeste tinand cont de caracteristicile si particularitatile de zona, de tara ale boabelor cu scopul de a scoate in evidenta notele naturale imprimate de conditille de sol, de altitudine si de clima, va fi un prajitor din categoria 3rd wave. El nu va praji intr-un anume fel doar pentru ca asa se bea cafeaua sau pentruca asa se vinde cel mai bine. Va praji dupa o reteta care crede el ca pune cel mai bine in valoare o anumita cafea. 
- prajitorul 3rd wave este preocupat de toate aspectele legate de provenienta cafelei.  Asta presupune ca el sa aiba informatii detaliate legate de, tara, regiune, ferma , lot, mod de procesare etc. Aceste cafele sunt considerate single origins si exclude amestecarea mai multor loturi cu proveniente incerte.
Amestecurile de cafea, blendurile, sunt realizate din cafele prajite separat, cu scopul de a combina gusturi si nu pentru a eficientiza vanzarile.

In concluzie, toti cei care personalizeaza prajirea, adaptand-o propriilor gusturi, poate fi un prajitor din 3rd wave.
Toti consumatorii de cafea care sunt interesati de aspectele de mai sus si cauta sa bea o cafea pentru gustul acesteia si manifesta o dorinta permanenta de a experimenta gusturi si de a descoperi noi lucruri despre lichidul din ceasca fac parte din acelasi val .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
(09-06-2016, 00:47)Tito Wrote: .. E posibil sa ai tu dreptate si sa vorbeasca aiurea astia.
Cam amestecata experienta omului - a cumparat pentru acasa o punga de Puerto Rico la 50Euro/kg fara data prajirii, boabe bine prajite si cam uleioase. Apoi la a doua vizita a degustat un regular 'Roman' styled espresso! [Image: smile.gif]
Pornind de la alt review al lui, am dat de o prajitorie de langa Parma, pare mai aproape de 3rd wave, asa la prima vedere Torrefazione Lady Cafè.
 
Reply
#8
@Tito
Cel mai important aspect în cafea este să o bei cum îți place. Nu contează valul. Sunt doar termeni pe care o afacere în acest domeniu (cafenea, prăjitorie, etc) îi folosește pentru a transmite clientelei, cât mai succint, la ce să se aștepte: viziune și abordare practică. Dacă nu-ți place aciditatea în cafea, să nu cumperi sau consumi din astfel de locații, iar apoi să fii dezamăgit.

Aspectul important pe care este bine să-l avem în vedere - vis-a-vis de intensitatea prăjirii - este echilibrul între aromele de origine și cele de prăjire. Nu are niciun sens să cumpărăm o cafea de 90 de puncte și să-i arătăm SC-ul, nici măcar să flirtăm cu el.
Pentru astfel de prăjiri mai intense, cafelele premium, la prețuri de 4-5 euro/kg în verde, sunt mai adecvate. Sigur, prețurile finale respective nu susțin fermierii și cultivarea sustenabilă.
Aromele de origine se pierd mult dacă mergem mai intens de 50 pe Agtron Gourmet, pentru o evaluare la îndemâna oricui, undeva între American Roast și City Roast conform Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_roasting. Temperaturile din tabelul respectiv sunt orientative, ele fiind dependente de sistemul de prăjire și variază semnificativ.
Umiditatea cafelei prăjite este o altă componentă importantă în evaluare, dar măsurarea ei nu este la îndemâna oricui. Am văzut și gustat multe cafele prăjite light (65-60 pe Agtron Gourmet, Light Roast pe Wikipedia), dar care erau mult prea uscate (sub 1,4%). În general cafele cu faza pre-Maillard prelungită și/sau airflow excesiv, FC palid, la care development-ul este împiedicat de densitatea încă ridicată a boabelor. Aceste cafele prezintă în ceașcă arome verzi dar și un gust uscat, ca de cărbune. O cafea prăjită corect, care nu prezintă defecte de prăjire vizuale și/sau gustative, să zicem la un 55 pe Agtron Gourmet, ar trebui să fie la ~1,5% umiditate.
În schimb, cafelele prăjite light fără un development corespunzător, cu o umiditate finală ridicată, dau astringență în ceașcă (gen suc de lâmâie) și fac un deserviciu, într-o piață care abia începe să descopere cafeaua de specialitate. Dar asta e altă discuție…
Gusturile se schimbă în timp, oamenii ies din zona de confort proprie (arome de ciocolată, caramel și nuci) și se deschid spre aventură. Mai ales când prăjești acasă și consumi tot ce produci, indiferent de rezultat, surprizele pot apărea oricând.

Referitor la prăjirea acasă, recomand tuturor iubitorilor de cafea să prăjească. Vor înțelege mult mai multe despre origini, varietăți, calitate în verde, repetabilitatea rezultatului final, standarde combinate de prăjire/preparare. Și nu în ultimul rând, vor înțelege parțial și vor aprecia munca unei prăjitorii cu standarde ridicate, care își respectă clienții.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...
 
Reply
#9
Apropo de gusturi, perceptii si ce nu/ne place... incep sa abandonez mantra cu degazarea... pur si simplu la mine, preparare Aeropress diverse metode, nu functioneaza... o fi la espresso.
Cele mai bogate arome le obtin a doua zi dupa prajire, la 4 zile deja incep sa percep amareala de care am fugit toata viata.
 
Reply
#10
(09-06-2016, 16:39)renatoa Wrote: Apropo de gusturi, perceptii si ce nu/ne place... incep sa abandonez mantra cu degazarea... pur si simplu la mine, preparare Aeropress diverse metode, nu functioneaza... o fi la espresso.
Cele mai bogate arome le obtin a doua zi dupa prajire, la 4 zile deja incep sa percep amareala de care am fugit toata viata.

Astept sa ti se spuna ca prajesti gresit Smile
Eu cred ca depinde mult de cafea, de metoda de preparare cat si de perceptia papilelor din ziua respectiva (mi se schimba parerea prea des ca sa fie altfel). Totusi, ce observ este ca dupa 2-3 zile parca se stabilizeaza curgerea, vizual.
La o cafea care imi place tare, totdeauna cel mai bun shot mi se pare ultimul, pt ca imi pare rau ca se termina Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#11
(09-06-2016, 17:10)Liviu.Mihu Wrote: Eu cred ca depinde mult de cafea, de metoda de preparare cat si de perceptia papilelor din ziua respectiva (mi se schimba parerea prea des ca sa fie altfel). Totusi, ce observ este ca dupa 2-3 zile parca se stabilizeaza curgerea, vizual.
La o cafea care imi place tare, totdeauna cel mai bun shot mi se pare ultimul, pt ca imi pare rau ca se termina Smile

Dupa mai bine de trei ani de prajit acasa si dupa multa informatie absorbită din diferite surse am inteles ca fazele de dupa prajirea unei cafele sunt: degazarea si relaxarea .
Etapa de degazare in majoritatea cazurilor nu depaseste 3 zile. Foarte multi dinte cei care prajim acasa am observat ca dupa aceasta perioada cafeaua nu atinge si un maxim de potential de gust .
Pe masura ce cafeaua se odihneste se si dezvolta din punct de vedere al gustului. Aceasta evolutie va continua pana la un varf, un maxim, dupa care intra pe o panta descrescătoare a gustului.
Tocmai identificarea acestui varf reprezinta marea noastra provocare Huh . Wall
Aici intrvine si subiectivismul in aprecierea fiecaruia, subiectivism generat de diferentele in capacitățile fiecaruia de a aprecia gusturile .
Niste repere care pot ajuta in apreciere modului in care evolueaza o cafea dupa prajire ar putea fi :
- o cafea prajita mai light ajunge la un maxim de gust mai tarziu decat una prajita mai profund
- o cafea care provine de la altitudini mari ajunge la maxim mai tarziu decat una de joasa altitudine
- o cafea prajita mai rapid atinge maximul de gust mai tarziu decat una prajita mai lent.
Cu siguranta mai exista si alte repere insa pe acestea le-am observat eu.
Plecand de la aceste considerente am vazut ca o cafea de joasa altitudine, gen India, Brazilia, prajita Full City, atinge un maxim de gust dupa 3-4 zile iar o Ethiopia, o Papua sau o Panama devin bune dupa 7-10 zile de la o prajire City+.
Fiecare dintre noi va aprecia gustul dupa propriile perceptii asa ca cele scrise de mine mai sus pot fi interpretate diferit.
La randul meu încurajez prajitul acasa, astfel incat fiecare sa aiba posibilitatea de a experimenta nelimitat in zona gustului cafelei Big Grin .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#12
(09-06-2016, 12:07)RaduCarutasu Wrote: In concluzie, toti cei care personalizeaza prajirea, adaptand-o propriilor gusturi, poate fi un prajitor din 3rd wave.
Toti consumatorii de cafea care sunt interesati de aspectele de mai sus si cauta sa bea o cafea pentru gustul acesteia si manifesta o dorinta permanenta de a experimenta gusturi si de a descoperi noi lucruri despre lichidul din ceasca fac parte din acelasi val .
 
Apreciez mult comentariile tate [Image: 26.png]. La modul cum il prezinti tu ...inseamna ca toti suntem in 3rd wave ( daca o fi vreun avantaj in asta )  [Image: biggrin.gif] .
 
@Lyvyoo   Am  citit cu multa atentie postarea lui razvan . Marea mea problema e ca nu prea suport sa fiu conditionat [Image: dodgy.gif] . Cu toata dragostea pt " domnii SCAA si SCAE " ...dar atat timp cat EU platesc cafeaua....eu hotarasc ( pt mine ) ce e bun si ce nu [Image: angel.gif] . Cand o sa platesca ei...o sa decida ei [Image: smile.gif].
 
(09-06-2016, 16:13)razvan.yume Wrote: Cel mai important aspect în cafea este să o bei cum îți place. Nu contează valul. Sunt doar termeni pe care o afacere în acest domeniu (cafenea, prăjitorie, etc) îi folosește pentru a transmite clientelei, cât mai succint, la ce să se aștepte: viziune și abordare practică. Dacă nu-ți place aciditatea în cafea, să nu cumperi sau consumi din astfel de locații, iar apoi să fii dezamăgit.


Referitor la prăjirea acasă, recomand tuturor iubitorilor de cafea să prăjească. Vor înțelege mult mai multe despre origini, varietăți, calitate în verde, repetabilitatea rezultatului final, standarde combinate de prăjire/preparare. Și nu în ultimul rând, vor înțelege parțial și vor aprecia munca unei prăjitorii cu standarde ridicate, care își respectă clienții.
[/quote]
CHAPEAU !!!  EXACT ASTA  e si ideea mea ( legat de prajire ). E "imi fac temele " acasa , diversificandu-mi gusturile cu prajelile mele (rele,bune ) iar cand vin la tine ...stiu ce sa cer. Si o sa apreciez ...daca merita [Image: smile.gif] . In felul asta " crestem " amandoi ...client si prajitor .
 
Reply
#13
(09-06-2016, 22:02)Tito Wrote:  .....La modul cum il prezinti tu ...inseamna ca toti suntem in 3rd wave ( daca o fi vreun avantaj in asta )

"toti" la care te gandesti tu suntem in realitate foarte putini si reprezentam o comunitate foarte mica, raportata la cea a consumatorilor de cafea de masa Sad
Daca ar fi sa luam in calcule doar comunitatea celor care frecventează cu regularitate Starbucks-ul ( in 2015 Starbucks a avut venituri de cca 19 miliarde USD) sunt convins ca este una uriașa fata de comunitatea 3rd wave de peste tot. Confused
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#14
Sunt constient ca suntem foarte putini. Iar lumea e foarte refractara la ...curentul asta. Ma uit la prietenii si rudele mele: am devenit o specie de sectant, un "martorul lui Iehova " al cafelei [Image: blush.gif] .Dar desi le dau link-uri sa se informeze....nu reusesc sa-i conving. Abia cand beau un espresso la mine...au o revelatie ...dar se "dezumfla " cand afla pretul masinii. Nu-i chip sa le explic ca cea mai importanta e CAFEAUA PROASPAT PRAJITA,indiferent de extractii [Image: smile.gif] .Am intrebat torrefatorul , de unde cumparam la inceput ,de ce nu prajeste mono origini si cafea  de specialitate . Stii ce mi-a zis? ...." lucrez cu baruri,restaurante, hoteluri...nimeni nu-mi cere calitate....doar pretul cat mai mic. Ce vrei ,sa-i educ eu ? Le dau ce imi cer [Image: blush.gif] ". Deci pana la urma...e doar vina noastra [Image: sad.gif]
 
Reply
#15
(09-06-2016, 23:21)Tito Wrote: .....Deci pana la urma...e doar vina noastra [Image: sad.gif]
Pe scurt, de ce sa fiu eu vinovat pentru faptul ca vecinul prefera sa bea capsule, ca italianul din Napoli prefera alta prajeala fata de cel din Sicilia iar americanul doreste alceva de la cafea decat francezul ?
E o lume diversa, iar mie imi place diversitatea!
E mai vesel asa [Image: banan.gif] !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#16
(09-06-2016, 23:21)Tito Wrote: ...Am intrebat torrefatorul , de unde cumparam la inceput ,de ce nu prajeste mono origini si cafea  de specialitate . Stii ce mi-a zis? ...." lucrez cu baruri,restaurante, hoteluri...nimeni nu-mi cere calitate....doar pretul cat mai mic. Ce vrei ,sa-i educ eu ? Le dau ce imi cer [Image: blush.gif] ". Deci pana la urma...e doar vina noastra [Image: sad.gif]

Nu-i chiar asa... Uita-te la S...bux ce vanzari au, si nici gand sa fie cafeaua ieftina. Nici macar de calitate.
Gusturile trebuie educate, ca peste tot. La fel e si la vinuri, mancare, etc
Pana la urma, si daca se duc la piata nu vor cumpara ceapa care e la 50 bani (care e de o calitate proasta), ci vor da 1-2 lei pe una mai buna. Asa ca zic ca nu banii sunt cei mai importanti in ecuatia asta.

In primul rand e informatia, dupa care urmeaza exercitiul. Nu exista o reteta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
(09-06-2016, 16:39)renatoa Wrote: Cele mai bogate arome le obtin a doua zi dupa prajire, la 4 zile deja incep sa percep amareala de care am fugit toata viata.

La V60 si eu am aceeasi placere, cu cat este mai proaspata (si mai gazoasa) parca imi place mai mult. 

Nici la espresso nu prea am rabdare cu degazarea, de multe ori si aici imi place foarte proaspata, dar intradevar gustul se "aseaza" dupa cateva zile, devine mai complex si mai echilibrat, cumva fara gust dominant, shotul curge din ce in ce "mai exemplar", incepe sa arate mai bine cu crema de lapte in el. In plus cu fiecare zi in care prepari cateva noi espresso "te inveti" cu sarja, ajustezi macinatura, cantitatea, temperatura, adica imbunatatesti si tu tehnica de la o zi la alta. Din cauza aia ultimul shot iese aproape perfect. Smile

In rest nici pe mine nu prea ma intereseaza pe al catelea val sunt suit, atata timp cat abia astept sa mai trag niste shot-uri care ma binedispun.  Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#18
Legat de educatie: Este greu sa convingi pe cineva obisnuit cu cafea de supermarket daca il iei cu fineturi deosebite si explicatii. Si daca mai si prezinti lucrurile intr-un mod care suna exclusivist e mai greu. Majoritatea cand te vad ca cantaresti un shot sau doza deja intreaba daca iti trebuie doctorat sa faci o cafea. Evident ca sunt nivele diferite, si in gust si in calitate. Dar este extrem de relevant de la ce pleci ca sa te poti raporta la ceea ce cauti si gasesti. Sunt convins ca luand orice cafea ieftina si prajind fara sa o arzi (cred ca as putea seta gazul si ventilatia fixe, fara sa urmaresc nici un profil, si sa scot undeva intre FC si SC dupa ureche), ar fi o revelatie pentru "consumatorul standard"  - folosita proaspat prajita evident. Si asta pe testate. Si atunci nu am mai parea sectanti. Pasii se fac incet si saltul aici mi se pare cel mai mare.
Bineainteles, ca dupa ce realizezi acest lucru, incept cautarile catre ceva mai bun, respectiv ajustarile. Ele produc plusuri mai mici decat saltul initial, dar referinta este deja alta, ceea ce justifca eforturile.

PS:
Am gustat aseara dintr-o ceasca de Hausbrandt. Nu ai cum sa mai bei asa ceva dupa o vreme (gust de ars la inceput, gust de ars la sfarsit si nici un gust intre). Nu cred ca pot gresi cafeaua sau nici chiar extractia atat de tare acasa incat sa fie mai rau.
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#19
(10-06-2016, 10:19)G. Serban Wrote:  
In rest nici pe mine nu prea ma intereseaza pe al catelea val sunt suit, atata timp cat abia astept sa mai trag niste shot-uri care ma binedispun.  [Image: smile.gif]
 
 
(10-06-2016, 09:11)RaduCarutasu Wrote:
(09-06-2016, 23:21)Tito Wrote: .....Deci pana la urma...e doar vina noastra [Image: sad.gif]
Pe scurt, de ce sa fiu eu vinovat pentru faptul ca vecinul prefera sa bea capsule, ca italianul din Napoli prefera alta prajeala fata de cel din Sicilia iar americanul doreste alceva de la cafea decat francezul ?
E o lume diversa, iar mie imi place diversitatea!
E mai vesel asa [Image: banan.gif] !

Radu as fi de acord cu tine daca alegerile celor pe care i-ai enumarat ar fi ...constiente , voite . Dar daca alegerile sunt facute din ignoranta ,nestiinta ....eu nu ma mai distrez [Image: confused.gif] . Eu nu mai simt deloc confortabil cand  beau o cafea buna iar  "cel de langa mine " bea lavazza si e convins ca a facut alegerea ce mai buna [Image: sad.gif] . Incerc sa-i explic . Am aceasi parere de rau si pt colegii espressomani cumparatori ...care nu inteleg  ca ADEVARATA distractie incepe cu prima prajeala acasa . Eehheeiiii...aici as vedea eu rolul educativ al prajitorilor  profesionali !!!! Daca as fi prajitor profesional ...decat sa descurajez prajirea acasa...mai bine mi-as lua o masina de asta , si m-as duce in fata universitatilor ,liceelor oferind un espresso ( gratis ) ADEVARAT tinerilor ...poate in comparatie cu o cafea de brand . Pt mine se numeste investitie pe termen lung [Image: smile.gif] . In momentul in care bei un espresso adevarat...nu mai scapi [Image: smile.gif] .Si asa faci cunoscuta si cafeaua ,si afacerea si de ce nu... si forumul ( daca vrea mai multe informatie ). Ca asta ar fi traseul corect: client-prajitor -forum....si nu curios -blog- forum - prajitor [Image: rolleyes.gif]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)