Welcome Back Log In Create Account

Prajitoria Sarkis Cafe - discutii generale

(18-09-2012, 14:25)Lyvyoo Wrote: Lasati codul morse :) Ce inseamna "amestecul ad hoc" ? Experiment la fata locului?

Folosesc codul morse deoarece nu am incotro !

Este vorba despre un amestec de 4 blenduri combinate pe loc ( ad-hoc ) pe care le-am cumparat , inainte sa plec si din care am si facut pozele la miss espresso .
Mihai terminase chocolatul si blendurile din care este facut , eu nu mai aveam deloc cafea asaca , impreuna cu Mihai , am improvizat .
A iesit ceva nesperat de bun la gust , diferit de celelalte amestecuri , cu o comportare f buna in etapele procesului incat eu cred ca amestecul are potential si doresc sa continui sa-l probez .

De aici si intrebarea care apare si anume in ce masura faptul ca am combinat 4 blenduri prajite separat a condus la acest rezultat legat de gust .
Poate nu este important dar cred ca putem incerca , impreuna cu Mihai si cu alti membri sa lamurim si acest aspect .

Mihai ne va spune ce cantitate de chocolat rezulta daca prajeste separat boabele iar noi sa vedem in ce masura ne vom strange sa si cumparam lotul .

Putem compara , astfel , calitatile aceluiasi amestec realizat in 2 moduri si totodata sa clarificam si problema prajirii laolalta sau separat pentru blendurile care intra in compozitia unui amestec .

Cred ca am lamurit " misterul "

Extractii reusite tuturor !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Ad-hoc este un amestec facut cu Radu pe loc , propunerea este :
-columbia40% +guatemala 15% + ..... Cine vrea sa dea banii si sa o incerce , ha,ha,ha
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

Reply
Si eu ce fac coane ?

Joi iti bat la poarta . cred ca vei fi pregatit !

(18-09-2012, 14:43)sorin2505 Wrote: Din tot ce am incercat pana acum de la Mihai, "chocolate" mi-a placut cel mai mult. Chiar e ceva deosebit, iti vine sa mananci direct boabele :D

Cu ce compari ? Ce alte amestecuri ai mai incercat ? Blendurile sunt una si amestecurile alta !
E bine sa ne impartasesti din experienta ta ! Impreuna , cei de pe forum , gasim lucruri noi care , pana la urma , tot noua ne folosesc .

Extractii reusite tuturor !
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Pana acum am incercat:
- Columbia
- Guatemala
- Salvador
- Sweet
- Chocolate Heart

Urmeaza:
- Kenya
- ....
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Reply
Da Radu , te astept PREGATIT sa reincercam noul amestec pe care va trebui sa-l numesti . Fi atent esti Nasul

Reply
(18-09-2012, 15:10)raducarutasu Wrote: ... Blendurile sunt una si amestecurile alta ! ...
Cu scuze daca poluez topicul Sarkiscafe dar cred ca e bine de precizat chiar si aici.

Poti sa-mi explici ce-ai vrut sa spui? Eu stiam ca blend=amestec, spre deosebire de SO (single origin) sau 'cafea de origine' cum sunt soiurile vandute curent de Mihai.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID

Reply
Este vorba despre single origin nicidecum de blend

Reply
Scuze , Sorin ai dreptate ( mi-a scapat pur si simplu ! )

Multumesc Mihai pt precizare .

Reply
19.09.2012 prajit chocolat , sweet , guatemala , costa rica

Reply
(19-09-2012, 14:08)honciucmihai Wrote: 19.09.2012 prajit chocolat , sweet , guatemala , costa rica

Mihai, dincolo trebuia :D
http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=73
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS

Reply
Ai dreptate

Reply
Haide-ti sa va dau un exemplu :
Buhnici la PROTV cumpara cafea de la mine la acelasi pret pe care il am la raft ce spune ? Suntem mai castigati luand cafea de la tine decat sa dam 1leu pa vendingurile ce ne impanzesc birourile ca sa nu vorbim de calitate ce este net superioara
Am clienti ce beau o cantitate mare de cafele din comert inainte iar dupa ce au inceput sa descopere calitatea au ajuns la concluzia ca este mai ieftin si mai bun sa bei o ceasca de cafea de calitate decat o cana de " posirca " frumos etichetata sau cu aroma X

Reply
A mai ramas ceva "ad-hoc" ?
Azi n-am putut sa ajung, dar daca mai este, as trece maine dimineata.

Reply
Sorin,ti-a oprit si tie 300g,dar grabeste-te ca altfel ma duc eu si le iau.
Mihai,este senzationala,cel mai bun blend pe care l-am incercat de cand intoarcem cafeaua pe toate fetele si gradele de prajire.
Felicitari Radu pentru reteta,ai tras lozul castigator.
Am dozat 15,4g (asa s-a nimerit,rasnita fiind reglata pt sortul sweet),curgere aproape perfecta,multa crema,retrogust persistent.
Nu ma pricep la poezie,dar am avut in papile o simfonie de arome de senzatie.
Acum poate sunt si un pic exaltat pentru ca sunt sub efectul licorii.Din pacate nu am putut sa beau mai multe datorita orei,dar maine ma apuc sa o chinuiesc cu diferite gramaje si rasniri si totodata sa vad cum se comporta dupa ce mai "respira" putin.
Astept pareri si de la Radu sau Petre,care au aparate mai performante si se pot juca cu mai multi parametri.
Ca si concluzie ,nu luati de buna parerea mea pentru ca gusturile difera si ceea ce e bun pentru mine ,altuia poate sa ii displaca.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g

Reply
Maine dimineata,cand deschide Mihai, eu sunt la usa :D

Reply
Atunci shot-uri reusite si astept impresii.
Oricum, Mihai, trebuie sa-l incluzi in oferta curenta si sa ne gandim sa il botezam.
Radu fiind parintele natural, are prioritate.
Vario + Gaggia Classic "tunat" la 9 bar, PID si teava Rancilio + VST 18g

Reply
Eu am scris de cand l-am incercat prima data ca este un amestec bun . Nu am decat meritul de a fi baut primul dintr-un amestec de de 4 single-uri pe care Mihai le-a prjit separat . Am incropit , atunci o combinatie ad-hoc , deoarece nu mai avea nici un amstec disponibil . Am discutat si impreuna am decis sa incercam ceva nou .
Da , este bun , insa nici eu nu ma pronunt definitiv din doua motive si anume , este foarte proaspat si vreau sa-l vad si peste vreo doua zile dar si datorita faptului ca a fos prajit ca amestec si nu ca single-uri separate ca in primul caz. Si acum mi se pare echilibrat , fara excese ( caracteristici ce il diferentiaza de celelalte amestecuri ) , cu o curgere foarte frumoasa ,plina de crema si o culoare bruna -roscata placuta .
Ce m-a impresionat atunci a fost faptul ca aromele se simteau egal si nici una nu o domina pe cealalta ( sa fie din cauza prajirii separate si a faptului ca aceasta a fost facuta in zile diferite , deci boabe mai degazate ? ) Azi la prima incercare aciditatea a fost , parca , putin peste asteptarile mele dar maine voi macina mai fin si voi ridica temperatura la 93 c si mai vedem . Am folosit 15 g, 92 c .
Oricum este un gust nou si merita repetat . Fiind asa echilibrat este greu de numit insa mai multe idei vor conduce la o solutie mai buna .
Astept cu mult interes impresiile lui sirpet , mult mai eperimentat si in tehnica dar si in finetea gustului .
Revin dupa ce aprofundez . De acord cu mokele ca aprecierile sunt subiective si tin , strict, de gustul fiecaruia dintre noi .

Reply
Chocolat chiar nu a fost pe gustul meu. Probabil din cauza gradului de prajire. Sweet in schimb mi-a placut cand am luat. Urmeaza Salvador si Bolivia la macinat...

Data viitoare chiar sunt curios de noul amestec echilibrat si o sa fiu pe faza cam intr-o saptamana. O propunere de nume - Sarkis Balanced
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
La 08.30 am fost la Mihai, mi-am gasit pachetelul cu dedicatie.
Multumesc celor care s-au gandit si la sufletelul meu ;)
Neavand o scula performanta, PID si fiind si incepator, nu prea ma pot pronunta...
Ce am observat:
- boabe mari, frumoase, perfecte.
- rasnita cu acelasi reglaj cu care rasnesc Chocolate, are o curgere mult mai cremoasa si cu mai multa spuma/crema.
- parca am simtit-o mai "strong" decat Chocolate.
- la gust, inca nu ma pot pronunta care-mi place mai mult din cele doua.
(Chocolate e preferata mea, e etalonul meu ;) )
Ca nume...daca avem Sweet, Chocolate, poate merge si Sarkis Delicious

Reply
(19-10-2012, 14:24)Lyvyoo Wrote: Chocolat chiar nu a fost pe gustul meu. Probabil din cauza gradului de prajire. Sweet in schimb mi-a placut cand am luat. Urmeaza Salvador si Bolivia la macinat...

Data viitoare chiar sunt curios de noul amestec echilibrat si o sa fiu pe faza cam intr-o saptamana. O propunere de nume - Sarkis Balanced

Subscriu si eu la observatia privind sortimentul Chocolat. Sweet este si mai cremos, cel putin in cazul meu.
Lelit PL81T / Niche Zero

Reply
Am mai lucrat la ad-hoc si am ajuns la concluzia ca nu seamana cu ce am baut prima oara . Lipseste tocmai buchetul de arome . Varianta optima am obtinut -o din 14 g cafea macinata extrasa la 94 grade . Nu spun ca nu este bun sau ca nu are personalitate . Pot sa afirm , fara sa-mi fie teama ca gresesc , ca este complet diferit de celelalte amestecuri intrate inconsumul curent . Fata de prima varianta in care am gasit arome fructate si florale intr-un buchet de aciditate fina dar si de alune si nuci prajite toate intr-un echilibru placut acum a rezultat un gust mai aspru generat de un plus de gust de alune si nuci prajite . Lipseste componenta florala , fructata aciditatea fiind asimilata doar cu aroma de citrice.
Daca prima varianta indeplinea cerinta de baza a unei miscele 3+1=5 acum nu pot afirma acelasi lucru .
Daca soiurile de cafea au fost aceleasi , prajirea a fost diferita in cele doua cazuri ; separat in prima faza si laolalta in cea de-a doua . Sa fie oare aceasta cauza gusturilor diferite ?( reluam discutia despre cum e mai bine sa prajim un amestec ? )
Cred ca nu pot trage aceasta concluzie dupa doar o proba insa cu siguranta pot afirma ca dintre amestecurile de pana acum ad-hoc nu mai este unul dintre favoritele mele . Ce am baut prima data era pe locul 1 , acesta pe ultimul . Voi mai incerca , din nou , atunci cand voi gasi la Mihai sorturile prajite separat .
Deocamdata nu ma bag la un nume deoarece eu nu l-as mai comanda . Dar asta este o chestiune subiectiva , personala . Gustul este unul cinstit , corect , curgerea plina de crema si domina , categoric laptele. Aciditatea usoara il face baubil dar asprimea generata de lipsa nuantelor usor fructate , florale restrang aria consumatorilor la cei ce prefera mancaruri mai condimentate , bogate in calorii si bauturile dry , seci ( si nu este cazul meu , care caut gusturi mai complexe , mai rafinate si in mancare si in bautura ) .
Raman la sweet si chocolat .Am inteles ca ultima sarja de sweet a fost excelenta . Mihai a inlocuit un sortiment cu altul si a iesit ceva deosebit .

Reply
Din ce vazusem in raft Sweet avea o culoare mai deschisa decat Chocolate. Este intr-adevar prajita ceva mai putin? Tu stii mai bine Radu.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Da , era prajita mai putin decat full city si in reteta Mihai a inlocuit unul din soiurile de baza ( nu mai avea ) cu altceva . Toti care luasera ( practic ) noul amestec au fost foarte incantati .
Oricum eu voi incerca sa-mi fac amestecurile din soiuri prajite separat . O zi sau doua distanta intre prajiri nu cred ca vor influenta mult gustul final

Reply
Amestecul lucreaza , " se aseaza " si azi gustul mi-a placut .
Poate fi asezat langa un espresso italian de buna calitate .
Este genul care sa te trzeasca dimineata , care sa incheie o masa buna . Nu este nici dulce , nici acid , nici aromat ; este doar gustos.
La sweet am remarcat cu totii cat este de dulce ( in sensu dulcetii unei cafele ) , la chocolat ce gust de ciocolata are .
La ad-hoc nu striga nimic iar azi mi s-a parut echilibrat , rafinat , elegant , italian .
Pana la aceasta ora am baut 2 , unul cu lapte si unul fara . Bune ! ( deci cafeaua trebuie sa se aseze 2-3 zile , macar , dupa prajire . )
Cum au evoluat aprecierile celorlalti care au mai incercat acest amestec ?
Continui sa observ si revin .

Reply
In perioada asta de "asezare" 2-3 zile dupa prajire, e mai bine oare sa stea intr-o punga de hartie de ex. sau poate sa stea in borcanul de sticla inchis ermetic ?
Cum e mai bine ?

Reply
In borcan , la intuneric , la temperaura camerei insa capacul nu trebuie inchis ermetic . Asezat deasupra este suficient. In mod normal trebuie creata posibilitatea ca gazele din boabe sa iasa iar aerul sa nu intre . Aceasta perioada , de asezare , obligatorie zic cunoscatorii , se numeste degazeificare .
Daca garnitura este buna borcanul se va inchide suficient de bine numai sub greutatea capacului. Gazele vor crea o presiune si vor impiedica aerul sa intre.
Asta este teorie dar nu are rost sa exageram . Pune-i capacul , inchide borcanul si oricum il vei deschide sa alimentezi rasnita . Atunci vor iesi si gazele .
Ermetic inchise si la rece vei tine cafeaua atunci cand vei lua o cantitate mai mare ce nu va putea fi consumata din 5-7 zile de la prajire . Abia atunci vei face pachete ce vor contine multiplu de cantitate pe care stii ca o vei consuma in acest interval. Un pachet ramane afara iar celelalte , ambalate ermetic ( sau cat mai bine pentru a nu trage din umiditatea frigiderului ) la congelator .

Extractii reusite !

Reply
Mihai ,
ar fi bine sa stii exact ce si cum ai facut de data asta deoarece ti-a iesit extraordinar .
Prajit joi , extras primul shot duminica . Cam 3 zile repaus pentru boabe .
Foarte , foarte bun ! Pot sa afirm ca sunt la fel de incantat de ce a iesit ca atunci cand am facut amestecul din soiurile prajite separat .
Primul amestec , ad- hoc sa-i mai zic , prajit impreuna ( cel de dinaintea acestuia ) a avut ceva in neregula la gust . A fost cam la nivelul de 75 % fata de cel prezent ( ca o imagine a ceea ce a iesit ) . Regasesc acel echilibru care m-a impresionat prima data fara nicio asprime sau duritate. Imi pare rau ca nu am decat 750g . din aceasta transa . Acord maximul de atentie la conservare pentru a avea cat mai mult timp parte acelasi gust echilibrat . Am folosit 14,5g la 94 gc presiune 8,5 bar si timp de extractie 27 sec pt 60 ml . A rezultat o extractie cremoasa , tigrata si delicioasa .
Pe acesta , eu , sincer mi l-as dori in oferta curenta . Desigur impresiile sunt pur subiective , dar nu ma pot abtine . Chiar a iesit foarte bun incat l-as numi Sarkis Delight sau pe romaneste Sarkis Delicios ( chiar daca delight se traduce ca incantare , bucurie , placere )
Alte impresii ale colegilor care au mai luat din acest amestec ?

Reply
@RaduCarutasu -Despre ce blend e vorba?

Reply
(28-10-2012, 17:25)Evolution Wrote: @RaduCarutasu -Despre ce blend e vorba?

"Primul amestec , ad- hoc sa-i mai zic , prajit impreuna"

Reply
Multumesc @sorin2505, am recitit posturile de mai sus si mi-am adus aminte. Credeam ca a intrat in productia de serie si se gaseste sub o anumita denumire. Voi cere 'ad-hoc' data viitoare :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)