Welcome Back Log In Create Account

Umezirea pucului "la rece", inainte de extractie

Vrea sa incerce cineva RDT după măcinare? Câteva pufuri de apa rece pe puc, după ce a fost tampat in portafiltru. Cam atâta apă cât să umezeasca stratul superficial de la suprafața pucului.
Am incercat metoda, imi place curgerea, dar gusturile din ceașcă mi se par atenuate.

Reply
Care ar fi argumentatia pentru eventuale plusuri prin aceasta tehnica?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan

Reply
RDT se face pentru micsorarea electrizarii din rasnita, ce sens ar mai avea sa o faci cand pucul e deja format... :s Huh

Reply
Umezirea pucului la suprafata cu apa rece a plecat de la un amalgam de idei:
- exista tendinta spre preinfuzie blanda, la presiune si debit scazut
- am vazut undeva afirmatia ca un espresso ideal ar trebui sa fie aromat ca o cafea obtinuta prin metode brew
- s-au castigat campionate cu cesti si portafiltre racite
Ma gandeam mai ales cum am putea imprumuta ceva din tehnicile brew atunci cand preparam espresso. Sa facem de exemplu preinfuzia in portafiltrul detasat.
Ieri a aparut un utilizator pe forumul Kaffee Netz, povestind cum experimenteaza el de un an "preinfuzia la rece". 
El face ce v-am propus mai sus, acea umezire superficiala a pucului cu apa rece. Rezultatul din ceasca i se pare mai delicat si mai rotund, cu diminuarea riscului de channeling.
Cred ca avem si aici un camp larg de experimentare, de la umezire superficiala, la saturare totala. Cu apa rece, cu apa calda.
Poate ca da rezultate, poate ca nu.
Ca asa e in espresso, rezultatele bune se obtin din multe experimente ratate.

Reply
la rusi citisem mai demult de metoda asta, + ei folosesu si o bucata de filtru peste puc nu mai tin minte pentru ce efect. trebuie sa caut tema si sa recitesc pentru a'mi improspati memoria.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Da, cineva a pus un filtru de hartie de la Aeropress peste puc, sa nu-i strice suprafata.
Cu atomizorul nu vad nici un pericol.

Reply
E vorba de postarile lui gabisandu, el face "espresso" la aeropress si i-ar creste sufletul citind ce se povesteste aici :)

Reply
Cum lucreaza universul asta! :)
Pe Home-Barista a inceput tot ieri o discutie despre umezirea pucului cu apa calda din grup. Topicul propune numele "preinfuzie gravitationala".

Reply
A mai incercat cineva pe Decent Espresso umezirea pucului cu 1 gr si 2 gr apa, conform postarii de aici Spray your puck!. Efectul pozitiv ar fi reducerea riscului de channeling, asa cum se vorbea si mai sus pe acest topic. Nu se raporteaza diferente de gust. Video https://www.youtube.com/watch?v=nXrQ7T5YD94

Reply
Are cineva Decent Espresso ?  Confused Huh

Reply
In contextul topicului nostru nu conteaza prea mult espressorul. De fapt, espressoarele cu posibilitati reduse de profilare ar profita cel mai mult, daca umezirea pucului intr-adevar ar ajuta la reducerea channeling-ului.
Experimentul pe Decent Espresso este util pentru ca inregistreaza parametrii esentiali din extractie. Daca ne luam dupa ei, au observat o crestere a rezistentei pucului in extractie, daca a fost umezit in prealabil.

Reply
Eu am observat o scădere a rezistentei, în cazul preinfuziei la debit mic, care mi-a permis sa folosesc măcinaturi mai fine.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
(23-02-2017, 15:59)mirceat Wrote: Umezirea pucului la suprafata cu apa rece a plecat de la un amalgam de idei:
- exista tendinta spre preinfuzie blanda, la presiune si debit scazut
- am vazut undeva afirmatia ca un espresso ideal ar trebui sa fie aromat ca o cafea obtinuta prin metode brew
- s-au castigat campionate cu cesti si portafiltre racite
Ma gandeam mai ales cum am putea imprumuta ceva din tehnicile brew atunci cand preparam espresso. Sa facem de exemplu preinfuzia in portafiltrul detasat.
Ieri a aparut un utilizator pe forumul Kaffee Netz, povestind cum experimenteaza el de un an "preinfuzia la rece". 
El face ce v-am propus mai sus, acea umezire superficiala a pucului cu apa rece. Rezultatul din ceasca i se pare mai delicat si mai rotund, cu diminuarea riscului de channeling.
Cred ca avem si aici un camp larg de experimentare, de la umezire superficiala, la saturare totala. Cu apa rece, cu apa calda.
Poate ca da rezultate, poate ca nu.
Ca asa e in espresso, rezultatele bune se obtin din multe experimente ratate.

Nu esti departe de adevar, dar eu am testat in alt mod "recele la cafea". (mii de scuze si rog intelegere pt off topic! ) Din motive pe care majoritate dintre voi le intelegeti si poate chiar le aplicati:"free sugar" eu am scos zaharul definitiv din alimentatie(alaturi de tot ce inseamana gluten si carbohidrati-in procent foarte mare, vezi "alimentele care ucid creierul" de David Perlmutter) ) si l-am inlocuit cu indulcitorul din stevia (indice glicemic 0). Din pacate, pe termen lung stevia indulcitor nu cred ca este o solutie ok(in procesul de cristalizare se folosesc totusi substante chimice de sinteza(mi-a cam cazut moralul cand am citit ce "nevinovat" este), iar din toate studiile efectuate si date publicitatii, am gasit doar studiu pt. 0,34g, iar un pliculet are de cel putin 10 ori mai mult (4g). Neputand consuma cafeaua neandulcita totusi(glutenul de-a lungul timpului, bata-l vina) , am trecut pe miere de albine(singurul compromis, dar cu portia - cea mai mica lingurita si nu plina), fiind totusi naturala corpul altfel o asimileaza, aproape de 1 an de zile. Tinand cont ca mierea  pusa intr-un lichid fierbinte, sau cald peste 40°C isi pierde f.mult din calitati chiar nu este recomandata, ca sa reduc timpul de racire al cafelei (graba cu serviciul) am pus ceasca de cafea in frigider de seara, sau in congelator dimineata. Probabil este pt. prima oara cand cititi acest lucru, dar cu mana pe inima va confirm ca cea mai fina  aroma a unei cafele este scoasa in evidenta, gustul este extraordinar si va recomand din tot sufletul macar sa incercati. Tot ce este mai bun in boabele de cafea, dupa extractie adusa la temp in jurul a 40°C si indulcita cu putina miere, tot buchetul de arome este este scos in evidenta, este mirifica. Constatat pe propria-mi piele, fara glume, aproape ca un pansament pt stomac mierea in cafea. Cu un stomac destul de sensibil(chiar foarte, pana am inceput, ca mod de viata, hrana ketogenica- de probleme nasoale m-a salvat!! ) acum beau cam 2, uneori 3 espresso(double) pe zi. Nici nu as putea concepe viata fara cafea, elixirul nostru de zi cu zi!
ECM Classika PID, Honne Slim, VST, Motta, Bravo Tamper, Kinu M47

Reply
Ar trebui sa ne bucuram de off topicuri cu experiente de viata reusite. Are si componenta on topic povestea asta, motiveaza experimentele pe cai noi.

Reply
(05-12-2019, 18:53)coffecream dreams Wrote:
(23-02-2017, 15:59)mirceat Wrote:  am pus ceasca de cafea in frigider de seara, sau in congelator dimineata. Probabil este pt. prima oara cand cititi acest lucru, dar cu mana pe inima va confirm ca cea mai fina  aroma a unei cafele este scoasa in evidenta, gustul este extraordinar si va recomand din tot sufletul macar sa incercati. Tot ce este mai bun in boabele de cafea, dupa extractie adusa la temp in jurul a 40°C si indulcita cu putina miere, tot buchetul de arome este este scos in evidenta, este mirifica. 
de mult voiam sa incerc, acum m-am hotarat :), mai putin partea cu mierea ;)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)