• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Umezirea pucului "la rece", inainte de extractie

#1
Vrea sa incerce cineva RDT după măcinare? Câteva pufuri de apa rece pe puc, după ce a fost tampat in portafiltru. Cam atâta apă cât să umezeasca stratul superficial de la suprafața pucului.
Am incercat metoda, imi place curgerea, dar gusturile din ceașcă mi se par atenuate.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, tamper 58,5mm
 
Reply
#2
Care ar fi argumentatia pentru eventuale plusuri prin aceasta tehnica?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
RDT se face pentru micsorarea electrizarii din rasnita, ce sens ar mai avea sa o faci cand pucul e deja format... Confused Huh
 
Reply
#4
Umezirea pucului la suprafata cu apa rece a plecat de la un amalgam de idei:
- exista tendinta spre preinfuzie blanda, la presiune si debit scazut
- am vazut undeva afirmatia ca un espresso ideal ar trebui sa fie aromat ca o cafea obtinuta prin metode brew
- s-au castigat campionate cu cesti si portafiltre racite
Ma gandeam mai ales cum am putea imprumuta ceva din tehnicile brew atunci cand preparam espresso. Sa facem de exemplu preinfuzia in portafiltrul detasat.
Ieri a aparut un utilizator pe forumul Kaffee Netz, povestind cum experimenteaza el de un an "preinfuzia la rece". 
El face ce v-am propus mai sus, acea umezire superficiala a pucului cu apa rece. Rezultatul din ceasca i se pare mai delicat si mai rotund, cu diminuarea riscului de channeling.
Cred ca avem si aici un camp larg de experimentare, de la umezire superficiala, la saturare totala. Cu apa rece, cu apa calda.
Poate ca da rezultate, poate ca nu.
Ca asa e in espresso, rezultatele bune se obtin din multe experimente ratate.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, tamper 58,5mm
 
Reply
#5
la rusi citisem mai demult de metoda asta, + ei folosesu si o bucata de filtru peste puc nu mai tin minte pentru ce efect. trebuie sa caut tema si sa recitesc pentru a'mi improspati memoria.
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#6
Da, cineva a pus un filtru de hartie de la Aeropress peste puc, sa nu-i strice suprafata.
Cu atomizorul nu vad nici un pericol.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, tamper 58,5mm
 
Reply
#7
E vorba de postarile lui gabisandu, el face "espresso" la aeropress si i-ar creste sufletul citind ce se povesteste aici Smile
 
Reply
#8
Cum lucreaza universul asta! Smile
Pe Home-Barista a inceput tot ieri o discutie despre umezirea pucului cu apa calda din grup. Topicul propune numele "preinfuzie gravitationala".
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, tamper 58,5mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)