• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


The Barista Hustle - blog educational barista

#1
un sit cu valente educationale pentru barista:
http://baristahustle.com/

still fluent, nepretentios, facand din subtilitatile extractiei cafelei, ceva destul de clar si simplu;
in plus - si mie asta mi-a placut - multe comentarii ale cititorilor, unele chiar remarcabile;

fara indoiala un merit al lui Matthew Perger - nerealizat in campion WBC 2013, dar foarte activ in diseminarea propriilor idei, multe foarte potrivite pentru a sta la baza unor metode inedite de extractie cafea, in orice caz, altceva decat espresso; IMO;

si probabil o completare la materialul in 3 parti, despre rasnita suprema, Mahlkonig EK43 Smile,  facut impreuna cu Ben Kaminsky, pe premizele Mahlkonig...intru demonstrarea inferioritatii tuturor marilor titani conici, in special popularul printre profesionisti, Mazzer Robur:
http://mattperger.com/The-EK43-Part-One
http://mattperger.com/The-EK43-Part-Two
http://mattperger.com/The-EK43-Part-Three

pentru cei carora TGP (Titan Grinder Project), in home-barista, li se pare deja prea vechi - si asa este, inceput in 2007 - materialul lui Mat Perger le prilejuieste o aceeasi intalnire cu teoriile, reloaded, despre rasnirea bimodala si extractia cafelei, dar cu concluzii diferite; intru confirmarea a ce-am mai invocat si eu, despre lucrurile controversate: daca e ceva acceptat ca adevarat, atunci si contrariul lui e la fel de adevarat Smile

am rezerve in a apropia un mediu de cultivare a unei singure personalitati, pentru ca oricat de buna ar fi in lumea ei - exista deci o faza profitabila educational - va termina intr-o forma sau alta de evanghelizare a propriilor adevaruri; 

si de aceea prefer forumul, blogului...
dar nu am postat cele de mai sus ca link-uri spre teorii controversate, ci tocmai pentru ca le recunosc, in hatisul de subiecte cu concluzie impusa, marea lor valoare informationala;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#2
Matt Perger face un serviciu remarcabil comunitatii de entuziasti espresso, prin faptul ca strange la un loc si explica probleme mai subtile, dar si cele elementare in domeniu;

desi cu unele interpretari sau limitari discutabile, blogul lui este deci un loc unde ai ce invata;

daca lasam asta la o parte si din respect pentru atatea alte personalitati cu contributii fundamentale teoretice si practice in domeniu, trebuie sa mentionez propria-mi opinie defavorabila:

nu ma deranjeaza extremismul sau, nevoia sa continua de originalitate, dar gasesc unfair sa prezinti totul ca rezultat al propriului experiment, cand, in imensa majoritate a cazurilor, e vorba de carari deja incercate de altii, sau de drumuri paralele care duc in aceeasi directie cu calea principala!

citeam recent in barista hustle, un material despre necesitatea de a asigura solubilitati egale (deci extractii egale) componentelor unui blend (To Blend or Not to Blend );
cum e posibil sa prezinti lucrurile ca rezultat al unei descoperiri personale:

I’m about to throw out a very personal opinion that many won’t agree with.
If a roaster isn’t fastidiously matching the solubility of every component in a blend it will never taste great...

si sa scrii asta intr-un blog, in 15 apr a.c., cand Ben Kaminsky facea o prezentare (Espresso: Why you hate it, how to fix it.) publicata pe youtube in nov. 2013, in care, printre altele, insista pe SOLUBILITY PAIRING (10306) si pe "Matching solubility across your entire menu" etc. !
plus, tot ce s-a mai scris si comentat intre timp...

I think Matt has done a lot for coffee and he has a lot of good stuff to say, but I also think he tends to take certain concepts, change the wording around and put a ribbon on it as if it was his own novel idea. Then people jump on the bandwagon like he's coffee messiah.  (http://www.home-barista.com/tips/brew-ti...35372.html)
(sublinierea mea)
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#3
Sunt de acord, zice de multe ori unele chestii cel putin la granita "imprumutului" de idei. Le formuleaza in asa fel incat nu poate fi acuzat pe fata. De exemplu, ce zice legat de solubilitate "I’m about to throw out a very personal opinion that many won’t agree with" , daca interpretezi literal nu reiese neaparat ca e ceva ce a descoperit el personal. Dar intr-un fel o sugereaza. Sincer, nu cred ca o face in mod intentionat, mai degraba cred ca se auto-convinge de anumite chestii pe care le afirma.
Pe de alta parte nu e exclus nici sa fi ajuns independent la aceeasi concluzie cu Kaminsky. E greu de spun in situatii de genul asta.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)