• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Siphon Brewer

#1
Dragii mei, iata ca, deschid un nou subiect legat de experimente facute in ultima vreme.

Nu, nu e vorba de espresso ci de... "un fel de" cafea la filtru.

Metoda sifonarii Smile este unica datorita faptului ca este o combinatie intre imersia totala a cafelei in apa, filtru, presiune. Deci, are avantajul imersiei de scurta durata si avantajul filtrarii. Este o metoda unpic cam ciudata dar cand e gata treaba ofera satisfactia unei cafele curate cu gust deosebit.

Pentru ca nu prea imi place sa scriu o sa pun aici cateva fotografii facute pe parcursul procesului.
Trebuie sa precizez ca experimentul a fost facut cu sticlarie de laborator. Nu incercati sa incalziti orice borcan sau pahar pe flacara sau plita electrica. Exista echipament special dedicat pentru aceasta metoda(cautati pe google dupa "siphon coffee maker").
Sper sa dezvoltam subiectul impreuna mai ales ca si internetul e plin de informatii vis a vis de metoda asta.

P.S. Liviu, nu am stiut unde sa deschid subiectul asta...poate ar trebui sa avem inca un thread si cu alte tehnici de preparare a cafelei, nu numai espresso.


Attached Files Thumbnail(s)
                   
 
Reply
#2
Genial ... !
Cat a costat toata distractia?
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#3
Nu prea imi place sa dau bani pe ce pot sa fac singur (a nu se intelege ca am suflat eu sticlaria) Smile
Mai am de lucru la instalatie...
Oricum, pot sa afirm ca e cea mai buna cafea "lunga" bauta vreodata de mine Wink
Iar, ca si executie este de efect maxim(nu, nu o sa filmez) Smile

Pentru cei cu simt tehnic recomand ceva mai simplu de realizat(cu toate ca ce are el acolo e cu bug-uri):
http://www.youtube.com/watch?v=v84uSQQdQeU

Ca si sfaturi de realizare:
Borcanul care e pe foc se numeste "pahar Erlenmeyer"(cativa zeci de lei la orice magazin de tehnica medicala). Trebuie sa aibe un dop de cauciuc care sa nu lase aburii sa iasa afara si care sa stea fix pe teava.
Borcanul in care e cafeaua(cel din dreapta), poate fi un berzelius sau orice cana mai rezistenta.
Iar pentru filtru, recomand un pliculet din-ala piramidal de la ceaiuri prins pe teava cu o garnitura de cauciuc.

Pentru cei care vor ceva gata facut si mai multe detalii:
http://coffeegeek.com/guides/siphoncoffee
http://www.youtube.com/watch?v=DWduH2DJ7Ms
 
Reply
#4
hocus pocus preparatus... Smile

simpatica instalatia.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#5
iep...multzam fain! Wink
 
Reply
#6
E cam stravezie...nu iese prea slaba ?
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#7
Nu stiu daca sa iti raspund simplu cu "nu" sau sa spun ca gusturile se educa...
Ai uitat cum era espresso-ul care-l beai acum cativa ani ?
Pe de alta parte, chestiea de gusturi e cat se poate de relativa.
Imi place mai mult ca la presso sau decat la aeropresso.
Drept e ca e si mai spectaculoasa...
Wink
 
Reply
#8
@hateganul - am modificat cu aceasta ocazie chiar numele ariei, in "Tehnici preparare cafea" ca sa fie totul mai cuprinzator.

O curiozitate - dopul acela de cauciuc nu are sanse sa se incinga si sa dea diverse arome..cauciucate?

Daca nu ma insel, Siphon Brewer ar fi echivalentul lui Vacuum Pot?

Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Dopul se poate face si din pluta. Wink
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#10
(07-02-2013, 12:05)Lyvyoo Wrote: @hateganul - am modificat cu aceasta ocazie chiar numele ariei, in "Tehnici preparare cafea" ca sa fie totul mai cuprinzator.
Multumesc frumos, e mai bine asa.

(07-02-2013, 12:05)Lyvyoo Wrote: O curiozitate - dopul acela de cauciuc nu are sanse sa se incinga si sa dea diverse arome..cauciucate?
Hehe...pai traim inconjurati de cauciuc si plastic. Nu ne spalam pe mana dupa fiecare utilizare a pixului si sa nu uitam cate picaturi am luat cand eram mici cu celebra pipeta sau cate damigene cu dop de cauciuc infect am golit. Sa nu o dam in extreme ca ajungem sa ne spalam pe nari dupa fiecare respiratie Smile Nu, eu nu am simtit vre-un gust sau miros dubios.
Acu', ca sa dau si un raspuns mai tehnic... dopul ala poate fi si din pluta.
Dar, esenta de baza e ca trebuie sa nu scape nimic p-acolo si aici, cel de cauciuc sta excelent in top.

(07-02-2013, 12:05)Lyvyoo Wrote: Daca nu ma insel, Siphon Brewer ar fi echivalentul lui Vacuum Pot?
E aceasi Marie ca alta palarie.
Fenomenul e urmatorul:
In urma fierberii apei intr-un recipient inchis se creeaza presiune. Aceasta persiune face ca apa sa se ridice pe teava si sa imerseze cafeaua. Odata cu terminarea apei din recipientul incalzit, corelata cu racirea vasului, presiunea scade si deci cafeaua v-a fi "trasa" in recipientul care initial continea apa curata. Zatul ramane sus datorita filtrului iar jos avem o cafea curata si aromata.
Voilà!

(07-02-2013, 12:41)Papa Jacques Wrote: Dopul se poate face si din pluta. Wink

mi-a luat-o inainte ... Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)