• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Sfatul vostru - espressor sau aeropress

#1
Salut, de cateva zile tot citesc cum sta treaba cu cafeaua asta... si ma uimesc la cat de necunoscator eram/sunt.

Am acasa un dolce gusto ( nu mai e nevoie sa spuneti , cunosc parerea voastra Smile ), am baut la un prieten acu o sapt un espresso din cafea macinata din comert (iacobs parca) la un electrolux cremiso(cv de genul)... care mi-a placut mai mult fata de dolce gusto de care sincer m-am cam sictirit.

Hotarat am zis ca vreau sa imi iau si eu un espressor..si uite asa am ajuns pe blogul espressoman... si am citit, si am citit si m-am uitat la filmulete si am citit mai mult .. si mi-am schimbat total parerea fata de tot ce stiam eu ca inseamna cafea.( co ocazia asta vreau sa ii multumesc lui Liviu pt. toate informatiile de pe blog ... ai mai trezit un "comunist in ale cafelelor" la realitate)

Neavand un buget mare... ma gandeam sa ma intind financiar cu chiu cu vai sa cumpar un gaggia classic + un porlex mini ... asta fiind un best buy pt. mine... alte variante nu vad.

Usor usor am inceput sa citesc mai departe .. am trecut de faza cu boabe proaspete , macinate inainte de preparare, tamping, apa "bucovina", cani motta...etc etc... in teorie am invatat totul Smile .. si sincer ma pasioneaza ft mult ideea de trial and error (mai ales cu un portafiltru fara fund)

Totusi pt mine investitia este mare... si am inceput sa citesc despre celelalte metode de brew hario v60/ aeropress etc.

Ma bate gandul sa renunt la gaggia si sa incep cu un prolex + aeropress.

Din ce am mai citit pe internet shotul de espresso se bea repede inainte sa se disipe crema (care are efect de scut al aromelor), eu sincer ma lungesc la cafea.. o beau intr-o ora/ore sorb cate putin la tigare , drept urmare chiar si la esspreso, probabil as face mai mult machiatto/cappucino ... stiu ca e o blasfemie pt voi ..dar eu mai pun si lapte in cafea , cu zaharu am inceput sa mai scad..insa la ce porcarii amare am baut pana acum era necesar.

Acum sfatul vostru:

Cat de diferita e aroma/textura intre un espresso si un aeropress?,
Imi place cafeaua cu o textura mai cremoasa .. pot scoate la aeropress asa ceva? sau la un pour-over v60 sau alte variante de brew?
Unde ma pot duce sa testez ambele variante? Adica la o prajitorie ceva ... sa imi ofere acelasi tip de boabe facute espresso/aeropresate/capucino si sa imi fac o impresie inainte de achizitionare.

Ce alte sfaturi mai puteti sa imi oferiti?
Multumesc.
 
Reply
#2
Espresso si aeropress sunt doua lucruri total diferite. N-au nici o legatura una cu cealalta.

Aeropress-ul iti scoate o cafea "condensata" peste care mai pui apa fierbinte dupa ce o prepari (asa spune manualul). E o metoda foarte rapida si foarte practica de preparare a cafelei. In 20 de secunde ai cafeaua gata. O particularitate ar fi aceea ca "netezeste" defectele unei cafele de proasta calitate (cum sunt cele din supermarket). Merge de minune la birou, la pescuit sau in pustietati.

Daca vrei sa te intinzi la o cana de 300-350 ml, recomandarea mea este sa alegi un V60 si cafea proaspat prajita (ideal pentru brew). La V60, cafeaua ar trebui sa iasa limpede, fara sedimente, clara, transparenta, usoara si sa fie suficient de acida dar sa-i lipseasca amareala.

Ca variante de testare (espresso vs. V60 vs. aeropress), poti incerca la Coftale sau la Origo.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#3
Multumesc papa Jacques, o sa fac un test inainte de achizitionare
 
Reply
#4
Ceva detalii suplimentare (ca utilizator):
- Aeropress scoate o nuanta catifelata la cafea. Si intr-adevar e clara, fara zat. Merge cu frisca/lapte/etc. Util si la prajituri, unde ai nevoie de o cafea mai concentrata (Tiramisu de pilda)
- preferabila este o cafea prajita mai light (si proaspat prajita, evident); mie cele din comert nu-mi plac (iese in evidenta partea amara, arsa...)
Pentru Aeropress ti-ar prinde bine si un termometru, cel putin pentru inceput pana te familiarizezi cu niste repere.
Testele sunt recomandate, ca de obicei. Investitia este mai mica, dar trebuie sa se potriveasca cu ce vrei sa bei.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
M-am decis, am fost la Coftale si am testat aeropress/v60/espresso ... pareri:

aeropress + v60 = cafea apoasa si fara tarie, nu ma incanta ideea
espresso = cafea mai tare + lapte = love
asa ca m-am decis sa cumpar un gaggia classic si un porlex tall

referitor la cafea, am degustat sortimentul Columbia de la Papa Jacques ... prajit cu 2 zile inainte, am fost avertizat ca pt espresso e bine sa astept 5 zile de la prajire ca se se aseze gustul, pt mine a avut un gust prea acid/acrisor .... ce sortimente as putea sa incerc cu un gust mai tare/prajit/dulce ? p.s. cand ma refer la tare ma refer la faptul ca daca torn lapte peste sa se simta gustul de cafea mai puternic (ca asa simplu era foarte tare )
 
Reply
#6
(30-04-2014, 16:00)NkGeorge Wrote: ......, pt mine a avut un gust prea acid/acrisor .... ce sortimente as putea sa incerc cu un gust mai tare/prajit/dulce ? p.s. cand ma refer la tare ma refer la faptul ca daca torn lapte peste sa se simta gustul de cafea mai puternic (ca asa simplu era foarte tare )

Taria unei cafele este data de suma aromelor pe care cafeaua macinata le dezvolta in ceasca in urma prepararii .
O cafea tare este o cafea puternic aromata si , ea , nu se obtine folosind o cantitate mai mare de macinatura ci folosind o metoda de preparare adecvata .
La un espresso , de exemplu , aciditatea ridicata poate fi controlata micsorand gradul de macinare si crescand temperatura de extractie . Asta impune o rasnita potrivita si un espressor care sa permita reglaje de temperatura a apei folosita la extractie .
La ibric va fi nevoie de o cafea mai prajita , fin macinata mai lung infuzata si nu fiarta ( preparare in genul cafelei turcesti )
O cafea tare se obtine din cafea de calitate , proaspat prajita , proaspat macinata si preparata corect .
La o astfel de cafea nu trebuie sa se simta gust amar , acru sau de cenusa ci nuante de ciocolata , nuci , alune , lime , greph , mere , afine , iasomie , condimente etc ....
Cand am insirat aceste elemente nu inseamna ca atunci cand bem cafeaua , in gura
vom simti gusturile asimilate acestora ci vom simti nuante care ne vor trimite in directiile respective .

Daca in urma consumarii boabelor de Columbia de la Papajaques , acestea ti-au oferit o bautura prea acida inseamna ca trebuie umblat la modul de preparare .
Aromele unui soi de cafea nu se lasa usor descoperite , motiv pentru care metodele de preparare trebuiesc bine cunoscute si stapanite . Nu orice mod de a prepara o cafea ne va evidentia intreaga paleta de gusturi .
Espresso este bautura care ofera cel mai larg spectru de arome cu conditia respectarii unor minime cerinte de dotare , indemanare si , obligatoriu , cafea proaspata .

Am facut toata aceasta deviere tocmai pentru a-ti arata ca nu este suficient sa intrebi ce cafea ti se poate recomanda , astfel incit sa poti bea o ceasca cu lichid mai dulce , mai , floral , mai fructat sau mai ciocolatiu si fara a fi amara , acra sau cu gust ars , de carbune . Ar trebui sa ne spui cum prepari cafeaua si atunci , cu siguranta , vei primi raspunsuri pe acest forum .
Nu cred ca aici iti va spune cineva cumpara cafeua x sau y caci vei obtine rezultatul a sau b . Va trebui sa descoperi singur ce cafele sa cumperi , ce metoda de preparare sa folosesi pentru a obtine gusturile care iti plac .
Aici vei primi raspunsuri in functie de experienta fiecaruia dintre noi in legatura cu modul in caret abordam prepararea cafelei .
Avem , insa , gusturi diferite , percepem diferit intensitatea aromelor si de aici se poate intampla ca ceea ce ii place cuiva sa nu fie pe placul altcuiva !

Perseverenta si poti avea propriile experiente senzoriale minunate !

Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Multumesc Radu pt. aceasta explicatie , cafeaua nu am facuto eu, ci am degustato la Coftale, drept urmare nu pot sa ma "joc" cu ea (macinaturi etc) , insa am priceput ideea pe care ai vrut sa o transmiti, luni cand imi vine espressorul si rasnita ma voi apuca de teste Smile
O sa revin atunci cu intrebari, in functie de rezultatele pe care o sa le am.

Dar totusi ceva de inceput... Vreau sa ma duc sa cumpar boabe proaspat prajite de la un magazin de specialitate, insa deoarece sunt atat de multe sortimente nu stiu cu care sa incep... Exista un sortiment indragit de mai multi dintre voi , ceva cu arome de ciocolata...

p.s. columbia luata la pachet (coftalle - v60) dupa cateva ore cand s-a mai racit parca se simteau arome de nuci, insa tot acida mi se parea, as vrea ceva cu arome de ciocolata, care ar fi sortimentul ?
 
Reply
#8
(30-04-2014, 17:38)NkGeorge Wrote: ......, as vrea ceva cu arome de ciocolata, care ar fi sortimentul ?

In lista mea de origini , care imi plac si la care este notat " gust de coicolata " ( fie ea mai dulce sau mai amaruie ) am urmatoarele origini :
- ethiopia
- guatemala
- costa rica tarazu
- tanzania
- java
- brazilia
- Malawi
Vor fi colegi de forum care vor vedea lista si se vor mira !
Da , modul in care prajesc , granulatia la care rasnesc , cantitatea pe care o folosesc si temperaturile la care fac extractiile au ca rezultanta in ceasca o cafea si cu aroma de ciocolata .
La obtinerea acestor rezultate ma ajuta mult rasnita si espressorul .
Fara o uniformitate ridicata a macinaturii si fara o stabilitate maxima a temperaturii de extractie aceste rezultate ar fi foarte greu de obtinut , daca nu chiar imposibil .
Cu Lelit PL41TEM nu obtin aceleasi rezultate , chiar daca face o cafea foarte buna ( insa saraca in arome datorita fluctuatiei mari de temperatura pe timpul extractiei ) .
La fel , nici cu Expobar si cu Vario nu am avut satisfactia maxima a gustului .
Dupa experienta BSOC si upgrade la rasnita K30 am devenit multumit , pe deplin , de rezultatul din ceasca . Cu aceasta rasnita am realizat ca aciditatea are gust si arome si nu este acreala .

De aceea , iti repet ca , trebuie sa treci prin propriile experiente pentu a vedea care este un maxim pe care il poti obtine din dotarea pe care o ai sau o vei avea .

Ca sa mai scapi de aciditate , care in lipsa aromelor aduce a acreala , poti incerca origini cu un grad mai mare de prajire , spre full city dar max full city+ ( prajitorii de la care cumperi vor sti ce sa-ti ofere ) .

Succes !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Mi-am cumparat astazi un Lelit PL 41 EM, chiar am si primit vreo 30g de boabe de la vanzator.... din pacate rasnita mea porlex tall nu a fost pe stoc sapt asta, sper vineri(poate o minune) daca nu sapt viit sa fie pe stoc.

Normal ca nu am rabdare si trebuia sa experimentez.... am trecut pe la maicamea si i-am imprumutat rasnita delonghi (daia de 80-100 lei cu palete de metal) si cateva boabe julius meihl (ea isi face la ibric).... am ajuns acasa am macinat ...am bagat primul puc ..presiune 4-6 , a curs o ciorba (din boabele bune) , am zis ca nu are rost sa mai stric cafeaua buna si sa incep sa experimentez pe julius ( mai ales ca sunt constient ca rasnita nu ma ajuta absolut deloc) , a 2 a extractie presiune 10-8 timp bun 26 sec...cand am desfacut portafiltrul pucul era lipit pe partea de sus si jumatate din puc a picat in intr-un pahar Sad, la a 3 a extractie cu sita de 7g ciorba + puc lipit de tavan, a 4 a extractie ciorba.

Nu mai am rabdare.... imi trebuie neaparat rasnita porlex Smile)..... si o cana...am experimentat si cu laptele , am reusit sa fac o spuma pe deasupra si atat ( intr-un pahar mai mare).

Nu are rost sa pun intrebari de ce aia si aia pana nu reusesc sa cumpar rasnita.
Din ce am citit ... macinarea nu este uniforma... se formeaza "tunele" in puc si gata si presiune si extractie si tot.


Inca ceva... imi ramaneau bucatele de cafea pe tamper...fiind nevoit sa mai tampez odata sa egalez suprafata... tot de la macinarea inconsistenta presupun. Ce trist e sa ai jucaria si sa nu poti sa te joci cu ea Smile).
 
Reply
#10
Mi-am cumparat porlex tall, si niste boabe unele praspat prajite si altele "de joaca" de la caffea.ro, in prima zi am reusit sa scot vreo 5 cafele/zeama sau sa nu iasa nimic... a 2 a zi a inceput sa fie ce trebuie , ( la cafeaua de joaca mi se tot lipeste pucul de dus... nu stiu de ce ..cu celelalte boabe nu am problema asta)
acum am setat porlexu pt cafeaua buna si iese de minune in 25 sec la presiune 9-10, spre uimirea mea reusesc cam 4 din 5 tentative sa fac si crema ... am incercat si niste latte art (pana acum am reusit sa fac cercuri si o inimioara stramba .. tre sa mai lucrez la partea finala)

urmeaza sa testez alte sortimente de boabe, cu toate ca astea mi se par bune ( sortimentul Rwanda buorbon origin)
 
Reply
#11
(30-04-2014, 23:42)NkGeorge Wrote: Mi-am cumparat astazi un Lelit PL 41 EM, chiar am si primit vreo 30g de boabe de la vanzator.... din pacate rasnita mea porlex tall nu a fost pe stoc sapt asta, sper vineri(poate o minune) daca nu sapt viit sa fie pe stoc.
--------------
urmeaza sa testez alte sortimente de boabe, cu toate ca astea mi se par bune ( sortimentul Rwanda buorbon origin)

Boabe proaspat prajite?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
(05-05-2014, 18:09)Lyvyoo Wrote:
(30-04-2014, 23:42)NkGeorge Wrote: Mi-am cumparat astazi un Lelit PL 41 EM, chiar am si primit vreo 30g de boabe de la vanzator.... din pacate rasnita mea porlex tall nu a fost pe stoc sapt asta, sper vineri(poate o minune) daca nu sapt viit sa fie pe stoc.
--------------
urmeaza sa testez alte sortimente de boabe, cu toate ca astea mi se par bune ( sortimentul Rwanda buorbon origin)

Boabe proaspat prajite?

da, au spus ca abia au primit saptamana asta (trecuta) cafeaua si ca vine proaspat prajita in magazin (ca se vinde mai greu si trece timpul e partea a 2 a ) ...daca ma uit la termenul de valabilitate expira la 07.04.2016 ... deci presupun eu ca a fost prajita/impachetata la 07.04.2014 + transport + altele sa zic ca a ajuns in magazin sapt trecuta.

Oricum urmatorul batch o sa il iau de la sarkis sau delicatese ... asta am cumparat-o odata cu porlexu si ploua afara de rupea pamantu', nu mai aveam chef sa ma plimb prin Bucuresti, eram grabit sa ajung acasa sa testez Smile.
 
Reply
#13
Apropo de extractiile mai slabe reusite pana acum, eu nu am inteles de la cine erau boabele primite cadou cu espressorul (prajitor sau brand) si de la ce brand sau prajitor e Rwanda?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
(05-05-2014, 18:39)Lyvyoo Wrote: Apropo de extractiile mai slabe reusite pana acum, eu nu am inteles de la cine erau boabele primite cadou cu espressorul (prajitor sau brand) si de la ce brand sau prajitor e Rwanda?


Boabele primite cadou, erau de la cristian88 (user pe forum), erau boabe proaspat prajite cumparate de la (imi scapa numele ..au niste pungi de hartie culoarea cartonului) si parca erau sortiment de origine brazilia(scuze chiar am uitat) pe care le-am stricat eu pt. ca le-am macinat cu delonghi.

Sortimentul Rwanda e cumparat de la caffea.ro magazinele The coffe shop ( le-am cumparat cand am cumparat rasnita porlex, nu e brand, sunt niste pungi negre pe care sunt scrise doar sorimentele), si mi s-a spus ca au fost aduse in magazin saptamana trecuta, si ca sunt proaspat prajite.
 
Reply
#15
Acum am inteles. Boabele de la cristian88 erau probabil proaspat prajite, dar din 30g nu aveai cum sa reglezi rasnita, mai ales ca incepator.
Boabele de la Caffea.ro nu sunt proaspat prajite si nu le-as recomanda, mai ales la inceput cand cauti cat mai repede rezultate certe in ceasca. Sunt de origine, dar nu proaspat prajite. In schimb, pe aparatura, oamenii stau foarte bine si ne ofera discount-uri la mai tot ce aduc si consideram noi ca sunt lucruri ok. Cafea incearca sa cumperi doar de la prajitorii, ai de unde alege - http://www.espressoman.ro/de-unde-cumpar...t-prajita/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
@lyvyoo, da stiu... dar cum am spus ploua foarte tare tare afara si eram deja acolo ... cum o termin dau o fuga pe la sharkis ( oricum consum ca disperatu din ea Smile) ) dar inca dorm bine
[align=left]Lelit PL41TEM , Lelit PL43MMI[/align]
 
Reply
#17
Rechinul shark is... Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
Exista undeva explicat cu ce este superior un espressor din cele recomandate de obicei aici ( adica alea scumpe Big Grin ) fata de unul din acesta din clasa sub 100 Euro ?

Principial par la fel, 15 bar e peste tot...  Huh
Ai zis ca e plasticaraie... adica nu e numai carcasa plastic, ci si interiorul, partea de boiler si presiune ?!!! Confused

De acord cu Aeropress Big Grin
 
Reply
#19
(30-09-2015, 08:55)RaduCarutasu Wrote: ... deoarece au realizat ca nu pot scoate din acestea o bautura decenta .
...
Dupa ce au facut trecerea de la mașinăriile ieftine din plastic ( sotia mea avea asa ceva ) au ajuns la concluzia ca nicaieri nu se mai poate bea o cafea mai buna ca cea preparata acasa si asta folosind un expresor si o rasnita decente alaturi de cafea proaspat prajita .
...

Si din nou... de ce ? cum se explica, nu e acelasi principiu ?
 
Reply
#20
(30-09-2015, 09:04)renatoa Wrote:
(30-09-2015, 08:55)RaduCarutasu Wrote: ... deoarece au realizat ca nu pot scoate din acestea o bautura decenta .
...
Dupa ce au facut trecerea de la mașinăriile ieftine din plastic ( sotia mea avea asa ceva ) au ajuns la concluzia ca nicaieri nu se mai poate bea o cafea mai buna ca cea preparata acasa si asta folosind un expresor si o rasnita decente alaturi de cafea proaspat prajita .
...

Si din nou... de ce ? cum se explica, nu e acelasi principiu ?

Ca sa reformulez intrebarea ta :
Cum se explica faptul ca o masina ieftina , din plastic nu poate furniza o bautura decenta , pe cand un expresor si o rasnita decente , alaturi de cafea proaspata pot ? 
Este corect ? 

Daca da , raspunsul este foarte simplu . 
Este suficient sa stim de ce este nevoie pentru a avea o extractie corecta si in ce masura aparatele din plastic pot sau nu sa îndeplinească aceste conditii .
In primul rand avem nevoie de o stabilitate termica cat mai buna pe toata durata extractiei .

Daca un Lelit PL41 TEM are o cadere de temperatura de 7-10 gc in cca 25-30 de secunde cat ar fi aceasta la un aparat din plastic ? 
La aparatele din plastic cele mai frecvente intrebari sunt de genul : 
- ce sa fac astfel incat cafeaua mea sa nu mai iasa acra ?
- ce sa fac astfel incat sa obtin crema pe care o vad in clipurile de pe youtube ? 
Sau:
- Cum sa procedez la frotare ca paratul meu nu scoate crema din lapte ci doar niste clabuci ? 
- De ce laptele incepe sa fiarbă si nu am crema ? 
Sau : 
-De ce aparatul meu sfârâie , bârâie, curge samd ? 

Raspunsul unul singur . 
Plasticul nu este metal . Acesta nu asigura stabilitate termica , nici fiabilitate si nici posibilitatile de a aborda solutiile tehnice constructive necesare unui expresor care sa elimine neajunsurile enumerate mai sus , ca fiind probleme ce nu pot fi depășite in cazul mașinilor din plastic .

Degeaba punem la un automobil cu un design spectaculos un claxon zgomotos dar il lipsim de un motor puternic care sa asigure propulsia  . Acesta isi va face simtita prezenta dar va dezamagi prin performante .
Asa si la masinile de cafea .
Degeaba realizam forme spectaculoase , cu lumini si etichete , daca nu sunt create si conditiile tehnice necesare pentru realizarea parametrilor care se cer pentru  o extractie corecta  . 

Parerea mea !  Tongue
 
Reply
#21
(30-09-2015, 08:38)renatoa Wrote: Exista undeva explicat cu ce este superior un espressor din cele recomandate de obicei aici...
Principial par la fel, 15 bar e peste tot...  Huh

sigur, forumul e plin si de explicatii, dar gasirea lor ca si acceptarea/ dezbaterea lor ar trebui sa revina celui ce doreste niste raspunsuri, ca baza pentru un topic;
adica, sunt intrebari de baza, elementare, la care merita, din respect pentru colegii de forum, sa cauti raspunsul singur - sa umbli putin cu search macar in acest forum, unde, repet, sunt foarte multe explicatii;

cum vad eu asta: pana la urma nedumerirea, chiar dezordinea, e in... propria ograda; nu poti pretinde nimanui sa vina, sa-ti faca ordine acolo; incerci sa aranjezi putin, de inceput, cu forte proprii, apoi iti inviti colegii sa te ajute!

prin alte forumuri cu acelasi profil, se mai aminteste din cand in cand noilor veniti si nu numai, ca intrebarile pe care le pun colegilor de forum ar trebui sa fie din cele care nu-si gasesc raspuns imediat sau usor, pe google!

pentru ca da, netul e plin de informatii cu privire la ce e espresso si cum se face etc.

eu, cel putin, sunt in acest forum pentru a impartasi o pasiune comuna; dar nu ma simt catusi de putin obligat sau capabil, sa fac prozelitism; si n-am identificat la nici unul din colegi prea multa ravna de evanghelist espresso Smile
am convingerea ca in mediul saturat de informatii in care traim, fiecare din cei ce se simt atrasi de espresso, mai ales de prepararea lui acasa, pot face cu forte proprii o algere educata;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#22
Scoatem rasnita si cafeau din ecuatie, ca sunt indeplinite.

Asa cum a spus Liviu  "Aeropress... tot plasticarie..." oups... parca de Aeropress numai de bine ? Smile
Deci, poate curge ceva bun din plastic... hmmm...  Huh

Si as zice ca plasticul asigura o stabilitate termica mai buna ca metalul...
Am verificat acum, daca torn aceasi cantitate de apa din kettle in aeropress, am 92 grade, intr-o cana de portelan am sub 90, intr-un ibric de inox ajunge la 85 grade, era de asteptat, simtim asta si la mana daca incercam sa le apucam... care pierde mai multa caldura.

Trebuie sa fie altele motivele... Huh

Si daca sunt explicate undeva, un search nu gaseste asta.
Daca le aveti chiar asa la indemana, mai puneti odata si aici, ca nu doare mouse-ul.
 
Reply
#23
(30-09-2015, 14:06)renatoa Wrote: Scoatem rasnita si cafeau din ecuatie, ca sunt indeplinite.

Asa cum a spus Liviu mai sus "Aeropress... tot plasticarie..." oups... parca de Aeropress numai de bine ? Smile
Deci, poate curge ceva bun din plastic... hmmm...  Huh

Si as zice ca plasticul asigura o stabilitate termica mai buna ca metalul...
Am verificat acum, daca torn aceasi cantitate de apa din kettle in aeropress, am 92 grade, intr-o cana de portelan am sub 90, intr-un ibric de inox ajunge la 85 grade, era de asteptat, simtim asta si la mana daca incercam sa le apucam... care pierde mai multa caldura.

Trebuie sa fie altele motivele... Huh

In opinia mea am inceput sa cam amestecam lucrurile .
Sa fie asta doar din dorinta de a despica firul in patru  sau doar pentru a ne preface ca nu intelegem niste lucruri ? 

Ce legatura are un aeropress cu un expresor ? 
Ce legatura are ibricul cu aeropress-ul ?  Sau un Bialetti cu un handpresso etc, etc...

Faptul ca punem cafea macinata intr-o seringa , sau intr-o pompa si-i împingem pistonului cu mana este suficient sa apreciem ca am preparat un espresso ?
Daca avem cateva elemente in comun inseamna procesul este similar  iar rezultatele identice ? 
Personal nu impartasesc aceast punct de vedere . 
Daca eu cu un VBM nu realizez o extractie cu gustul uneia realizate cu o BZ Strega cum ar putea un aparat din plastic sa livreze aceleasi rezultate cu expresoarele despre care discutam ? 
Despre aeropress numai de bine dar punându-l la locul lui si fara a-l încadra la categoria expresoare .

Si autoturismul are patru roti si un volan dar si tractorul. Ambele merg dar fac foarte bine lucruri diferite.
Si avionul si planorul zboară , dar o fac pe principii si in moduri diferite chiar daca au fiecare cate 2 aripi , un tren de aterizare , au nevoie de pilot samd .

La fel si cu aparatele pentru prepararea cafelei .
Aeropress-ul este un instrument alternativ de a extrage din boabele de cafea macinate o parte din elementele sale solubile . Punct .
Acelasi lucru se intampla si prin o multime de alte metode , care implica multiple instrumente , de la ibrice la tot felul de pompe , prese dar , in aceste situatii , nu inseamna ca se prepara un espresso . Putem folosi orice  denumire dar nu espresso. Despre definiția unui espresso si despre conditiile in care se realizeaza acesta s-a discutat destul pe acest forum .

Despre un material plastic putem afirma ca are proprietati izolatoare si nicidecum stabilitatea termica .
Despre stabilitatea chimica si fizica in timp a materialelor plastice ieftine nici nu are rost sa discutam .
In concluzie o mașinărie executata dintr-un material plastc ieftin ,  nu poate furniza aceeasi satisfactie in termeni de calitate si performante ca una identica realizata insa din materiale de calitate superioara .
Intotdeauna performanta a mers mana in mana cu calitatea sub toate aspectele implicate de cele doua noțiuni .

Daca tu crezi ca altele sunt motivele atunci luminează-ne ! Idea
Nu degeaba si azi e valabila zicala conform careia " nu poti sa faci din c..acao bici care sa mai si pocneasca " .

Eu cam atat mai comentez despre acest subiect , nu de alta dar s-ar putea sa-mi para rau mai tarziu ca am cheltuit atata pentru aparatele din semnatura cand puteam sa-mi iau orice " plasticarie " asa cum i-ai zis tu , cu care sa realizez ceea ce reusesc in prezent  Huh.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#24
Nuante de disonanta cognitiva din greu in ultimele postari Smile

Credeti-ma ca daca nu deschidea Liviu cutia pandorei cu formularea din postul 2, nu aveam nici cea mai mica intentie sa aduc argumentarea pe acest fagas, cu toata seringa din semnatura mea. Repet, nu imi apartine formularea ! Smile

Doar ca nu sunt primul care cere argumentari care sa treaca dincolo de "gustat, placut..." Wink

Vrea omul sa fie convins sa treaca la o treapta superioara, si unii vor sa tina numai pentru ei aromele Smile

Daca vrem sa facem 9 bari intr-un aeropress... s-a facut deja:

https://www.youtube.com/watch?v=GIfZ84qtBOc
 
Reply
#25
(30-09-2015, 16:34)renatoa Wrote: Nuante de disonanta cognitiva din greu in ultimele postari Smile

Credeti-ma ca daca nu deschidea Liviu cutia pandorei cu formularea din postul 2, nu aveam nici cea mai mica intentie sa aduc argumentarea pe acest fagas, cu toata seringa din semnatura mea.

Departe de mine intentia de a desconsidera ceva sau pe cineva de pe acest forum .
Daca asa se intelege din postarile mele imi cer scuze . 

Am comparat cu o seringa si cu o pompa , doua dintre aparatele care sunt folosite pentru prepararea cafelei , doar pentruca asa arata acestea iar principiul de functionare trimit la unul sau altul dintre obiectele folosite de mine ca si element de comparatie .
Niciun utilizator de astfel de aparate nu este răspunzător pentru constructia in sine a acestora  ci doar de modul in care le utilizează .

Nu sunt deloc in situatia de a fi stresat mental sau in vreun alt fel pe motivul ca as avea doua sau mai multe convingeri contradictorii sau pentruca as fi confruntat cu niste informatii noi care sunt in conflict cu părerile , ideile sau valorile mele actuale . 
Afirm acest lucru deoarece nu sunt in situatia in care as fi nevoit sa folosesc personal vreun astfel de obiect , care mi-ar furniza rezultate ce ar intra in conflict cu asteptarile si convingerile mele .

Prin analogie as putea concluziona , din posarile tale si daca as fi rautacios  , ca te confrunți cu acelasi sindrom .
Pot astfel gandi ca tu  ai convingerea ca un aparat ieftin , realizat din materiale de slaba calitate sau unul cu o constructie simpla si care nu necesita abilitati deosebite in utilizare , poate furniza niste rezultate similare cu cele ale unor aparate complexe , care înglobează solutii tehnologice avansate . Deoarece ai aceste convingeri nu poti accepta ideea ca apare cineva , asa , din senin si incearca sa prezinte o alta fațeta a situatiei . Afirmatia acestuia conform careia performantele merg mana in mana cu calitatea  contravine  convingerilor, ideilor si valorilor pe care le ai in prezent si pe care le-ai exprimat .
Nu sunt nici rautacios , nici nu trag o astfel de concluzie ci prefer sa continui dialogul civilizat , pe baza argumentelor .
Valoarea obiectelor pe care le foloseste cineva  nu-mi spune absolut nimic despre calitatea umană a persoanei , iar ultima este cea care conteaza pentru mine.

Indiferent de sensul comunicării nu mi-as permite niciun fel de aprecieri personale asupra integrității fizice sau mentale ale partenerilor de discutie .

Pe acest forum nu incerc decat ca , pe baza experiențelor proprii , sa comunic si altora impresiile mele , cu scopul total dezinteresat de a incerca sa ușurez luarea unor decizii pentru cei aflați in aceasta faza  .
Am utilizat , in  folosul meu multa informatie postata de membrii pasionati si experimentati si consider ca am evoluat in domeniul prepararii cafelei datorita acestui forum . 
De aceea mi se pare corect sa înapoiez ceea ce primesc iar daca opiniile mele nu sunt permanent in deplin acord cu ale tuturor celor care citesc sau posteaza nu inseamna ca ma exprim cu răutate .

Extractii reusite tuturor !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#26
@renatoa - eu am o banuiala si te rog sa mi-o confirmi / infirmi: nu ai intrat niciodata intr-o cafenea buna sa comanzi un aeropress (eventual comparai cu ce iti iese tie acasa) si un espresso. Corect? E mult prea mare diferenta de gust, consistenta, solubilitate, incat sa se puna problema vreunei comparatii.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
(30-09-2015, 16:34)renatoa Wrote: Vrea omul sa fie convins sa treaca la o treapta superioara, si unii vor sa tina numai pentru ei aromele Smile

M-am inregistrat de curand pe site, de vreo 2 saptamani citesc si tot citesc... si inca mai am de citit Smile

Pai daca nici aici nu gasesti destule argumente pentru a intelege de ce o masina semi sau chiar profesionala este superioara unei chinezarii de xxx ron, nu stiu unde ai sa gasesti.

Ce vreau sa spun e ca nu trebuie sa te convinga nimeni, o poti face chiar tu, doar citind. Asta daca nu te intereseaza cumva doar dezbaterile Smile
 
Reply
#28
Nu neaparat doar cititnd, ci mergand si in cafenelel care folosesc cafea de la prajitorii si degustand...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
Este adevarat si asta. Eu am fost socat atunci cand am baut un "anumit" espresso la recomandarea unui prieten, si mi-am pus intrebarea pe care am auzit-o de numeroase ori pe aici: "Ce mama dracu' am baut eu pana acum, de ii zic astia cafea?"

Asa am si ajuns aici hotarat sa-mi cumpar o masina civilizata pentru acasa.
 
Reply
#30
(30-09-2015, 22:54)Lyvyoo Wrote: Nu neaparat doar cititnd, ci mergand si in cafenelel care folosesc cafea de la prajitorii si degustand...

sigur, in drumul lor, bautorii de cafea ordinara intalnesc sansa unei cafele espresso adevarate; si unii dintre ei traiesc socul diferentei, dupa care dintre acestia, o parte nu doresc sa ramana numai cu amintirea si vor sa aduca acasa la ei experienta respectiva;

de aici ar incepe insa partea cu cititul...
si, odata descoperind forumul si alaturandu-i-te, nu poti pretinde nimanui sa te ajute; poti cel mult sa rogi...
pentru a ruga colegii de forum sa te ajute, trebuie sa dai dovada, sau macar impresia, ca ai mers putin si singur, ai incercat la randu-ti, ai facut ceva efort, pe drumul pe care vrei sa mergi mai departe cu ceva indrumari suplimentare;

(30-09-2015, 22:03)atomic.rabbit Wrote: ...(nn. cautand in forum) gasesti destule argumente pentru a intelege de ce o masina semi sau chiar profesionala este superioara unei chinezarii
...nu trebuie sa te convinga nimeni, o poti face chiar tu, doar citind. Asta daca nu te intereseaza cumva doar dezbaterile Smile

si referitor la experienta cu impact declansator a pasiunii pentru prepararea espresso acasa, citez din nou, pe Jim Schulman:
"cei mai multi dintre noi fac espresso acasa pentru ca shot-urile in serie la cafenele sunt oribile; nu-i o noutate, dar e bine sa ne amintim care e celalalt motiv pentru care facem espresso acasa: undeva, candva am baut un shot care ne-a dat peste cap toate asteptarile; si de regula asta s-a intamplat tot la o cafenea"
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)