Hello There, Guest! Login Register


Scadere presiune espressor Lelit PL41 si observatii temperatura pe PID

#61
#galileo, hai sa le luam pe rand:

A- PRESIUNEA: ce se intimpla cu presiunea cu sita oarba, timp de 20-30 secunde?
Daca ramane constanta (la ce valoare este stabila?) inseamna ca scaderea in timpul extractiei este probabil cauzata de un efect de channeling destul de accentuat.
Daca asta e situatia, poate incerci sa macini cafeua ceva mai fin, sa tampezi poate mai puternic si mai constant - ce sa zic, trebuie incercat... O scadere a presiunii in timpul shotului, asa cum o descrii, deci reproductibila la fiecare shot, probabil ca nu se datoreaza OPVului.

B- TEMPERATURA: faptul ca temperatura scade nu este un semn bun. Poti te rog sa verifici la PID care este valoare de OFFSET? Poate pot si alti posesori sa verifice si sa posteze valoarea offsetului, ca si cu cit scade temperatura in timpul unui shot.
Dupa parerea mea, scaderea de temperatura este foarte mare (eu zic „necceptabila“), cu atit mai mult cu cit masina are un PID.
Recomand o autocalibrare a PIDului, facuta in conditii normale, deci cu cafea in flitru, si o ceasca mare dedesupt. Daca asta nu produce o stabilizare a temperaturii, atunci (sorry!) inseamna ca puterea spiralei boilerului (1050W) este subdimensionata. Nu pe degeaba generatia noua are 1250W.

Astept vesti (bune), si apoi mai vedem.

Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#62
Pentru un boiler de 250ml si un grup mai firav de SBDU mic, ar fi cam mare asteptarea sa nu se piarda temperatura. Nici cei 1050W nu sunt multi, dar ar fi prea mult ca la un astfel de espressor sa ai o stabilitate termica perfecta in boiler. Din ce am vazut pe youtube, fratele mai mare a lui PL41TEM la care probabil faci referire (PL41PlusT, cu 1250W si 300ml boiler), pierde cam 4-5 grade iar PL41TEM cam 7 grade. Poate ne spun si programatorii de PID_uri cum vad treaba (ex. csabitec) si ce experiente au avut pe alte espressoare cum ar fi Classic. Dar as considera CLassic caz special, caci espressorul acela <2014 avea doua rezistente ce totalizau 1450W pe un boiler de 100ml, deci cred ca era loc de manevra mai mult pentru PID.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#63
Pe mine m-ar mai interesa ceva, si anume, cit timp lasati masina sa se incalzeasca (sper ca cu portafiltrul montat).

Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#64
Doar o parere (oricum s-a mai discutat pe forum):  


Boilerele sunt mici (Lelit/Classic), iar PID-urile lucreaza din greu pt. a mentine temp. in timpul extractiei. Temperatura scade brusc iar PID-ul nu poate sa tina pasul cu aceasta scadere rapida.
Din cauza asta am incercat si eu diferite "solutii" de a compensa cumva aceasta scadere de temp.
La mine, in PID-ul Arduino, in momentul in care dai drumul la extractie, automat se modifica si setarile din PID, adica valoarea P maresc mult (ca si cum ai regla manual heaterul mai agresiv la o scadere mica a temperaturii), doar pe durata extractiei (altfel in standby am avea oscilatii destul de mari de temp.). Aceasta posibilitate de a modifica valorile P-I-D in "timp real"(comanda din exterior), pe alte PID-uri din comert, nu prea am vazut.
Am mai postat acest filmulet, dar poate mai sunt colegi care nu au observat.
Cam asta ar fi stabilitatea la GClassic cu teava de incalzire (ajuta 1-1.5C) si PID variabil in "timp real" (extractie normala double espresso).

Classicul, de acasa las 8-9 minute sa se incalzeasca (la firma las doar 7, timpul e scurt pt. cafele Smile si multi nu inteleg de ce trebuie asteptat si atata).
   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#65
(27-02-2015, 23:48)csabitec Wrote: ... las 8-9 minute sa se incalzeasca (la firma las doar 7, timpul e scurt pt. cafele Smile si multi nu inteleg de ce trebuie asteptat si atata).
   

Sorry, dar consider ca acest timp este mult prea scurt. Daca ma intrebati pe mine, eu as lasa sa se incalzeasca 30 minute inainte de prima extractie, iar apoi as lasa masina "on" pina la sfarsitul zilei (mai ales ca masina nu consuma exagerat de mult)...ce nu face omul pentru o cafea perfecta...

Vlad  Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#66
Lelit sunt masini bine proiectate adica, in cadrul unui compromis realist: in cei 250 ml ai boilerului, pompa injecteaza in timpul extractiei 30-60 ml de apa rece, ceea ce in worst case inseamna scaderea temperaturii medii in boiler la 80-81C, pierdere de caldura pe care un element de incalzire de 1 KW o reface in vreo 30 sec - toate astea, ca ordin de marime si fara sa consideram pierderile, care sunt mari la o masina cu o masa termica mica (de unde si cele 7-10 min suficiente pentru incalzire); 

discutia este in legatura cu temperatura din boiler si temperatura afisata de PID, care, sper, tine cont de diferenta probabila de temperatura dintre boiler si grup;
dar ceea ce intereseaza este temperatura din grup in timpul extractiei, care nu e indicata in fapt de PID;
si daca PID-ul indica scaderea drastica a temperaturii in boiler (adica in punctul din boiler unde e plantata sonda) in timpul extractiei, apa fierbinte din partea de sus a boilerului, impinsa de apa rece injectata mai jos, ajunge mai calda in grup decat indica PID-ul!

variatia de 3-4C in apa de deasupra pucului, pe parcursul a 25-30 sec de extractie, inseamna un profil de temperatura descrescator, asemanator masinilor cu levier si arc; nimic grav pana la urma;
doar extractia sa fie buna si sa ne placa bautura rezultata Sad

Quote:Am fluctuatii de tensiune pe retea destul de des, desi nu chiar la  fiecare 30 de secunde; o sa pun espressorul pe un UPS cu iesire sinusoidala si vad daca se schimba ceva.

nu despre fluctuatiile de tensiune la intrarea in casa/apartament e vorba, ci (conf. Lyvyoo, CsabiTec) despre circuite de alimentare 230V, cu probleme (rezistenta interna mai mare), datorita carora, cand intra in functiune elementul de incalzire cu cei 1050W, creste curentul, creste caderea de tensiune pe circuitul de alimentare si scade tensiunea de alimentare la intrarea in masina; scade tensiunea, scade presiunea pompei vibratoare si in acest caz, scade si debitul!
OPV-ul - daca n-are probleme ca si cel din poza de la #53 - se va deschide cu intermitenta, de cate ori pompa primeste cate o 'infuzie' de tensiune de alimentare nominala...

sigur, toate astea sunt cu daca...
un multimetru pus pe aceeasi priza ca si espressorul, sa masoare volti, ar lamuri cele 2 probleme cu tensiunea: (1) sunt fluctuatii de tensiune in alimentare, o tensiune mult sub 230V va determina incalzirea mai lenta si deci coborari mai drastice de temp in extractie si (2) e circuitul de priza cu probleme, sunt variatii de tensiune sincrone cu conectarea elementului de incalzire?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#67
(28-02-2015, 04:02)radudani Wrote: discutia este in legatura cu temperatura din boiler si temperatura afisata de PID, care, sper, tine cont de diferenta probabila de temperatura dintre boiler si grup;
dar ceea ce intereseaza este temperatura din grup in timpul extractiei, care nu e indicata in fapt de PID;
si daca PID-ul indica scaderea drastica a temperaturii in boiler (adica in punctul din boiler unde e plantata sonda) in timpul extractiei, apa fierbinte din partea de sus a boilerului, impinsa de apa rece injectata mai jos, ajunge mai calda in grup decat indica PID-ul!
Intr-adevar, diferenta de temperatura intre boiler si grup ("offset"ul) este un factor pe care il discutam. De accea am intrebat initiatorul threadului, si alti posesori Lelit cu PID, care este valoarea de offset setata.
Pe de alta parte, precum spui, ar trebui verificat unde este montata sonda, caci nu stim. Poate este in partea de sus a boilerului, de unde presupun ca iese conducta ce duce la grup. In orisice caz, o reamplasare a sondei inseamna si o reprogramare a offsetului.
By the way, se poate lucra foarte bine si cu offsetul pus pe zero - atunci se afiseaza temperatura masurata la boiler.

(28-02-2015, 04:02)radudani Wrote: variatia de 3-4C in apa de deasupra pucului, pe parcursul a 25-30 sec de extractie, inseamna un profil de temperatura descrescator, asemanator masinilor cu levier si arc; nimic grav pana la urma;
doar extractia sa fie buna si sa ne placa bautura rezultata

Imi pare rau, dar aici nu sint de acord cu tine. In timpul extractiei temperatura trebuie sa fie cit mai constanta!
Variatiile de temperatura se reflecta negativ in rezulatul extractiei.
Profilul variabil la care te referi la masinile cu levier si arc este profilul de presiune de extractie.

Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#68
spring lever au si ele o cadere de temperatura pe durata extractiei , al meu de la 93 la 85 , dar perfect repetabil daca astepti 30 sec intre shot'uri.

https://www.youtube.com/watch?v=gD5aMMttLyU

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#69
Quote:...... De accea am intrebat initiatorul threadului, si alti posesori Lelit cu PID, care este valoarea de offset setata.

Din pacate , la Lelit , PID-ul nu afiseaza alti parametri in afara de temperatura . 
In consecinta nu se poate ajusta , asa cum se intampla la alte aparate , nimic altceva in afarade aceasta .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#70
(28-02-2015, 12:44)VladP Wrote: Imi pare rau, dar aici nu sint de acord cu tine. In timpul extractiei temperatura trebuie sa fie cit mai constanta!
Variatiile de temperatura se reflecta negativ in rezulatul extractiei.
Profilul variabil la care te referi la masinile cu levier si arc este profilul de presiune de extractie.

(28-02-2015, 14:57)Peev Cristian Wrote: spring lever au si ele o cadere de temperatura pe durata extractiei , al meu de la 93 la 85 , dar perfect repetabil daca astepti 30 sec intre shot'uri.
https://www.youtube.com/watch?v=gD5aMMttLyU
am mentionat spring lever-ele ca exemplul cel mai simplu de profilare temperatura de extractie;
iata cum arata o diagrama ridicata de mana, dar cu SCACE II; temperatura scade cu 3C pe portiunea interesata, dar scade mai mult daca s-ar urmari in continuare dupa 30 sec:
[attachment=2275]

s-a mai scris destul despre asta prin forum;
oricum, tema e deschisa si e liber fiecare sa creada si sa stie cum vrea, nu e locul sa incepem o noua disputa;
de vreo 2 ani aproape, inregistrez in fiecare zi profilele de temperatura in sesiuni de 5-8 shot-uri, in mai multe puncte din HX-ul meu;
nu stiu daca asta m-a ajutat macar putin sa fac shot-uri mai bune, dar m-a ajutat sa am propriile pareri despre profile si temperaturi de extractie, corelate cu presiuni, debite, chiar randament de extractie s.a.
impartasesc opiniile unor personalitati cunoscute din lumea cafelei, si am regasit mai peste tot in mediile avizate, opinii despre superioritatea profilelor neliniare de temperatura (si presiune) in extractie;
ei, dar cand zic superioritate, ma opresc, pentru ca da, "calitatea nu e subiectiva", poate fi masurata si in lumea cafelei, dar perceptia, in afara interesului strict profesional, este profund subiectiva! 
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#71
#radudani: ah, nu  incepem nici o disputa, nici o grija! Deci, eu nu am avut niciodata o "macchina a leva", dar subiectul m-a interesat. Clar, ca si cele mai simple masini cu levier , ca de exemplu La Pavoni, sau chiar si un Ponte Vecchio, scot shoturi excelente. Pe de alta parte este cunoscuta si necontestata deficienta acestora in ceea ce priveste stabilitatea termica, respectiv supraincalzirea. Dar, daca inveti cum sa faci un surfing de temperatura, obtii acele shoturi excelente. Exista doua tabere: unii care spun ca shoturile de leviere sint atit de bune din cauza profilului de presiune in timpul shotului, altii care sustin ca este combinatia de variatie de temperatura si cea de presiune.
Dupa informatiile mele, masinile scumpe (si bune) cu leviere, tind sa fie cit mai stabile la temperatura.

Dar hai sa nu schimbam tema threadului: dupa parerea mea, o masina cu PID ar trebui sa functioneze semnificativ mai bine decit exact aceeasi masina, dar fara PID. Si mai stiu din experienta proprie, ca o masina cu PIDul reglat aiurea scoate extractii mai proaste decit cea mai ieftina masina.

Deci, ideea mea initiala a fost sa investigam un pic ce se intimpla in cazul de mai sus si sa facem un fine tuning.
That's all. Dar aici e nevoie de participarea posesorilor de Lelituri cu PID.
À propos, poate se poate cineva uita ce model de PID are Lelitul, ca sa incercam sa aflam cum se intra in modul de programare ... e numai o idee.

Peace!
Vlad  Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#72
Pentru cine vrea sa se joace cu setarile PID-ului de pe Lelit:


"How to program the regularization parameters for TermoPID v1.01


1 Press and hold both UP & DOWN

2 Start the machine

When the displays says F.03:

DOWN changes parameter (scrolls down)
UP enters inside the selected parameter

There are 5 parameters: F.03, P, I, D, and F.04

F.03 ----Toggles between F and C
P ------- Indicates the value of the proportional variable
I ---------Indicates the value of the Integral variable
d--------Indicates the value of the Derivative variable
F.04 ----Indicates the correction factor in degrees C

The default parameters for version 1.01 are:

F.03 = C
P = 3.0
I = 0.05
d = 2.0
F.04 = 10 C

How to program the temperature set-point (coffee brew temp)

1 Press DOWN
2  When says PrG press UP
3 use UP DOWN to set the value of the temperature betwwen min 85C and max 105C

How to turn off PId

Press and hold UP for two seconds.

How to turn on Pid

Press Up or Dwn

Alarms

beeps. A1 unstable control; A2 short circuit

Reset factory settings

Press UP + Start (for software version 1.04: P=1;I=0.01;d=2.0;F03=C;F04=10)"
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#73
@Pascalau.
Mulțumim , utilizatorii de PL 41 TEM
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#74
(27-02-2015, 22:31)VladP Wrote: #galileo, hai sa le luam pe rand:

A- PRESIUNEA: ce se intimpla cu presiunea cu sita oarba, timp de 20-30 secunde?

Cu sita oarba, dupa ce se umple sita presiunea sta la 10 bar fix, fara nicio oscilatie. In tot timpul asta pe retur curge apa continuu, deci OPV-ul lucreaza.

Quote:B- TEMPERATURA: faptul ca temperatura scade nu este un semn bun. Poti te rog sa verifici la PID care este valoare de OFFSET? Poate pot si alti posesori sa verifice si sa posteze valoarea offsetului, ca si cu cit scade temperatura in timpul unui shot.


PID-ul meu este versiunea 1.04. Parametrii erau setati in felul urmator: P=1;I=0.00;d=2.0;F03=C;F04=0
Cei cu rosu difera de parametrii default mentionati de @Pascalau pentru 1.04. In plus, la mine apare si un parametru F05 care avea valoarea 108.
Am modificat cei doi parametri: I=0.01 si F04=10. Dupa modificarea lui F04, valoarea lui F05 a devenit 98, deci exista o legatura intre ei.

@VladP: espressorul sta intotdeauana sa se incalzeaza minim 30 de minute inainte de prima cafea de dimineata, cu portafiltrul montat. Apoi, cat timp raman acasa espressorul sta pornit. Am incercat tot felul de macinaturi, tampari, WDT,  am ajuns la a 3a cea mai fina treapta de rasnire. Tot ce se intampla este sa creasca timpul pana cand iese prima picatura de cafea dupa care comportamentul presiunii este acelasi. Am marit macinatura si am incercat sa umblu doar la tampare, acelasi efect. 

@radudani: Probleme de alta natura decat fluctuatiile de tensiune nu sunt. Este noua toata reteaua electrica; pornirea espressorului nu determina fluctuatii de tensiune. Insa tensiunea asa cum vine de la enel in general este pe la 210V, cu momente destul de dese in care scade chiar si la 160V si urla toate UPS-urile in casa Smile Cand fac cafeaua tensiunea este peste 200V, am un indicator de tensiune permanent pe priza in care intra espressorul.

PS: Cu parametrii de PID modificati temperatura a scazut de la 92 la 81 Sad
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#75
(28-02-2015, 20:39)VladP Wrote: Exista doua tabere: unii care spun ca shoturile de leviere sint atit de bune din cauza profilului de presiune in timpul shotului, altii care sustin ca este combinatia de variatie de temperatura si cea de presiune.
Dupa informatiile mele, masinile scumpe (si bune) cu leviere, tind sa fie cit mai stabile la temperatura.

In caz ca esti interesat, am mai discutat putin legat de efectele profilarii temperaturii in topicul http://www.espressoman.ro/forum/Thread-V...=x-celsius .
 
Reply
#76
#galileo: astea sint vesti bune! F04 este valoara de offest, deci diferenta de temperatura intre bolier si head.
Citisem pe undeva ca la Lelit este 5-6*C (de aceea ma interesa sa aflu ce valoare este setata la alti posesori).
Faptul ca OPVul functioneaza si ca presiunea cu sita oarba este 10bar constant este excelent. Spune-mi, te rog, chestia cu bulele de aer pe retur nu s-a rezolvat inca, nu?
Dar sa revenim la setarile PIDului: valoarea initiala zero indica ca extragerea cafelei avea loc la o temperatura scazuta. PIDul indica pe display valoara temperaturii din boiler, adica 94*C, ceea ce rezulta intr-o temperatura de extractie de 94-10=84*C (presupunand ca valoarea de offset reala Leleit este de 10*C).

Practic, cu offsetul setat pe 10, hai sa facem o extractie de test, dupa ce setezi temperatura pe display la, sa zicem 93*C. In acelasi timp, as incerca sa controlez mai bine acea scadere de presiune din timpul extractiei, de care eu cred ca se datoreste umui efect de channeling. Deci, incearca te rog intr-un prim pas sa macini mai fin si sa tampezi bine.
In mod normal, as zice ca extractia acum trebuie sa fie mai buna decit cele dinainte.
By the way: trebuie sa aflam ce este cu F05.
SUCCES, astept vesti bune!

PS. Ar fi excelent daca am afla cum pute, starta procedura de auto-tune a PIDului. Atunci am face calibrarea exacta.

#coffeesnob: multumesc mult!
Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#77
Am revenit cu rezultatele experimentului.
Condtitii initiale:
- Am macinat pe setarea cea mai fina de la Vario
- 14 g Hotspot Blend in portafiltru, tampat uniform si cat de tare am putut
- temperatura de pornire setata pe PID la 93*C
- extractia s-a facut pana cand in ceasca am avut 28 g lichid

Shot 1: F04 setat la valorea 10
Temperatura a scazut pe display pana la 84

Shot 2: F04 setat la valoarea 0
Temperatura a scazut pe display pana la 82

In ambele extractii, a durat aprox 19 sec pana a inceput sa curga cafea din portafiltru. Dupa aceea timpul de extractie pentru atingerea cantitatii de 28 ml a fost de aprox 30 secude. Deci un total de 49 secunde intre pornirea si oprirea pompei.

In ambele extractii pucul la final a ramas foarte foarte umed. La toate extractile mele de pana acum aruncam pucul si ramanea sita curata, acum a ramas un puc foarte ud si lipit de sita din portafiltru.

Partea cea mai interesanta: dupa ce am incheiat extractia 1, am oprit esspresorul, am setat F04 la 0 si la pornire displayul indica 102*C. Asta inseamna ca in boiler la extractia precedenta am avut 104? Adica T_boiler = T_pid + offset?

Presiunea la ambele extractii a pornit de la 10, a ajuns la 9.5 in cele 19 secunde pana la inceperea curgerii iar in timpul curgerii a oscilat foarte putin in zona de 9.5. Din punctul asta de vedere as zice  ca presiuna a fost mult mai stabila decat ce aveam pana acum; practic extractia s-a facut in zona de 9.3-9.5 bar de la inceput pana la sfarsit.
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#78
E macinat prea fin. Ar trebui sa-ti curga 30ml in 30 de secunde cu tot cu preinfuzie, adica din momentul din care pornesti extractia. La mine F04 este 0 si am versiunea 1.02.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#79
Stiu ca este macinat prea fin, intentionat am macinat asa ca sa am un baseline si sa lamurim problema cu presiunea.
De aici incolo o sa umblu la gradul de macinare ca sa ajung la timpul corect de extractie fara sa am din nou oscilatii de presiune.
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#80
Gentlemen,
intr-adevar, este macinat prea fin. inteleg ca folosesti sita dubla, deci ar trebui sa obtii acele 24gr in 25-35secunde.

Parametrul F04, offset este numai un parametru de estetica de calcul, si anume: PIDul regleaza temperatura in locul in care este plasata sonda de masurare a temperaturii pe boiler. Hai sa zicem 102*C.
Daca F04 = 0, atunci afisajul v-a arata 102.
Daca F04=10, atunci afisajul v-a arata 92 (=102-10).
Valoarea de offset corespunde pierderii de temperatura din sistem (de la boiler pina la extractie exista pierderi de temperatura). Aceasta valoare este proprie fiecarei model de masina, adica, daca o generatie noua de masina are tevile mai scurte, daca este izolata, ea va avea alta valoare proprie de offset fata de cea din generatia dinainte.
Nu stiu care este o valoare practica pentru masinile voastre, dar pute, porni cu un 10. (De aceea am intrebat posesorii sa posteze, ca sa vedem ce iese. Dar zero e clar ca nu poate fi).

Deci, daca programati "10", si setati pe display temperatura de extragere de 93*C, atunci PIDul v-a regla 103*C (=93+10) la boiler.

Cu alte cuvinte, absolut sigur, atunci cind F04=0, temperatura de extractie trebuie programata corespunzator, adica mai mare decit temperatura ideala de extractie a espressoului.

O idee de test (creata!) ar fi sa setati F04=0 si sa testati extractii facute la diverse temperaturi setate pe PID 102/103/104 etc...si in acest moment stiti exact la ce temperatura trebuie setat PIDul.
Daca acum va deranjeaza estetic ca vedeti temperaturi asa mari pe display, care nu sint compatibile cu espressoul, atunci setati F04 la o valoare de offset astfel incit sa obtineti valoarea pe care o vreti voi in display.

Clar ca nu e ca la laboratorul de precizie, dar asta este.

Dar pe mine de fapt ma intereseaza diferenta de gust intre espressourile extrase cu offset 0 si cele cu offset 10.

By the way: un PID regleaza "oscilant" in jurul valorii programate, deci trebuie sa ii lasam timp de stabilizare...

Sint nerabdator sa aud vesti bune,

Vlad Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#81
Doua observatii:

- eu stiam ca in cazul espressoarelor SBDU mici (Lelit/Gaggia etc.) apa este injectata pe sus si apoi iese prin partea de jos a boilerului (legat direct la grup), astfel si decalcifierea fiind mai simpla, caci ai ocazia sa scoti usor tot acidul. La HX / DB in schimb apa iese din boiler prin partea de sus. Daca gresesc corectati-ma.

- galileo - de obicei faci double ristretto? Spuneai de 28ml din 14g...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#82
(02-03-2015, 00:34)Lyvyoo Wrote: Doua observatii:

- eu stiam ca in cazul espressoarelor SBDU mici (Lelit/Gaggia etc.) apa este injectata pe sus si apoi iese prin partea de jos a boilerului (legat direct la grup), astfel si decalcifierea fiind mai simpla, caci ai ocazia sa scoti usor tot acidul. La HX / DB in schimb apa iese din boiler prin partea de sus. Daca gresesc corectati-ma.

-   galileo - de obicei faci double ristretto? Spuneai de 28ml din 14g...
La GC apa rece intra jos, iar apa calda iese sus printr-un tub.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#83
Cred ca asa este la toate boilerele mici. Acea teava are rolul de a nu lasa boilerul fara apa pentru a nu merge rezistenta in gol.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#84
Circuit Lelit
 
Reply
#85
(02-03-2015, 00:34)Lyvyoo Wrote: -   galileo - de obicei faci double ristretto? Spuneai de 28ml din 14g...

De obicei fac 32 sau 36ml din 16 sau 18 g, adica espresso (gresesc?). 
M-am ghidat tot timpul dupa brew-ratio in definirea tipului de bautura, considerand 1:2 ca fiind espresso. Acum am facut cu 14g in loc de 16 sau 18 pentru ca am facut (si baut) multe cafele tot experimentand Smile si intr-adevar realizez ca se incadreaza la double large ristretto (?) ce am facut eu.

[Image: extractionratios-2.png] 
http://www.home-barista.com/tips/brewing...t2402.html

Daca tot am deschis subiectul asta, este vreun thread deschis legat de retetele de espresso? Peste tot se vorbeste de brew-ratio in definirea bauturii, dar cumva mi se pare ca ar trebui sa intre si timpul in ecuatia asta. Sau ca si in cazul de fata, 14g/28 ml este espresso sau este double large ristretto?
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#86
@galileo: thread-ul acesta a devenit un fel de tutorial multisursa;
sorry, sper sa ma intelegi - trebuie sa cauti, cat mai mult sa cauti si in acest forum (search) si in celelalte care sunt referinta pentru multi dintre noi!
care e pericolul, in ce te priveste, si sunt atatea alte situatii similare: dogma!
ne bantuie pe toti, si sigur, sunt departe de a-mi inchipui ca singur eu am dreptate Smile
prea ne trebuie retete, pe care pe urma le respectam cu sfintenie, ca si cum ne-ar fi frica sa nu cadem in pacat Smile

si mai e un risc, in a cere mereu raspunsuri, inainte de a fi cautat, selectiv, ceva deja existent, tot aici, in forum;
si aici e strict parerea mea: dupa ce am intervenit de vreo 3-4 ori cu cate detalii consideram ca nu-s prea plicticoase, despre rata de extractie (brewing ratio), despre randamentul de extractie (extraction yield), despre taria extractiei (TDS - total dissolved solids), despre relatia dintre ele si noul val al calitatii in extractie, masurabila obiectiv (Ben Kaminsky, Mat Perger)...
acum mi se pare greoi pentru colegii de forum, sa ma apuc sa reiau totul; mai ales ca sursa a ceea ce stiu este informatia abundenta pe net;

dar in orice caz, propunerea mea pentru cei care inteleg si sunt de acord cu parametrii de mai sus, chiar daca n-au tot instrumentarul necesar masurarii, este sa folosim greutatea, nu volumul, in descrierea extractiilor;
tabelul din postul precedent - a mai aparut pe forum - e desigur, orientativ;
valorile, oricum intre limite largi, sunt ballpark figures - estimari in interiorul unor marje;
si incadrarile ratelor de extractie in interiorul tipurilor de extractii sunt bazate pe probabilitate;

adica, e probabil ca pentru 14g uscate, cele 28g de lichid extras sa aiba o tarie (TDS) undeva in zona 10-11%, adica un fel de normale, nu ristretto;
dar ceea ce o va face sa fie si gustoasa, este ca sa fie o extractie normala, de bun randament (yield), undeva in zona 18-22%; daca e 17% e subextrasa (au ramas solubile "gustoase" in puc, n-au trecut in ceasca - probabil mai greu solubile); daca e 23% e deja supraextrasa si probabil avem in ceasca si ultimele solubile, unele oribile la gust, de regula amare, care trec in ceasca, dincolo de acel blonding;

si atentie, ceea ce face ca sa am un bun randament de extractie, nu e in primul rand durata, ci forma si distributia particulelor macinate, apoi preinfuzia - unde e cazul, formarea unui pat corect hidraulic rezistiv in puc, temperatura, presiunea etc.; 
shot-urile 3rd wave, care 'te lovesc in fata', "ristretto"-uri facute din 20-24g de macinatura cu 24 g de lichid in ceasca (rata extractie 100%), sunt de obicei subextrase (!);
dintr-o macinatura proasta - eventual dintr-o rasnita cu elice - poti distribui si tampa un puc frumos, poti sa-l "storci" 40 sec si sa zici ca ai supraextras, cand in realitate, e foarte probabil ca bautura sa fie subextrasa (si prost extrasa, pe deasupra)!

intr-un experiment condus de Ben Kaminsky la prajitoria Ritual Roasters (San Francisco) pe LM Strada EP, s-a gasit ca un randament bun de extractie, peste 18% se obtine la masa extrasa mare (30-40g) si la tarie (TDS) mai scazuta (10%);
mai precis, cu diverse profile de presiune, randamentul de extractie optim - pentru 18g uscat, 25-28s, 9 bar, 93C - se obtine la, sau in jur de 36g in ceasca:
[attachment=2281]
tot cu diverse profile de presiune, randamentul de extractie optim se obtine la parametrii de mai sus, pentru concentratii mai mici in ceasca (Tarie, TDS), undeva la 10% sau sub:
[attachment=2282]

potrivit celor de mai sus - care sunt oricum contestate de altii - un espresso bogat, care sa exprime cat mai mult dintr-o cafea corect prajita, reuseste asta la un randament de extractie peste 18%, cu o rata de extractie de cca. 50% si cu o tarie moderata (TDS 10%)


cand, din 14g am extras 28ml, deruta e maxima: e posibil ca in 1-2 min, in ceasca sa ramana 16-18ml, asa ca rata de extractie este in realitate undeva pe la 75% (14/18), ceea ce o 'califica' pentru ristretto;

cand folosim rata de extractie - neputand masura randamentul de extractie - dam o indicatie suficient de clara asupra extractiei; se subintelege ca ceilalti parametrii au fost in limite normale: temperatura 90-95C, presiune 9 bar, durata 24-30 sec etc. este foarte probabil ca daca 2 espressomani folosesc aceeasi cafea si extrag cu aceeasi rata, sa obtina rezultate asemanatoare in ceasca;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#87
Este o tehnica speciala pentru a scoate furtunul de pe OVP ? Eu am incercat sa trag de el, sa imping .. nu pare sa se miste . Nici loc nu am foarte mult pentru a-l accesa.
Nuova Era Altea , Compak K6
 
Reply
#88
Furtunul se scoate rotind de el pe partea metalica a OPV-ului si tragand usor spre exterior. Nu trage doar de furtun, nu o sa iasa si probabil se va rupe.
IZZO ALEX DUETTO III | EXPOBAR BREWTUS IV | LELIT PL41TEM
MYTHOS ONE CLIMA PRO | VARIO HOME | LIDO 3 | HOTTOP KN-8828B-2K+
 
Reply
#89
Multumesc galileo. Dupa mai multe incercari am reusit sa-l conving.
Pentru mine e o schimbare net in bine. Mai putina amareala si gust mai bogat. Poate ca cei 9 bari mai acopera si din greselile mele de incepator.
Nuova Era Altea , Compak K6
 
Reply
#90
Tocmai am făcut si eu modificarea, am rotit in sens trigonometric cam 180 grade, presiunea cu sita blind a fost de 10 bari, în extracție a fost tot de 10 bari, parcă am un plus de cremă , zgomote suspecte nu am observat după modificare. Mai testez.
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)