Hello There, Guest! Login Register


Recomandare rasnita + accesorii

#1
Avand in vedere ca sunt in rubrica asta, ma gandesc sa postez o lista de cumparaturi, dupa esspresor, poate condensez un pic informatia pentru incepatori ca mine. Mentionez ca aparatul are deja modificarea de 9-10 bari. Astfel:

1. Rasnita va fi o Ascaso Mini sau echivalentul de la Lelit. Pana vine bugetul, sau o oferta buna pe bursa, ce parere aveti de rasnitele de la vanzatorii de cafea? Daca nimeresc treapta de rasnire isi pot face treaba?

2. site nepresurizate de 7 si 14 g Marzocco sau Bezzera si pe viitor VST

3. Tamper. Pana la un dinamometric calitativ, ce spuneti de cele de cele 2, merita incercate?

http://www.perfectespresso.ro/ro/produs/...8-mm--596/

http://www.aliexpress.com/item/Calibrate...60594.html

4. sita blind + detergent - la cat timp se face curatarea resp decalcifierea la gaggia classic?

5. si nu in ultimul rand, cafeaua de calitate - abia astept partea asta Smile aici am de unde sa citesc

Multumesc mult daca ma puteti ajuta cu variante mai bune sau daca am uitat ceva important.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic +PID + Rancilio Silvia steam wand; LELIT PL043MM; Tamper Concept-Art; Marzocco 7g+14g
 
Reply
#2
Salut lulukod si bun venit.
raspunsurile le dau dupa multe incercari si dureri de cap in ale cafelei, incerc sa fiu scurt si la subiect...
1. Nu strica banii pe cafea gata rasnita la prajitori. Practic n-ai nicio sansa sa nimeresti gradul de rasnire potrivit pentru espressorul tau. Am facut-o si nu a meritat. Mai bine faci cafeaua aia la moka sau altceva, pana iti iei rasnita ta manuala sau electrica. Poti folosi ceva manual fara probleme, pana aduni ceva bani. Dar repet, cafea gata rasnita nu se pupa deloc (sau aproape deloc) cu espressoarele de acasa. Nu cred ca vei ajunge la acele 25 de secunde necesare.
Ca rasnita, eu am avut manuala Mini Mill de la Hario, dupa care am trecut pe un Lelit 43MM. Acum iar voi trece pe acelasi Lelit, am fost foarte multumit, plus ca o gasesti la preturi acceptabile. Ascaso i mini e cam aceiasi chestie cu rasnita mentionata de mine anterior, deci diferenta ar fi defapt la pret.
2. Eu as ramane la o sita Marzocco mult si bine Smile Am avut una si buna de 14 grame si am fost foarte multumit.
3. Sigur ai nevoie de tamper dinamometric? Pentru mine a mers super un Motta de 58 mm si mi-am facut treaba perfect cu el. Totusi vorbim de o diferenta de bani mare intre un tamper simplu si unu dinamometric.
4. Curatarea se face in functie de cat utilizezi aparatul si mai ales, ce apa folosesti la prepararea drogului. Daca apa e de calitate, as recomanda curatirea la cateva luni, fara sa exagerezi cu solutia de curatare. As verifica ceva mai des sitele precum si sita din grup, infiletata cu acel surub in aparat. Acolo se aduna mizerie si cafea. Iti dai seama dupa curgere daca nu cumva e vremea sa cureti pe acolo.
5. Legat de cafele, totul tine de gust. Si aici un mic sfat invatat pe propria piele...combinatiile merg mai bine la inceput decat single origin, respectiv iti va fi mai usor sa ai extractii reusite cu amestecuri. La mine mergea cel mai bine la inceput EQ, dupa care am inceput sa fac propriile combinatii. Mai rar, facem doar Columbia. Muream ca incepeam sa ma joc cu setarea rasnitei cu Columbia de ma durea capul.
Extractii reusite sa ai.

PS Tu ai cumparat cumva acel espressor Classic de pe bursa cu PID? Smile)
May God be with us.
 
Reply
#3
In gama de entry level, nici nu prea ai alte optiuni de rasnite ieftine si bune, decat Ascaso Imini si Lelit PL43MM/I, adica 680 respectiv 712 lei. Am scris un post mai explicativ pe tema aceasta aici.

Sita de 7g obligatoriu La Marzocco, pentru forma caracteristica, iar cea de 14g...nu conteaza prea mult, in gama de 9-25 de lei fiind destul de asemanatoare. Daca faci pasul spre VST / IMS atunci primesti precizie, cercetare si finisaj, la pret de 130 lei/buc.

Tamper poate fi si clasic, nu iti trebuie dinamometric, mai ales ca e chinezesc. Mie imi place Concept Art Knock, pentru inelul de cauciuc, dar sunt multe alternative si aici. Sa aiba baza de inox si sa fie exact pe diametrul sitei. Eu am avut mai mic cu 1mm si nu mi-a placut.

Pentru curatare, alaturi de sfaturile lui decadurabolin, ai nevoie de sare de lamaie la decalcifiere (detalii aici) si de detergent de backflush pentru curatarea si degresarea grupului si traseului electrovalvei spre tava de apa. Exista solutii dedicate de la Urnex, Joe Glo, Puro Caff, Pully caff etc. Sa fie praf si sa scrie pe el ca este pt. backflush. Ca si frecventa, decalcifierea depinde de duritatea apei (cea plata te termina repede cu exceptia BUcovinei, iar cea de la robinet e diferita de la oras la oras), dar se poate intampla cam la 2-3 luni. Backflush cu apa simpla poti face saptamanal sau chiar mai des, iar cu detergent, in regimul casnic normal, cred ca la 2 luni e ok.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Salutare!

In primul rand va multumesc pentru sfaturile utile. Pot spune ca mi-am cumparat cam tot ce trebuie, mai putin rasnita Smile

Am inteles si eu de la Mihai (Sarkis) ca in jumatate de ora de la macinare dispare 40% din aroma cafelei, si ca fara o rasnita e totul o joaca.

Espresorul a avut initial PID instalat, dar a fost vandut separat inainte sa iau eu aparatul. Dupa cumpararea rasnite, probabil o sa caut pe cineva care monteaza asa ceva. Oricum, am inteles ca daca lasi aparatul 30 min sa se incalzeasca si scoti si 2 cesti de apa inainte reusesti sa ai o temperatura mai constanta de extractie...

Extractii reusite!
Gaggia Classic +PID + Rancilio Silvia steam wand; LELIT PL043MM; Tamper Concept-Art; Marzocco 7g+14g
 
Reply
#5
E o legenda chestia asta cu scosul apei. Evetual temp surfing...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)