• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rasnitele manuale de cafea Porlex - Mini Mill si Tall

#1
Ca tot au intrat in sfarsit in Romania rasnitele manuale Porlex (Mini Mill si Tall), as vrea sa-i intrebam pe posesori cum se descurca cu ele, cum stau cu numarul reglajelor in espresso, cum sta axul la capitolul stabilizare etc.?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Am primit ieri rasnita Porlex Tall la pretul pt espressoman.ro. Nu am facut decat doua extractii cu cafeaua macinata manual deoarece o folosesc la birou. Rasnita este bine finisata, exteriorul din metal, pozitia de rasnire este comoda, axul este stabil, am vazut ca are in jur de 8 pozitii de reglaj pt finetea macinaturii (nu sunt prea sigur). Eu am pozitionat reglajul pe pozitia doi de la minimul de finete a macinaturii si vad ca iese o macinatura uniforma si rezultatul in ceasca este ok. in principiu sunt multumit de ea, nu e la fel de comod ca si una electrica, dar putina miscare nu strica. Smile
Expobar Brewtus IV, site IMS Competition, Ceado E5P / Kinu M47, T. D. Concept Art, ceșcuțe Concept Art
 
Reply
#3
Am vrut sa ma duc sa vad si eu una si s-au dus toate, deocamdata Sad Sper ca fericitii sa mai scrie cate ceva pe acest topic, cu bune si rele...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Am primit ieri Mini Mill-ul...Smile Multumesc Liviu pentru ajutor.
Pentru inceput, ca sa fie clare evaluarile, am trecut de la Hario Skerton la Porlex Mini Mill; probabil nu e cea mai corecta comparatie, recunosc.
Printre motive - am constatat ca 99% din timp macin intre 7-16-18g, voiam sa fie ceva mai usor de transportat iar la varianta mini de la Hario mi-a fost frica de plastice si de sarcinile electrostatice (cer curatare temeinica dupa utilizare).

Pentru inceput, o descriere generala: finisaje OK, capacele stau bine, cauciucul pentru prinderea manerului este suficient de elastic ca sa tina si in timp.
Functional:
- PMM macina mai repede (probabil manerul mai lung le permite unghiuri de atac mai mari in cutite?)
- prinderea este mai simpla cand macini: cu o mana tii rasnita si cu cealalta actionezi manerul. La Skerton deseori trebuia sa o proptesc pe picior.
- zgomotul este foarte mic - capacul ajuta la asta foarte mult, inclusiv tinerea in mana
- as zice ca macina putin mai fin, dar este o parere subiectiva vorbind de o cafea preparata la ibric (pentru mine este suficient de fin la ambele rasnite). Nu am apucat sa macin mai mare (pentru Bialetti Brikka/presa franceza), unde am asteptari mai bune pentru constanta macinaturii data fiind prinderea si jos a axului.
- arcul preia din rezistenta opusa de boabe (ma gandesc daca nu afecteaza putin si constanta macinarii, dar estimarea mea este ca probabil mai putin ca la Skerton unde sistemul se bazeaza pe o distributie "egala" a sparturilor de boabe de cafea)
- tot arcul cred ca ajuta la strangerea usoara inapoi, la Skerton de multe ori ajungeam sa o spal pentru a o regla sa macine fin.
- reglarea este ceva mai simpla ca la Skerton si pare la fel de sigura in timp
Singurul lucru negativ, daca pot sa zic asa, este faptul ca ramane cafea macinata chiar in zona de iesire (probabil are niste plastice pe acolo si se incarca electrostatic), dar este grupata. Probabil cu o periuta se curata usor.
La Skerton in schimb ramanea doar o dunga fina de cafea chiar intre cutite, nu cred ca poti cere mai mult de la o rasnita ceramica. Big Grin
Capacul unde se aduna cafeaua este insa metalic si nu are probleme. In plus este mai mic ca diametru si mai usor de folosit la turnarea ulterioara a cafelei macinate.
Ce mi-a mai placut la Skerton este borcanelul si faptul ca are capac separat. Macinand insa cafeaua de fiecare data inainte de preparare nu l-am prea folosit.
LE: Un punct in plus pentru Papa Jacques, care ofera manualul in limba romana. PMM vine cu el in japoneza... L-am gasit insa in engleza pe net (chiar si fara, nu ar trebui sa fie probleme cu putina atentie).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
salut tuturor! Mi-am luat zilele astea o ranita Porlex Tall, pret cu tot cu transport 236 lei. Numai ca a venit fara manual de utilizare si nu stiu sa-i fac setarile pentru a macina boabele de cafea pentru expresso. Ma poate ajuta cineva? Va multumesc!
Espressor Gaggia Classic 2015, rasnita manuala Porlex Tall, sita IMS nepresurizata, tamper CNC
 
Reply
#6
Bun venit pe forum!

Instructiunile de folosire sunt aici: https://docs.google.com/file/d/0B8pXhrmz...sp=sharing

Pentru reglaj, vei pleca de la punctul de unire al cutitelor si departezi pe rand cate un click pana ajungi la echilibrul unui espresso (dublu) - curgere de 60ml, in 25 de secunde din 14g/15g de cafea. Probabil pe la treapta 2-3 vei fi ok.

Alte sfaturi asteptam de la posesori.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Mi-a ajuns si mie Porlex-ul. Smile
   
Cumparat de pe ebay in 09 august (venit din Japonia). Am dat pe el 34 de $, plus vreo 12$ transportul plus TVA de 28 RON la noi la Vama. A ajuns nesperat de repede.
Lelit PL41TEM + Mazzer SJ + Porlex Hall + Lelit Tamper Inox PL100 + Tamper Dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#8
Salutare tuturor, mi-a ajuns si mie rasnita Porlex Tall. La prima vedere pare simpla mecanismul este micut dar este foarte eficienta. Am incercat sa rasnesc fara cafea dar n-a fost o idee buna, pare ca ating cutitele asta din cauza ca nu are boabe in interior. Am facut niste teste boabe de cafea cu ea si sunt multumit de modul in care rasneste chiar daca dau un pic la manivela.
Este o varianta foarte buna low cost cu care se scoate un espresso multumitor pentru mine. O s-a revin cu impresii daca constat ceva pozitiv sau negativ in perioada urmatoare.

PS. I-am spus lui Liviu ca o sa vin cu reactii, initial vroiam sa-mi schimb esprssorul dar am inteles ca este foarte importanta si rasnita, tamparea, cafeaua proaspata (m-am documentat ceva pe forum). Asa ca am inceput cu una manuala cu care cred ca imi ies niste shoturi destul de bune, mult peste ce am baut prin diverse cafenele/baruri etc. Multumesc pentru sfaturi si urmaresc cu interes discutiile de pe acest forum.
 
Reply
#9
Intrebare cam stupida, recunosc, dar nu ma pot abtine:

De ce Mini are un manson de cauciuc si Tall nu are?

Si o a doua intrebare: mecanismul celor 2 este la fel?
 
Reply
#10
Mini este portabila, acolo in manson se prinde manerul. Mecanismele sunt la fel, doar tuburile ceva mai lungi ca sa poata tine 40g de cafea (si boabe, si macinata).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
Ma refeream la mansonul de cauciuc/plastic de la mijlocul cilindrului (cel care apare negru pe poza).
 
Reply
#12
Este singurul manson. Manerul rasnitei poate fi prins acolo, are o zona dedicata.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
@Mihai L - Da, m-am prins despre ce e vorba dupa niste poze in care manerul era prins de mansonul respectiv.

Pe amazon review-urile la aceste 2 modele semnaleaza deteriorarea hexagonului din maner dupa 6-12 luni de utilizare...

OK, se poate remedia prin fixarea unui hexagon nou pe maner , dar asta va duce la deteriorarea capului tijei - iremediabil.

De principiu, pare un tip de rasnita pentru utilizare ocazionala, nu curenta.
 
Reply
#14
...ca orice manuala, in afara de Lido sau Pharos!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Si mie mi se pare un punct slab. Nu e hexagon insa, e pentagon (probabil pentru a evita prinderea intr-o mandrina, de pilda...?)

De fapt, deteriorarea se produce ca urmare a faptului ca manerul nu este fixat ca la Skerton, de pilda, astfel incat ajungi sa rotesti cu manerul inclinat, ceea ce duce in timp la rotunjire.
Eu sunt mult mai atent acum la acest aspect si merge OK, in conditiile in care de zece luni o folosesc cel putin de doua ori pe zi si un minim de 25-30g de cafea macinata zilnic.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
(04-03-2014, 23:58)Mihai L Wrote: Si mie mi se pare un punct slab. Nu e hexagon insa, e pentagon (probabil pentru a evita prinderea intr-o mandrina, de pilda...?)

De fapt, deteriorarea se produce ca urmare a faptului ca manerul nu este fixat ca la Skerton, de pilda, astfel incat ajungi sa rotesti cu manerul inclinat, ceea ce duce in timp la rotunjire.
Eu sunt mult mai atent acum la acest aspect si merge OK, in conditiile in care de zece luni o folosesc cel putin de doua ori pe zi si un minim de 25-30g de cafea macinata zilnic.

Pentagon... nu mi-am dat seama. Si da, cred si eu ca e vorba despre inclinarea manerului.

Sincer insa mi se pare o deficienta de design dorita, in sensul ca ar fi aberant sa produci o rasnita de 50Eur care sa dureze 10 ani... ar fi fost evident simplu sa monteze o flansa de blocare in capatul axului, cu surub macar.
 
Reply
#17
Nu cred ca e dorit acest defect, doar micsorarea costurilor.
Prinderea ar fi necesitat elemente suplimentare si mai complicat de folosit si de tinut.

La Skerton de pilda manerul sta blocat pe rasnita. Mini Mill are baza sensibil mai mica si este foarte instabila daca o lasi cu manerul montat.
Poate o solutie mai interesanta ar fi fost cu un maner pliabil, care se desface in sensul macinarii...

La schimb, Skerton are acea protuberanta din plastic mai sensibila. La Porlex arata aproape ca in prima zi, nu sunt semne de frecare/uzura.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
Primele experiente cu Porlex Minimill (multumiri comunitatii si importatorului pentru recomandare si pentru pret!):

pro:
- forta aplicata necesara e redusa- un copil poate roti de cel putin 5 ori
- rapida- o incarcatura in 3-4 minute
- zgomot- acceptabil (nu se aude din bucatarie in restul casei decat foarte slab)
- reglare - la cel mai fin am pus-o, dar pare ca se regleaza simplu
- finete- mie mi se pare destul de omogena macinatura pentru ibric
- o incarcatura = o cafea tare (4 lingurite la o cana de 100 ml, la ibric)

contra:
- greu sa-ti dai seama cand se termina - pana la urma te prinzi totusi
- manerul trebuie pus in suportul sau special dupa folosire
- trebuie dexteritate sa versi boabele in ea, pentru ca e destul de mica la gura de alimentare

Diferenta fata de rasnita mea electrica cu rotor e sensibila.

Personal, imi place senzatia de durabil data de metalul din care e facuta, dar e o chestiune de gust...

Ramane de vazut in ce masura portiunea cu care se prinde bratul de maner nu se va deteriora in timp. Sunt atent sa nu iasa manerul in timpul rotirii si incerc sa il tin cat ma paralel posibil. Totusi, o folosesc zilnic si sunt curios cat o sa tina.
 
Reply
#19
Cele contra au rezolvari:
- urechea iti spune cu siguranta cand ai terminat boabele
- manerul poate fi tinut separat. Eu il pun la loc doar daca o transport, cand sta acasa sau la munca le tin separate.
- te poti ajuta de cealalta mana ca sa nu cada pe jos boabe (tii palma stanga in prelungirea cilindrului, ca sa ai un perete mai inalt in fata boabelor, si torni cu dreapta), e chestie de obisnuinta.

Daca esti putin atent sa nu scape manerul, cu siguranta te va tine multa vreme. Eu o am de aproape un an cu 2-3 macinari zilnic.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Uite un proiect care rezolva toate aceste neajunsuri.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#21
@Pascalu- multumesc!

Intr-adevar, in link pare sa fie o rasnita manuala bine gandita. Mai ramane sa vedem si fiabilitatea sa.
Si eu m-am gandit de ce nu a facut nimeni o rasnita manuala cum e cea de piper: transparenta si cu cutite din fier.
A... cat o costa?!

Scuze, m-am uitat mai bine 175 USD . Asta ar insemna cam...570 lei. Aproape triplu fata de Porlex MM.
 
Reply
#22
Asta fara taxe si transport. E foarte scumpa.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#23
Mda. Adevarul este ca si o rasnita de piper de genul asta merge pe la vreo 50 de eur.
Oricum, daca un Porlex MM tine macar doi ani -folosit (aproape) zilnic, pare mai rentabil decat cea din link.
In orice caz, Porlex mm fiind prima mea experienta cu o rasnita manuala - mi se pare superrentabila in sensul ca o fi dublu fata de una electrica de raft, dar rezultatul este spectacular, cu pretul a 3-4 minute de invarteala.
 
Reply
#24
De acord, rasnita este foarte buna o folosesc ce circa 2 luni si mi se pare extraordinara. Cred ca este cel mai util lucru care mi l-am cumparat in ultima vreme.
Eu rasnesc circa 1-1.5 min in fiecare zi pentru o doza de 13-14g pe pozitia fina, 3-4 min mi se pare pare cam mult, sau poate dau eu mai tare la manivela.
 
Reply
#25
Eu dau la manivela incet, adica o rotatie la cam 3 secunde. Mai si stau...
La pozitia cea mai fina o pun si eu.
Sunt curios daca trebuie curatata.
@vsflorea> Ai curatat-o vreodata in cele doua luni?
 
Reply
#26
Depinde de cafea foarte mult, si apoi de utilizare.
Daca e cafea uleioasa, ai sa vezi jos ca se aduna si nu cade totul dupa macinare. O cafea prajita OK se vede bine in jurul cutitelor.
Daca nu o folosesti o perioada, iarasi e bine sa o cureti.

Cutitul central se prinde pe o piesa de plastic, iar intre ele mai intra bucatele de cafea. La cateva luni eu o mai curat...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#27
@MihaiL
Ramane cafea pe margini, da. Poate unde o pun si la minim posibil (cred ca e inainte de primul click).
Foarte ciudat e insa ca unele transe mi-au iesit cam fade, ca si cum ar fi alta cafea. Nedumerit...
Multumesc si pentru raspunsul anterior - cel cu leacurile la punctele mele contra. Intr-adevar, cand se termina boabele nu mai suna... :-)
 
Reply
#28
@Stelaru, n-am curatat-o niciodata de cand am luat-o, mi-e cam frica ca nu-i mai nimeresc pozitia. Merge foarte bine si nu cred ca o sa fac o operatie de curatire in curand, mai ales ca o folosesc in fiecare dimineata.
 
Reply
#29
La ce pozitie folositi rasnita ?
Eu am ajuns undeva pe la 6-7 ca sa curga ceva Big Grin

La 2-4 la mine era bun doar pt PF presurizat, cum e acum, n-am sanse decat de pe la 5 in sus.
Saeco Aroma, Bottomless PF + Sita La Spaziale, Lelit 043MM(semi-defecta), Tamper 53mm
 
Reply
#30
Eu o strang la maxim, pentru ca folosesc ibricul.

Asa cum ma si temeam, din martie si pana acum (mai), adica in mai putin de 3 luni de folosire zilnica, axul in care se fixeaza manivela s-a tocit deja vizibil.
Ii pun o banda de hartie ca sa stea fix si sa reduc frecarea, dar nu cred ca va mai dura 6-7 luni si se va rotunji definitiv, facand rasnita inutilizabila fara o interventie pe strung masiva.

Din acest motiv, nu cred ca isi merita banii, daca 220 lei = 12 luni de functionare maxim.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)