• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Rasnita PL043MMI

#1
Azi mi-a sosit si mie aceasta rasnita si m-am pus sa setez gradul de rasnire.
Mentionez ca am un espressor Philips Saeco 8325, care are o singura sita pentru 14 g,la care i-am scos sistemul de presurizare.
In manual zice sa nu merg mai mult de gradatia 1,dar nu vad nici o gradatie pe nicaieri.
Am inceput de la setarea din fabrica si am mers pe 7 g si am tot facut incercari (cred ca vreo 12 portii de cafea) si tot nu iesea cum vroiam eu.
La un moment dat am zis sa merg pe 14 g si la aceasta cantitate nu mai curgea cafea de loc.
Am inceput sa dau mai grunjos pana la un moment dat cand in 25 secunde au curs circa 60 ml, dar crema este aproape inexistenta.
Ce credeti oare ca fac gresit?
Fata de vechea rasnita manuala pe care o foloseam se vede clar o imbunatatire chiar si din culoarea lichidului. Sa fie cumva din cauza cafelei (Amaroy)?
 
Reply
#2
100% e din cauza cafelei.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#3
Am avut si eu Poemia (8425).
Recomand sa folosesti doar sita dubla, cu minim 10g - max.14g cafea (sub 10g obtii o extractie nasoala, indiferent de gradul de rasnire) si DA cumpara boabe de cafea proaspat prajita.
Gaggia Classic + PF Bottomless + OPV Bezzera + VST RDGL 15g + Teava Silvia V3 + PID Espressuino + Pressure Sensor + Volumetric Sensor + Teava Preincalzire + Manometer + Mazzer Major Doserless Mod + Hario Mini Mill stepless + Tamper inox 58mm + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#4
Multumesc pentru raspunsuri. Mi-ati confirmat ceeace banuiam si eu despre cafea.
Acum am verificat sa vad unde ar fi maximul pe fine, adica unde nu se mai misca rotita de reglare fata de locul actual pe care l-am gasit si anume acesta este la mai mult de 180 de grade si am marcat cu vospea alba ca sa nu ajung acolo vreodata din greseala.
 
Reply
#5
Man nu "vopsi" aparatul, pentru ca gradul de rasnire poate fi diferit pentru tipurile si modurile de prajite ale cafelei, plus ca acele cutite in timp se uzeaza si vei fi nevoit sa recalibrezi... Smile
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#6
In regim casnic, pana se uzeaza niste cutite trebuie sa treaca vreo 20 de ani Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Salut. Am marcat doar limita maxima ca sa nu dau din greșeală prea mult.
 
Reply
#8
Salut,
Am si eu aceasta rasnita de putin timp,sunt multumit de ea,am reusit destul de repede:3-4 ori pana am ajuns la cele 25 de secunde 60ml de cafea.
O nelamurire am si eu: trec 8 secunde din momentul in care apas pe buton si ies primele picaturi de cafea,iar eu de atunci incep numararea.E normal sa treaca 8 secunde? Legat de asta,o surpriza placuta legat de espresorul Gaggia Color a fost dupa ce am montat manometrul , am vazut ca indica 11 bar;ma gandesc ca asa a fost reglat din fabrica.L-am desfacut totusi sa vad ce e cu acea valva si a doua surpriza placuta a fost sa observ ca e din metal si nu din plastic ca la Pure ;aici m-au ajutat pozele lui Liviu si explicatiile de la Gaggia Pure.Am scos furtunasul,am rotit de cateva ori de valva sa scad presiunea pana la 10 bar si cand am masurat din nou imi arata tot 11 sau aproape de 11.Am lasat asa pentru ca nu vroiam sa ma complic cu garnituri si ma gandeam sa nu scape apa dupa aceea.M-am asigurat ca nu curge nimic si am pus totul la loc.O impresie buna mi-a facut espressorul fiind lucrat curat si cu piese de calitate.
Lelit PL043MMI , Gaggia Color
 
Reply
#9
O poză n-ai facut si tu...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(08-12-2013, 00:51)Lyvyoo Wrote: O poză n-ai facut si tu...
Cred ca te referi la o poza cu valva,dar spune-mi daca 8 secunde nu e prea mult pana incepe sa vina ceva in ceasca.Uitasem sa spun ca sunt multumit de cum iese cafeaua 60ml + 12 ml de crema in 25 de sec,folosind o cafea proaspat prajita Brazilia Santos de la Contego.Pentru masurare am folosit un pahar gradat.
Lelit PL043MMI , Gaggia Color
 
Reply
#11
E normal la espressoarele mai mici... Inginerii de pe forum pot explica mai bine :-)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
(08-12-2013, 00:16)Ioni Wrote: E normal sa treaca 8 secunde?

Da este normal. La 5,5-6 bari deschide valva de la grup, dupa cca. 2-3 sec.
 
Reply
#13
Sunt curios daca a mai cantarit cineva cafeaua inainte si dupa rasnire cu aceasta rasnita.
Am facut un test cu 15.2g de cafea boabe si mi-au rezultat sub 13g de cafea macinata. Deci o retentie initiala de circa 2g de cafea.
Dupa ce am aplecat rasnita in fata, in urma a catorva batai usoare exact ca aici, am ajuns la 14.8g.
Stiu ca marea majoritatea a rasnitelor de casa au aceasta retentie de 1-2g, insa voua vi se intampla la fel cu aceasta rasnita?
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#14
da, exact la fel. N-am mai cantarit demult, dar cand am facut-o, retentia era de 1,8 - 2,1
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#15
(10-12-2013, 14:47)ovisod Wrote: Sunt curios daca a mai cantarit cineva cafeaua inainte si dupa rasnire cu aceasta rasnita.
Am facut un test cu 15.2g de cafea boabe si mi-au rezultat sub 13g de cafea macinata. Deci o retentie initiala de circa 2g de cafea.
Dupa ce am aplecat rasnita in fata, in urma a catorva batai usoare exact ca aici, am ajuns la 14.8g.
Stiu ca marea majoritatea a rasnitelor de casa au aceasta retentie de 1-2g, insa voua vi se intampla la fel cu aceasta rasnita?

Confirm aceasta retentie si vei gasi pe forum o discutie ampla. Cand vei curata prima oara rasnita sa nu ramai mirat Smile de ce vei gasi ca si retentie.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#16
@axy76: Multumesc, stiu discutia despre PL043MM, insa ma gandeam ca poate e ceva diferit la varianta noua - PL043MMI - acum avand acea fanta de iesire a cafelei rasnite din metal.
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#17
nu este nimic diferit, este doar un face lift, baza fiind aceeasi. Borcanul este de la pl043, iar ciocul il poti monta singur. Mai dificil , trebuie demontata toata rasnita, este butonul actionat de PF. insa mecanismul de rasnire este acelasi retentia ramane, poate daca camera de rasnire o faceau dintr-un metal la fel si palete de evacuare a cafelei atunci era ceva nou dar avem "aceeasi Marie cu alta palarie" Smile
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#18
(11-12-2013, 08:37)axy76 Wrote: Borcanul este de la pl043, iar ciocul il poti monta singur. Mai dificil , trebuie demontata toata rasnita, este butonul actionat de PF.

Ciocul e de la Lelit PL53.
 
Reply
#19
Calitati:
-design modern, dimensiune mica
-rasneste foarte bine iar macinatura nu iese sub forma de bulgaras
Minusuri:
- daca macini 100-150g cafea continuu se blocheaza cafeaua in rasnita, practic nu mai iese nimic si risti sa arzi motorul.
- destul de zgomotoasa
 
Reply
#20
(06-02-2014, 21:30)aritinc Wrote: - daca macini 100-150g cafea continuu se blocheaza cafeaua in rasnita, practic nu mai iese nimic si risti sa arzi motorul.
Manualul l-ai citit?
 
Reply
#21
In manual nu zice nimic de genul asta. Este prima data cand cafeaua a ramas blocata la iesire, practic a obturat iesirea iar motorul functuina greu. Noroc ca am oprit-o, am desfacut gatul de evacuare( din inox) si am eliberat toata cafaua care era destul de presata in jumatate din gatul de evacuare.
Rasnita este noua si abia acum sunt la al 3-lea kg de cafea. Eu dupa fiecare doza rasnita (cu motorul oprit), bat usor in lateralele rasnitei astfel incat toata cafeaua retinuta o eliberez. Cred ca ramane 4-5g de cafea la o doza, La voi cum e?
 
Reply
#22
nu cred ca raman 4-5 gr
chiar aseara am cantarit ce-am am reusi sa scot din rasnita, cu pensula, cu batai usoare in spatele cosului, in partea metalica si cu o pompita de aer pentru aparate foto. fac operatiunea de minim 5 ori pe saptamana, dar n-am cantarit pana acum. Am facut-o ieri pentru ca mi s-a parut o cantitate prea mare. Au iesit 1,6 gr si probabil mai erau maxim 0,5 - 0,8 gr in interior.

in privinta blocajelor, nu stiu ce sa-ti spun, dar cred ca gresesti. Niciodata nu am rasnit mai mult de 50 gr continuu si cand a fost nevoie sa rasnesc 250 gr pentru cineva, am facut-o in 5-6 ture, cu pauze de 3-5 minute, sub nici o forma continuu. Nu este o rasnita destinata sutelor de grame.
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#23
Astinga spunea ca in Navodari se foloseste si in regim de rasnita de magazin, dar pe riscul fiecaruia. Inclusiv Vario, desi Pheonix o folosea in cafeneaua proprie, la trafic mic ce-i drept. Nu-i mai fa fericiti pe altii, uzand rasnita ta, caci banuiesc ca nu ai baut tu odata 160g Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
am macinat atat pentru ca imi sosise 1kg de cafea de la sarkis, ce am macinat este pt sotie sa pregateasca cafea cand nu sunt eu acasa(ea nu rasneste cafea).
Nu am inca cantar de bijuterii dar asa este ramane destula cafea in rasnita.

Liviu, am publicat ceva ce te interesa, vezi la expresoare......
 
Reply
#25
Pune un link spre respectivul topic/post. Nu imi dau seama la ce te referi
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#26
Pt Liviu -vezi la expresoare -Modificare Lelit PL41PLUS T, este vorba despre apartitia pe afisajul expresorului Lelit PL41PLUS T PID a simbolului ,,PRC''
 
Reply
#27
Am vazut. Citesc tot ce misca pe forum Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
La recomandarea lui Liviu, am achizitionat si eu rasnita si pot sa spun ca sunt incantat de ea. Momentan fac cafea la "ibric" ( Philips Poemia ) dar voi face un un upgrade si la expresor cat de curand.
Bezzera Unica |  La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#29
Chiar si asa, ar trebui sa se vada rapid rezultate uimitor mai bune, daca folosesti cafea proaspat prajita si ai un tamper de inox, pe portafiltrul depresurizat neaparat.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Salutare,
Proaspat posesor de MMI. Am facut cam 6 shot-uri pana acum, insa n-am ajuns, inca, unde trebuie...

Cateva intrebari de incepator:

- Pricep ca ajustarea rasnitei trebuie facuta doar din mers dar de ce? Ce se intampla daca departezi/aproprii cutitele fara rasnita pornita si fara cafea in ea?
Intreb pentru ca mi se pare mai usor ca dupa ce ai facut un shot sa o reajustezi intai si apoi sa macin.
- In manual zice ca are marcata pozitia 1 sub care nu e recomandat sa scazi. N-am gasit asa ceva.
- La categoria naivitatea naivitatilor - nu m-am dumirit inca la ce ma ajuta "ca vad" unde sunt cu rasnirea, ca oricum nu stiu ca de mult sa invart de rotita ca sa se vada efectul in ceasca. Probabil e learning curve-ul...Smile
- Mi se pare, dar nu sunt sigur ca surubul central e acum in intregime metalic si nu din plastic cum am vazut pe aici pe forum. Cand apuc fac o poza.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)