De fapt, cred ca este firesc sa existe 2 "felii" distincte in puc (nu atat de bine delimitate totusi). Pana la urma, ce este fines migreaza spre baza pucului.
Am mai facut astazi cateva teste. Nu pun imagini deocamdata pentru ca nu inteleg toate aspectele (unele par contradictorii sau oricum, in opozitie cu ceea ce am mai citit).
Dar masuratori de timp si aprecierea indirecta a ratei de curgere imi arata ca de fapt este posibil sa fim pe o falsa carare incercand sa disociem gusturi, sa gasim diferente de nuanta macar (evident ca asteptarile ne sunt setate implicit spre mai bine), comparand extractii la care singura deosebire este folosirea sau nefolosirea "profilarii" de presiune (ghilimelele sunt necesare, din motive destul de clare).
De fapt, am observat ca presaturatia pucului (20 secunde sa zicem) la 3,5-4 barr, determina o rata de curgere mai mare decat de obicei cand presiunea ajunge la 9 barr. Pentru ca rata asta sa fie constanta, ar fi necesar sa rasnim ceva mai fin.
Probabil in astfel de conditii ar trebui facuta o comparatie de gust, o cafea data, cu un grad de rasnire potrivit comportamentului nativ al espressor-ului, cu aceeasi cafea, rasnita mai fin insa, cumulata cu ”profilarea” presiunii. Asta e ceva mai dificil de realizat pentru cei care avem un Vario, data fiind latenta raspunsului.
Sigur, toate astea fac gasirea unui raspuns clar inca si mai dificila.
Oricum, prezenta unui sistem de control al presiunii pe orice semiautomat ar fi un instrument util (daca ar fi sa scriu exact ce gandesc, ... obligatoriu).
Am putea corecta o extractie dintr-o cafea prajita accidental sau intentionat mai light (rasnind mai fin, fortand oarecum rasnita, dar reusind extractia acolo unde lipsa posibilitatii profilarii presiunii conduce la blocarea espressor-ului), am putea explora dupa bunul plac profile teoretic infinite, desigur, intrebuintandu-ne ceva mai serios, implicandu-ne inca si mai mult in proces.
Off ...
Cafeaua nu este un drog, nu creeaza dependenta. Forumul asta insa ...
Nu ar trebui pus un mesaj de avertizare/intampinare? :)