• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Preinfuzie la 4bari cu pompa vibratoare.

#1
Dupa ce am citit articolul de pe Home-Barista , cumpar  un dimmer, si la treaba. Nu am vrut deocamdata sa dau gaura in carcasa, inoxul este de calitate, si-am pus dimmer-ul provizoriu intr-o cutie...... Montajul se cupleaza foarte usor cu mufele din poze. Deocamdata gustul este putin diferit, mai dulce. Peru Cajamarca a cerut mai sus, 95C. Maine dimineata vreau sa incep cu 4bari, ma duc la 9bari si termin tot cu 4bari. Daca mi-am luat jucarie.....


Attached Files Thumbnail(s)
               
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#2
Observ ca pe mai multe topicuri se discuta despre acest PWM speed controller (parca asa se numesc, fiind create  pentru motoare, deci pentru montaje inductive).

Expun pe scurt experienta mea (cu rezultate incerte pana in acest moment)

Inainte sa gasesc forumul, in urma cu un an, ceea ce atunci se numea Saeco Via Veneto, avea deja montat un dimmer pentru becuri (19 lei). Am facut asta pentru a reduce presiunea care mi se parea prea mare (stiam ... nimic legat de cafea sau espressoare). Ba mai mult, dupa ce descoperisem niste depozite ingrozitoare in portfiltrul presurizat, folosind o masina de gaurit a aparut si "bottomless-ul", aruncand imediat tot sistemul de presurizare.
Nu stiam ce fac dar acum as numi-o un fel de profilare de presiune (si debit?). A mers bine. Nu imi amintesc sa fi avut rateuri.
A urmat apoi cararea clasica, net, forum, Liviu, schimbare totala de aparatura.
In urma cu cateva luni, am montat pe PL62 un PWM identic cu cel din imaginile postate de catre Mariano (al meu era pt max 2000W).
In teste a functionat excelent. Pe aparat, excelent, vreo 2 zile. Apoi, aleatoriu, pur si simplu aveam o cadere de tensiune pe pompa inexplicabila, timp de cateva secunde. Tensiunea revenea, dar ”profilul” era compromis. Am banuit ca este defect.
De cateva saptamani am montat un dimmer (iar 18 lei) obisnuit, pentru instalatii de iluminat. Zgomotul pompei e chiar mai placut, a functionat bine, vreo 2 zile. Apoi ... din nou ... acea pierdere de tensiune (in sensul caderii abrupte de tensiune, nu atat cat sa opreasca pompa totusi), urmata de revenire brutala.
In ultima vreme insa, m-am obisnuit cu el, folosindu-l doar pentru a lungi preinfuzia si pentru a scadea presiunea pe final.
Voi cauta explicatii pentru fenomenele pomenite. Am cateva, dar in acest moment nu sunt sigur pe ele.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#3
(08-12-2015, 10:53)Adrian T Wrote: ... din nou ... acea pierdere de tensiune (in sensul caderii abrupte de tensiune, nu atat cat sa opreasca pompa totusi), urmata de revenire brutala....Voi cauta explicatii pentru fenomenele pomenite.

Salut, Adrian,
parerea mea: pompa vibratoare este astfel calculata, incit partea mobila sa oscileze intr-o zona de frecvente ce se suprapune pe frecventele retelei de tensiune de 50Hz/60Hz. In cazul nostru, 50Hz inseamna o oscilatie completa (=pistonul se duce din pozitia de repaos intr-o directie pina la maximum, apoi se intoarce prin pozitia de repaos in partea opusa - la "minimum", apoi revine in pozitia de repaos) in fiecare 20 milisecunde. Aceasta miscare urmareste destul de bine forma sinusoidei retelei de alimentare. O pompa vibratoare oscileaza totdeauna cu acceasi frecventa, si anume pompeaza volume mici de apa de 25 de ori, respectiv de 30 ori pe secunda.
Un dimmer taie aceasta sinusoida. "Felii" din ea vor lipsi, adica bobina de inductie a pompei nu va mai fi pusa sub tensiune pe aceste fractiuni de timp - desi practic se perturba miscarea fluenta de du-te/vino a pistonului.
Daca dimmerul taie partea finala a sinusoidei, asta este mai avantajos pentru pompa; daca se taie partea initiala, atunci pistonul este supus unui regim mai brutal, tensiunea pe bobina de inductie crescind de la zero la o valoare X intr-un timp extrem de scurt. De la un anumit nivel de taiere de sinusoida, pistonul, neprimind energia necesara, nu mai poate oscila in ritmul de 50Hz. Eu consider acest caz destul de stresant pentru pompa.
Oricum, pompele vibratoare nu sint facute sa fie dimate - faptul ca acest procedeu functioneaza intr-o anumita plaja de reglaj este, hai sa zicem, o intimplare "fericita" pentru cei ce vor sa se joace cu presiunea.

Oprirea brusca, urmata de revenirea brutala se explica prin defazarea dintre pulsurile slabe de tensiune cind dimezi, si miscarea in contratimp a pistonului pompei. Pompa porneste brusc cind impulsurile incep sa se sincronizeze din nou cu miscarea fizica a pistonului, deci sa fie "in faza".
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#4
Da Adrian, am vazut si eu ca zgomotul pompei este mai mic chiar la 10bari , fiind comandata de triac, normal ca s-a schimbat si regimul de functionare. Acum cu informatia ta, am sa fiu atent daca pompa are caderi necontrolate. Un Arduino ar fi mult mai bun. Oricum nu ma astept la un dimmer de 20lei sa functioneze prea mult in parametri. Sunt scheme cu control digital, la preturi accesibile, iar o panarama de electromagnet se poate tine in frau foarte usor. Am incercat si eu dimineata cu scaderea presiunii spre final. Gustul s-a schimbat. Ca o prima constatare dupa doua extractii, la inceputul extractiei de 4bari, cafeaua are o culoare spre maro inchis.Te tin la curent.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#5
@VladP

Voi aprofunda ideea ta, la un defajaz m-am gandit si eu ...

Totusi, de ce nu am simtit niciodata acea pierdere de tensiune, acel foarte posibil defazaj, in cazul pompei de la Saeco, ramane total nelamurit pentru mine (sa fie vorba de o masa in miscare diferita? posibil o energie cinetica mai redusa, mai usor de controlat? sau poate o ”intamplare”, asa cum spui...)

O alta intrebare este de ce nu functioneaza bine un PWM? teoretic, ar fi exact ce trebuie, un modulator de puls, deci de frecventa... De ce totusi o forma de defazaj pare sa fie indusa si aici?

Stiu ca stresez pompa (desi as numi asta mai degraba o scoatere din parametri normali de functionare), dar, urmarind extractia bottomless cu lungirea perioadei de preinfuzie, mai ales aparitia lenta a primelor picaturi, lipsa totala a oricarei forme de channeling, fluiditatea extractiei, controlul ei pe final, cand nu vad ce rost mai are o presiune de 9 barr sau urmarind pur si simplu acel clip cu portfiltrul transparent in care se vede actiunea brutala (initiala) a apei asupra pucului, alegerea personala (in nici un caz recomandare) este clara.
Mai mult, nu inteleg de ce nu se implementeaza functia asta intr-un mod ”sanatos”  pe fiecare espressor semiautomat.

@Mariano

Am observat si eu schimarea culorii, a aspectului in general. In bine. Pur si simplu ai senzatia de control, de participare efectiva pe tot parcursul extractiei (daca nu cumva defazajele sau ce or fi, hotarasc sa intervina).
Pierderea temporara de tensiune (nu oprirea totala a pompei), am observat ca apare cand raman prea mult timp sau misc prea lent potentiometrul in zona de mijloc a cursei (acum evit asta).
Despre gust ... imi este greu sa ma pronunt. Probabil ar mai trebui facute teste. Oricum, de cateva luni nu am mai facut nicio extractie fara PWM sau dimmer.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#6
@Adrian T
Atentie! Nu trebuie variata frecventa! Frecventa de la iesirea din circuitul de raglaj trebuie sa fie in plaja de functionare a pompei, deci, sa zicem ca. 50Hz.
PWM este modularea latimii pulsurilor, care de altfel sint de amplitudine constanta. Arta este, ca din latimea acestor semnale, media rezultata fiind o sinusoida din plaja de functionare a pompei. Adica pe scurt: ideal, la iesire ai o sinusoida de 50Hz cu amplitudine controlabila.
PWM
Dimerele care taie o felie din sinusoida sint, dupa parerea mea, prea hard-core pentru scopul dorit, adica controlul amplitudinii unei pompe vibratoare.

De ce la Saeco a functionat? Probabil pentru ca s-a potrivit combinatia dintre parametrii mecanici ai pompei si caracteristicile dimmerului folosit.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#7
eu nu stiu ce tot zici de hard core pentru un electromagnet, sinusoida taiata la o bobina care arunca o bucata de metal aflat intr-un camp electromagnetic? Daca era vorba de un motor pas cu pas, la care cuplul este pierdut de o jumatate de sinusoida, mai ziceam, dar aici este vorba de un simplu electromagnet. Acum daca vrei sa dezvolti, poti comanda triacul cu altceva decat cu un diac amarat.
Sa revenim, gustul nu difera prea mult dar trebuie incercate mai multe variante, am lasat la 4bari cam 15sec din 25sec, iar difera gustul. Vorba ta Adrian, de ce nu se implementeaza? Poate ca este prea stresant pentru unii.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#8
(08-12-2015, 15:32)Mariano Wrote: eu nu stiu ce tot zici de hard core pentru un electromagnet, sinusoida taiata la o bobina care arunca o bucata de metal aflat intr-un camp electromagnetic?

Aici ma refer la faptul ca aplicind o tensiune mare, in treapta, de rampa abrupta bobinei pompei vibratoare, se creeaza o supratensiune mare, ceea ce nu e cazul in care rampa este domoala, ca de exemplu la o sinusoida. Dar asta nu inseamna ca sistemul nu functioneaza. Dar probabil ca fiabilitatea si mtbf-ul sint mai scazute, comparativ cu modul de lucru standard. Dar nu vreau sa impun nicio parere, am spus doar ca pentru mine este "hard core", ceea ce pentru altii poate fi normal. Noroc ca fiecare are parerea lui, important este sa respectam alte pareri si mai ales, sa ne avem ca fratii!
Peace! Angel
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#9
Scuze Vlad, dar nici o secunda nu mi-a trecut prin gand sa nu-ti respect opinia ta, mai ales ca le ai cu electronica, dupa cate am vazut din comentarii, si eu lucrez in bransa, dar mi se pare prea simpla componeta. Daca privim din alt unghi, pornirea unui ansamblu mecanic mai usor, nu la puterea maxima, dimmer-ul creeaza in avantaj.
Acum daca vrei sa ne avem ca fratii si sunt perfect de acord cu tine, hai sa-l ajutam pe Adrian si sa vorbim la tel pentru un montaj mai putin stresant pentru pompa, comanda digitala cu ajustarea curentului in timp real, pentru o constanta perfecta.
Adrian, mai scrie din experientele tale cu modificarea presiunii, acum cateva minute am facut o extractie la 4bari Big Grin
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#10
Poate gasiti o solutie si pentru pompa rotativa  Blush
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#11
da, asta da provocare, dupa ce inlocuiesc pompa vibratoare cu pompa rotativa, am un anunt la cumparare, ma gandesc si la comanda pe rotativa, specialisti vad ca sunt pe forum.
Uite Vlade ce mi-a trimis Hhanu pentru vibratoare https://www.youtube.com/watch?v=2Ugl5pp5zaQ
Sa facem rost de schema. Eu fac placa, mai am ceva clorura ferica.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#12
Din pacate spiritul meu nu este atat de aventurier incat sa incerc extractii in limite de presiune extrema, cum este cea de 4 barr (am facut asta destul la 15  Smile ).
Tinta este sa raman in zona celor aproximativ 9 barr, dar cu o abordare diferita a fazei de preinfuzie si a finalului de extractie.
Cum spuneam, nu vad nicio logica in comportamerntul nativ al espressor-ului, ci doar o varianta constructiva simpla, functionala, nefinisata (este doar pmdv, vechi de un an, nu neaparat final sau corect).
Chiar acum am incercat sa prelungesc infuzia si sa cresc apoi lent la 9 barr, in aproximativ 3-4 secunde. Asa cum ma asteptam, de la 5-6 barr, tensiunea a scazut brusc pentru 1-2 secunde, presiunea scazand la putin sub 4barr. A revenit rapid, am urcat ceva mai agresiv la 9 barr si a fost bine. Insa faptul ca acele pierderi de tensiune apar, arata ca Vlad are dreptate. Voi reciti toate ideile, imediat ce voi avea timp (acum scriu in graba).
De interes, in egala masura de studiat, cred ca ar putea fi si structura pucului. Cu o preinfuzie de 13-17 secunde la sub 4 barr, obtin un fel de zona de fractura la un oarecare nivel al pucului (ca si cum as avea un tort format din doua felii de blat, de grosimi diferite). Acel plan de fractura nu este evident decat daca fortez ruperea pucului. Atunci se observa un plan de rupere preferential. Nu tin minte sa fi aparut problema asta cand nu foloseam vreun sistem de reducere a tensiunii pe pompa.  
Oricum, cred ca este o zona de explorat.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#13
Aveti aici o schema de dimmer si ilustrarea modului cum functioneaza:

[Image: lumini_06.jpg]

Triacul/tiristorul are proprietatea ca se blocheaza pe inchis la fiecare trecere a sinusoidei prin zero.
Circuitul de aprindere face decuparea de care se tot vorbeste, dupa un timp/faza, realizand astfel modularea puterii, dar valabila intr-adevar numai pentru sarcini rezistive !
Pe rezistenta la popper pentru prajit merge, pentru motorul de ventilator, nu prea !

O pompa/electromagnet nu este o sarcina rezistiva, si de aceea, cand tiristorul se deschide si trozneste in cateva microsecunde cu 308V - atata are sinusoida la maxim !!! numai bine nu o sa ii fie pompei aceleia...

Daca vreti o variatie cinstita, trebuie sa stim ce este in pompa, chiar e un vibrator sau un motor? Solutia difera de la caz la caz.
 
Reply
#14
pe scurt, pompa vibratoare este o bobina, pompa rotativa este actionata de un motor. Daca scade tensiunea, este numai de la triac, nu duce curentul consumat de pompa. Oricum aveam de gand sa schimb triacul cu unul care are surub si piulita, de mult nu mai am incredere in componente mici la care atasezi un radiator si crezi ca tine in curent la greu.

Interesant ce spui Adrian, un tort in doua felii, deci doua zone exploatate in mod diferit. Acum inteleg de ce se schimba gustul de fiecare data cand modifici presiunea.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#15
(08-12-2015, 16:31)Mariano Wrote: ... hai sa-l ajutam pe Adrian...

pe scurt, cred ca un regulator PWM de acest tip (KLICK ME NOW!) ar face treaba bine cu o pompa vibratoare, pentru ca inteleg ca controleaza amplitudinea unei sinusoide de la 0 la 230V - deci se pastreaza frecventa de 50Hz.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#16
ok, perfect si nu costa prea mult.
Adrian, a venit solutia foarte  repede.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#17
Nu, acela este cu triac, nu difera chiar cu nimic de acelea de lumina, de se vand cu 15-20 lei in supermarket.
Controleaza tot felia de sinusoida care este servita sarcinii, nici un dimmer din clasa asta nu controleaza amplitudinea pe bune, adica sa lase sinusoida intreaga si sa scada voltajul.

As experimenta cu un autotransformator cu cateva prize din 10 in 10 V, pana gasiti voltajul corect.
 
Reply
#18
Pai cu autotraf este cel mai ok, dar este scump si mare, nu mai am rabdare sa bobinez Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#19
Cati W sa aiba pompa aia ? cativa zeci, greu de crezut sa fie mai mult. Este sub 50 lei un asemenea trafo.

S-ar putea sa nu trebuie sa bobinezi ni-mic ! Wink
Dar ca sa iti dau o solutie mai exacta, ar trebui sa stiu cam la % actionati dimmer-ul ala... 75%, 80, 90 ? ca sa obtineti cei 4 bari.
 
Reply
#20
   
imagine telefon

Cam asa arata zona de fractura preferentiala despre care vorbeam (in cazul asta, ar fi aproximativ un plan, la o treime de baza din inaltimea pucului). Preinfuzie  de 15 secunde, la 3,8 barr.
Pentru a obtine un efect cat mai evident, am fortat usor si am ventilat pucul.
Nu am observat niciun fel de channeling, extractia facand-o cu portfiltrul bottomless.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#21
dupa potentiometru, cam la jumatate sunt 4bari, dar are un semireglabil in paralel, deci poti sa pleci de la un anumit prag. Maine am sa-i scot schema.
Doua zone clar distincte, se vede ca una din felii a stat mai mult la o anumita presiune.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#22
(08-12-2015, 17:01)nicusors Wrote: Poate gasiti o solutie si pentru pompa rotativa  Blush

La pompa rotativa, profilarea presiunii se poate face cu un convertizor de frecventa.  E cam scump dar mi se pare solutia corecta. Si cred ca ar merge si la pompa vibratoare.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#23
La pompa rotativa este important sa ai un cuplu constant, aici scaderea tensiunii scade si cuplul. Daca s-ar putea modifica presiunea din camera pompei si sa lasi motorul  la tensiunea de lucru, ar fi excelent.
O idee de meserias, convertizor de frecventa, cat de scump poate sa fie un convertizor de frecventa? Daca modifici frecventa se modifica si turatia, iar cuplul ramane acelasi.
Adriane, ne ducem sus de tot cu ideile Smile
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#24
De fapt, cred ca este firesc sa existe 2 "felii" distincte in puc (nu atat de bine delimitate totusi). Pana la urma, ce este fines migreaza spre baza pucului.
Am mai facut astazi cateva teste. Nu pun imagini deocamdata pentru ca nu inteleg toate aspectele (unele par contradictorii sau oricum, in opozitie cu ceea ce am mai citit).

Dar masuratori de timp si aprecierea indirecta a ratei de curgere imi arata ca de fapt este posibil sa fim pe o falsa carare incercand sa disociem gusturi, sa gasim diferente de nuanta macar (evident ca asteptarile ne sunt setate implicit spre mai bine), comparand extractii la care singura deosebire este folosirea sau nefolosirea "profilarii" de presiune (ghilimelele sunt necesare, din motive destul de clare).
De fapt, am observat ca presaturatia pucului (20 secunde sa zicem) la 3,5-4 barr, determina o rata de curgere mai mare decat de obicei cand presiunea ajunge la 9 barr. Pentru ca rata asta sa fie constanta, ar fi necesar sa rasnim ceva mai fin.
Probabil in astfel de conditii ar trebui facuta o comparatie de gust, o cafea data, cu un grad de rasnire potrivit comportamentului nativ al espressor-ului, cu aceeasi cafea, rasnita mai fin insa, cumulata cu ”profilarea” presiunii. Asta e ceva mai dificil de realizat pentru cei care avem un Vario, data fiind latenta raspunsului.
Sigur, toate astea fac gasirea unui raspuns clar inca si mai dificila.

Oricum, prezenta unui sistem de control al presiunii pe orice semiautomat ar fi un instrument util (daca ar fi sa scriu exact ce gandesc, ... obligatoriu).
Am putea corecta o extractie dintr-o cafea prajita accidental sau intentionat mai light (rasnind mai fin, fortand oarecum rasnita, dar reusind extractia acolo unde lipsa posibilitatii profilarii presiunii conduce la blocarea espressor-ului), am putea explora dupa bunul plac profile teoretic infinite, desigur, intrebuintandu-ne ceva mai serios, implicandu-ne inca si mai mult in proces.

Off ...
Cafeaua nu este un drog, nu creeaza dependenta. Forumul asta insa ...

@Liviu
Nu ar trebui pus un mesaj de avertizare/intampinare?  Smile
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#25
Mi s-a parut interesant de urmarit interviul https://www.youtube.com/watch?v=A-geHDnFOdc , cu tipul care a scos Slayer-ul pe piata. Ignorand masina respectiva si un pic de reclama, au reiesit cateva idei care merita incercate. In special mi s-a parut interesant faptul ca preinfuzia influenteaza semnificativ curgerea cafelei in ultima parte a extractiei. Cu alte cuvinte o preinfuzie lunga iti da voie sa extragi dintr-o cafea rasnita mai fin, influentanda gustul cafelei.
Am facut o incercare tentativa, am preinfuzat 30 secunde la presiune f. joasa si am reusit sa extrag cafea macinata cu vreo 2 click-uri mai fin decat o fac in mod normal. Gustul a fost mai "moale", cu mai putina aciditate si corp mai vascos. Nu a fost chiar genul meu de cafea, imi place cafeaua cu ceva mai multa aciditate, dar a fost interesanta. Cred ca ar merge bine in cappuccino.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#26
Interesant ce spui Adrian, ai sapat mult si bine. Cu siguranta iti trebuie un dimmer profi cu reglaj in frecventa, nu de alta dar te pricepi la experimente si pui pasiune in ceea ce faci.
Bun link-ul cffeesnob, oameni care se pricep. Deci 30sec la 2-3bari cu macinatura mai fina, interesant. Dupa amiaza am ce face Smile
Despre avertisment, sunt si eu de acord, ai intrat pe forumul  espressoman.ro, te-ai "contaminat" fara antidot.
Pe mine m-a prins flama rau de tot, dar nu-mi pare rau nicio secunda!!!!!!
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#27
Exista un mesaj de intampinare si chiar acum il editez! Buna idee!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
(08-12-2015, 21:10)Mariano Wrote: La pompa rotativa este important sa ai un cuplu constant, aici scaderea tensiunii scade si cuplul. Daca s-ar putea modifica presiunea din camera pompei si sa lasi motorul  la tensiunea de lucru, ar fi excelent.
O idee de meserias, convertizor de frecventa, cat de scump poate sa fie un convertizor de frecventa? Daca modifici frecventa se modifica si turatia, iar cuplul ramane acelasi.
Adriane, ne ducem sus de tot cu ideile Smile

Daca aveti impresia ca doar printr-un artificiu electric asupra motorului pompei rotative veti obtine o profilare de presiune sunt foarte mari sanse sa va inselati, facand intreg demersul unul futil...

Consider ca e necesara o dreapta judecata/intelegere a modului de functionare a pompei rotative si a implicatiilor asupra regimului de lucru in mediu espresso. Trebuie inteles ca pompa rotativa e un dispozitiv ce creaza presiune prin debit, debit ce este cvasi-identic pe toata plaja de presiuni de lucru. Caderea debitului cu cresterea presiunii conteaza prea putin in regimul ce ne intereseaza.

http://www.fluidotech.it/Pages/en_co_ca_...ature.aspx

[img][Image: 5_zpswgzfdkmk.png][/img]
[img][Image: 4_zpsa1ooaupt.png][/img]

Modificand viteza de rotatie a paletelor pompei se modifica debitul pompei si nu presiunea (!). Se obtine o profilare a debitului pompei, dar atentie , debitul efectiv al pompei, sau volumul dislocat de paletele din interior. Asta are prea putin efect are asupra regimului de extractie intrucat valoarea debitata este oricum mult peste nevoile unui espresso normal 1.20 - 2.00 ml/s give or take. Spre exemplu modelul Fluid O Tech CO 104 debiteaza ~ 100 l/h sau 27 ml/s (!). Excesul de debit este refulat prin supapa de by-pass. Cu alte cuvinte setez cu sita blind presiunea de full by-pass ( sa zicem 9.50 bar ) si, o data sistemul amorsat, intreg debitul este recirculat prin by-pass. Altfel in regim de extractie, supapa deschide la 'cracking pressure', sub cei 9.50 setatati, dar tot asa, mare parte a debitului este recirculat, in timp ce flow-ul normal espresso este asigurat de o corecta rezistenta hidraulica a pucului. 

http://www.engineeringtoolbox.com/positi...d_414.html

http://madhavfluid.com/entries/general/d...ief-valve-

http://www.pump-magazine.com/pump_magazi...cle_05.htm


Consider ca printr-o manipulare electrica nu poti reduce oricat de mult vrei debitul pompei. Nu e suficient pentru a obtine profilare; e nevoie si de interventie pe supapa de bypass, lucru de altfel intreprins de Nicholas Lungaard (shadowfax) HB in al sau proiect de profilare a presiunii folosind o pompa fluid o tech TMFR.

"1. Conquering the Bypass Valve
However, varying pump speed will only get you so far. Rotary pumps as they are used in espresso machines are extremely high-flow pumps that actually bypass most of the excess water that they pump back into the inlet side via an adjustable bypass valve that's typically protruding 90° from the inlet side of the pump. This bypass valve opens when the force of the pump outlet water exceeds the pressure of the inlet side combined with the pressure of the spring pressing against the valve. You can adjust the effective output pressure by compressing the spring via the adjustment screw on the pump. In this setup, the pump's operating speed actually has little to do with the output pressure, provided the speed is fast enough to produce the maximum operating pressure: In fact, the pump's speed will only change the ramp-up rate in this configuration, giving you an interesting method of "variable-rate preinfusion." Once you get to operating pressure as set by the bypass valve, you'll have little control to decline the pressure effectively: Greg explained to me that straddling that point where the bypass valve opens and closes causes very erratic pressure fluctuations, something you really don't want in such a system. 

So that leads me to what is probably the most challenging part of building the TMFR pump, at least from an equipment perspective: defeating the bypass valve. To do this, you need to drill a hole through the bypass; the hole's diameter sets the rate of backflow from the pump outlet to the inlet, and it changes smoothly and proportionally with the pump motor's speed. The diameter of this hole is simple enough: the hole should be the right size to produce 9 bars of pressure at the maximum desired motor speed, given espresso flow rate at the output of the system (i.e., when the group is outputting water at a rate of ~100-120 mL/minute, either with a Scace[-like] device or pulling test shots). In practice, there's a pretty good amount of fudge factor here: if you drill the bypass such that it maxes out at 12 bars, you can still get plenty of adjustment, just avoiding running at top speed. This means that you can test your setup so that it maxes out around xbars at free-flow, and then just guess that you'll get about x+1 or x+2 bars more when pulling a shot. "

http://www.home-barista.com/espresso-mac...12179.html

Lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par... Personal as alege sa folosesc bugetul ( deloc neglijabil, ca sa nu vorbim de probleme concrete - asigurarea materialelor - ) pentru un upgrade de rasnita sau pentru o masina mai buna; nu sunt convins ca printr-o profilare presiunii/debitului obtinem neaparat ceva mai bun - da, vom obtine ceva diferit. Consider o rasnita performanta ca fiind net superioara in cresterea calitatii rezultatelor.

A se trata tot ce am scris cu doza adecvata de sare si piper Smile

Adi
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#29
In lumina celor spuse de adi84_g mai sus:

Cred ca mai simplu si mai putin riscant pentru pompa ar fi achizitia unei Fluidotech pe care o foloseste Vesuvius (170Euro) si un proiect comun cu csabitec, colegul nostru (platit sau benevol), ori cu altcineva prcept, in care sa se mestereasca ceva in Arduino.

Adica ori faceti ceva serios pana la capat, profitand de ce au experimentat altii cu succes, ori ne concentram pe solubilitate, extraction yeld, brew ratio, tipuri de prajire, specialitate versus origine, microloturi etc. cautand perfectiunea shot-ului in alta parte decat in micile experimente indoilenice. 

Nu ca asemenea discutii nu ar fi placute...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
(10-12-2015, 12:59)Lyvyoo Wrote: achizitia unei Fluidotech pe care o foloseste Vesuvius (170Euro)

Pretul de unde e luat?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)