• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Prajitor de cafea - Gene Coffee CBR-101

#1
Tinand cont ca in acest moment exista deja cativa posesori ai acestui aparat deschid un topic si cu aceasta tema.

Nu sunt in masura sa fac un review, insa pun cateva linkuri - basic - si sper ca ceilalti utilizatori mult mai experimentati sa contribuie cu cat mai multe informatii/linkuri/experiente.

Roasting_using_Gene

http://www.frcndigital.com/coffee/genecafe.html

http://www.sweetmarias.com/prod.details-genecafe.php

Sunt multe discutii referitoare la preincalzire, taierea temperaturii chiar inainte de FC apoi in functie de gradul de prajire dorit: modificarea temperaturii, stabilirea timpului pentru terminarea prajirii urmand apoi procesul de racire.

Am o gramada de intrebari, neclaritati si incertitudini dar mi-as dori ca thread-ul sa se dezvolte normal pe masura ce vin contributii.

Multumiri!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#2
FELICITARI
tuturor colegilor care s-au dotat cu echipamente pentru prajit !

CURAJ
celor care ezita !

Vad din ce in ce mai multe semnaturi cu astfel de aparate .

E clar ca discutiile vor fi foarte interesante si incitante privind din directia tipurilor diferite de prajitoare , cafele verzi , gusturi , stiluri si grade de prajire etc , etc .

E clar ca avem nevoie , acum , de surse de cafea verde .
Avand in vedere ca oricum ne vom face rost de aceasta , poate , dintre prajitorii locali , care vand acum doar boabe prajite , se vor gandi sa-si diversifice business-ul si sa vanda si astfel de cafea verde .

Atata timp cat cererea exista , intr-un fel sau altul , mai devreme sau mai tarziu , va aparea si oferta care sa o satisfaca .

Prajeli de calitate tuturor !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
Mersi Radu, bafta si tie cu hottop-ul.

Un alt posibil "profil de baza" (la care se pot face ajustari in functie de cafea si gust) pentru prajire.
Sursa: review CoffeeGeek

"Using input from other veteran roasters I developed a “root” profile and all of my profiles are some variation of this original. This root profile is:

Stage 1: 300º F for 5.0 minutes of drying / warming; total elapsed time is 5 minutes
Stage 2: 446º F for 4.0 minutes of initial heat ramp; total elapsed time is 9 minutes
Stage 3: 465º F for 1.5 minutes of continued heat ramp; total elapsed time is 10.5 minutes
Stage 4: 482º F for 3.0 minutes of final heat ramp: total elapsed time is 13.5 minutes
Stage 5: 456º F for the remainder of the roast

Stage 1 is to prepare the beans for roasting. This phase removes moisture and at the same time gets the beans warmed up and ready to roast. I find that it makes the beans more receptive to heat. You want to get the heat into the bean without cauterizing the outside of the bean which actually insulate the bean.

Stages 2-4 are for controlling the rate of increase of bean temperature as the roast progresses toward first crack. Both duration and temperature are adjusted based on the beans being roasted and the desired development of flavors. In general, a faster increase in temperature produces a brighter roast.

Stage 5 is usually set during first crack and is for controlling the rate at which the roast progresses toward second crack, which also is important for the development of flavor and body.
"
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#4
Care sunt costurile defalcate, pentru CBR-101?

echipament ... stiu Smile
transport ... ?
vama ... ?
TVA ... ?
altele ... ?

Cum pot sa-l scot la cel mai bun pret?
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#5
Eu l-am luat de aici: http://www.rohkaffeebohnen.de/index.php?...cts_id=306 impreuna cu ceva cafele verzi.

Transportul in jur de 40eur. Plata prin Paypal. Oamenii super ok!
Curierul a venit in 7 zile. Fiind din EU nu ai treaba cu vama sau cu alte costuri.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#6
Multumesc!

Ce cafea ai luat si ce ti-a placut?
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#7
Asta am incercat pana acum:

COSTA RICA - Cafatalera Zamorana Honey
GUATEMALA - Finca Bourbon Organic
PANAMA - Bambito Estate

E complicat sa emit mari verdicte dupa cateva prajiri. Cafelele nu au iesit deloc rau, dar in mod sigur mai e extrem de mult loc de imbunatatiri. Dincolo de diferitele profile si metode de prajire care se gasesc pe net, aparatul ofera senzatii destul de frumoase la prajire: culoare-miros-sunet.

Secretul (daca ii pot spune asa) este sa faci o legatura intre ceea ce vezi/mirosi/asculti si ceea ce ai in final in ceasca. Problema e ca feedback de gust ai doar peste cateva zile dupa degazare. Smile Si atunci poate nu esti in cea mai buna dispozitie, ai mancat ceva cu un gust puterinic, te-ai certat cu nevasta, copilul te bazaie sa-i faci ciocolata calda si simturile nu sunt in masura sa aprecieze rezultatul prajirii.

Ce fac eu deocamdata e sa notez la prajire, minut cu minut (dupa modelul lui Cosminp), intr-un excel tot ce fac la prajire: timpi, temperatura setata, temperatura masurata de aparat, temperatura ambientala, timpul la care se intampla FC etc. In timpul asta imi dilat narile, ciulesc urechile incercand sa identific First Crack, miros tot, casc ochii mari si ma uit in ce stadiu sunt boabele.

Apoi, dupa cateva zile de degazare, beau cateva espresso (simple, doppio) dar si cappuccino, ma uit la el cum curge si cum arata, apoi ma intorc la excel si notez cum mi se pare cafeaua. Scriu text si dau note. Pe nevasta nu ma pot baza, daca o intreb cum e cafeaua raspunsul e acelasi: "- Buna!".

Deja am un "profil" pentru acea PANAMA de mai sus care mi-a placut si teoretic il pot "repeta" dar vreau sa mai incerc si alte variante de prajire (unii zic infinite). Costa-Rica simt ca are potential dar m-am oprit prea repede cu prajirea si a fost prea light (la ambele batch-uri am facut la fel).

Necunoscand pe nimeni suficient de pregatit in prajirea cafelei si de dispus sa ma ajute asta e singura metoda pe care am gasit-o prin care sa inteleg cum trebuie facut. Daca cineva stie niste shortcut-uri il rog frumos sa nu le tina pentru el. Smile

Cateva din cafelele de la Sarkis le stiu destul de bine, e o sansa ca putem lua verde - acelasi sortiment - si putem compara prajirea noastra cu ceea ce am baut de la el. O fi comparatia asta vreo blasfemie? Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#8
    - GUATEMALA - Finca Bourbon Organic - City
    - GUATEMALA - Finca Bourbon Organic - City + (zic eu, nu stiu daca se vede diferenta)
    - stanga City, dreapta City + (zic eu, sa ma corectati voi daca mi-a iesit altceva)

Inca odata, orice feedback/observatie e binevenita.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#9
Quote:" Inca odata, orice feedback/observatie e binevenita"

Boabele arata foarte bine !
Diferenta de aspect , chiar daca este mica ( normal dealtfel intre cele doua grade de prajire ) , este vizibila ( calitatea pozelor ajuta ! )

In ceea ce priveste gustul daca nu ai sesizat diferente remarcabile , negative , cu cafeaua prajita in alta parte ,este clar ca rezultatele sunt comparabile .

Detaliile de gust sunt influentate de multi factori care tin atat de echipamente cat si de manopera.
Cred ca la prajire comentariile vor fi mai interesante ca la prepararea shotului !

Felicitari !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Si o poza cu un doppio extras din 18g din prajirea de mai sus City +.
Inca nu e degazata complet.

   
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#11
Quote:"Si o poza cu un doppio extras din 18g din prajirea de mai sus City +. "

Mmmmm, brun , cremos tigrat ...!
Sunt dintre cei fericiti care au si ei , acasa , asa ceva !

Enjoy !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#12
Despre subiectul achizitionarii in general a unui prajitor casnic, vorbim aici - http://www.espressoman.ro/forum/Thread-M...ntru-acasa
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Am prajit San Salvador de la Sarkis, dupa "reteta" de mai sus. Daca am auzit eu bine FC s-a intamplat pe la min. 12:30 la 238gr C. (temp. masurata la iesirea aerului - la acest aparat)

Rezultatul vizual mai jos. Ce ma incanta oarecum e ca boabele par ca n-au mai iesit patate si usor zbarcite/ridate cum erau la prajirile precedente.

               

Gustul asa pe vineri-sambata. Smile

Daca cineva poate sa faca aprecieri vizuale, m-ar ajuta f. mult. Nu stiu cum ar trebui sa fotografiez astfel incat sa fie cat mai relevant rezultatul.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#14
Foarte frumos prajita
Felicitari
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#15
Am uploadat un film cu first crackul boabelor in gene cafe. Sper sa va fie util. Cafeaua a fost Rep. Dominicana de la olandez.



Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#16
Ce culoare faina are cafeaua.Ce cantitate ai bagat, ca pare multa.Nu stiu de ce mi-a parut ca e mica viteza de rotatie,
 
Reply
#17
Am pus 245 gr. Si mie mi se pare ca se invarte cam lent, undeva intre 7 si 9 rpm. Daca ii cresteau viteza de rotatie probabil era prea zgomotos.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#18
zuluafonu: multumesc pentru film. o sa pun si eu unul cand mai prajesc.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#19
Am prajit si Bolivia de la Sarkis. Cu filmul mai greu, dar am facut poze:
               
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#20
Cel putin la culoare arata extraordinar si vad ca s-a pastrat si acea foita de pe mijloc, semn ca nu ai prajit-o prea tare! Sa pui si o poza cu macinatura in portafiltru, cu putin varf, pe un fundal alb Smile Stiu ca poti Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
M-ai bagat in shooting-uri de dimineata. Cafeaua e San Salvador Monserat, cea prajita marti (pozele cu boabele din prima pagina de topic). Am facut un doppio, pot sa zic ca a iesit grozav si pot sa confirm (ca gust) ca tot procesul asta de a praji acasa nu e deloc un rateu. Smile

                       

Mai fac una si gata ... la munca.

Si sa terminam totusi seria de imagini cu mr. puc, uniform extras si secat de toate puterile/aromele
        .
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#22
Revin ontopic, pentru cei care au Gene, atasez profilul (dupa modelul lui Cosminp) folosit la prajire.
.pdf   Profile prajire - Profil batch 7 - San_Salvador.pdf (Size: 59,15 KB / Downloads: 126)

Dupa gustul meu rezultatul e extrem de reusit!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#23
Da, superba culoarea! Poza 1 e putin mai subexpusa. Coreland cu celelalte tind sa cred ca realitatea e reflectata mai bine in poza 2.

Cu ocazia asta mi-am adus aminte de o intrebare pe care am adresat-o prajitorilor in 2011 pe Softpedia, legata de culoarea macinaturii. Erau cam sceptici pe atunci apropo de maroul prea deschis (similar cu al tau) Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Serban, sa stii ca faci un lucru extraordinar ... faptul ca impartasesti cu noi cautarile tale in ale parjitului ... MULTUMESC!

Sper s-o ti tot asa, sa invatam si noi alaturi de tine!

Trebuie sa spun ca suntem tare norocosi fiindca te-au "lovit" ambele pasiuni ... avem parte de super pictoriale ... pacat ca nu traim vremurile cand fotografia poate fi "insotita" de miros si gust ... Smile
CLASSIC.GAGGIA | PID.COFFEE | CTRL.STEAM | PRNCLZR | OPV.BEZZERA | MNMTR | STMWND.V3.SILVIA | TRMMTR.GROUP | LED.NICHIA | 15.18.RGDLSS.VST | I-MINI.I2.ASCASO | 58.MOTTA | 500.MOTTA
 
Reply
#25
(03-06-2013, 15:51)mirkios Wrote: Care sunt costurile defalcate, pentru CBR-101?

echipament ... stiu Smile
transport ... ?
vama ... ?
TVA ... ?
altele ... ?

Cum pot sa-l scot la cel mai bun pret?

Salut,

Prețul de pe site de la ongebrand este cu tot cu TVA (360 EUR). Transportul te costa încă 55EUR prin curier (DPD). Transferul bancar m-a costat 30-40 EUR, n-am la îndemână. Acestea sunt toate costurile. Nu ai vama. Singurul lucru mai spinos este ca trebuie sa faci transfer in EUR.

Coletul ajunge in 3-5 iar olandezul răspunde repede (chiar daca foarte expeditiv).

Cu bine,
Cosmin

(07-06-2013, 08:43)G. Serban Wrote: Revin ontopic, pentru cei care au Gene, atasez profilul (dupa modelul lui Cosminp) folosit la prajire.

Dupa gustul meu rezultatul e extrem de reusit!

Arată foarte bine cafeaua. Felicitări.
Am citit in profil ca ai racit-o extern. Cum anume ?

Am cumpărat si eu vineri cafea de la Mihai (atât verde cât si prajita, pentru comparație). Voi încerca sa revin cu impresii scrise pe forum. Am inceput prin a praji Bolivia. Pana acum, am gustat Bolivia prajita de la Mihai, pana se degazeaza a mea si mi-am dat seama ca avem gusturi diferite. Eu prajesc indiscutabil mai light decât el. Stiu ca suna ciudat, insa cafeaua lui Mihai este mai barbateasca, mai puternica fără sa fie prea amara. O crema foarte frumoasa, aroma puternica, o senzatia plină in gura. Mi-a lăsat gura cam uscata după.
A mers de minune in cappuccino.
Am încercat si in drip. O cafea echilibrata, aromata, care mă duce cu gândul la ciocolata neagră.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#26
(10-06-2013, 10:41)Cosminp Wrote: Am citit in profil ca ai racit-o extern. Cum anume ?

mirkios: Multumesc, nu e mare lucru. As scrie mai multe insa imi e sa nu spun prostii asa ca ma limitez numai la "certitudini". O certitudine pentru mine e faptul ca acel Salvador prajit ca mai sus e beton pentru gustul meu. Extrem de bogat in arome (nu as putea sa zic ce fel de arome - dar ele sunt complexe si foarte prietenoase), corpolent, cremos cu o aciditate placuta (medie), fara pic de nuanta amara/neplacuta ... as zice perfect. Dupa ce ai baut un asemenea doppio esti tentat sa faci altul. Sper sa-mi "puste" la fel si la a doua sarja. Smile

Cosmin: cand am considerat ca are culoarea potrivita, am oprit complet procesul si cu manusa in mana am scos container-ul si am varsat boabele in asa ceva: strecuratoare pt. paste. Am racit-o cu doua asemenea strecuratori vanturand boabele din unul in altul cat am putut de repede. (prajesc pe un fel de balcon care se poate deschide larg la aer - aici seara e racoare).

Te-as ruga sa ajuti si tu pe cat posibil cu informatii pe acest topic pe masura ce ai observatii care crezi ca sunt importante. Multam!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#27
@G. Șerban - la început am încercat si eu sa racesc pe balcon într-o astfel de sita si mi-am dat seama ca sunt mai lent decât decât Gene-ul. Poate o fi fost de la faptul ca foloseam doar o sita pe care o agitam constant. De ce ai ales sa racesti cu sita si nu la Gene ?
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#28
(10-06-2013, 13:00)Cosminp Wrote: @G. Șerban - la început am încercat si eu sa racesc pe balcon într-o astfel de sita si mi-am dat seama ca sunt mai lent decât decât Gene-ul. Poate o fi fost de la faptul ca foloseam doar o sita pe care o agitam constant. De ce ai ales sa racesti cu sita si nu la Gene ?

Primele sarje le-am racit in aparat si s-a prelungit prajirea prea mult. Sfantu' "internet" zice ca una din problemele aparatului este aceasta racire lenta, si trebuie gasite solutii alternative. Nu sunt convins ca asta a mea e solutia cea mai buna dar deocamdata n-am alta idee si nici nu sunt genul care sa-si confectioneze ceva smecher acasa (cu tavi, ventilatoare etc.)

Ce nu inteleg eu: de ce e necesar sa ajustezi temperatura de ex. la minutul 9 la 240 grade atata timp cat aparatul nu reuseste pana la min. 9 sa ridice aparatul la 230 (cat era setat). (nu era la fel daca initial puneam direct 250?) Ma roade intrebarea asta, poate nu inteleg eu cum functioneaza aparatul. Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#29
(10-06-2013, 13:18)G. Serban Wrote: Ce nu inteleg eu: de ce e necesar sa ajustezi temperatura de ex. la minutul 9 la 240 grade atata timp cat aparatul nu reuseste pana la min. 9 sa ridice aparatul la 230 (cat era setat). (nu era la fel daca initial puneam direct 250?) Ma roade intrebarea asta, poate nu inteleg eu cum functioneaza aparatul. Smile
Probabil ca in anumite conditii (temperatura, presiune, umiditate, plus altele legate de parametrii retelei electrice) sa depaseasca acea valoare. Reglajul sa se faca doar in caz ca...
Asta este parerea mea, sper sa nu fie total pe langa.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Serban, nu e mare branza sa iti faci ceva acasa pt racire.Niste ventilatoare de calc, ori din recuperari ori cumparate.Ca sunt la 12 volti.Merg si din astea la 220, dar trebuie minima grija de a nu avea fire neizolate.Pare banal si la mintea cocosului dar s-au mai vazut cazuri Smile.Nu de alta dar mai ales ca ai cantitate f mica, 200-250 grame max un singur ventilator ajunge.Chiar pus sa sufle prin cafea, il pui undeva langa geam si in max 1.5 minute cafeaua e rece.Eu am doua de 40 w fiecare, la 220, si racesc f rapid 500 grame de cafea.Nu mai zic unul din ala de racit camera, un ciur de faina si raceste de zici ca e azot lichid.
O alta chestie ce am inteles ca are gene e sensibilitatea la variatiile retelei.Nu stiu cat variaza la noi, dar chestia asta m-a facut sa nu iau o ocazie de la cineva.(eu sincer ma mir ca 3,4 volti in minus sa se simta asa mult).Plus rezistenta electrica care se arde, ca la toate cele electrice dupa n cicluri.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)