• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Prăjire la tigaie

#1
Pentru că simplu și pentru că bunicuță, șarjă prăjită la tigaie. [Image: 16a45a5ec08130d70a371fa20031bdbb.jpg]

Acum câteva zile am întâlnit o bunicuță cu zeci de ani de experiență la prăjit cafea la cratiță. Chiar dacă am fost sceptic la început, entuziasmul cu care îmi povestea despre modul de procurare al cafelei verzi în perioada comunistă și rezultatele pe care le poți obține controlând in totalitate procesul prăjirii m-au făcut să arunc o sarja de 250 grame în cratiță. A ieși ce vedeți. Am oprit prăjirea in timpul celui de-al doilea crack, spre final. Primul a fost cam rapid, după 6 minute, (flacara trebuia redusă mai mult), al doilea la min 10. (am redus flacara in timpul prăjirii, ceea ce am înțeles că nu se face). Am oprit după 13 minute. Exista boabe intens prăjite și altele mai puțin. Mi-a spus că ăsta e un lucru normal și că defapt îmbunătățește aroma. Ce o fi ieșit văd eu peste 3-4 zile.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#2
Nici una din boabele de mai sus nu au ajuns in SC Smile , probabil datorita densitatilor diferite sau a aplicarii inegale a caldurii ai avut doar un FC intrerupt.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#3
In plus, m-a întrebat ce e crack-ul și mi-a spus că nu și-a bătut niciodată capul cu minutul la care pocnesc boabele prima dată. Totul e ca tigaia sa fie bine încinsă și flacăra să fie medie.

(29-01-2017, 18:17)bubucalu Wrote: Nici una din boabele de mai sus nu au ajuns in SC Smile , probabil datorita densitatilor diferite sau a aplicarii inegale a caldurii ai avut doar un FC intrerupt.
Posibil, am redus gazul. Era cam mare flacara și m-am speriat. Posibil sa fi frânt primul crack care a repornit pe la min 10. Cum ti-ai dat seama de lipsa celui de-al doilea crack? După culoare? Nici eu nu am putut face legătura între culoarea boabelor și second crack. Cel mai sigur am avut un first crack întrerupt.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#4
Ar trebui sa ai urme de explozie violenta, crapaturi adanci la capete si chiar bucati dislocate din suprafata bobului, mai mult, inainte de SC bobul elibereaza uleiuri care raman la vedere daca nu mergi cu SC pana aproape de carbonizare.
Am avut rezultate frumoase cu FC evident si prajire uniforma utilizand un ibric pe care l-am invartit constant deasupra flacarii. Daca nu cantitatea produsa prin prajire te intereseaza, prajirea la ibric poate fi educativa in aceeasi masura.
La Pavoni, Kinu m38
 
Reply
#5
(29-01-2017, 18:35)bubucalu Wrote: Ar trebui sa ai urme de explozie violenta, crapaturi adanci la capete si chiar bucati dislocate din suprafata bobului, mai mult, inainte de SC bobul elibereaza uleiuri care raman la vedere daca nu mergi cu SC pana aproape de carbonizare.
Am avut rezultate frumoase cu FC evident si prajire uniforma utilizand un ibric pe care l-am invartit constant deasupra flacarii. Daca nu cantitatea produsa prin prajire te intereseaza, prajirea la ibric poate fi educativa in aceeasi masura.
Am înțeles. Mulțumesc. O fac numai din perspectiva comparației cu prăjirea la Delimano care mi se pare, așa cum mulți sustin dealtfel, mai mult o coacere, fara prea mult fum dar și fără mari diferențe de nuanțe intre cafele diferite. Și mereu acidă. Câteodată acră rău.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#6
Am citit un post al unui prăjitor consacrat. Spunea pe scurt că nici nu gusta cafeaua prăjită mai light decât după a zecea zi. Am avut o sarja uitată mai mult în dulap pentru că era muuuult prea acidă. Am deschis-o azi, să văd dacă e valabil ceea ce am citit. Ei da, gustul era cu totul altul. Cafeaua light consumata la 24 -48 ore de la prajire este un joc extrem.

Șarja de la tigaie am gustat-o și e simpatica. Seamănă cu cafeaua din comerț, numai că are mai mult spice. Poate de la boabele prinse mai tare de flacără. Oricum, excelentă în latteuri.
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#7
Ciudate gusturi... eu joc sportul asta extrem permanent... e adevarat ca pe brew, unde lucrurile stau un pic pe dos... degustarea de a doua zi este cea mai apreciata Wink
 
Reply
#8
O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...

https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE
 
Reply
#9
uhhhh!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#10
Probabil despre asta e vorba Big Grin

[Image: Yvj8aUw.jpg]

si uleiul e de la cartofii prajiti.
Prezent: Expobar Brewtus IV-R, Ceado e37s, Popper Roaster DIY cu Artisan (controller WiFi by Csabitec)
Trecut: GC 2014 (PID XMT7100+PT100+SW RS3), Macap M2D, Kinu M47
 
Reply
#11
+1
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#12
(03-03-2017, 17:06)renatoa Wrote: O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...

https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE

Oare la oala de noapte iese Kopi Luwak?  [Image: ae.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#13
Apropo de cafele cu arome, o bătrânică care îmi povestea despre prăjirea la tigaie mi-a spus cum aromatiza ea cafeaua. La răcire dădea pufuri cu coniac franțuzesc peste boabele încinse. Sunt tentat sa încerc și eu, dar cu Milcov ceva că Curvoisier nu am in casă
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#14
E posibil sa nu iasa ceva rau, dar noi aici ne propunem sa lasam cafeaua cu aroma de cafea si sa servim coniacul alaturi. In pahar incalzit. Smile

[Image: K5izCMt.jpg]


Plus ca daca deschidem usa asta pe ea ar putea intra si dr Oetker.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#15
@Fane

- Ce bine zici si ce aplicatie voi face dupa masa in acest sens... [Image: biggrin.gif] ...
Bezzera Strega Top | Pavoni Expo | Honne (slim) | Olympus KR-E | C40 mk III | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...
 
Reply
#16
Am observat ca apreciezi coniacurile bune. Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#17
(03-03-2017, 17:06)renatoa Wrote: O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...

https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE

Ah,  oribil...!   zici ca fierbe fasole (mai degraba cartofi prajiti la fiteuza, sau altceva) in mod neconventional... sper pentru sanatatea lui ca foloseste ulei nehidrogenat, ca in ziua de azi trebuie sa te feresti de colesterol ca dracu' de tamaie... Vazand clipul acesta prea multe ciudatenii imi vin in cap si toate sunt rele [Image: sad.gif]
Expobar Brewtus IV DB-R, Cartus 3M, Mahlkonig Vario Home, Tamper dinam Joe Frex, Base Joe Frex Flat 58.5mm, IMS Shower 200um PTFE, IMS Precision Filter 2T, Tidaka Distribution Tool,  TIDAKA 4 M8,5x0,75 , Motta Europa 350ml, Termometru barista
 
Reply
#18
clipul e facut la misto. daca va uitati pe final nu obtine ceva care sa semene a cafea prajita.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#19
Ma tem ca nu. La final vad chaf si cateva boabe, care cred ca sunt mai seci.
Acelasi user a postat si asta, care pare a fi chiar cafea prajita.


Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|Gene Coffee CBR-101|.
 
Reply
#20
(05-03-2017, 14:34)Fane Wrote: Am observat ca apreciezi coniacurile bune. Smile
Trebuia să pun intre ghilimele😀 Acum văzui perla. Și nu a fost cu intenție pocirea porcoasa a numelui celebrului coniac. Cred că bausem prea mult Milcov și am romanizat Courvoisierul...
Expobar Brewtus IV, Mazzer SJ, San Marco SM92 Instant, Rok espresso maker.
 
Reply
#21
Eu nu am un espressor acasa, cafeaua mea o fac la ibric. Tin minte prima data cand am incercat cafeaua boabe, am procedat lafel : am aruncat 250g de cafea verde intr-o tigaie si la foc mic-mediu am tinut-o aprox 12-13 minute... Nu am tinut cont de nici un crack, din ce citisem online stiam ca trebuie tinuta cafeaua intre 10-15 minute pe foc in functie de cat de prajita o vrei.
Zis si facut!

A iesi o cafea cum nu mai bausem niciodata, putin acida, dar muuult mai aromata decat ce bausem pana atunci. (a fost o cafea tot din comert cumparata de la raionul bio, columbia)

de atunci, cafeaua nu mai este doar un lichid negru dimineata.. este jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!  [Image: shy.gif]
 
Reply
#22
cafeaua !

(12-03-2017, 18:18)vladd96 Wrote: ...jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!  

Liviu, avem un nou motto al forumului !
 
Reply
#23
Smile
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Vario Home, Mazzer Major, Gene cafe cbr 101, prajitor DIY fluid bed cu TC4
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#24
Bravo baieti! Te unge la suflet comunitatea asta [Image: smile.gif]  Am modificat pagina principala

Bun venit vladd96
[Image: WEO1MEm.png]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#25
(13-03-2017, 17:04)Lyvyoo Wrote: Bravo baieti! Te unge la suflet comunitatea asta [Image: smile.gif]  Am modificat pagina principala

Bun venit vladd96

Heh, multumesc frumos!Big Grin asa da primire
 
Reply
#26
Prajire cafea acasa. Nu stiu cum a iesit ast sa vad gustul peste cateva zile. Nu stiu daca a avut si SC eu am auzit doar unul. Cafeaua a fost prajita intr.o oala cu capac la foc mic in 18 min. Las pe cei mai experimentati sa si dea cu parerea

[Image: ThhT1We.jpg]
AEROPRESS & kinu m47
 
Reply
#27
nu ai atins SC, dar se vad foarte clar urme de tipping si scorching, sigur o sa ai gust de ars in ea chiar daca pare destul de light perpelita.
incearca sa agiti mai mult data viitoare, sa minimizezi timpul in care se ating boabele de metalul incins.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#28
Data viitoare o sa agit mai mult si cu focul tot timpul pe minim. Dar atunci o sa creasca durata de prajire sau nu e o problema atata timp cat incet se ajunge in SC ?
AEROPRESS & kinu m47
 
Reply
#29
eu as lasa la fel focul, doar as agita mai mult, in felul asta nu creste durata prajirii.
totusi bine e sa nu ajungi in SC (decat daca vrei neaparat) dar nu ti stiu preferintele de prajire.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#30
Daca ajunge in SC e mai amara la gust ? Nu vreau sa fie amara tare
AEROPRESS & kinu m47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)