• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Mod de lucru sinlge dose cu profesionalele, in mediul casnic

#1
Avand un Mahlkonig K30 VArio in fata, observ ca ar trebui sa schimb modul de lucru fata de ce faceam pe Vario Home, unde cantaream 19g, le puneam in rasnita goala si imi ieseau afara tot 19g. Aici, dupa cum indica si RaduCarutasu intr-un clip, 2.5g raman retentie daca faci schema asta cu single dose:





Avand in vedere ca hopperul are garnitura la imbinarea cu rasnita, s-ar putea tine boabe acolo in mod constant si adaugat la o zi cantitatea pentru urmatoarea zi, astfel incat sa fie mereu boabe in rasnita iar baza sa se mute pe timer sau pe cantarirea macinaturii. Cel mai probabil, ar trebui si un flush de 3-4g de cafea inainte de a incepe sa te apuci de treaba. Este o varianta de lucru? Voi cum procedati?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
La Quamar arunc primele 3 grame
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#3
#Lyvyoo: ideea ta, sa pui boabe proaspete pt. o zi (de ce numai una?) si folosirea timerului mi se pare naturala. Ca si flushul de 3-4gr., facut dimineata, inaintea primei cafele pe care o faci.
Off topic: eu as cantari si rasni numai cu rasnite cu retentie zero, de genul HG One sau Versalab.
Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#4
Totusi, vorbeam azi cu RaduCarutasu si spunea ca merge pe cantitati cantarite, iar la terminarea boabelor, dupa 3-4 impulsuri de rasnire in gol cade si ce mai e pe traseu. Desigur, cu prima cafea data unui amator de cpauccino sau pur si simplu flush.

Metoda timerului nu e posibil sa adune grame bune de boabe sparte plus cafea pe traseu? Deci vorbim de multe grame stricate nu numai de 3-4.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Eu nu înțeleg... Partea cu retenția se aplica daca ai hoper-ul cu boabe. La single dose... Nu cântărești si rasnitezi tot ce este? De exemplu la 6 secunde din 10gr. adăugate la râșniță nou nouța (fără să fi văzut boabe în viața ei)... Cat scoate in pf?

Cele 2-3 gr unde rămân?!

In film explica ca a râșnițat cat sa golească gatul/hoperul... Nu si ce e intre burrs.

(P.S. sorry da eu sunt noob :-P)
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#6
Bun venit, pune si o semnatura cu aparatura.

In single dose, despe retentie putem vorbi in doua moduri:
- la prima rasnire dupa curatare, caz in care cafeaua va stationa printre / sub cutite sau alte locuri in functie de constructie (4g ar fi la K30)
- dupa fiecare rasnire, caz in care pui 19g si iti ies cu 2.5 mai putin, avand ca solutie 3-4 rasniri in gol ca sa iasa tot.

Alte rasnite, alte proceduri casnice ciudate Smile In mod normal, single dose este o adaptare a mediului casnic prosumer, caci aceste rasnire nu sunt facute pentru astfel de chitibusareli. Se spune ca cele cu dozator ar fi mai potrivite pentru casnic, caci dupa fiecare rasnire scoti capacul si tragi cu pensula ce se afla pe canal. Dar daca nu ai chef de aceste operatiuni, cauti solutii pe cele doserless.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Mulțumesc de urare - echipamentul... Hm mai târziu sa ne decidem :-P.

Ah... Poi bănuiam ca la single dose e clar ca se fac cicluri in gol sa scoată tot ce e in/sub cuțite. ;-) si da... Am înțeles ca sunt unele ( vario) mai șmechere din punctul asta de vedere si extra cicluri nu sunt necesare.

Despre râșnite cu dozers - nu-mi plac si clar nu-și au rostul acasă pentru 2-4/cafele pe zi - poate cu tot feluri de mod--uri ca am văzut ca se practică.

P.S. gata ca fac hijak la thread si sunt offtopic
P.S.2 - rectific... Nimic nu e clar cu nebunia asta de cafea
Expobar Leva HX (rotary pump), MK Vario, Hario scale, Aeropress
 
Reply
#8
La prima rasnire ( cutitele curate )  va ramane pe traseu o cantitate de 2-3 g , sub forma de macinatura intre cutite .
Dupa asta , daca pun in hopper 20 g de boabe , rasnesc in sita aceeasi cantitate , 20 g , cantitate compusa din retentie plus macinatura proaspata .
Va ramane intre cutite aceeasi cantitate de 2-3 g , din cafeaua noua . Forta centrifuga arunca dintre cutite cam tot ce se poate .
Daca se merge cu hopper-ul plin , intre cutite ar ramane pe langa macinatura de mai sus si un plus provenit din boabele macinate si cele sparte aflate in camera de macinare intre cutite si in imediata apropiere de acestora .
In aceasta situatie cafeaua care ar trebui aruncata ar fi peste 5-6 g .
De aceea eu am ales sa pun in rasnita doar cantitatea pe care o folosesc pentru extractie .
Cum la mine se consuma obligatoriu un cappuccino , prima cafea primeste aceasta destinatie .
Cand fac doar espresso , primele 3 g le arunc .

Este modul in care procedez eu si argumentatia care m-a condus la aceasta abordare .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Ar mai trebui spus ca si la schimarea macinaturii trebuie aruncate acele 3-4 gr....

in cazul meu - retentie zero ( adevarata ) 
                   - timp de macinare 10 sec pt. 17 gr

C.
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#10
(04-03-2015, 09:14)Peev Cristian Wrote: Ar mai trebui spus ca si la schimarea macinaturii trebuie aruncate acele 3-4 gr....

in cazul meu - retentie zero ( adevarata ) 
                   - timp de macinare 10 sec pt. 17 gr

C.

Daca ai aptitudini de Minitehnicus poate te bate gandul sa faci adaptarea din filmuletele de mai jos          ( daca deja nu ai facut-o ) : 
www.youtube.com/watch?v=IrlzUZnZbw8
www.youtube.com/watch?v=5kOJWTyvyPY
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#11
(04-03-2015, 11:20)RaduCarutasu Wrote:
(04-03-2015, 09:14)Peev Cristian Wrote: Ar mai trebui spus ca si la schimarea macinaturii trebuie aruncate acele 3-4 gr....

in cazul meu - retentie zero ( adevarata ) 
                   - timp de macinare 10 sec pt. 17 gr

C.

Daca ai aptitudini de Minitehnicus poate te bate gandul sa faci adaptarea din filmuletele de mai jos          ( daca deja nu ai facut-o ) : 
https://vimeo.com/112817598

Vad ca nu se incarca filmuletele , dar este vorba despre adaptarea , la rasnita , a unui motoras care o transforma din una manuala in una mecanica !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#12
La mine tabietul shot'ului si cel al macinaturii implica datul din maini si asa vor ramane o vreme.

C. Big Grin
Londinium I , HG One, IMS competizione 17 &7 gr, tampere hand made 58.4 & 41 mm, Hario VST-200, Motta 35 &50 cl, Espro Toroid 35 cl, Hario Coffee Syphon, Fiftyeight Cups.
 
Reply
#13
(04-03-2015, 17:22)Peev Cristian Wrote: La mine tabietul shot'ului si cel al macinaturii implica datul din maini si asa vor ramane o vreme.

C. Big Grin

Bravo> consecvent, excelent!

Vlad  Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)