Hello There, Guest! Login Register


Merita aprox. 1500 Euro un prajitor de 250g ?

#31
Ma uit si ma minunez cate discutii poate naste o interventie intr-un alt thread. Raspunsul normal la intrebarea "merita x banii?" , unde x poate fi orice e simplu:
daca e pe piata si se vinde, merita pretul.
Ganditi-va cate modele si submodele de masini sunt pe piata la acelasi pret, de la 7000 Euro pana la 1.000.000, poate si mai mult. Daca sunt si se vand, merita pentru unii, nu merita pentru altii.
Super cafele!!
Expobar Brewtus IV - PID, Honne, Kinu M47, VST 18g ridged, Tamper dinamometric Concept Art.
Past: Gaggia Clasic, Lelit 043MM, Ceado E5P
 
Reply
#32
Daca tu ti-ai permis sa dai 1500 (1000 sa zicem in varianta sh), ma gandesc ca n-ai facut imprumut la banca ci l-ai cumparat din fonduri proprii si daca ai avut sa aloci suma asta pe o asemenea jucarie inseamna ca ai un castig pe ora lucrata destul de bunisor. In cazul asta poate-i mai rentabil sa-ti practici meseria in timpul in care ai fi prajit cafea si sa cumperi de la prajitorii profesionisti. Nu ai mai avea nici investitia initiala si nici consumul de curent. Dar unde mai e distractia?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#33
(06-09-2016, 13:29)Fane Wrote: Daca tu ti-ai permis sa dai 1500 (1000 sa zicem in varianta sh)...

Mai baieti, mai... Pai la ce aveti in semnatura, v-ati luat Ferarri si vreti sa-l faceti sa mearga pe ulei de gatit....  [Image: biggrin.gif]

Mie asta mi se pare ciudat: sa vrei un espressor foarte bun, precis, cu inertie termica mare, foarte controlabil, iar in schimb cand ajungem la prepararea materiei prime... aia merge si la ochi/urechi.

O instalatie artizanala te scoate din lumea buna, practic nu te poti ridica peste un anumit nivel. Poti praji cafele nepretentioase, uneori ies bine cu ceva noroc, si cam atat.
Totusi e un pas inainte fata de cei care nu intra pe acest drum.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#34
Gheorghe, depinde cat castigi la munca, la 300E lunar iti faci singur prajitorul. La 3800E cat gastiga seful meu, un Hotttop nu-i mare lucru. Toti ne dorim lucruri scumpe, dar banu dicteaza. Mai mult ca sigur un Hottop este mult mai bun decat orice jucarie pe care o faci in garaj. Gandeste-te daca ai castiga 1500E, un Gene ar fi imediat in locatia ta [Image: smile.gif] Deci singur poti sa-ti raspunzi la intrebare daca se merita investitia.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#35
Din pacate se uita din nou titlul topicului: Merita sau nu merita.

Nu daca ai sau nu bani, de unde ai bani, ce vrei tu sa faci cu banii tai ... Nici discutii de genul a mea e mai buna , nu te pricepi si mai stiu eu ce.

Merita sau nu cu argumente pro si contra. Dupa mine singurul care e la subiect este Radu. 

Off topic:
Relativ la prajitorii comerciali, sunt convins ca ei prajesc dupa profile indelung studiate, care satisfac fie propriul gust , fie tintesc un spectru larg de bautori de cafea. Asta nu inseamna ca nu se pot gasi profiluri de prajire diferite de cele folosite de ei. Si din nou ma gindesc la Radu cu ale sale realizari.
Eu am gasit gusturi si arome interesante la un prajitor (Nesco) fara nici un control in afara de timp de prajire. Sunt convins ca in momentul in care pot influenta tot procesul de prajire voi obtine rezultate potrivite gustului meu, iar Nesco isi va gasi un nou proprietar care va incerca la rindul lui sa descopere ce inseamna prajitul acasa.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#36
Ba conteaza si veniturile nicusors... E greu sa iti schitezi in minte daca un produs de hobby merita sau nu 1500E atat timp cat veniturile  sunt de 3-400E de membru de familie, eventual si cu un copil sau doi in casa. Iar eventuale sacrificii financiare ar trebui facute cu acordul partenerei, dupa "ghidurile" prezentate pe aici.  Smile 

Si atunci ce faci? Stai zile si nopti pe forumuri pe afara sa analizezi firul in 14 pentru aparate pe care stii ca nu o sa ti le poti permite prea curand? Nu cred. Mai degraba te concentrezi pe ce poti face in orizontul tau de cheltuieli posibile, cautand cea mai performanta metoda, eventual DIY.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#37
Liviu, nu sunt de acord ... titlul era merita sau nu.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#38
"merita sau nu merita" nu poate fi un concept absolut. Nu se poate ignora efortul respectiv beneficiile aduse. Ambele sunt variabile, in functie de cazul particular din care te raportezi. Nici macar banii nu au o valoare absoulta, ci sunt o conventie. Ca urmare, cum am putea da un raspuns absolut.
Merita un pranz banal, rapid si mediocru 60 de lei? In Romania probabil ca nu. In Suedia e chiar o afacere Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#39
contabiliceste: NU.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#40
Eu nu am inteles de ce nu se poate praji bine pe aparatele artizanale ???? Daca eu pot sa controlez temperaturile ( bt ,et ) ce-mi mai trebuie ? Daca pot sa fac acelasi lucru cu bani putini ,basca satisfactia lucrului facut de mana ta....de ce nu? Doar pt aspectul estetic si 2-3 optiuni/accesorii trebuie sa cheltui de 7 ori mai mult ? Ok sunt provocator ...dar esenta ramane. PS. Proiectul instalatiei e in totalitate inspirat dupa colegul coffeesnob caruia ii multumesc din suflet. Iar Yocto-Thermocouple , pt Artisan e pe drum. Smile[Image: 331en41.jpg][Image: 2vsg17a.jpg][Image: 2z6w7xx.jpg]
 
Reply
#41
(06-09-2016, 16:20)Gheorghe Wrote: Eu nu am inteles de ce nu se poate praji bine pe aparatele artizanale ????

Nu cred ca zis nimeni asa ceva, atat timp cat aparatul iti permite sa ai control asupra cantitatii de caldura de-a lungul profilului de prajire si eventual control asupra debitului aer (daca este cazul), plus posibilitatea de a masura valori de temperatura, nu vad sa fie nici cea mai mica problema in a praji performant.
 
Reply
#42
Vad ca nu se face o analiza a produsului, pentru a vedea daca pretul este justificat si in consecinta daca merita sau nu.
Eu zic ca nici Expobarul nu-si justifica pretul, in schimb il cumpara multi pasionati, chiar si cu pretul unor eforturi banesti semnificative (ecomomii, renuntari etc..), chiar daca ar putea sa bricoleze aparate mai ieftine.
Multi care au modificat si au imbunatatit acele aparate, in final au ajuns la upgrade-uri mult mai scumpe.
Expobarul este acceptat cu usurinta doar pentruca este cel mai ieftin din gama lui.

Atunci de ce atunci cand este vorba despre un expresor mai performant pretul merita, chiar daca sunt aparate mai ieftine ( vezi automate vs semiautomate, SBDU vs HX, DB vs HX si chiar DIY), iar in cazul de fata un cuptor mai performant nu merita deoarece exista variante mai ieftine, inclusiv DIY.
Pana la urma de ce este cafeaua mai buna de la un semiautomat decat la un automat, sau de la un DB fata de cea de la un SBDU ?
De ce este mai buna cafeua macinat cu Ceado decat cu Ascaso?
De ce un expresor cu stabilitate termica este de preferat unuia cu fluctuatii?
La asta ar cam trebui, zic eu, sa reflectam si cand vorbim despre prajitoarele de cafea, daca acceptam faptul ca prajirea cafelei este la fel de importanta ca si prepararea acesteia
De ce un cuptor ar fi mai bun decat altul?
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#43
eu am deschis postul initial de hottop din care a pornit acesta cu merita sau nu.
multumesc tuturor pt implicare, dupa citirea intregului thread si discutia cu cativa colegi care au sau sunt in proces de achizitionare am decis ca pt mine nu merita un cuptor de 1500 eur care prajeste 250g/sarja. Eu am nevoie de ~5-6kg pe luna si prajirea a 20-25 de sarje mi ar cam consuma tot timpul liber.

insa cred cu tarie ca un cuptor care costa tot cam 1500 eur, dar prajeste 1kg ar merita pentru mine. dupa cum a spus si Radu, trebuie sa vedem daca acest cuptor se pliaza pe cerinta noastra sau nu, si nu sa pornim de la premiza ca e scump, pentru ca orice obiect din casa pe care il cumparam si nu ne trebuie este scump.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#44
(06-09-2016, 16:48)RaduCarutasu Wrote: Vad ca nu se face o analiza a produsului, pentru a vedea daca pretul este justificat si in consecinta daca merita sau nu.

Incerc eu o analiza.
Sa presupunem ca eu, ca bricoleur convins, vreau sa-mi fac Hottop-ul meu. Asa la prima vedere, privind imaginile de pe net cu detalii constructive, estimez ca materialele si prelucrarile m-ar costa mai mult de jumatate din pretul de retail. Presupunem ca nu avem propriul atelier bine dotat si facem toate prelucrarile la terti. Munca proprie pentru documentare, proiectare, realizare si testare o estimez la minim 150 ore. Daca vrem sa obtinem un produs identic in detaliu, se va depasi lejer pretul de retail. Asa ca nu ne ramane decat sa determinam ce ramane si ce dispare din design-ul original. Scadem asa pretul materialelor/prelucrarilor dar crestem timpul de studiu. In final, un produs bricolat bine inchegat, care sa faca acelasi lucru, sa arate la fel de bine, sa ofere aceleasi facilitati, va costa cel putin la fel cu echivalentul sau industrializat. Ramane de evaluat satisfactia...
In ce priveste marimea sarjei, pentru mine nu e un dezavantaj. Prefer oricand sa am cate 200g din 5 origini decat 1kg de un singur fel. [Image: 57.gif]
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#45
daca vrei sa bricolezi o scula identica si nici macar nu ai capabilitati de prelucrare trebuind sa platesti la terti pt asta atunci in mod clar mai degraba o cumperi de gata. 

hottop-ul e o masina destul de complexa si foarte greu de realizat cu materiale si scule care le ai pe langa casa. majoritatea prajitoarelor bricolate sunt proiecte mai simple. un alt aspect este ca cei de la hottop au trecut prin vreo doua prototipuri la care au corectat greselile de proiectare initiale, tu chiar daca incerci sa-l copii, n-ar sa reusesti sa faci o copie identica si probabil vor aparea probleme care ca sa le corectezi e posibil sa fie necesar s-o iei de la inceput.

un alt avantaj al achizitionarii aparatului astuia e ca exista deja o comunitate care are aparate identice si de unde se pot lua profile de prajire care se pupa la fix pe aparatul tau si poti face schimb de experienta. un hottop bricolat probabil ca nu se va comporta identic cu cel de fabrica.

are si bricolajul frumusetea sa, dar si achizitionarea unui produs bun de gata are avantajele sale.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#46
Constructiile artizanale nu se refereau la reproducerea unui aparat deja existent ci la constructii ieftine, facute acasa, modificari de aparate ce ar avea alta destinatie in mod normal, adaptari de senzori etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#47
(06-09-2016, 23:55)bogdan_geor Wrote: multumesc tuturor pt implicare, dupa citirea intregului thread si discutia cu cativa colegi care au sau sunt in proces de achizitionare am decis ca pt mine nu merita un cuptor de 1500 eur care prajeste 250g/sarja. Eu am nevoie de ~5-6kg pe luna si prajirea a 20-25 de sarje mi ar cam consuma tot timpul liber.
Bogdan: Cred ca trebuie sa iei in considerare si sarja minima pe care o poate praji rezonabil, pe langa cea maxima. In use caseu-ul meu (statistic am prajit pana acuma aprox 10Kg/luna) constat ca de multe ori folosesc (si planific sa folosesc
) sarja maxima a prajitorului (500g) dar, de asemenea mi se intampla sa vreau sa prajesc mai putin - de exemplu ca sa amestec/testez diferite origini, fara sa prajesc mai mult decat am nevoie in total. In cazul prajitorului meu, cam la 300g mi se pare ca e sarja minima posibila (evident se poate si mai putin, dar controlul asupra prajitorului scade sau se ingreuneaza). 
De aceea cred ca trebuie verificat tot intervalul disponibil la o masina anume, si mapat pe nevoia ta

Legat de bricolarea copiata a unui Hottop, evident ca nu este o solutie. De fapt am construi un prototip, cumparand materiale la bucata, cu preturi de retail, subcontractand manopere scumpe in loc de un proces de fabricatie automatizat, etc. Daca mai punem la socoteala si cele 150 de ore de documentare mentionate, pretul iese de cateva ori mai mare Smile
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)