• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


La ce temperatura reglati PID-ul?

#1
Pentru ca sunt multi posesori de espressoare cu PID, iar experienta fiecaruia este de folos altuia, as vrea sa va intreb la ce temperatura de pornire va reglati PID-ul pentru espresso? O schimbati in functie de cafea? E important sa aveti la semnatura aparatele, ca sa stim si despre ce espressoare vorbim.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
La ad-hoc am setat temperatura la 92 gr.
La chocolatte si EQ la 94 de gr.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#3
Eu nu folosesc PID -ul ca pe un instrument in implementarea unor reguli de genul cafeaua x o extrag la n grade , cafeaua y la n+,- , grade .
Folosesc PID pentru a seta o anumita temperatura atunci cand am chef de o anumita nuanta a gustului unei cafele . Am chef de ceva mai lejer sau mai acid scad temperatura . Dimpotriva vreau un shot mai tare mai consistent , cu gust puternic atunci merg si la 95 grade .
Am boabe prajite light , gen hasbean , cresc temperatura pentru a extrage maximul din cafea , si invers o micsorez in cazul boabelor mai bronzate .
Pentru bauturile pe baza de lapte cresc temperatura pentru a obtine o cafea care sa domine , categoric , crema de lapte .
In concluzie folosesc PID pentru a regla nivelul temperaturii , si pentru a ma juca , astfel , cu gustul cafelei functie de chef , moment , persoane , combinatia cu laptele , soiul de boabe si gradul lor de prajire dar si functie de trecerea timpului de la data prajirii boabelor.
Cu ajutorul variatiei temperaturii reusesc sa beau cafele diferite la gust din acelasi lot de cafea .
Tocmai de aceea este greu de recomandat o anumita temperatura pentru un anumit soi de cafea sau amestec . A folosi o temperatura sau alta pentru o anumita cafea este strict o problema de gust a fiecaruia dintre noi , astfel incat este foarte posibil ca ceea ce o persoana considera a fi un gust perfect dupa o extracte la o anumita temperatura , alteia sa nu-i placa .
Pentru mine PID -ul este foarte important si reprezinta un echipament necesar la un espresor din dotarea unui consumator interesat de nuantele pe care le poate oferi , in ceasca , acelasi bob de cafea .
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#4
Pe langa subiectivitatea gusturilor subliniata foarte bine de @RaduCarutasu mai sus, intervine si subiectivitatea PID-urilor. Wink
Am sa ma refer doar la 2 aspecte cunoscute de mine:

1.Pozitionarea sondei de temperatura nu este aceeasi la toate espressoarele. Unele sunt pe exterior in partea de jos a boilerului, unele pe laterala, altele sus. Unele pot fi montate chiar in interiorul boilerului. Majoritatea masoara si regleaza temperatura carcasei boilerului si nu a apei ce ajunge la cafea. De aceea trebuie lasat un timp intre extractii pentru a se echilibra temperaturile. Daca pornim extractia atunci cand PID-ul a ajuns la temperatura setata, nu inseamna ca apa din boiler are aceeasi temperatura.

2.Etalonarea senzorului sau acuratetea temperaturii afisate. Acest aspect poate aparea mai ales la PID-urile montate ulterior, in regim "home made", hobby sau cum vreti sa-i ziceti. Multi uita sa verifice daca temperatura afisata este cea reala, multumindu-se cu faptul ca aceasta este constanta si nu deviaza cu mai mult de 0,1 grade!

Avand in vedere cele de mai sus, e greu de comparat temperaturile la aparate diferite. Poate la acelasi model de espressor cu PID inclus (ex.41TEM), comparatia este mai relevanta.

Avantajul aparatelor dotate cu PID este ca te poti juca cu temperatura foarte usor dar trebuie sa te bazezi pe papilele gustative si pe experienta acumulata ca sa stii ce corectii sa faci. In sensul acesta postarea anterioara a lui @RaduCarutasu mi se pare de referinta.
Rasnite: La Cimbali Junior, PeDe Dienes, BeHa, Leinbrock's Ideal
Espressor: Gaggia Evolution cu OPV si PID
 
Reply
#5
am un Lelit41TEM si reglez PID-ul la 94. In timpul extractiei scade temperatura conform PID-ului la 86-87... Ce-i de facut???
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#6
(20-12-2012, 02:19)scientist Wrote: am un Lelit41TEM si reglez PID-ul la 94. In timpul extractiei scade temperatura conform PID-ului la 86-87... Ce-i de facut???

Nimic ! Asta e cu boilerele mici !
Sa stii , insa , ca nu scade atat de mult incat sa-ti afecteze calitatea shotului .
Din cate stiu PID , la Lelit , nu masoara temperatura din grup , asa ca temperatura apei cu care , efectiv se prepara cafeaua nu scade atat . Am gasit undeva ( pe un forum din Australia unde Lelit este f popular ) ca diferenta nu este mai mare de 1 max 2 grade. Daca grupul si aparatul sunt bine incalzite acest lucru nu se cunoaste . . Scaderea este spre sfarsitul extractiei cand , oricum fractia care iese este mai amara , si atunci o temperatura putin mai mica ar extrage mai putina cofeina si amareala .
In timpul extractiei boilerul se realimenteaza si e normal sa scada temperatura , acesta fiind de o capacitate mai mica . Temperatura , insa se reface repede , astfel incat , cat timp pregatesti un nou shot ai din nou temperatura optima .
Ai un aparat excelent care face cafele si crema de lapte minunate . Am devenit perfectionisti atunci cand vorbim de preparare , date tehnice , cifre . Pana la urma bem cafea , iar daca aceasta ne place asta este tot ce conteaza !
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#7
(20-12-2012, 02:19)scientist Wrote: am un Lelit41TEM si reglez PID-ul la 94. In timpul extractiei scade temperatura conform PID-ului la 86-87... Ce-i de facut???

Permite-mi te rog sa fiu direct:

- hai sa fim mai exacti: faci diferenta de temperatura de la apasarea butonului de pornire extractie pana la apasarea butonului de oprire extractie si o postezi aici; poti sa ne spui si cat a durat chestia asta
- chiar daca ar fi cele 6-7 grade diferenta, nu e capat de lume; acuma ai PID, dar, intreaba-te cum ar fi fara el
- PID-ul e o chestie super pentru calitatea cafelei extrase, hai sa nu despicam firul in 4 pentru din cauza ca, rezultatul e cu virgula in mintea noastra
- tocmai pentru ca il ai, joaca-te cu el, experimenteaza si vei fi mai fericit cu ce ai
- cafeaua extrasa e buna sau rea? daca te satisface, de ce iti bati capul?
Wink

OFF: Din ce in ce mai multa lume se "agata" de cifre si exactitati. Tampare la fix 30kg, cantare cu precizie mare, site neaparat de 58mm. Toate astea ne ajuta sa avem niste referinte cat de cat. De fiecare data cand am incercat sa fiu cat mai fixist, cautam calul, calare fiind. Personal, nu cred ca in "matematica" consta reusita unei cafele gustoase si aspect placut. Experimentati oameni buni si numai asa invatati ce face bine si ce face rau cafelei noastre cea de toate zilele Smile
 
Reply
#8
La tine Radu, cat scade temperatura la extractia unui shot dublu? La Expobar.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#9
Pe expobar este acelasi tip de PID ca si pe lelit. Multe companii folosesc gicar-ul ala...
Diferentele de temperatura evident, sunt altele. Asta din cauza tipului diferit de grup/boiler.

P.S. Pe viitor, ne asteptam ca gicar(si nu numai) sa foloseasca un display similar cu cel pe care il folosesc eu la PID-ul meu dar, evident, trebuie si companiile producatoare de espressoare sa "agreeze" un asa display mare. Poate, pe automate...
http://www.flickr.com/photos/slayerespresso/1677667041/
http://www.flickr.com/photos/slayerespresso/1677668337/
 
Reply
#10
Tiiii, cum le spui dumneata, mai rar cineva! Apreciez si citesc cu interes fiecare postare de-a ta, unele chiar de mai multe ori. Eu abia de-acu' ''ma fac''. Inca mai beau cafea cu frisca!
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#11
(20-12-2012, 11:37)hateganul Wrote: Pe expobar este acelasi tip de PID ca si pe lelit. Multe companii folosesc gicar-ul ala...
Diferentele de temperatura evident, sunt altele. Asta din cauza tipului diferit de grup/boiler.

P.S. Pe viitor, ne asteptam ca gicar(si nu numai) sa foloseasca un display similar cu cel pe care il folosesc eu la PID-ul meu dar, evident, trebuie si companiile producatoare de espressoare sa "agreeze" un asa display mare. Poate, pe automate...
http://www.flickr.com/photos/slayerespresso/1677667041/
http://www.flickr.com/photos/slayerespresso/1677668337/

Cand te uiti la ele , partile externe , arata identic .
Daca deschizi aparatele in acelasi timp se pot vedea , pentru 5 sec , afisaje diferite .
Lelit arata temperatura , iar Expober un indicativ provenit din datele introduse in offset.
Dupa cateva secunde si la Expobar se afiseaza tot temperatura .
Spre deosebire de Lelit , la Expobar , exista posibilitatea introducerii in offset a unor parametri ce tin cont si de variabilele exterioare aparatului dar care influenteaza pierderile de caldura ale acestuia , astfel incat se optimizeaza functionarea rezistentei care incalzeste apa din boiler .
Intre temperatura apei din boiler si cea din puc este o diferenta de vreo 10 grade. Aceasta apare din cauza pierderilor de pe traseu si sunt influentate de constructia aparatului si de mediul in care , acesta , este amplasat . Deasemenea scaderi ale temperaturii apei apar in boiler si in urma realimentarii acestuia cu apa rece . Este important ca rezistenta elestrica sa " stie " cum trebuie sa functioneze astfel incat sa asigure echilibrul intre toti acesti factori de influenta , sa ii coreleze cu inertia termica mare pe care o are Cu din boilere si din grup , si astfel , sa asigure in puc o temperatura constanta nu numai pe perioada unei extractii ci si in situatia in care este nevoie sa se faca mai multe extractii in serie . Datele pe care le introducem in offset genereaza , tocmai , aceasta rezultanta a influentelor externe si conduce la o optimizare a functionarii rezistentei elactrice .
Am vrut sa arat , astfel , ca un PID este mai complex decat se vede iar diferite aparate pot avea diferite tipuri de PID . La Lelit nu am posibilitatea sa fac reglaje in offset . Nu sunt specialist , hateganu si multi alti colegi chiar se pricep la acest domeniu si pot veni cu aspecte interesante legate de reglajele " de finete " pe care le poate gestiona un PID . ( interesante si atasamentele )
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#12
Ca sa reglezi la modul ideal un PID, dedicat pe fiecare espresor, se fac niste grafice si in baza analizei lor se optimizeaza setarile parametrilor pe fiecare masina in parte sau cel putin pe fiecare tip de masina.
Evident, este costisitor. Producatorii de espresoare nu au posibilitatea sa faca studiul asta iar producatorii de PID vand ceva default sau customizat ici colo... Mai bine lasi utilizatorul sa bajbaie si ii dai niste setari default ca sa poata reveni cand nu o mai scoate la capat. Masina produsa de tine oricum e "state of the art" ca doar, are PID, nu?!
Smile
Daca eu as fi producator de espressoare cu pid, as lasa liber la reglare doar temperatura. Pana la urma e cel mai important lucru.
Asta a sa revenim subtil la subiect... Liviu sa ne ierti Smile
 
Reply
#13
(20-12-2012, 18:29)hateganul Wrote: Ca sa reglezi la modul ideal un PID, dedicat pe fiecare espresor, se fac niste grafice si in baza analizei lor se optimizeaza setarile parametrilor pe fiecare masina in parte sau cel putin pe fiecare tip de masina.
Evident, este costisitor. Producatorii de espresoare nu au posibilitatea sa faca studiul asta iar producatorii de PID vand ceva default sau customizat ici colo... Mai bine lasi utilizatorul sa bajbaie si ii dai niste setari default ca sa poata reveni cand nu o mai scoate la capat. Masina produsa de tine oricum e "state of the art" ca doar, are PID, nu?!
Smile
Daca eu as fi producator de espressoare cu pid, as lasa liber la reglare doar temperatura. Pana la urma e cel mai important lucru.
Asta a sa revenim subtil la subiect... Liviu sa ne ierti Smile

Eu nu sunt producator de espressoare ! ( nu ca nu mi-ar placea )
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#14
E pe subiect discutia si interesanta Smile Vad ca mai nou RaduCarutasu s-a specializat si in PID-uri. Au bagat astia net pe avion Smile Bravo.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Sau altfel spus, Radu si cand e plecat, tot alaturi de noi este Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#16
(20-12-2012, 19:10)raducarutasu Wrote: Eu nu sunt producator de espressoare ! ( nu ca nu mi-ar placea )

Da Radule... m-am exprimat eu gresit... graba, deh! scuze!
 
Reply
#17
Mi-am dat seama si nu e nevoie de scuze .
Apreciez ceea ce faci si ma bucur ca ne inpartasesti din experientele tale in domeniu !

Lyvyoo , stii bine prin cate am trecut , si eu , pana am prins cate ceva din mestesugul prepararii unui espresso corect si cate intrebari am postat , la randul meu , in incercarea de a ma dumiri in legatura cu " fineturile " care trebuiesc cunoscute pentru a bea o cafea care , mie si celor apropiati , sa ni se para o delicatese .

In privat , si in prezent , mai tin legatura cu persoane care nu mai posteaza , ( din lipsa de timp ) dar care au o experienta bogata in domeniu si cu care mai impartasesc impresii si experiente .
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#18
Discutiile legate de temperatura apei le-am mutat aici: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-T...a-espresso
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
(20-12-2012, 11:32)Pascalau Wrote: La tine Radu, cat scade temperatura la extractia unui shot dublu? La Expobar.

Scuze , Pascalu , am vazut acum ( dupa 5 luni ) ca intrebarea ta a ramas , la acea vreme fara un raspuns din partea mea .

Desi la data cand am cumparat Expobar-ul am citit despre caracteristicile acestuia , am avut si suficient timp , de atunci , sa le probez .

Stabilitatea termica , ridicata , era prezentata ca un atu important ( pe langa altele ) in comparatie cu aparatele mai scumpe , din aceeasi clasa .

Ca sa -ti raspund concret acum , temperatura nu fluctueaza deloc in timpul extractiei unui dublu shot si nici dupa frotarea laptelui . S-a doveditt , in timp , ca stabilitatea termica a Expobar-ului este foarte buna .

In cursa lunga , shot dupa shot si crema dupa crema ( am preparat si peste 10 duble odata si crema aferenta pentru latte si cappucinno ) am avut variatie de max 1 grad , scadere care a fost refacuta imediat , pana la extractia urmatoare , prin comanda data de PID rezistentei .
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#20
(20-12-2012, 17:29)raducarutasu Wrote: Spre deosebire de Lelit , la Expobar , exista posibilitatea introducerii in offset a unor parametri ce tin cont si de variabilele exterioare aparatului dar care influenteaza pierderile de caldura ale acestuia , astfel incat se optimizeaza functionarea rezistentei care incalzeste apa din boiler .

Care este procedura de intrare in meniul PID-ului? Vreau sa verific daca merge si la mine.
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#21
Am si eu un Lelit si nu se poate .

La Expobar , in momentul in care il deschid , pe PID este afisat un parametru 1.05 ( are si el o semnificatie ) .

Inacest moment se apasa ambele butoane ale PID-ului , timp de 3 sec si se acceseaza meniul .
Apar diferiti parametri , P ,F ale caror valori se pot modifica functie de mai multe elemente .
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#22
Da. Merge si la mine. Cand i-l deschid apare 1.02. Apoi apar diversi parametri... Cum ies din meniu?
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#23
@RaduCarutasu - apropo si de discutiile de pe topicul despre HX-uri, nu te-ai gandit niciodata sa cumperi un termometru Eric pe grup, ca sa vezi relatia dintre ce afiseaza PID-ul si temperatura reala a apei la grup?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Am citit cate ceva si despre PID-ul ce echipeaza aparatul si am inteles care este rolul sau .
La mine in casa temperatura este destul de constanta asa ca influenta eventualelor variatii care sa determine o fluctuatie a temperaturii apei in grup fata de boiler sunt minime .

Nu am devenit chiar asa de meticulos incat sa ma intereseze o diferenta oarecare intre aceste temperaturi , atata timp cat am o valoare constanta si care nu se modifica pe timpul realizarii extractiilor sau a utilizarii aburului .

Repet , stabilitatea termica este cea care ma intereseaza . Am aceasta stabilitate si de aceea nu m-a preocupat daca temperatura in grup este fix cea setata la PID .
Daca temperatura setata este 93 gc , de ex , iar un termometru Eric mi-ar arata 92 sau 94 gc nu m-ar afecta cu nimic , atata timp cat gustul in ceasca este cel dorit ( tot stabilitatea este de maxima importanta ! )
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Hottop kn-8828p-2k, Acaia L.

 
 
Reply
#25
Un articol interesant despre temperatura de extracție: https://www.fivesenses.com.au/blog/brew-...-espresso/
La Pavoni Europiccola + radiator de grup de la Tije | Kinu M47 | Dienes Mokka
 
Reply
#26
Stiti ce nu inteleg eu, se dau 2 aparate ambele cu PID sa zicem un Silvia si un Expobar, ambele reglate pe 9 bari, ambele cu aceeasi temperatura pe PID, aceeasi cafea, aceeasi macinatura - care poate fi (de ce ar fi)diferenta intre shot uri? La rasnite e de inteles - tip de cutite, marimea lor, etc, dar la espressoare unde e diferenta? Si ma refer aici la cele 2 cafele de dimineata, nu la cafele facute pentru tot blocul?
 
Reply
#27
(25-08-2017, 08:52)RaresM Wrote: Stiti ce nu inteleg eu, se dau 2 aparate ambele cu PID sa zicem un Silvia si un Expobar, ambele reglate pe 9 bari, ambele cu aceeasi temperatura pe PID, aceeasi cafea, aceeasi macinatura - care poate fi (de ce ar fi)diferenta intre shot uri? La rasnite e de inteles - tip de cutite, marimea lor, etc, dar la espressoare unde e diferenta? Si ma refer aici la cele 2 cafele de dimineata, nu la cafele facute pentru tot blocul?

oare dece nu ai citit mai multe din acest forum - thread-uri despre temperatura....

PID-ul mentine la o temperatura constanta apa din boiler in intervalele cat masina e in asteptare (idle);
cum se spune, PID-ul asigura un regim termic al masinii, consistent in idle;
inca o formulare: PID-ul asigura aceeasi stare termica a masinii inaintea fiecarui shot;
ce se intampla pe durata shot-ului este o problema de calitati termice si hidraulice ale masinii de a asigura parametrii (presiune/debit, temperatura - constante sau profilate) necesari extractiei!

in momentul cand apa e pompata spre camera de extractie din grup, deasupra pucului, PID-ul devine 'neputincios' pentru acele cateva zeci de secunde ale extractiei! nu face nici o diferenta!

hotaratoare in extractie este masa termica a masinii si desigur, conceptia sa de functionalitate!
 
Reply
#28
(25-08-2017, 08:52)RaresM Wrote: ..se dau 2 aparate ambele cu PID sa zicem un Silvia si un Expobar, ambele reglate pe 9 bari, ambele cu aceeasi temperatura pe PID, aceeasi cafea, aceeasi macinatura - care poate fi (de ce ar fi)diferenta intre shot uri?
Buna intrebare, dar cam generala, daca nu ai precizat ce urmaresti de fapt.
Sa ne focusam mai mult pe PID si temperatura, ca sa ramanem in topic.
Chiar daca pornim extractia cu parametrii enumerati mai sus la valori identice, extractia va fi influentata si de:
- caracteristicile termice ale aparatului
- precizia si acuratetea senzorului de temperatura
- locul unde este amplasat senzorul de temperatura
- tipul de PID folosit si setarile lui efective - daca dispozitivul PID are unul sau mai multe outputuri, modul de setare al outputurilor, daca este eventual de tip Ramp&Soak, daca este de fapt un controller dedicat ca meCoffee sau ito

Algoritmii tip PID nu fac fata la schimbari bruste si ample ale parametrului controlat, asa rezulta din ce spun altii si chiar si din experienta proprie. De aceea un PID simplu poate controla eficient doar temperatura dintre extractii.
In extrema cealalta, un controller dedicat poate poate profila temperatura chiar si in timpul extractiei, pe unul sau mai multe paliere de valori. Profilarea temperaturii se poate face in mod preprogramat sau in timp real, depinde de softul care ruleaza pe controller.

Concluzia - in conditiile date de tine, chiar daca pornesti extractia la aceeasi temperatura afisata pe PID, la iesirea din grupul de infuzare poti avea profile diferite de temperatura si rezultate diferite in ceasca.
Gaggia Classic RI8161 cu controller meCoffee, Kinu M47, tamper 58,5mm
Bezzera BZ09, controller ito
 
Reply
#29
Adica sigur vei avea profile diferite, comparand un SBDU de talie mica (boiler 300ml) vs un DB cu grup E61.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#30
Nu urmaresc nimic, ma intrebam daca chiar merita sa faci o investitie atat de mare intr un espressor pentru 2 cafele. Chiar daca e boilerul doar de 300 ml, chiar atat de mare sa fie scaderea (inertia termica) de temperatura la 60 ml ?!
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)