Zwanger Wrote:... In teorie un aparat cu grup e61 are ~ 8-10 seec pana se presurizeaza camera de extractie
...Eu pe aparatul cu debit redus (2 grame/sec la liber).
in practica, lucrurile sunt ceva mai simple si mai putin tolerante:
foarte multe masini cu
grup E61 de casa, au alimentare cu apa din rezervor si cele mai multe au
pompa vibratoare;
dar fie ea pompa rotativa sau vibratoare, debitul lor in gol, in faza de umplere camera de extractie de deasupra pucului, pana la intrarea in presurizare, ajunge la cca. 7-8 g/s, asta pentru ca pompa debiteaza de la inceput pe o presiune de reactie, o
backpressure datorata elementelor inplicite si explicite restrictoare de debit din circuitul apei de extractie;
altfel, o Ulka EX5 vibratoare, are un debit de 10,
ceva ml/sec la presiune zero, deci in gol...
intr-o masina E61 (cum era Magica mea...) debitul era in zona 7-8 ml/sec in primele secunde ale preinfuziei;
de mentionat ca debitul unei pompe vibratoare scade semificativ odata cu cresterea presiunii, ajungand undeva pe la 4 ml/sec in presiunea de extractie std. de 9 bar...
e ceva ce cred ca au speculat si cei ce au conceput Strega, pentru ca, dupa intrarea in presurizare, dupa vreo 60 ml pompati, rampa de presiune care urmeaza, e in
debit descrescator, de la 10+ ml/sec la 0 bar, la cca. 3,5 ml/sec la 10 bar, presiune atat pompa, cat si arcuri, la debut curgere (procedura std, de
user manual)
de la pornirea pompei prin ridicarea levierului grupului E61, urmeaza in acele cca. 10 sec de preinfuzie, mai multe faze, mai multe
tipuri de preinfuzie;
ca asta incerc sa tot spun prin postarile mele: tot mai multi vorbim de preinfuzie, unii, din vechii sceptici ai preinfuziei par sa se fi convertit la aceasta, dar pana la urma se intelege ca
sunt mai multe tipuri de preinfuzii?! si ca fiecare intelege putin diferit ce e aia, la ce foloseste, si unde se termina preinfuzia?
si
fiecare tip de preinfuzie, cu efectele sale, cu durata optima pentru o anume cafea etc.
preinfuzia masinilor espresso din anii '40-'50, era o preinfuzie in
palier de presiune, in majoritate la 1 bar (
dippers) si la 3 bar (retea, la
HX-uri); si se facea in timp, 3-7 sec etc.
apoi a aparut ideea de preinfuzie usoara, lenta,
umezire puc in straturile superioare; la 0 bar si presurizare ulterioara;
apa difuzeaza in straturile superioare de particule de macinatura si incep procese de adsorbtie si absorbtie, un prim proces de extractie, destul de chinuit de altfel, pentru ca odata saturata, solutia de extras cedeaza din nou din componente pe masura ce patrunde mai adanc... ok;
la masinile cu pompa, nu putem vorbi de impactul presiunii statice a unei coloane de apa deasupra pucului, asa ca volumul acesta e nerelevant pentru procesele ce au loc intre apa de extractie baltita initial pe puc si particulele de macinatura din puc; debitul are relevanta numai pentru durata acestui proces de 'preinfuzie lenta' la 0 bar si asta in corelatie cu volumul disponibil;
dupa depasirea fazei de preinfuzie usoara la 0 bar, mi se pare relevant
regimul de presiune aplicat (acolo unde se poate regla profilul de presiune), pana la saturarea pucului si terminarea preinfuziei;
pentru ca, imediat ce apa de deasupra pucului apasa cu o anume presiune pe puc, adica apare o diferenta de presiune pe verticala pucului, apare si un
debit al apei de extractie pe verticala pucului!
incepe procesul de saturare cu apa al pucului, si aici, regimul de presiune la care e supus pucul da rezultate diferite in ceasca: e vorba de diversele tipuri de preinfuzii ce rezulta, pana la saturarea completa a pucului si terminarea preinfuziei ca proces;
ca o caracteristica comuna a acestor tipuri de preinfuzii, este presiunea mai scazuta decat cea de extractie si starea de nesaturare a pucului;
pentru o extractie de calitate, este necesar ca pucul sa fie in intregime saturat cu apa de extractie inainte de aplicarea presiunii maxime de extractie; altfel, zonele inca uscate din puc pot da nastere unor fisuri si canale care compromit extractia completa a solubilelor bune din puc;
si sigur, daca volumul incintei creste folosind o sita mai mare (cat permite portafiltrul, daca nu e fara fund), creste si durata preinfuziei la 0 bar;
cu cat? cu diferenta de volum mai mare (ml), impartita la debit (g sau ml/sec)!
aici merita mentionat ca sunt fabricanti care au modificat incinta de extractie a grupului E61, marindu-i volumul, tocmai pentru imbuntatirea si lungirea duratei unei inmuieri - preinfuzii usoare; si
Brewtus-ul atat de agreat pe forum, are grupul E61 in interior cu o cupola mai mare a camerei de extractie;
si acum, revenind la preinfuzia aia compozita de cca. 10 sec din grupul E61 traditional:
- cca. 3 sec de
preinfuzie in palier la 0 bar, pentru cei 20-30 ml de volum, cu debitul pompei aproape 'la liber'
- 1-2 sec de
preinfuzie in rampa de la 0
la 3(-4) bar (undeva, pe calibrarea arcului de la supapa de preinfuzie a grupului)
- cca. 2 sec de
preinfuzie in palier la cca. 3 bar, pana se umple camera de preinfuzie si continua presurizarea
- 3-4 sec de
preinfuzie in rampa de la 3 bar pana la 9 bar, presiunea de limitare la care e reglata masina (OPV la pompe vibratoare, bypass la pompe rotative)
una peste alta, vreo 10 sec de preinfuzie, pana are loc
strapungerea pucului si saturarea sa completa (!), dupa care, intreg debitul pompei se regaseste jos, la iesirea din puc;
sigur, totul cu un
dial-in rasnita, astfel ca strapungerea pucului sa aiba loc la sfarsitul preinfuziei;
fazele de mai sus se vad bine pe manometrul de pompa al masinii - cand acesta exista;
vdub Wrote:Inclin sa cred ca preinfuziile extrem de lungi fac mai mult rau decat bine si spun asta gandindu-ma la temperatura apei introduse in camera de extractie.
Un debit initial de cel putin 5gr/sec pana la presurizare, urmat de o valoare constanta pana la primii picuri ar putea preveni acea scadere considerabila de temperatura...
vorbeam si eu de profilul de temperatura in panta (scazator), caracteristic masinilor cu levier, in care apa din cilindru se tot raceste in zecile de secunde ale extractiei;
dar in preinfuzia usoara - ca de ea facem vorbire - cand importanta este inmuierea straturilor superioare pentru amortizarea impactului de presiune la debutul extractiei (ceva gen rolul dispersorului de apa si a sitei de deasupra pucului...) impactul temperaturii mi se pare mai putin distructiv; de altfel, functie de masina, chiar fara profilare, exista varia metode de compensare a efectului de pierdere caldura;
m-ar ingrijora mai mult - vorbind de pierderile de caldura ce intervin in metoda - pierderile de caldura prin partea de jos a sitei, care ar cam trebui sa atarne din portafiltru...
(ok, nu la Strega, unde oricum nu e nevoie - doar trebuie tinut cont si de efectul respectiv, unde portafiltrele sunt mai inalte decat de obicei si cele inchise primesc usor site triple...)
sigur, preinfuziile excesiv de lungi ( multe zeci de sec...) sunt de regula daunatoare, mai ales daca nu se poate controla mai departe profilul de presiune pana la intrarea in extractie; si pentru ca da, dau efecte nedorite in chimia pre-solubilizarii din particule etc.
totul e, asa cum zicem noi, o problema de a-ti cunoaste masina, limitele si caracteristicile ei, si ale tale, si a le folosi in bine...
atentie, daca duci un debit mai mare pana la presurizare, nu mai ai preinfuzie
soft, ci preinfuzie la presiunea la care ai ajuns; e ok si asa, dar e altceva!
asa de ex., la Strega, exista o faza obligatorie de cca. 5,5 sec, de 0 bar, pe durata de umplere a incintei cilindrului pana la presurizare, la debitul de 10+ ml/sec al pompei vibratoare;
la un
dipper, apa navaleste in incinta prin 4 gauri (grup CMA), nu una (Strega), la presiunea din boiler si la un debit de 3-4 ori mai mare (!); idem la o masina conectata la retea, cu HX, debitul retelei e mult mai mare!
ca rezultat, faza aceea de 0 bar (dorita, sau nedorita) e mult mai scurta, max 1-2 sec (!); dupa care ajungi - imediat zic eu - in preinfuzia traditionala de 1 sau 3 bar, in palier; pe care o tii cat vrei... etc.
la Londinium R, incinta HX e mentinuta presurizata la o valoare setata de operator; cand pistonul in urcare deschide orificiile din camasa cilindrului, apa navaleste in incinta din cilindru, la presiunea respectiva si cu un debit de pompa rotativa nerestrictionata!
am inteles ca cele 5-6 sec de preinfuzie usoare la 0 bar, obligatorii, de la Strega, nu fac nici un rau; oricum, afecteaza numai stratul superior din puc si contribuie mult la amorsarea in continuare in conditii mai blande, a preinfuziei in rampa, care urmeaza la procedura standard; sau a oricarei alte proceduri;
nu exista masini espresso uiniversale, cu versatilitate nelimitata, masini orchestra, capabile de orice interpretare
(a, nu, nici intr-un caz sa nu ne gandim la DE
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)