• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Espresso Dose - utilitate functie dozare

#1
Salutare,

Citesc de cateva zile articolele si subiectele de pe forum-ul espressoman.ro in care s-a afirmat, in mai multe randuri, ca functia de dozare a apei de pe Gaggia Espresso Dose este inutila, dar nu am vazut si explicatiile aferente. As fi curios sa aflu parerea voastra in privinta functiei respective (sotia mai are obiceiul sa lase cafeaua pe foc, iar eu nu ma trezesc dimineata daca nu e cafeaua deja facuta). Incerc sa iau o decize daca raman la Pure sau la Dose.
Evident, il invit si pe Lyvyoo sa-si sustina 'teoria' Wink
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#2
Am spus ca e o functie inutila (si sustin asta) pentru ca 25 de secunde langa espressor inseamna un timp insignifiant. Ce te faci daca ai rasnit prea grosier sau daca din contra ai rasnit prea fin? Daca tu ai setat memoria de dozare pentru un timp de 25 de secunde (cat ar fi normal pentru un espresso) exista pericolul ca la o macinare prea grosiera sa se umple ceasca in 15 secunde si pana vii tu de la baie, bazandu-te pe programare, cafeaua sa dea pe afara. Sau se poate intampla sa fi rasnit prea fin si atunci espresso-ul abia curge, picurand. Sa-l tii asa 25 de secunde inseamna o fortare a pompei.

In plus, din cauza conditiilor de umiditate si temperatura, cafeaua se oxideaza si la diferenta de doua trei zile, aceeasi cafea e foarte posibil sa nu mai curga la fel. Deci daca ceasca s-a umplut in 25s in ziua de luni, e posibil ca miercuri sau joi sa dea pe afara in aceleasi 25s.

A face un "espresso perfect" sau cat mai apropiat de ceea ce inseamna un espresso adevarat, inseamna sa macini chiar inainte de preparare 14g de cafea (pentru dublu) din care sa iti curga 60 ml (adica o cescuta dedicata) in 25 de secunde. Dar se intampla de multe ori ca aceste cifre sa nu fie constante si e posibil sa lasi intr-o zi 30 de secunde (ca un maxim) pana la umplere sau se intampla ca aceeasi cafea luata de la acelasi prajitor sa difere ca si grad de prajire si iarasi se schimba timpul de curgere sau se mai intampla sa fi pus din greseala mai putina cafea etc.

Asadar pot aparea diverse situatii inainte si in timpul extractiei care sa te faca sa lasi mai mult sau mai putin de 25 de secunde sa curga un espresso. Deci un reglaj al timpului de curgere este complet inutil. Dozarea lui Pure se refera intotdeauna la timpul de curgere nu la cantitate. Ma rog, a face un espresso la semiautomat e foarte foarte simplu si rapid, iar precizarile mele nu trebuie sa te sperie. Doar puneam pe tapet anumite situatii care iti for face inutila functia pentru care ai platit in plus.

Gaggia Evolution are caracteristici mult mai bune ca Pure sau Dose si costa cam la fel. Practic e un CLassic mai mic si ti-l recomand in dauna celorlalte. Are rezistenta mai puternica si e plasata in exteriorul boilerului (sunt doua rezistente de fapt) ceea ce creaza un volum interior de apa mai mare si anuleaza posibilitatea arderii rezistentei. E un sistem de incalzire mai eficient pe Classic/Evolution decat pe Pure/Dose.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Eu nu m-am gandit la aspectul asta deoarece am inteles ca dozarea se face volumetric, independent de timpul de curgere, dar cred ca am inteles gresit. E adevarat, insa, nu m-am gandit la fortarea pompei in cazul in care este prea fin macinata cafeaua, caz in care nu prea mai conteaza modul de dozare.
Cat priveste Gaggia Evolution, am citit pareri pro si contra. Din motive care imi scapa pe moment, mi s-a parut ca ar fi mai sigur sa raman la Pure/Dose, dar ai argumente foarte solide, intr-adevar.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#4
Pe aria de espressoare sunt diverse discutii legate de Evolution. Singurul lucru "contra" in viziunea unora (dar pro in viziunea altora) este boilerul de aluminiu. Acesta este mai bun decat boilerul de inox de pe Pure/Dose, mai ales prin constructia sa cu doua rezistente in exterior, insa exista retineri legate de vasele de aluminiu. In acelasi timp se consuma pate, mezeluri, paine ingrasata, floricele cu arome la microunde, Cola etc. si cateodata par a fi parte normala din alimentatie.

Nu stiu cum ar putea masura Dose ca au curs 60ml. La fel nicio rasnita nu stie sa masoare ca au curs 14g din ea. Ambele se bazeaza pe un anume timp ales de utilizator, la calibrare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Nu am o problema cu aluminiul. Bunicii mei foloseau furculite din aluminiu. Unii dintre ei au ajuns la varste foarte inaintate.

Oricum, m-ai convins in privinta Evolution, cu multumirile de rigoare. Din pacate sunt foarte putine informatii oficiale privind constructia/functionarea lor, iar daca nu beneficiezi de ceva experienta e foarte greu sa faci o alegere.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#6
Ba sa stii ca sunt chiar multe informatii insa pe forumuri nu in magazine. In Romania vanzatorii iti servesc Gaggia Baby Twin ca Dual Boiler Smile
In cazul Gaggia, cele mai bune s-au dovedit a fi Classic si Evolution, fiind aparute si cu mult timp in urma (anii '90) si de aceea forumurile abunda in orice tip de informatie/modificare/reparatie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#7
Pai cred ca tot de la vanzatori am 'aflat' si despre dozarea volumetrica. Smile Ma asteptam la ceva mai multe detalii pe site-ul oficial, totusi.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)