In urma unor discutii repetate cu colegi de forum despre gustul cafelei in primele minute de dupa trezire, am rasfoit niste pagini ale unor carti mai vechi (de medicina – endocrinologie, cardiologie, neurologie). Am preferat sa nu caut pe www.
Informatia este insa stufoasa, greu de sintetizat, iar dezvoltarea discutiei in termeni specifici ar fi nepotrivita acestui spatiu, asa ca ma voi referi mai mult la cateva observatii personale.
Discutia a plecat de la gustul cafelei, care dimineata nu pare sa fie perceput la fel ca in timpul zilei. La fel ca alti colegi, am observat si eu asta. In primele minute de dupa trezire, nu reusesc sa regasesc nuantele aceleiasi cafele consumate mai tarziu. Nu am niciun fel de explicatie pentru asta, dar sunt curios care sunt experientele voastre (desi discutia fiind la limita temei, ar putea aluneca usor spre alte zone).
O alta observatie, este legata de modul diferit in care cofeina actioneaza asupra corpului uman. Unii prieteni evita uneori sa mai bea o cafea, refuzand-o. Se multumesc cu mirosul. Motivul ar fi tulburarile de somn, dublate de o stare de agitatie in momentul in care vor sa se odihneasca. Cei din categoria asta consuma cafea ocazional, uneori doar, cand vin in vizita (de regula au renuntat la cea de-acasa, dupa ce au realizat care este de fapt gustul cafelei).
Altii, nu au nicio problema, fiind cazuri in care imi cer si un latte si un espresso (uneori si eu fac asta).
E adevarat ca sunt doua extreme, dar din ambele categorii fac parte oameni de incredere, pe spusele carora te poti baza.
Tot ca observatie ar fi tracul dinaintea unui speech in fata unei multimi sau a interviului in fata unei camere (mai ales daca stim ca este posibil sa fie vorba de difuzarea acelor imagini). O cafea nu face decat sa inrautateasca lucrurile, in general vorbind.
Asa am ajuns sa ma informez despre cortizol, acel hormon catabolic de tip steroid, produs de glandele suprarenale, care la randul lor sunt comandate de glanda hipofiza (prezenta undeva in partea inferioara a creierului, pe linia lui mediana, in cavitatea osului sfenoid, mai precis in saua turcica, posterior chiasmei optice). Cand creierul identifica o situatie stresanta sau potential periculoasa, printr-un mecanism complex, comanda rapid cresterea nivelului si a vitezei de secretie a acestui hormon.
Avem insa si un ceas biologic, pe care creierul il cunoaste foarte bine. Dimineata, in mod firesc, dupa trezire, creierul este cel care comanda cresterea nivelului de cortizol. Cofeina se pare ca actioneaza ca un catalizator, care ridica inca si mai mult nivelul secretiei acestui hormon.
Intrebarea mea ar fi daca este util sa aducem acest aport artifical imediat dupa trezire, cand lucrurile se intampla oricum, natural, sau nu cumva ar fi mai bine (atunci cand este posibil) sa consumam o prima cafea dupa 2-3 ore, cand nivelul cortizolului incepe (tot natural) sa scada.
Acest aspect, impreuna cu cel legat de dificultatea receptorilor proprii de a functiona “in parametrii” imediat dupa trezire, s-ar putea sa imi schimbe in cele din urma obiceiurile (in prezent o medie aratand astfel: 1 shot dimineata, 1-2 la pranz (din care ocazional, maxim o data pe saptamana unul este cu lapte), 1 dupamasa sau seara, daca am musafiri sau foarte mult de lucru, tarziu in noapte) (1 shot corespunzand unei cantitati de 40-45ml din 19,5 -20 grame cafea) .