Hello There, Guest! Login Register


Cafeaua prajita in stil italian (1st wave coffee)

#91
(17-01-2013, 16:43)Lyvyoo Wrote:
(16-01-2013, 15:54)palado Wrote: Iată un articol ,care a fost "scăpat" de presă:
http://www.doctorulzilei.ro/otrava-la-un...a-la-plic/
Dar câţi vor lua aminte la el:Huh?

E copiat dupa altul mai vechi din evz.ro scris la initiativa mea Smile
Pregatesc si eu unul despre vending Smile

Liviu, ai mai multe date despre compozitia la pod-urile de cafea?
Au aceeasi compozitie precum capsulele ?

De unde ti-ai luat datele cand te-ai documentat, as vrea sa aflu o sursa mai oficiala.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#92
Datele din articolele cu pricina nu sunt ale mele, deci nu stiu. Eu doar le-am sugerat celor de la evz.ro tematica, cu anumite detalii relevante. Dar doctorii au fost contactati de ei. Ce am facut eu a fost doar sa pozez un retetar de pe spatele unui automat tip vending, pe vremea cand se respecta legea si se afisau ingredientele, poza pe care evz.ro vad ca a sters-o intre timp din articol (poate dadea rau la reclama Nestle pe site-ul lor). Mai departe, conexiunea intre aceleasi nume de bauturi cu aceleasi tipuri de ingrediente, din vending si din capsule, este doar un exercitiu simplu de logica.

Dar daca te referi la ESE Pods, nu stiu ce sa spun. Pana la urma, si capsulele denumite "espresso" contin teoretic doar cafea macinata. Strict vorbind de calitatea bauturilor, orice forumist ar spune ca sunt un bullshit. Dar daca te referi la sanatatea lor, aici mereu va fi o lupta intre multinationala fabricanta care va spune ca in interior este doar cafea macinata si oamenii care lucreaza in domeniu (prajitori, vanzatori etc.) care stiu (si spun doar in grupuri restranse) ca o cafea gata macinata este cel mai usor de "inmultit".

Deci in afara de un laborator specializat, nimeni nu poate dovedi nimic, doar suspiciona.

Sacrificiul major se face la gust si, devreme ce ai un semiautomat si o rasnita, e pacat sa te limitezi la cialde, cand sunt atatea prajitorii in tara.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#93
Intelesesi. Unchiul meu bea din astea ESE Pods ca nu prea are timp de toate astea, rasnit, curatat, asteptat, care oricum trebuie le ai in vedere in prepararea unui expresso classic.
Daca bea porcarii nu e chiar asa grav, daca bea chimicale atunci chiar ma intereseaza, ca sa pot sa ii zic si lui mai departe.

Vad ca la asta din poza scrie ca la expresso folosesc cafea solubila.
Nu cred ca e valabil la toate vendomatele.
Eu mai beau la servici de la un vendomat de la Saeco, si se aude ceva precum ar rasni cafeaua.
Acuma presupun ca o conta si tipul de vendomat.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
#94
Poza era de la un Nescafe, firma ce foloseste solubila inclusiv in ditamai cafeneaua din Mall Baneasa. Sunt si brand-uri care folosesc cafea rasnita pe loc, dar cand dai de gustul robustei, mai bine te lipsesti, caci nu ingerezi decat venin si cofeina cat cuprinde.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#95
am avut rabdarea azi sa urmaresc o fetita preparand cafea intr-un local. ma rog, cafea, e o jignire, ceva, acolo.
scule de top, cafea comerciala. a extras o "scurta" in 15 secunde, scurta la ei inseamna... 60 ml... din 7 grame. il abordez pe proprietar, cunoscandu-l tangetial si-i spun ca Lavazza lui ar avea o soarta putin mai buna, daca si-ar face reglajele mai spre standard.
Si-mi zice - sintetizand oarecum mentalitatea generala a patronilor de cafenele care castiga lejer 100 euro/kilogramul de cafea - "pai asa le-am reglat noi, ca majoritatea cere "lunga" si daca reglam spre fin rasnita, stam pana la un minut pana scoatem 100-120 ml".
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#96
(03-02-2013, 18:12)Debri_z Wrote: Salutare,
Recent am gustat o cafea foarte buna.Este de la compania Amway,varianta pentru espresso.Mi s-a parut excelenta,pretul e in jur de 100 ron/kg.A mai incercat ciineva?Pareri?

Tu ar trebui sa fi cenzurat pe acest forum, faci propaganda la MLM-ul Amway! Rog moderatorul sa ia atitudine! Sau hai sa promovam Ganoderme si alte porcarii pe baza de cafea!
Lelit PL42EM (rasnita incorporata), Tamper:Lelit, Site:nepresurizate, cantar MH-500.
 
Reply
#97
sms, e comic ce zici tu acolo, dar am astat un pic sa ma gandesc si din perspectiva patronului. Cred ca conteaza mult si cum e obsinuita clientela. Si probabil ca cei mai multi romani cand cer espresso la o cafenea se gandesc la cel putin 60ml in cana. Problema e ca nu cer DUBLU. Cer "un espresso lung" . Luung ca sa poata bea din el 15 minute. Eu stiu cum beau italienii. Ei cer un espresso si-l beau in 1 minut, nu stau sa-l descante la 5 tigari.

Ma gandesc la urmatoarele variante :
- sa le dea 30 ml la toti cei care cer espresso - posibil sa se trezeasca cu multe reclamatii datorita cantitatii prea mici . Poate asta s-a si intamplat ?
- la toti cei care cer LUNG ca le dea 60 ml (espresso DUBLU) - problema e ca nu toti stiu ca dublu inseamna de multe ori si dublu la pret, ar avea o surpriza la nota de unde ar rezulta ca posibil clientul sa nu mai vina a doua oara..

Cred ca e un pic greu si ca patroni, multi romani inca sunt obisnuiti cu cafeaua lunga de filtru de acasa si unii se asteapta sa bea asa ceva si la cafenea.

Asta am patit-o eu odata, am comandat un espresso si m-am trezit cu o posirca de 100 ml intr-o cana de cafea de filtru. Nici n-am putut sa o beau. Poate altora le place.. ?
Expobar Brewtus IV + Eureka Zenith 65 E
 
Reply
#98
Totul pleaca de la standardul ce si-l impune managerul unei firme (aici ar trebui sa vorbesc din experienta).
Daca localul e unul renumit pentru un expresso bun asta vei gasi acolo.
Daca insa e un loc de intalnire sau de pufaiala atunci is sanse mici sa gasesti o cafea buna acolo. Calitatea cafelei nu influenteaza volumul clientilor si de aici si reactia "afaceristului".

PS. Pana la urma daca ai gasi peste tot un expresso bun nu prea am avea motive sa ne peirdem timpul cu jucariile noastre de licori magice. Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#99
Totusi ,

Cafenele precum Origo , Filicori Zecchini si ma rezum doar la 2 nume , unul brand romanesc iar celalalt italian , au clienti si nu cred sa se confrunte cu probleme legate de cantitatea de lichid din ceasca ci mai degraba cu calitatea .
in AFI chiar am avut surpriza sa beau un cappucinno de reclama la cafeneaua italiana . Barista m-a lasat sa vin dupa tejghea si sa vad cum prepara ceasca . Extractie , calitate crema si desen ca la concurs .
Gustul bun , cinstit , dar fara nicio urma de aroma .
Cat am stat la masa nu am auzit pe nimeni plangandu-se de cantitatile servite .

Concluzia mea este ca modul in care se prepara un espresso sau bauturile pe aceasta baza reprezinta , strict , o problema de abordare din paretea celor ce administreaza si deservesc locul respectiv ( s-a mai vorbit despre asta ) .

Daca cei care vor un " espresso lung de 150-200 ml " nu il vor mai putea lua de la acea cafenea nu cred ca ar fi vreo problema pentru vanzari , deoarece locul lor va fi luat de cei ce vor dori o cafea corect preparata si pe care , in prezent , stiu ca nu o pot bea acolo .

Se respecta regula " Omul sfinteste locul " si in acest caz !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Costa Rica Tarazu de la Lidl - gama Deluxe: foarte ok, recomand.
http://www.lidl.ro/cps/rde/SID-04FAE802-...l&id=12864

E disponibila doar saptamana asta din cate stiu
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
O poza cu boabele pe hartie alba poti pune?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
nu sunt toate boabele la fel, dar gustul e bun


Attached Files Thumbnail(s)
   
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Macar pentru asta a meritat sa ma duc pana la Lidl Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)
   
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
O pui de o iahnie maine dimineata Smile Sa ne spui cum a fost. Mi se par destul de prajite boabele, insa nu la fel de arse ca Lavazza.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Un exemplu de cafea prajita ceva mai bine, Fortuna verde, cunoscuta de multi, dar cu un gust nasol rau de tot:

[Image: cafea.jpg]

Oamenii pornisera anul trecut inclusiv pe linia de proaspat prajita, cu afise mari la magazinele distribuitoare, dar n-am mai auzit nimic. Oricum, ei au urmarit mereu masele care isi doresc o cafea arabica (pachetul verde) ieftina si fara nimic altceva. Intr-o zi, mergand prin tara mi-a aparut in fata o camioneta de 3.5t brand-uita "Fortuna" Smile Si chiar ma gandeam atunci...ia uite ma, brand romanesc de cafea proasta care livreaza cafea cu ditamai camionul si prajitorii nostri livreaza cu suta de grame... Asta e Romania, deocamdata...

[Image: IMAG0184.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
i-am luat mamei cafea din asta si evident m-a "mancat" sa o testez si mi-a mancat efectiv nervii.
fiind mai prajita fata de o india pe care o am acum, usor uleioasa pe alocuri, a necesitat reglaje repetate spre fin, dar mi-a fost mult mai greu decat de obicei s-o nimeresc. Miroase decent, pare prajita relativ recent, dar nu e nimic special in ea. Mai buna decat ambalatele clasice, nimic mai mult. Am baut Costa Rica categoric mai bune, iar cand am revenit la India, parca eram din nou pe Panama.
Apropo de Panama de la Ecuator, infiorator de buna! De vis!
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
Ok, nu am precizat, dar am crezut ca se subintelege. La 40 l_ei/kg e o cafea foarte buna
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Nu are sens sa vorbesc prea mult despre "fasolea de la Lidl" pentru ca e exact asa cum imi imaginam, o amagire pe langa ce produc prajitorii nostri. Data prajirii nu se cunoaste, valabilitate pana in 2015 sept. Unele boabe au pete de ulei. Mirosul e destul de greu, nu-i deloc o placere sa-ti bagi nasul in punga, dar nu chiar asa de gretos ca la jegurile din supermarket. Mi-a fost extrem de greu sa nimeresc reglajul la rasnita, abia dupa vreo 4 incercari am reusit ceva satisfacator, pe cand la celelalte nu am nevoie de mai mult de 3 sanse. Crema 0 spre deloc, curgerea subtirica, se vede ca e veche. Bitterul am reusit sa-l mai reduc, fara sa-l elimin, pornind extractia la vreo 0.85bari, adica sub temperatura de lucru standard al espressorului, shot in care a aparut si un pic de aciditate. Am oprit espressorul, am asteptat sa scada presiunea pana la 0.75, i-am dat drumul, un pic de flush si da-i! Am regasit si niste urme de cafea adevarata in shotul asta dar nu a fost acel pumn in fata ca din cele proaspat prajite. In schimb am avut astringenta si corpolenta slabuta. Smile Concluzie: nu recomand! Macar daca avea niste robusta in ea, aveam un pic de crema si o puteam folosi pentru antrenamente de turnare. Smile
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
Am si eu o nelamurire...cum obtin in cafenele cremozitatea? se folosesc amestecuri de arabica cu robusta? sau espressoarele comerciale compenseaza?

Am baut recent in oras doua branduri : Moak si Mokarico, ambele avand crema si corpolenta.
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
(18-04-2014, 13:15)zuluafonu Wrote: ...Bitterul am reusit sa-l mai reduc, fara sa-l elimin, pornind extractia la vreo 0.85bari, adica sub temperatura de lucru standard al espressorului, shot in care a aparut si un pic de aciditate. Am oprit espressorul, am asteptat sa scada presiunea pana la 0.75, i-am dat drumul, un pic de flush si da-i!
probabil undeva, in acest forum, sau altele, s-a discutat despre o 'metoda' de ajustare 'din mers' a shot-ului urmarind presiunea in boiler ?!
nu o inteleg si ma minunez Smile
oricum, metoda, publicata, poate face si rau, pentru ca vor fi si alti posesori de HX cu E61, care vor incerca s-o aplice ;(

insa, apropo de topic, problema cu cafelele comerciale nu e, IMO, ce amarata de ciorba faci din ele, sau ce gust are fiertura respectiva!
nu, poate fi chiar baubila... problema este ca orice cafea comerciala trebuie suspectata de aditivi, chiar sute de ingrediente, inclusiv enzime, adaugate pentru a-i conserva ceva gust, a-i adauga 'miroase' de cafea, a-i contrabalansa comportamentul aberant in extractie etc.
s-a tot vorbit de asta in acest forum si in altele; in cazul cafelelor comerciale, nu gustul, nu argumentul cestii si al subiectivitatii fiecaruie, conteaza;
parerea mea, desigur...

pe de alta parte putem re-considera, in alt context, cafele "statute", vechi: toata povestea asta espresso, in masura in care a plecat de la italieni, a plecat cu cafele vechi, ieftine, de criza, cu robusta inclusiv;
da, al treilea val a reinventat espresso, din Seattle in Copenhaga, pornind de la monoferme, speciality etc. si alterand - fata de standarde - rata de extractie, doza, varia accesorii;
dar se discuta despre secretele unor miscele, la ele acasa, care chiar exploateaza efectul de vechi al cafelei si rolul robusta in ele;
de vazut de ex. topicul lui Jim Schulman, Thoughts on an Italian Espresso Blend;
dar asta-i alt topic;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
Cum vi se pare Dallmayr Prodomo ?

La prima impresie mi se pare destul de acida, are un gust destul de acrut. Asa trebuie sa fie la espressor gustul pentru aceasta cafea ?
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
"La prima impresie" pare gata macinata + pretul aberant = NU!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
(23-04-2014, 19:25)robo374 Wrote: Cum vi se pare Dallmayr Prodomo ?

La prima impresie mi se pare destul de acida, are un gust destul de acrut. Asa trebuie sa fie la espressor gustul pentru aceasta cafea ?

La cat de pretios si stralucitor este ambalajul , la cat costa si la ce descriere are ( prajire medie - 2 puncte din 4 , corp 4 din 4 , aroma 4 din 4 , aciditate 3 din 4 ) , ar trebui sa fie o cafea exceptionala !

Daca nu este asa si tie nu iti place , iseamna ca ori nu o prepari cum trbuie ori continutul pachetului este o gluma ?
Tu ce zici , o prepari corect sau cineva se tine de pacaleli ?

Din proprie experienta iti spun ca orice fel de pachet am incercat , la inceput , s-a dovedit a fi o gluma fata cafeaua prajita , luata de la oricare din prajitorii locali .
Am renuntat rapid la arunca banii prin supermarketuri , starbucks-uri sau pe aiurea si am luat cafea proaspat prajita .

Incearca si vei fi surprins ( placut ) !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
Exact, cate pungi de 1kg am aruncat sau le-am baut in sila, de-a lungul timpului, compenseaza fara probleme diferenta de pret pana la o cafea proaspat prajita. Dar este si acesta un moment psihologic (si financiar pentru multa lume) sa treaca de la o cafea de 40-50 de lei, la una de 70-100 de lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(23-04-2014, 22:54)RaduCarutasu Wrote:
(23-04-2014, 19:25)robo374 Wrote: Cum vi se pare Dallmayr Prodomo ?

La prima impresie mi se pare destul de acida, are un gust destul de acrut. Asa trebuie sa fie la espressor gustul pentru aceasta cafea ?

La cat de pretios si stralucitor este ambalajul , la cat costa si la ce descriere are ( prajire medie - 2 puncte din 4 , corp 4 din 4 , aroma 4 din 4 , aciditate 3 din 4 ) , ar trebui sa fie o cafea exceptionala !

Daca nu este asa si tie nu iti place , iseamna ca ori nu o prepari cum trbuie ori continutul pachetului este o gluma ?
Tu ce zici , o prepari corect sau cineva se tine de pacaleli ?

Din proprie experienta iti spun ca orice fel de pachet am incercat , la inceput , s-a dovedit a fi o gluma fata cafeaua prajita , luata de la oricare din prajitorii locali .
Am renuntat rapid la arunca banii prin supermarketuri , starbucks-uri sau pe aiurea si am luat cafea proaspat prajita .

Incearca si vei fi surprins ( placut ) !

Pai mi-am luat din supermarket, pentru ca ce am luat de la prajitorie era fix era... mai precis iesea o apa chioara.
De preparat zic eu ca o prepar ok. Rasnire proaspata pe treapta 3, portafiltru este tinut pe espressor si luat doar cat pun cafeaua in el, lasat espressor la incalzit bine pentru o buna temperatura a apei.
Adica acelasi proces care l-am mai facut. Inainte de asta am avut tot de prin LIDL ceva, Bellarom pentru Espresso parca, Dark si chiar iesea bine, facea crema si avea si gust intens.
Cu asta am procedat exact la fel , nu s-a schimbat nimic, dar mi se pare ca nu are gust asa de intens ( diferenta de prajire ), este cred ca un pic cam acra pentru gustul meu ( la prima gura parca are lamaie in ea ) si crema este muult mai putina decat la cea anterioara.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
Nu am intalnit (inca) senzatia de acru la o cafea, dar tehnic gandind eliminand absurdul unei decalcifieri anerioare, nu ar putea sa apara decat datorita cafelei.
Daca esti multumit de Bellarom-ul de la Lidl mai cumpara una si daca cafeaua e ok vei evita Dallmayr de acum incolo.
La cafele-s novice, dar la vinuri rosii ma descurc: vin rosu scrie pe toate sticlele dar nu-i la fel... Big Grin
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
Pana azi nici eu nu am mai intalnit acest gust Smile). Zici ca avea zeama de lamaie in ea.
De la decalcifiere au fost facute suficiente cafele iesite bune de atunci, deci se exclude.
Wega Mininova, Mazzer SJ
 
Reply
Aciditatea cafelei, ca si concept comparativ cu pasiunea ta amarok, ar trebui sa se asemene pe undeva cu acel "acrisor" al vinului cu adevarat sec.

robo374, poti sa arunci boabele, din motivele pe care le scriam pe topicul creat de tine. Sau foloseste-le la capuccino unde gustul este mai usor de mascat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
(24-04-2014, 01:58)robo374 Wrote: Pana azi nici eu nu am mai intalnit acest gust Smile). Zici ca avea zeama de lamaie in ea.
De la decalcifiere au fost facute suficiente cafele iesite bune de atunci, deci se exclude.
Ar fi bine, cand vorbim de cafea, sa fie ceva verificat, care apare AICI , desi nu toate mai sunt de actualitate. Vei avea atunci si posibilitatea sa intervina cineva care a incercat aceeasi cafea. In primul rand trebuie sa ai grija sa fie bine incalzit aparatul, cu tot cu sita si portafiltru. Oricat de acida ar fi cafeaua, nu poate fi ca sarea de lamaie.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
(24-04-2014, 00:17)robo374 Wrote: Pai mi-am luat din supermarket, pentru ca ce am luat de la prajitorie era fix era... mai precis iesea o apa chioara.
De preparat zic eu ca o prepar ok. Rasnire proaspata pe treapta 3, portafiltru este tinut pe espressor si luat doar cat pun cafeaua in el, lasat espressor la incalzit bine pentru o buna temperatura a apei.
Adica acelasi proces care l-am mai facut. Inainte de asta am avut tot de prin LIDL ceva, Bellarom pentru Espresso parca, Dark si chiar iesea bine, facea crema si avea si gust intens.
Cu asta am procedat exact la fel , nu s-a schimbat nimic, dar mi se pare ca nu are gust asa de intens ( diferenta de prajire ), este cred ca un pic cam acra pentru gustul meu ( la prima gura parca are lamaie in ea ) si crema este muult mai putina decat la cea anterioara.

Ai urmarit timpul de extractie? cafele diferite necesita rasnire diferita.
Nu e vorba cumva de o subextractie?
Si eu m-am chinuit un pic cu cafea comerciala si pot spune ca necesita o rasnire mult mai fina, se blondeste foarte repede, nu apuca nici jumatate din volumul obisnuit si iese apa chioara.Rezultatul in ceasca a fost unul patetic.
Ca sa compensez torentul la extractie, compensam cu o rasnire mai fina ce ducea la o supraextractie in prima jumatate.Blondirea precoce era inevitabila.Atenuam amareala cu mult lapte.
Ce ai luat din Lidl inainte probabil avea in amestec si robusta, de unde cremozitate si intensitate, intensitate care probabil acoperea restul...

Daca vrei ceva rezultate incearca una proaspat prajita, PapaJacques sau de la alte prajitorii indicate si vehiculate mai des pe forum.Per global, daca tinem cont de rezultatul in ceasca, satisfactii, frustrari,etc. iesi mai ieftin cu una proaspat prajita, asta daca te pasioneaza bine-nteles.Se pot obtine rezultate relativ bune si cu cea comerciala (vezi link-ul de mai sus al lui Radudani) dar la costuri aprox.egale cu una proaspata.

Dan Kehn parca zicea ca, elementul primordial ca importanta pentru un espresso reusit este cafeaua , aceasta avand potentialul de 100%.Rolul celui care o prepara este sa minimizeze diminuarile inerente ale acestui potential pe parcursul cafelei de la bob pana in ceasca.Ori daca materia prima este discutabila din punct de vedere calitativ...apropo de vinuri, din struguri statuti sau de calitate indoielnica e cam greu sa obtii un vin bun.mai mult, daca provenienta este o vie hibrida e si mai problematic...da, se poate obtine un vin bun ca si gust dar pe langa alcool etilic mai primesti si metanol in pahar, cu tot cortegiul de efecte nefaste pe termen scurt si lung.
Se poate extrapola la multe alte domenii (ma refer aici la folosirea unei materii prime corespunzatoare).

Pe mine inca ma mai roade acel prag psihologic al pretului, un dracusor imi sopteste ca risipesc banii Smile
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)