Hello There, Guest! Login Register


Cafea uleioasa

#1
Salutare,

Dupa "mustruiala" primita aici pentru ca nu am rasnita, m-am conformat si am achizitionat Lelit PL43MMI. Espressorul este Gaggia Clasic 2015.

Primele incercari esuate si o serie de întrebări aparute:
- de ce cafeaua iese uleioasa. Se observa pete de ulei in ceasca. Cafeaua este prajita pe 13 Octombrie, Brazilia SERTÃOZINHO de la Guido.
- am apucat sa fac doar 6 teste. Mi se pare ca rasneste foarte greu....1-2 minute pentru 18g de cafea. Am început cu răsnirea cea mai fina si am mișcat la fiecare încercare cate o treapta.

Revin pe masura ce apar si alte intrebari.
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 
 
Reply
#2
- pete de ulei? mm, poti posta o poza cu fenomenul?
- cata cafea folosesti si cat ai in ceasca, in cate secunde (presupun 25-35 secunde, asa?)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#3
E prea fin râșnita cafeaua! Mergi pe o extracție de 30 secunde cu 18g de cafea și 36g in ceașca. Ulterior modifici după preferințe.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#4
(17-10-2019, 22:19)maki Wrote: - pete de ulei? mm, poti posta o poza cu fenomenul?
- cata cafea folosesti si cat ai in ceasca, in cate secunde (presupun 25-35 secunde, asa?)

Revin mâine cu poză.
Am pus 18g de cafea, 40 ml in 30 de secunde.
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 
 
Reply
#5
Me again...

Pare-se ca a fost vina mea. Macinam mult prea fin.

între timp atasez o poză cu ceva ce poate semăna a espresso ca imagine, caci gustul lasa de dorit, aduce a cafea ieftină . 44 g in 32 de secunde, 18 g cafea....

Trebuie sa mai studiez cum sa reglez rasnita si poate ma loveste inspiratia tehnica sa inteleg ce tot s-a explicat in forumul dedicat rasnitei.
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 
 
Reply
#6
Nu pricep... timpul si cantitatea extrasa par aproape corecte, 40 ml in loc de 36g... daca macini mai grosier vei obtine ceva subextras, care va curge foarte rapid si mult...  Confused Huh
Si eu am cafele uleioase din cand in cand, din aceeasi cafea care cu o zi inainte nu iesise ulei... bine, la mine consistenta si repatabilitatea extractiilor e ultima grija Big Grin Ideea este ca gustul nu pare afectat de uleiuri...  Confused
 
Reply
#7
Nu am nici cea mai mica idee, dar e frustrant. Pucul a iesit cam uscat, parea "crapat". Sigur sigur gresesc pe undeva sau pur și simplu papilele mele gustative nu sunt atât de educate.

Dar si sotul a zis : pare a fi cafea de la alimentara cum făceau ai nostrii...
Ca sa nu mai zic de frotarea laptelui care e un soi de lapte încălzit ?
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 
 
Reply
#8
nu cred ca ai ales cafeaua potrivita pentru inceput de cale in proper espresso...
ti-as recomanda, sa incepi cu cafea proaspat prajita DAR mai iertatoare.. https://sarkiscafe.ro/magazin/produs/47-java-blawan

reteta care place mie personal, destul de banala 18g in, 36g out doar ca folosesc preinfuzie lunga pentru ca pot pe aparatul meu. dar cred ca intrun shot standard de, sa zicem 27 secunde, iese ceva foarte gustos, si nu o cafea de alimentara!

spor.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#9
Asta a fost recomandarea pentru teste Smile De fel beau Etiopia, imi pare mai ușoară.
Gaggia Classic 2015 & Lelit PL043MMI 
 
Reply
#10
(17-10-2019, 22:11)Doinita Wrote: Salutare,

 Mi se pare ca rasneste foarte greu....1-2 minute pentru 18g de cafea. Am început cu răsnirea cea mai fina si am mișcat la fiecare încercare cate o treapta.

Revin pe masura ce apar si alte intrebari.

Daca nu e o greseala si chiar e vorba de 1-2 minute pentru a rasni 18g de cafea din care sa poti extrage in 30 de secunde dublul cantitatii rasnite, atunci cu siguranta e vorba de un defect, poate chiar unul major, al rasnitei. Fie asa ai cumparat-o, fie ai reusit sa o deteriorezi, mai ales ca ai spus ca ai inceput reglajul de la cel mai fin grad. Avantajul e ca, daca ai reusit sa distrugi cutitele, nu cred sa fie foarte scumpe la modelul tau de rasnita (asta daca nu cumva sunt deteriorate si alte elemente din sistemul de suport si reglaj al cutitelor)
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#11
Cutitele nu se distrug, in schimb se deterioreaza rotita dintata de plastic care (consider eu) e o protectie impotriva distrugerii cutitelor si a motorului rasnitei. 43MMI, sunt subiectiv, dar scoate shoturi mai bune pe cafele africane, mai acide, prajite bineinteles mai light. Asta in comparatie cu a mea Fiorenzato F5.

Poate tocmai datorita cutitelor conice.
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)