Espressoman infocat
Posts: 147
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
Negăsind un topic dedicat sau unul mai general, am să deschid aici o discuție despre acest accesoriu care a devenit popular.
După achiziția din bursa forumului a unui MHW-3BOMBER, am tras vreo 10 shoturi cu el încercând să găsesc diferențe în ceașcă vs WDT și am remarcat următoarele:
Disclaimer: remarcile se aplică echipamentelor mele și strict experienței de home barista, nu mă recomand ca fiind profesionist
1. Folosind aceeasi Ethiopia de la Guido, prăjită light, profil espresso, din aceeași pungă, am remarcat o scădere în medie cu 3s a timpului de curgere vs WDT
2. Nu am reușit să obțin un shot mai delicios decât cel mai bun shot obținut de mine folosind WDT
3. Workflow-ul s-a mai îngreunat în cazul meu. Mi se pare mai greu de manevrat blind shakerul, face ceva retenție pe acel picior central al ciupercii, și puțin pe pereții cilindrului. Aș zice 0.05-0.1g
Poate aici o fi și din vina râșniței, dar retenția nu cade ușor în portafiltru.
Pentru mine reprezintă doar un tool ciudățel, nu mă pot însă pronunța cu exactitate dacă oferă timpi de extracție mai consistenți, având în vedere variabilele cu care vin la pachet echipamentele mele mai de buget.
Subiectiv vorbind, îmi pare că aduce o îmbunătățire la acest capitol.
Pe această cale îl și ofer spre vânzare, dacă dorește cineva să experimenteze cu el.
Flair 58 | Eureka Atom 75mm | Fellow Ode + SSP | Comandante MK3 | Acaia Pearl S | V60 | ThirdWaveWater
Espressoman infocat
Posts: 85
Joined: Apr 2020
Bucuresti
Sunt de acord cu tine ca ramane niste cafea pe shaker, pe capac si pereti, eu chiar dau cu o perie mica sa cada cat mai mult in centru dupa rasnire. Acestea fiind spuse, am variatii mult mai mici ale shoturilor de espresso, din punct de vedere timp de extractie, si gustul este multumitor pentru mine. Eu o sa mai experimentez cu al meu.
Dalla Corte Studio & Timemore 078s
Espressoman de modă veche
Posts: 772
Joined: Feb 2018
București
Dar cu un pahar de carton cu capac si turnare prin rasturnare in poltafiltru ati incercat? Daca da, sunt similare rezultatele?
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF
Espressoman infocat
Posts: 878
Joined: Oct 2022
Timisoara
Retentia de care se face "vinovat" acest shaker nu sunt fines-uri care ar contribui la nedorita amareala a cafelei?
Espressoman infocat
Posts: 415
Joined: Aug 2022
Mioveni
(19-02-2024, 20:15)edri Wrote: Retentia de care se face "vinovat" acest shaker nu sunt fines-uri care ar contribui la nedorita amareala a cafelei?
cand s-a demonstrat asa ceva? din cate stiu eu nu intelegem exact ce fac fines, bolders, forma particulelor, s.a.m.d. a fost o data ca niciodata un trend, cand oamenii(parca inclusiv si tu) ”cerneau” cafeaua. lucru cu care eu nu am fost niciodata de acord, ca pe langa faptul ca sunt diferite forme care treceau prin sitele alea, se duceau si chestiile de mai sus, care isi au si ele rolul lor, in moderatie. si desigur aruncai si ceva cafea muncita de oameni. zp6 e acolo ca si claritate si totusi produce un pic de ”pudra”. finesurile in cantitate mare/foarte mare iti incetinesc curgerea si de aici ”infuzi filtru” sau ai channeling si de aici amareala de care vorbesti. dar na...nu-ti iei rasnita care produce enorm de multe fines sau nu iei africane.
iar in espresso ”finesurile” sunt esentiale, din ce am mai citit eu.
zp6/v60
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.079
Joined: Feb 2015
Craiova
20-02-2024, 11:58
(This post was last modified: 20-02-2024, 12:02 by renatoa.)
Bobitza, nici in trecut n-ai fost de acord cu faptul ca eu vreau sa separ pleava... doar asa pentru ca nu ai gasit pe nicaieri treaba asta predicata de vreun influencer... ca electrizarea e buna, si ca zero retention la conice este marketing hype.
Daca nu poti avea niste convingeri proprii, macar lasa-i pe altii in pace sa creada.
Unii pur si simplu nu vor sa aiba in ceasca asa ceva, ce treaba ai matale cu ceasca lor ?
Sau cumva te roade nesiguranta ca n-ai baut ce trebuie pana acum ?
Si daca iti demonstreaza cineva tot neincrezator esti, daca nu are canal pe tub, cu jde mii de adepti.
In schimb crezi orbeste in petarda aia de zp6, ca deh are cutite clona de comandante, ca si cum asta ar fi o referinta.
Daca te pun sa imi cerni fractia de sub 4-500 microni, ca sa putem vorbi cu cifre pe masa, o dai la intors, ca nu crezi in astea cu cernutul.
Espressoman infocat
Posts: 878
Joined: Oct 2022
Timisoara
01-03-2024, 20:16
(This post was last modified: 01-03-2024, 20:20 by edri.)
A ajuns si agitatorul meu, in 12 zile de la comanda (choice
https://www.aliexpress.com/item/10050063...1802BUtUQ1). Neasteptat de bine construit, nu imi dau seama ce ar putea aduce in plus originalul de la weberii care cer de 3-4 ori mai mult pe acest dispozitiv. In plus, varianta chineza este si in versiunea 51-54mm, mai potrivita pentru acasa decat varianta comerciala de 58mm.
L-am utilizat doar de vreo doua ori, pentru V60, asa ca nu pot spune inca daca aduce imbunatatiri notabile. Parca extractia a crescut putin. In cazul macinaturii pentru V60, retentia este nesemnificativa.
Espressoman infocat
Posts: 878
Joined: Oct 2022
Timisoara
Espressoman infocat
Posts: 686
Joined: Jun 2021
Slobozia
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Staresso Mirage Pro | Skywalker Roaster
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso
Espressoman infocat
Posts: 878
Joined: Oct 2022
Timisoara
sa vedem replica lui Lance. Pana acum concluzia e ca nu e nici o concluzie, vede fiecare cum e mai bine
Espressoman infocat
Posts: 56
Joined: Jul 2022
Satu Mare
Scuturi? Cum și de câte ori? Folosești wdt, dacă da, cum? Ce cafea, râșniță și aparat folosești? Pt mine a fost simplu, am văzut clipul lui Lance și am adaptat, dacă am văzut că am nevoie de timp mai lung sau mai scurt de extracție am umblat la râșniță, doză sau la debit. De ce am adaptat? Ca să încerc să văd dacă se aplică la ce consum și la ce scule folosesc, desigur. Asta insistă și el, fiecare să încerce, să adapteze, să combată sau să laude. Desigur că este foarte bine că se testează și se dorește explicații.
În cazul meu, nu folosesc blind shaker, scutur în pahar de plastic sau paharul râșniței, de 3-4 ori, nu puternic; arunc în coș, wdt superficial cât să se așeze mai bine, tampez și îmi văd de treabă :-) Nu las nimic în pahar, deci tot finess-ul ajunge în coș. VST 18g, fără alte filtre.
Ce am găsit foarte ok este dispariția zonelor mai închise la culoare de pe marginea pucului, iar cu ocazia asta, amarul a fost înlocuit de o dulceață persistentă. Folosesc cafea cu prăjire pt filtru (uneori și cea omni) extrasă deseori rapid, rație 1:3, 6-7b, iar cea cu prăjire espresso reduc rația, măresc timpul, 9b.
Îmbunătățiri ale gustului cât și a aspectului pucului a sesizat și un prieten care folosește total alte scule (strega, IMS, sette).
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
Espressoman infocat
Posts: 147
Joined: Apr 2020
Bucuresti/Pitesti
28-03-2024, 12:35
(This post was last modified: 28-03-2024, 12:40 by cristi5922.)
(28-03-2024, 10:42)edri Wrote: sa vedem replica lui Lance. Pana acum concluzia e ca nu e nici o concluzie, vede fiecare cum e mai bine
https://www.reddit.com/r/espresso/commen...t/kwwnwam/
Eu consider (poate gresesc) ca si daca ar face la origo un test mai extensiv cu blind shakerul, tot nu ar obtine date relevante pentru utilizatorii casnici, cu precadere single doseri.
Ei au acolo Victoria Arduino Mythos One care macina direct in PF, perfect central, la care se adauga si tehnologia din spatele pretului comercial al rasnitei.
Flair 58 | Eureka Atom 75mm | Fellow Ode + SSP | Comandante MK3 | Acaia Pearl S | V60 | ThirdWaveWater
Espressoman infocat
Posts: 309
Joined: May 2021
Bucuresti
(28-03-2024, 12:35)cristi5922 Wrote: https://www.reddit.com/r/espresso/commen...t/kwwnwam/
Comic, omul confunda asa zisa metodologie cu stiinta de netagaduit
Lelit Anna, William
Espressoman fresh
Posts: 1
Joined: Mar 2024
Bucharest
am cumparat 2 blind shakers de pe ali , folosesc unul cine e interesat in Bucuresti il pot vinde la pretul de achizitie.
Folosesc portafiltru naked cu VST 18G, nu am remarcat o scadere sau crestere la timpul de extractie dar am observat o distributie mai eficienta, channeling-ul a disparut aproape complet vs WDT.
Practic am shoot-uri de espresso la fel ca cele de pe YT
Espressoman infocat
Posts: 56
Joined: Jul 2022
Satu Mare
Crem One Profiler, Timemore Sculptor 078S, -Profitec T64, -Nuova Simonelli MDH
Espressoman infocat
Posts: 17
Joined: Aug 2021
Vaslui
29-03-2024, 17:32
(This post was last modified: 29-03-2024, 17:33 by julakis.)
Si eu am un shaker(ceva chinezarie) de cateva zile. Pana acum am tras shot-uri(aprox 20) in 2 moduri:
primul -> shaker + top WDT apoi tampare
al doilea -> full WDT + OCD + tampare
In primul mod nu am observat channeling, la al doilea mod din cand in cand este cate un shot care are channeling. Diferente de timp notabile nu sunt intre cele 2 moduri de puck prep, al doilea mod imi ia cu 20-30 secunde mai mult(pentru mine e neglijabil acest timp)
Diferente in ceasca nu am sesizat, nici in timpul total al unui shot.
Folosind shaker-ul am observat ca e putin mai messy.
Din primele impresii pare ca shaker-ul aduce mai multa consistenta(adica no channeling), altceva nu am observat pana acum. Voi mai studia.
SDB | Honne
Past: AVX DB1 | Eureka Mignon Specialita