• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Apa pt espressor (apa plata, filtre de apa, solutii de dedurizare a apei)

#1
am deschis acest topic pt a discuta aici despre solutiile folosite de voi pt a nu umple espressorul de calcar. cei care folositi apa plata ce marca de apa folositi, cei care folosesc filtre de apa montate pe reteaua de apa curenta ce filtre folosesc, cum se monteaza, cand se schimba si in ce situatii se potrivesc anumite filtre sau altele).
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#2
Tot citind prin preajma (se poate citi Lyvyoo) am optat pentru urmatoarea solutie avand apa din reteaua orasului:
- la intrare 2 Big Blue de 20 si 10 micron (sedimente si carbon block)
- in bucatarie, sub chiuveta, puse in paralel, un Everpure 4DC cu argint (pentru baut) si Cuno 3M anticalcar (pentru aparate de cafea si eventual gatit).
Sunt montate din octombrie si sper sa curga din ele cca 1 an. La montaj cel mai greu e de dat gaurile (daca e faianta e nevoie de ceva experienta si dotare fata de nivelul "casnic"), restul jucarele de la Mosu'.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
In afara de Bucovina, ati mai gasit si alta apa plata la fel de soft?
baloozzy, in specificatiile lui 3m Cuno (cred ca acesta este al tau), vad ca scrie "Are incorporat inhibitor de calcar". Ce inseamna acest lucru? Polifosfati sau o rasina de un anumit tip? Te intreb pentru ca polifosfatii ar fi cea mai nociva varianta, chiar daca sunt alimentari.

Ai facut testul apei dupa filtrare? Ce duritate si ce pH ti-au iesit?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Eu folosesc Purificator de apa Ro HY-POTENT de vreo 5-6 ani.
L-am cumparat cu ~ 1.700 ron (avand inclus si sterilizator UV - pe care nu-l folosesc) si acum vad ca a ajuns la 2.551 ron fara sterilizator. Parca e cam exagerat pretul totusi.
Ultimul stadiu este un cartus de remineralizare a apei, deci apa are gust cat se poate de bun.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#5
In mod normal, atunci cand ai espressor SBDU nu trebuie sa-ti bati capul cu apa prea mult si sa investesti special pentru asa ceva. Se decalcifiaza foarte usor cu sare de lamaie. La HX si DB e durerea mai mare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
(18-12-2012, 18:08)Lyvyoo Wrote: In afara de Bucovina, ati mai gasit si alta apa plata la fel de soft?
baloozzy, in specificatiile lui 3m Cuno (cred ca acesta este al tau), vad ca scrie "Are incorporat inhibitor de calcar". Ce inseamna acest lucru? Polifosfati sau o rasina de un anumit tip? Te intreb pentru ca polifosfatii ar fi cea mai nociva varianta, chiar daca sunt alimentari.

Ai facut testul apei dupa filtrare? Ce duritate si ce pH ti-au iesit?
Cu rusine trebuie sa spun, ca m-am multumit (deocamdata) cu renumele celor 2 firme 3M Cuno si Everpure, coroborat cu gustul mult mai bun al apei si al mancarii. Doar un test de duritate, din acela pe hartie, am facut si nu am observat diferente.
Acu ca tot nu a venit Apocalipsa ma gandesc sa ajung si la un laborator. Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
eu am un filtru cu osmoza inversa (pt acvarii, nu are debit mare dar e ieftin, 300ron) cumparat ca ma saturasem sa car apa distilata si daca tot il am obisnuiesc sa pun in aparat jumatate apa distilata si jumatate apa chioara ca sa-i cobor duritatea. stau intr-o zona submontana si apa de la robinet e ok calitativ, e apa de adancime, fara prea mult clor si buna la gust.

o varianta care cred ca ar trebui studiata pt cei care vor sa cumpere apa plata buna pt espressor mai ieftin ar fi bidoanele pt dispenser apa. din cate stiu aparatele astea nu prea se impaca cu apa dura si din cauza asta apa pt ele trebuie sa aiba o duritate mica si daca-i asa se preteaza si pt espressor. se gasesc si bidoane de 10L pt cei care nu vor sa care greu iar ambalajul e returnabil. ramane de verificat problema duritatii fiindca nu pot sa bag mana in foc pt asta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#8
Am gasit pe forumul Softpedia un link foarte interesant spre o centralizare a caracteristicilor apelor plate (si minerale) din Romania. Puteti astfel compara nivelul de Ca (si Mg) din fiecare sortiment, pentru a alege cea mai buna apa pentru espressor.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Eu am un sistem de filtrare si dedurizare a apei marca Ecowater, astfel ca toata apa din casa este dedurizata. Dar nu am inca espressor.Big Grin Niciodata nu ai tot ce-ti trebuie.Rolleyes
 
Reply
#10
O apa ce ar putea fi buna pentru espressor este si o apa foarte ieftina, Kristall Perle, daca o gasiti pe undeva (cred ca in Penny Market). Are un cotinut de calciu de 13,9 mg/l, nu foarte scazut, dar totusi rezonabil.

Mai important cred ca este pH-ul de 7.51, ceea ce inseamna ca este o apa bazica. Vor fi unele depuneri moderate de calcar, dar cel putin nu va deveni (probabil) acida, caracteristica mult mai daunatoare pentru boilerele din Al (motivul coroziunii acestora) decat depunerile in sine.

Daca avem chimisti pe forum, rog opinii. Daca nu, trebuie sa facem rost.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#11
ph-ul scazut este daunator pentru orice tip de conducta metalica, nu neaparat pentru un boiler de aluminiu.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Perfect de acord, dar ma gandeam in primul rand la fotografiile care circula pe net cu boilerele Gaggia corodate. Evident, nici celelalte nu sunt excluse.
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#13
(26-02-2013, 23:10)adif Wrote: O apa ce ar putea fi buna pentru espressor este si o apa foarte ieftina, Kristall Perle
Stii ce verde frumos prinde? Numai in photoshop mai iese. Chiar in magazin am gasit verde si la 40 - 50 grade temperatura apei.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#14
Adica ai vazut colonii verzi prin sticla de Kristall Perle?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
Verde? De ce verde, a mancat iarba? Wink Acum serios, avea depuneri sau era toata verde?
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#16
(28-02-2013, 12:07)Lyvyoo Wrote: Adica ai vazut colonii verzi prin sticla de Kristall Perle?
Era in vara, cam iulie august, dupa-amiaza si atunci cred ca bagasera bidoanele de la soare in magazin. In "sacul" de bidoane, mai la mijloc toate fiind acel bleu vad una care era mai verde. Ma chinui si o iau. In centrul fundului era ceva ca jeleul,verde frumos, sticlos, iar in rest era un verde mat, un strat foarte subtire. Eu foloseam apa la un dozator cu racire la care umpleam acea sticla de 11l cu aceasta apa. Si acel bidon s-a inverzit, am pus detergent de vase in el si dupa o saptamana tot asa era. Mai erau in casa care nu beau asa rece si puneau in sticle (de sticla) care si ele s-au facut galbui spre verde (acele sticle erau umplute macar o data, daca nu de doua ori pe zi).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#17
(28-02-2013, 23:42)nicosia Wrote: Apropo de analiza duritatii apei. Unde am putea gasi bandelete pentru testare, ca eu am primit citeva cind am cumparat dedurizatorul, dar le-am terminat.

Eu am cumparat de aici http://www.germanelectronics.ro/conrad.p...pid=107247.
Bezzera Magica, Mahlkonig Vario, Tamper Motta
 
Reply
#18
blacky, multumesc mult.
 
Reply
#19
(01-03-2013, 10:54)nicosia Wrote: blacky, multumesc mult.
Saaaaaaaaaaaaaaaaaaau
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#20
Eu am luat din Hornbach un test JBL cu picaturi. Folosit corect (adica agitand bine dupa fiecare picatura) am constat 8 grade la apa de la robinet (Bucuresti) si 4 grade la apa filtrata / partial dedurizata cu Everpure-ul meu, Ramane si ph-ul de controlat, caci un ph sub 6 iti poate distruge boilerul si conductele prin corodare. Pentru asta am dat comanda de niste benzi de la Merck (recomandate de grigguti pe forumul Softpedia), cu diviziune de 0.2-0.4 unitati si precizie mai mare, intre 4 si 7 unitati de ph (54 lei).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
Ca sa vezi, de unde nu gaseam nici unul acum am de unde alege. Wink
 
Reply
#22
(01-03-2013, 14:14)nicosia Wrote: Ca sa vezi, de unde nu gaseam nici unul acum am de unde alege. Wink
De aceea ne-am "ïncardasit"aici Tongue
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
(01-03-2013, 14:08)Lyvyoo Wrote: Eu am luat din Hornbach un test JBL cu picaturi. Folosit corect (adica agitand bine dupa fiecare picatura) am constat 8 grade la apa de la robinet (Bucuresti) si 4 grade la apa filtrata / partial dedurizata cu Everpure-ul meu, Ramane si ph-ul de controlat, caci un ph sub 6 iti poate distruge boilerul si conductele prin corodare. Pentru asta am dat comanda de niste benzi de la Merck (recomandate de grigguti pe forumul Softpedia), cu diviziune de 0.2-0.4 unitati si precizie mai mare, intre 4 si 7 unitati de ph (54 lei).

Fiind curios sa vad ce apa se bea in Cluj Napoca, la inceputul lunii februarie am dus o sticla de apa de la retea pentru analiza. Rezultatul il gasiti in documentul atasat.
Ulterior am cumparat niste testere pentru duritatea apei, rezultatul confirmand duritatea obtinuta la analiza.


Attached Files
.docx   Indicatori apa Cluj.docx (Size: 13,72 KB / Downloads: 61)
Bezzera Magica, Mahlkonig Vario, Tamper Motta
 
Reply
#24
@ Balcky - duritate minim 5 si tu ai 0.25? Probabil e Max 5 nu Min 5.

Baieti,
Ati avut careva probleme cu osmoza inversa?
Eu am acest sistem si mi-au adus masinaria, o instalez imediat, dar mi-au spus ca au avut oarescare probleme cu un client din Brasov, cu Bezzera nu-i pornea pompa sa umple boilerul. Se pare ca era de la osmoza inversa.
Eu am cartus de remineralizare dupa filtrul de osmoza, ar trebui sa am conductibilitate ca am minerale. Voi vedea.

Intrebarea ramane, cine are osmoza inversa, a avut probleme cu senzorul de la rezervor sa nu "vada" apa?
 
Reply
#25
Eu am cu osmoza inversa si remineralizare, de multi ani si sunt f. multumit.
Debitul de apa de la robinetul filtrului, nu o sa fie niciodata nici macar 1 / 10 din debitul unui robinet de la reteaua de apa a orasului.
Daca espressorul are un senzor de presiune, aproape sigur nu o sa "simta" presiunea de la filtru. Trebuie incercat.
Daca nu merge, poate poti sa "minti" senzorul, poate sa-l legi in scurt, sau ma rog...alta posibilitate.
Filtrul nu are nicio vina, el atata poate, nu e conceput ca sa alimenteze espressoare Wink
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#26
Grija mare la ambele! Remineralizarea se face necontrolat si daca iti duce duritatea mai sus de 4 nu e bine. De exemplu apa care a stat mai mult timp in contact cu cartusul (in repaus) va avea mai mult Ca iar cea care curge in jet nu iti ofera garantia unei duritati mereu egale cu 3-4 grade germane. In plus, aceasta duritate trebuie monitorizata constant, altfel ajungi la service pentru decalcifiere (pe banii tai). Apa osmozata de asemenea trebuie monitorizata sub aspectul ph-ului, caci calcifierea este reversibila, insa corodarea nu. Un ph sub 6.5 devine periculos asadar.

Repet, paranoia mea trebuie sa exista in cazul detinatorilor de HX / DB, caci acestea se decalcifiaza in service. Espressoarele mici se faca simplu acasa. Insa si acolo pH-ul scazut este tot coroziv.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
Oare in Bucuresti exista pe undeva un laborator unde sa poti sa duci apa la analiza ?
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#28
DSP sau Almaromed sau Apanova sau teste individuale de monitorizare a duritatii si ph-ului, de la magazinele de acvaristica (20-30 lei).
Nu e nevoie de teste de potabilitate a apei (daca stii ce bei) ci de elemente alese - eu imi facusem o lista cu duritate temporara (filtrul meu trage in jos duritatea temporara), duritate totala, ph, clor etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#29
La laboratoarele astea vad ca au preturi cam mari, o sa caut un magazin de acvaristica sa iau teste de acolo, sigur e mai convenabil.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#30
Pentru duritate sunt ok picaturile de la JBL. Pentru pH experimentez in cele ce urmeaza niste benzi colorate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)