Hello There, Guest! Login Register


Duritatea apei pe filtrele BWT

#12
Bcc, nu te arunca asa ca la poker, all in  :Smile

Depunerile totale de sedimente pot fi masurate cel mai corect cu un TDS metru pentru a afla totalul solidelor dizolvate.  Pe topicul de apa, mai pe la inceput, Grigguti a explicat cu ce se mananca treburile astea. Asadar, dand la o parte ceva dintr-un total nu inseamna ca restul se anuleaza de la sine. Deci daca masori doar duritatea temporara (am vazut ca americanii ii spun alcalinity /KH ) te concentrezi doar pe jumatate din problema. 

IN mod normal, treaba completa o face dedurizatorul pe sare, cu o rasina de calitate, dar cu inca o duzina de filtre inainte (sedimente si carbune activ) si eventual carbune si dupa, daca vrei o apa pe care sa o si bei eventual sau oricum o apa mai curata, nu doar fara Calciu si Magneziu. La cateva luni trebuie regenerata rasina cu sare, altfel nu isi mai face treaba:



Solutiile acestea All in One (strat de filtru de sedimente + bloc de carbune activ + rasina cationica (de la Purolite daca e mai buna) + filtru sedimente), cum e si BWT, au aparut dintr-un soi de simplificare a lucrurilor, unele marci facand treaba buna altele nu. Eu cand am testat cap la cap, pe aceeasi retea, Brita si BWT, sistemul de la Brita a avut 5.5 pH, spre deosebire de 6.5 la BWT. Spun de pH pentru ca la o astfel de dedurizare partiala, cu asemenea tip de filtre all in one, poate scadea pH-ul sub limita neutralitatii (6.5) si atunci usor, usor pot aparea coroziuni ale conductelor si boilerului. Nu stiu daca la 6 e grav, dar sub 6 e cam nasol. Probabil la asta se referea Serban cand a propus Soft in loc de Premium. E posibil ca Soft sa traga mai putin de duritate in jos, deci in consecinta si de pH. Dar spunea ca isi deschide showroom si atunci vom putea testa in paralel. Daca am ocazia sa merg,  o sa fac public aici tot ce am constatat, mai ales ca eu as vrea Balance pt mine, adica un filtru nou care necesita si teste ale comunitatilor, neavand istoric.

Un alt avantaj al acestor filtre ar fi faptul ca poti bea linistit apa rezultata, pentru ca sunt acolo mai multe straturi, iar apa iese foarte ok. De altfel, si in cafenelele despre care vorbea Bcc, inclusiv Guido, esti servit langa espresso si cu un pahar cu apa, trecuta prin acest filtru, iar intotdeana apa mi s-a parut foarte buna. Practic se face o ramificatie din filtru, una care duce la espressor si alta la un mic robinet plasat pe blat. Sau daca ai pompa vibratoare, pui direct robinetul si incarci rezervorul si bei / gatesti din acelasi loc (eu asa fac).

La filtrele traditionale pe sare, ca in link-ul lui Silvio, ca sa bei acea apa si sa fii sigur ca e o apa si cu alte elemnete filtrate decat duritatea, ar trebui sa mai adaugi niste filtre de carbune si sedimente fine, plus controlul sarurilor de sodiu, caci regenerarea o faci cu sare. Avantajul lor este ca nu afecteaza pH-ul (de obicei, cand rasina e ceea ce trebuie) si dedurizeaza total apa sau controlat prin bypass.

Asadar, ca sa fim corecti, trebuie sa masuram duritatea totala, adica intreg spectrul de elemente care ar putea duce la depuneri pe boiler si conducte, nu numai ce ni se propune sa masuram. Insa atunci cand am testat eu BWT, am potrivit bypass-ul, astfel incat duritatea totala a apei de Bucuresti scazuse spre 3-4 grade germane, deci perfecta, cu un pH de 6.5. Voi retesta si Balance si revin.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Messages In This Thread
Duritatea apei pe filtrele BWT - by Bcc - 27-02-2016, 23:53
RE: Duritatea apei trebuie periodic masurata ! - by Lyvyoo - 01-03-2016, 18:48
Duritatea apei pe filtrele BWT - by Mihai L - 02-03-2016, 10:37
RE: Duritatea apei pe filtrele BWT - by Bcc - 02-03-2016, 19:57
RE: Duritatea apei pe filtrele BWT - by orwo - 16-01-2020, 09:25

Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)